Produktomtale: Akvastabil Effect-line sunriser

Effect-line Sunriser

[External Image]

Enten man har behov for å regulere lysmengde eller for å få til en mer myk oppstart på dagen i et akvarie må man ha mulighet til å regulere lystoppen i akvariet. Effect-line sunriser er en måte å regulere dette på. Det er heller ikke alle lystopper det er mulig å regulere. For å kunne reguleres må lystoppen ha 1-10V HF forkoblinger.

Innholdet i esken

[External Image]

Innholdet er som vist på bildet meget enkelt. Det er selve kontrolleren samt 12V AC/DC adapter. Selve kontrolleren har to knapper og et dreiehjul. Den øverste knappen starter soloppgang og den nederste starter solnedgang. Med dreiehjulet regulerer man maksimal belysning som skal oppnås etter soloppgang. Esken inneholder også dansk bruksanvisning.

Tilkoblinger

[External Image]

På kontrollerens underside sitter tre tilkoblingspunkt. Til høyre er 12V AC/DC tilkobling og til høyre to koblinger for armaturer. I utgangspunktet kan da kontrolleren håndtere to lystopper. Skal man regulere flere lystopper er det bare å sette inn forgreininger i kontrolleren
Det er standard 3,5 millimeter minijack han til ho som skal benyttes
[External Image]

I bruk

Kontrolleren er meget enkel å sette opp samt å innstille. Et lite minus er at man må være tilstede ved kontrolleren for å få satt tidspunktet for soloppgang og solnedgang. Ved å sette soloppgangen vil kontrolleren automatisk sette solnedgangen 12 timer senere. Ønsker man et annet tidspunkt for solnedgang må man være tilsted på dette tidspunktet og trykke på knappen solnedgang. Varigheten for soloppgang og solnedgang er 45 minutter ved maks belysning. Ved for eksempel halv belysning er varigheten ca 22 minutter.

Jeg benytter Sunriser i en akvariereol der den kontrollerer fire lystopper. Fordelene med å kunne regulere lysmengde i akvarier er store. Spesielt hvis man tenker på at et akvarie benyttes til forskjellige formål. I et planteakvarie må man ha mye lys mens man i et malleakvarie ønsker mindre lys. Med en regulerbar topp og en sunriser får man begge deler slik at man i en periode kan benytte akvariet som malleakvarie og i neste periode som et planteakvarie. Spesielt praktisk er dette i T5-topper der man er nødt til å ha begge rørene slått på.

Dimming

Full belysning

[External Image]

Halv belysning

[External Image]

Minimal belysning

[External Image]

Konklusjon

Effect-line sunriser fungerer meget godt til det formål den er satt til. Eneste minuset er måten soloppgang og solnedgang blir satt på. Skal man kun regulere et akvarie kan en pris rundt 400 kroner synes høy for en så enkel innrettning.

Skal man investere i mer lys eller nytt akvarie så bør man absolutt vurdere dimbare rørsatser slik at man kan benytte en sunriser ved behov.

Produktomtalen gjort i samarbeid med: Tropefisk.no
Dimbar ballast og sunriser
Bare en liten tips hvis du vurderer å bytte til en dimbar løsning. Forkoblinger (elektronisk ballast) frå du kjøpt veldig rimelig på Ebay. Jeg kjøpte en dimbar forkobling 2x18 W til kr 120 inkl frakt til Norge. Det er flere betegnelser du må søke på. EVG er den tyske betegnelse, som gir oftest treff. VSA er den nederlandske. Ellers koster en Sunrise oftest 50 € i Europa, 510 kr i Norge. Men jeg fant en butikk i Sverige som selger den for SEK 380 (inkl svensk moms. Med frakt og norsk moms blir det billigst der.
Hvor er bildene i Geirs produktomtale? Jeg ser ingenting. Ikke engang røde kryss der bildene skulle vært.
Jeg leste i en annen tråd at enkelte syntes at minimumsettinga på et slikt system er for høyt? Altså at minimum belysning er for kraftig belysning? Vet ikke om dette er sunriseren eller armaturets "feil", men har noen noen erfaring med denne problematikken?
Minimum lysystyrke
Minimum lyslystyrke bestemmes av forkoblingen. de fleste tillater dimming ned til ca 3% av full effekt. De bedre, bla. OSRAM sine, dimmer ned til ca 1 %. ! % kan selvfølgelig være mer enn du ønsker (full måne)
Hei

Hva søkte du etter på Ebay for å finne elektronisk ballast der.

Tilfeldig bekjentskap
© Trude T.
Reklame for plussmedlemskap