Produktomtale: Dråpetester fra JBL

JBL leverer en rekke ulike dråpetester. Jeg vil i denne omtalen ta for meg de testene jeg har prøvd ut, og fylle på med mer info etter hvert som flere av testene er utprøvd.
Dette er de parametrene man kan teste med JBL dråpetester:
Ph 3.0-10.0, Ph 6.0-7.6, Ph 7.4-9.0, Gh, Kh, O2, Permanent Co2 (langtidstest, ikke omregning av Ph\ Kh), Kobber (saltvann), Jern, Magnesium+Kalsium (saltvann), Kalsium (saltvann), Ammonaikk, Nitritt, Nitrat og Fosfat.
Selvsagt finnes det sammensatte sett med flere ulike tester, se hos butikken du kjøper tester for, hva som er å finne
JBL No2-test
[External Image]

JBL sin No2-test er svært nøyaktig. Måler følgende nivåer i mg\L:
0, 0.025, 0.05, 0.1, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 og 1. Man kan selvsagt se nyanseforskjeller mellom de ulike verdiene, og dermed finne ut at f.eks innholdet av No2 er på 0,7mg\L.

Om en sammenligner med f.eks Tetra sin No2-test, der nederste verdi på skalaen er 0,3mg\L eller mindre, er det meget innlysende at JBL sin er bedre. Spesielt om en har krevende fisk, som har liten toleranse for No2 i vannet.

Testen leveres med holder for testglass, to testglass (ett for testen, ett for rent akvarievann), 5ml sprøyte, fargekart for å lese av verdien, og nok reagens til å utføre ca 50 tester.
Når man har brukt opp reagensene, kan man kjøpe nye refiller, til en merkbart lavere pris kontra ett helt sett. Dette er noe jeg selv syntes er meget kjekt – en trenger jo ikke x antall testglass, fargekart etc.

Jeg har testet en del akvarievann med denne nå, og det overrasket meg at JBL sin No2-test faktisk viser lave, kortvarige mengder No2 i vannet ved hard fôring, mens Tetra sin ikke viser noe som helst. Det er helt tydelig at denne testen er mer pålitelig, i alle fall ved lave konsentasjoner av No2. Jeg har ikke greid å få tilstrekkelig No2 til å teste avvik ved høyere verdier… Har vel rett å sett for gode filtre :p

Bruksanvisning: Ha 5ml akvarievann i hver av de to test-glassene (disse skal være rene før bruk). Ha 5 dråper reagens en i ett av glassene, rist lett. Ha 5 dråper reagens 2 i samme glass, rist ytterligere. Vent 3 min, les av mot fargekaret, med å føre holderen med glassene over fargekartet. Glasset med rent vann holdes over de fargede ringene, glasset med testvæske, holdes over de hvite ringene. Når fargen i begge glassene er lik, vet du verdien

For min del er Tetra og andre merker av No2-test lagt på hylla, til fordel for JBL.

Den omtalte varen er sponset av Tropefisk
JBL Kh-test.
[External Image]
JBL Kh er en lettbrukt og pålitelig test av karbonathardheten i vannet. Sammenlignet med Tetra syntes jeg JBL også her er litt lettere å ha med å gjøre.

Testen leveres komplett med reagensvæske, bruksanvisning og ett målebeger.
Man får også kjøpt billige refiller til JBL Kh-test.

Bruksanvisning; Sørg for at målebegeret er rent. Mål opp 5ml vann (sprøyte er en fordel), drypp en og en dråpe testreagens i målebegeret. Rist godt mellom hver dråpe.
Når testvannet bytter farge fra blå til gul\orange, vet du Kh. Antall dråper= antall `Kh.
JBL FE test
[External Image]
FE-test måler innholdet av oppløst jern i vannet. Dette er noe en måler, for å se om det er tilstrekkelig med jern til plantene. De fleste velger å holde verdien av oppløst jern mellom 0,05 og 0,2 mg\l.
JBL FE-test måler innholdet av jern fra 0-1,5mg\l.
Ett sett rekker til ca 50 tester. Fås også som refill

Ut i fra de beregninger jeg har gjort, stemmer testen meget bra med det faktiske innhold av jern i vannet.

Bruksanvisning:
Mål opp 5ml vann, ha dette i begge de medfølgende måleglassene. Husk at disse må være rene på forhånd.
Ha 5 dråper reagensvæske i det ene glasset, vent i 5 min. Les av med å føre holderen med glassene over fargekartet. Glasset med rent vann holdes over de fargede ringene, glasset med testvæske, holdes over de hvite ringene. Når fargen i begge glassene er lik, vet du verdien
JBL Po4 test
[External Image]
JBL Po4-test måler innholdet av fosfat I akvarievannet. Fosfat er ett næringsstoff planter og alger nyttegjør seg, men i relativt lave mengder. Forhøyet Po4 vil kunne resultere i uønsket algevekst.
JBL Po4-test måler innholdet av fosfat fra 0-10mg\L. Det anbefales ikke mengder Po4 over 1mg\l
Testen er enkel å bruke, og holder til om lag 50 målinger. Løse refiller er selvsagt å få tak i.

Med i testen får en 2 måleglass, holder, 5ml sprøyte, fargekart, 2 flasker testreagens, ett beger ”pulver” og en måleskje.

Bruksanvisning:
Glassene må være helt rene før bruk. Ha 5ml vann i hvert måleglass, mål opp med sprøyta.
Ha en skje pulver i det ene glasset, rist godt. Ha 15 dråper test-reagens i samme glass, rist ytterligere. Etter 4 min, kan du lese av med å føre holderen med glassene over fargekartet. Glasset med rent vann holdes over de fargede ringene, glasset med testvæske, holdes over de hvite ringene. Når fargen i begge glassene er lik, vet du verdien
JBL Ph tester
JBL leverer 3 ulike Ph-tester.
[External Image]
Ph 3-10, er generell test, med større intervaller mellom hvert nivå som kan leses av. Om du har fisk som er svært krevende med tanke på dønn stabil Ph, er ikke dette rett test for deg.
Har du derimot kar med både høy, og andre med lav ph, er denne testen kjekk.
Måler ikke mindre enn 14 ulike nyanser innen dette testområde. En enkelt test, rekker til om lag 80 testinger. Også her finnes refill til en billigere penge

Bruksanvisning:
Fyll ett rent målebeger med 5ml akvarievann. Ha 4 dråper testreagens i glasset, rist lett. Les av mot plansjen etter 4 min.

[External Image]
Ph 6.0-7.6 er en test for deg som har kar med lavere Ph enn 7.6, men ikke surere enn 6.0. Denne testen kan leses av med 9 ulike nivåer innenfor dette området.
Testen er lett å bruke, rekker til 80 runder med testing. Bruker denne selv, og er meget fornøyd med resultatene. Refill er tilgjengelig

Bruksanvisning:
Fyll begge testglassene med 5ml vann, med hjelp av den vedlagte sprøyten. Glassene skal også her være rene.
Ha 3 dråper testreagens i det ene glasset, rist lett. Les av med å føre holderen med glassene over fargekartet. Glasset med rent vann holdes over de fargede ringene, glasset med testvæske, holdes over de hvite ringene. Når fargen i begge glassene er lik, vet du verdien
Ingen venting behøvelig.


[External Image]
Ph 7.4-9.0 er en test, som er spesielt ypperlig for de som har riftsjø-akvarier, eller brakkvannskar\ saltvann.
Ellers gjelder det samme som for Ph 6.0-7.6
Jeg vekker denne litt til live, jeg, ettersom jeg selv nå har prøvd dråpetest fra JBL. Og jeg har blitt JBL-frelst. Jeg har ingen mulighet til å etterprøve resultatet, men derimot har jeg fått testet brukervennligheten.

Dråpetesten jeg har gått til innkjøp av er test av ammoniakk. Denne kom med to testglass, "stativ" til å sette glassene i, fargekart, en doseringssprøyte og selvsagt flaskene med reagensdråper.

Fordel 1: doseringssprøyte. Det er vanvittig mye lettere å få tak i riktig mengde vann til prøveglassene med en slik, enn med å stikke glassene nedi akvariet. I tillegg føler ihvertfall jeg meg tryggere med en slik løsning. Jeg er alltid nervøs for at det skal være igjen rester av kjemikalier i prøveglass når jeg stikker dem nedi akvarievann. Dette med å bruke sprøyter er for øvrig en løsning jeg allerede bruker på alle de andre dråpetestene jeg har (sprøyter er innkjøpt fra apoteket), men denne gangen kom det med i testpakken

Fordel 2: Det er to testglass med i pakken. Begge glassene skal fylles med vann fra akvariet, og man tilsetter reagensdråper i kun en av dem. Når man skal lese av resultatet på fargekartet, setter man glasset med det rene vannet over fargerundingene, og glasset med reagens i over de hvite rundingene. Dette gjør det faktisk mye lettere å lese av riktig! Jeg har alltid syntes at fargene i fargekart ikke stemmer med virkeligheten. Men ved å bruke denne løsningen, blir avlesningen mye bedre. Jeg antar også at man bruker denne løsningen for å ta høyde for at vannet i seg selv kan inneholde farge.

Fordel 3: Reagensglassene kommer med et slags stativ. Jeg gjetter på at stativet egentlig er med for å gjøre avlesningen på fargekartet lettere. Men for enkelte vimser, som meg, er det utrolig deilig å være sikker på at glassene faktisk står støtt. Jeg har ikke tall på de gangene jeg har greid å velte testglass (to ganger nedi akvariene, til og med. Grøss og gru!). I tillegg er det andre dyr i huset som gjerne vimser rundt omkring, og kan skumpe borti både det ene og det andre. JBL-testen er altså vimsevennlig

Fordel 4: JBL har også refill til testene sine, slik at man slipper å få det samme utstyret hver gang man kjøper nytt. Det blir rimeligere på denne måten, og er selvsagt også mer miljøvennlig.

Fordel 5: Fargekartet er ganske "finmasket" i nedre del av skalaen. På den måten får man mer kontroll over den faktiske mengden. I motsetning til f.eks. Tetra sin ammoniakktest, som har 5 forskjellige farger på skalaen, har denne testen 9! Ulempen er at det kan skremme vettet av en stakkars akvarist når man får utslag til ca. midt på skalaen. Midten på denne skalaen er 0,8 mg/l, mot 1,5 hos Tetra.

Jeg vil dermed gi et stort pluss til JBL-testen jeg har prøvd. Jeg kommer uten tvil til å gå over til JBL-tester etterhvert som jeg trenger å kjøpe inn nye!
Hei, Frank.
Har du noen planer om å teste JBL`s nitrat-test også (NO3)? Har akkurat fått denne i hus og det er til dels store forskjeller i målingen mellom Tetras og JBLs test her hos meg. I ett kar viser JBL`s null mens det hos Tetra`s viser 12.5. Kan liksom ikke skjønne at plantene greier å bruke opp all nitraten i et kar med ganske god belastning og en eier som er altfor glad i å mate
Har lenge hatt planer om å teste denne, men pusheren min av slikt snadder har ikke fått tak i denne ennå
Om du har kaliumnitrat (KNo3, aka salpeter), er det mulig å kontrollere om visningen er på bærtur på testene
Kan leite etter regnestykket om du vil
Nei, det var ikke noe kaliumnitrat i skapene mine sist jeg så etter

Tar det med ro og venter på at du gjør jobben for meg når den tiden kommer. Dette er tross alt ingen krise. Ble bare litt forundret over resultatene.
Hei, Frank.
Sjekket nå holdbarhetsdatoen på testen også og den er bra, langt ute i 2009, men kom samtidig på at jeg skulle lese bruksanvisningen på et par andre språk enn svensk og da snublet jeg muligens over løsningen. I den tyske versjonen står det nemlig (på tysk selvfølgelig) at om glasset ikke ristes kraftig nok og lenge nok (skal ristes i ett minutt) kan testen vise for lave verdier. Står ingenting om det i den svenske eller danske bruksanvisningen selvfølgelig!

Muligens har jeg ikke ristet godt nok, rett og slett. Skal sjekke igjen i morgen, og riste det jeg kan, så får jeg se om det hjelper
Denne skulle jeg gjerne hatt på huskeliste, men nå kommer den iallefal med på mine innlegg.
I min står det også at en skal la testen stå i 10 min. etter 1 min. risting... (leser på engelsk, dansk, svensk). Alle oversatte bruksanvisninger (som jeg kan lese og forstå) hos meg sier også rystes kraftig i ett minutt (pulveret løses ikke helt opp). Men i den tyske er "kraftig" fremhevet.
Stemmer som du sier Surreal Dent, men hvis du leser det som er uthevet lenger ned på tysk så er ikke det tatt med i resten av oversettelsene, ihvertfall ikke her hos meg.

Har forresten testet igjen nå, med kraftig risting i godt over minuttet og mer enn ti minutter etterpå, men det vil ikke bli mer enn et sted mellom null og en på testen her hos meg. Ei uke siden vannskift også så noe mer burde det vært. Mulig plantene mine er storspisere
Jeg har ihvertfall ikke hatt noe problem med å få utslag på nitrattesten fra JBL. Første gang jeg testet fikk jeg utslag utenfor skalaen i den høyeste enden. Det verste er at det garantert stemte også (grøss og gru). Det ble daglige vannbytter og omplassering av enkelte fisker (dette var et overbefolket kar), før situasjonen kom under kontroll. Jeg har brukt nitrattesten mange ganger etter denne sjokkåpningen, og den virker stabil og til å stole på (uten at jeg har testet med andre tester ved siden av). Jeg har aldri trøbbel med å få utslag på testen min, men det kommer nok av at jeg har flere akvarier som er direkte overbefolket. Så jeg slipper å tvile på at det er nitrat i vannet. Men det er vel det motsatte som er problemet ditt Astrid.

Som nevnt i tråden din, hadde det vært greit om du hadde fått testet testen din. Enkelte plantenæringer inneholder nitrat. Kan det være en mulighet til å få testet testen?

Det kan være at det er noe feil på akkurat den pakken som du har fått i huset. Slikt kan faktisk skje.
Tanken slo meg i går så jeg hadde noen dråper stueplantenæring oppi og det slo ut i farge med en gang. Frank, nevnte noe om kaliumnitrat for å få testet testen, men det er kanskje like greit å kjøpe en ny. Blir det på samme vis da også så må jeg bare innse at plantene mine er hypereffektive
Så svaret ditt i tråden din, ja, like etter at jeg skrev svaret mitt her. Jeg tror jeg bør gå over til å kommunisere i en tråd Jeg har ihvertfall aldri opplevd å ikke få utslag på nitrattesten til JBL. Og det er sjelden kost at planter greier å holde nitratet helt nede. Men jeg vet du har godt beplantede akvarier, så det kan være litt av svaret.
To spørsmål dukker likevel opp:
- hvordan er lyset der du leser av resultatet (kan være vanskelig hvis det er dårlig belysning i rommet)?
- bruker du begge glassene når du leser av, slik som beskrevet i bruksanvisningen?
Har lest av i dagslys og under det skarpe lyset på kjøkkenvifta og bruker begge glassene. Ingen hjelp i det heller, det er samme resultatet. Har målt hver dag denne uken så hvis jeg har gjort noe feil en gang så burde det ha gått bra en annen dag. Nei, tror ikke jeg finner noe løsning på dette før jeg får tak i ny test. Tetratesten har forresten alltid vist 12.5 i de tre årene karet har gått. Har målt en gang i måneden.
For å være ærlig: jeg hadde ikke stolt på Tetra-testen. For det første er det ikke datostempling på Tetra-tester (så man vet ikke hvor gammel den er - og du har brukt din i 3 år?), og for det andre har jeg opplevd at Tetra sine tester er mindre til å stole på enn både JBL og Sera. Men, nok en gang: det kan være noe galt med akkurat pakken din. Det er faktisk en mulighet. Du har ingen andre i området som kan teste vannet ditt, med en test du vet er til å stole på?
Er nok ikke samme Tetratest-pakken i alle tre årene. Har gått med noen pakker.

Har ingen andre i nærheten som jeg vet om, nei, men regner med det går bra frem til jeg får penger igjen og kjøpt meg en ny. Får kjøpe den et annet sted da så det er større sjanse for at jeg får fra et annet parti. Blir spennende å se om det blir noe utslag, hvis ikke så har jeg bedre kontroll på mengde fisk og fôr enn jeg tror.
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap