Er vannskifter nødvendige? (side 3)

Når vi er inne på dette med store kar; selv der byttes det vann i stor skala.

Vet ikke om noen så dokumentaren på Discovery for en måneds tid siden, om det gigantiske offentlige akvariet de bygget (Osaka Aquarium KAIYUKAN)?
Tanken er på 7,5 millioner liter vann. Her byttes vann fortløpende, 75% av vannet ut fra tanken filtreres, og 25% byttes. Hvor mange kubbikk vann det byttes i døgnet ble det ikke sagt noe om, men det er mengder vi har vanskelig for å forestille oss.

Personlig mener jeg vannbytte er helt essensielt i alle kar, enten det er 20L eller noen millioner liter
Inaktiv bruker
Så den dokumentaren ja. Sinnsykt fint, og sinnsykt stort. Tidligere syns jeg det var
Stas å dra til atlanterhavsparken i Ålesund, men det blir litt stusselig i forhold:p
Nesten så jeg bestilte meg en tur med en gang
Ny test på plass. Denne gangen amoniakk (NH3/NH4) dråpetest fra Tetra. Gledelig viste den 0 for stuekaret. Byttet 40 ltr for et par dager siden, men om det hadde vært et problem med mengde amoniakk ville det sikkert gitt utslag likevel.
Veldig interessant debatt, særlig siden jeg selv har vært opptatt av emnet i mange år. Det er like mange meninger som det finnes akvarier, virker det som.

Jeg skal ikke gjøre meg til talsmann for det ene eller andre vannskifteregimet, men jeg tror at det som virker greit for noen, ikke nødvendigvis gjør det for andre.....og omvendt.

Det er litt viktig å huske på hva vann egentlig er. Og hvilke mineraler, metaller og andre stoffer som innbyggerne i akvariet trenger...og misliker. Rent vann fra springen er ikke nødvendigvis det fiskene trives best med, på samme måte som "forurenset" vann i akvariet kan mislikes.

Det finnes eksempler på akvarier som er vellykkede, i den forstand at innbyggerne tilsynelatende trives og formerer seg.....og som det aldri skiftes vann i. På samme måte som de fleste vil hevde at hyppige vannskifter er vesentlig for å få en riktig vannbalanse.

Jeg har akvarier der jeg skifter vann kontinuerlig, men også akvarier (kaldt saltvann) der jeg aldri har skiftet vann. Det siste er helt klart mest komplisert og arbeids/kostnads krevende. Men jeg har levert vannprøver til NIVA fra vann jeg har hatt i fire år, sammen med vann fanget på Kvitsøy....de var ikke istand til å måle forskjell.

Til syvende og sist er det innbyggerne i akvariene som må trives. Er man en omsorgsfull og noenlunde oppegående akvarist, vil man ganske fort oppdage om de mistrives. Da må man endre sine vaner, slik at man ser at de etter hvert har det bra.
Men i saltvann kan man ha blåskjell som samler opp forurensning... Finnes det noe lignende til ferskvann?
Aggi
Men i saltvann kan man ha blåskjell som samler opp forurensning... Finnes det noe lignende til ferskvann?


Ikke direkte. Det er ingen ferskvannsmuslinger vanlige i akvarier - selv om det finnes slike. Det blir helheten i ballansen mellom den biologiske filtreringen, sedimentering i bunnen og plantenes opptak som sammen med rester av mat for fiskene og fiskenes produksjon av avfallsstoffer gir graden av ballanse.

Noe helt lukket system er det jo likevel ikke snakk om. Filtere går fulle og må renses og det tilføres (minimum) vann som erstatter fordampet vann i tillegg til at fiskene får mat.

Et argument jeg hadde tidligere, men som ingen har "bitt på" for å bruke en fiskemetafor, er hvordan man forholder seg til vannbytter i ferier. Er man borte i en uke er det jo ikke noe problem, men hva med 3 uker, 4 uker?

Leste i en bok om Corydoras at om man har et slikt opphold i vannskifte, så er det farlig for fisken om man så skifter mye (50%) vann. Da vil mange av fiskene ikke overleve.
Helge H
Et argument jeg hadde tidligere, men som ingen har "bitt på" for å bruke en fiskemetafor, er hvordan man forholder seg til vannbytter i ferier. Er man borte i en uke er det jo ikke noe problem, men hva med 3 uker, 4 uker?
Mates det i ferien, vil det jo produseres like mye avfall som ellers i året og behovet (drister meg til å kalle det for behov, jeg) vil være like stort. Ting kan altså gå på tverke av den grunn.

Men om det ikke mates, vil det jo heller ikke produseres spesielt mye avfall i karet, og fiskene vil da ikke "lide" av å svømme i en forurenset kloakk-suppe (nå reiser vel mange bust over at jeg kaller akvarievann kloakk-suppe. Det er ikke meingen å tirre noen her!!!!) siden det er så lite produksjon av avfall.

Men det er klart at 3-4 ukers ferie, uten noen form for foring av fiskene, vil kunne ta liv, og da blir jo disse mat, og forurensingen starter. Men dette skjer heldigvis ikke før rett før du kommer hjem, å kan begynne å bytte vann
Kanskje det er noe slikt de som har bestemt lengden på feriene, har hatt i tankene :p
Oslo vann
Hadde gleden av å sitte ved siden av direktøren for Oslo Vann og Avløp på flyet fra Brussels i går. Kom i snakk med ham om vannverdier og nevnte at jeg drev med akvarier.

For det første så snakket vi om den publiseringen av vannverdier som de gjør i dag, og at de kun går ut med generelle verdier på ph og Gh. Det lovet han å se på da de tok vanntester ofte. Han ville tenke på muligheten av å legge ut mer detaljerte vannverdier oftere, noe som ville være positivt for oss.

Dernest serverte han en historie der han hadd vært i kontakt med en annen akvarist som i en periode med arbeider på vannledningene hadde fått litt farve på vannet og følt at dette ikke var noe å servere fisken. VVedkommende hadde da kjøpt Imsdal og brukt til vannbytter - med massedød av fisk som resultat (Imsdal har ph 4.5).

Helt rent vann er ikke godt vann for fisk, de trenger faktisk endel sporstoff og korrekte verdier...
Har nå et 600 liters akvarie som jeg ikke har byttet vann i på 8 måneder. 

Verdiene er dønn stabile, ingen døde fisk, krystallklart vann, ingen alger som ikke de 6 SAE-ene klarer å ta seg av, og plantene vokser som bare det. Til og med slamsuging er unødvendig.
Fiskene ser ut til å trives, sterke i fargene og gjør sine vanlige fiskegreier......

Dette var jo ikke planen da jeg startet karet, men så lenge alt var helt stabilt så gadd jeg rett og slett ikke å løpe med bøtta bare for å gjøre det.
Så det ble vel egentlig til et lite eksperiment å se hva som ville skje over tid. 
Svaret har til nå vært at absolutt ingenting skjer.........

Hadde en 240 liter tidligere, med minimum 20% ukentlige vannbytter. Det var alger, halvdøde planter,  døde fisk i ny og ne, slamsuging, inn og ut med uv-lampe, bytte mer vann, og bare mye jobb. 
Filtrering var mer enn god nok, og var nok ikke mer fisk pr liter enn jeg har nå.

Så vannbytte hver uke bare fordi "det er sånn man skal gjøre det" er jeg veldig ferdig med.
 
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap