Hvitprikk: Varmekur er utelukket og esha exit er mislykket. Hva gjør jeg da?

For ca en uke siden fikk jeg hvitprikk i 180 literen og startet behandling med esha exit. Det var først og fremst øksefiskene det gikk ut over med en og annen prikk på noen av tetraene. Det så ut til å gå tilbake til å begynne med, men det hang fremdeles noen prikker igjen på øksefiskene etter at kuren var ferdig. Har derfor fortsatt i tre dager til, men ser nå ut til at flere fisker har fått prikker igjen og øksefiskene ser verre ut.

Hva gjør jeg nå? Varmekuren er uaktuell, i og med at flere av artene har en maks trivseltemperatur på 26 grader. Er det tilrådelig å øke doseringen på exit eller bør jeg heller prøve annen medisin?

Skjønner ikke hvorfor esha-en ikke tar det denne gangen. Har brukt det ved et par anledninger tidligere med godt resultat, selv om jeg også da måtte utvide kuren for å ta de siste prikkene på øksefiskene. De er alltid de første som får prikker og de siste som blir kvitt de, og denne gangen var det nok det at jeg fjernet flyteplantene som stresset det hele i gang
Tante Astrid
Hva gjør jeg nå? Varmekuren er uaktuell, i og med at flere av artene har en maks trivseltemperatur på 26 grader.


Er som du vet nybegynner i faget, men såvidt jeg vet betyr ikke nødvendigvis det at man øker temperaturen i korte perioder over det som er oppgitt maks trivselstemperatur (regner med du tar utgangspunkt i det som står i fiskebasen?), ensbetydende med kokt fisk. Jeg tror at det største problemet med høy temperatur i vannet (32 grader) er at vannet blir mindre oksygenholdig og at man derfor må passe på å f.eks. øke sirkulasjonen i vannet for dermed å fange opp så mye oksygen som mulig.

Jeg tror ikke du nødvendigvis trenger å forkaste varmekuren helt enda, men andre enn meg bør gi deg råd om dette før du prøver det. Men det er klart, om medisin ikke fungerer blir du kanskje nødt å prøve uansett. Prikkene må jo bort på en eller annen måte...
Takk for svar, Joakim.

Når det gjelder det med temperatur så har gått ut fra hva som står i artikkelen om varmekuren. Der står det: "Merk at enkelte arter ikke tåler den høye temperaturen, se på forhånd hvordan temperatur som er oppført som makstemperatur i fiskebasen. Fisk som maksimalt skal ha 26`C bør behandles med medisiner".

Har et par ganger hatt temperatur opp mot 30 grader sommerstid. Da har fiskene slitt på tross av ekstra lufting, og paradoksalt nok endt opp med å få hvitprikk som jeg da greit ble kvitt med esha exit. Som du skjønner er jeg derfor litt motvillig til å prøve med varme.

Er redd jeg mister fisker åkke som. Fortsetter nå kuren, ihverfall til i morgen. Skal da ta ett vannskift og ta en avgjørelse på hva jeg videre skal gjøre.
Hvis man skulle følge det som står der, så vil det jo i praksis si at man ikke kan bruke varmekuren på omtrent noen fiskearter...
Alle de vanlige akvariefiskene våre fra f.eks. Sør-Amerika er gjennom evolusjon vant til at vannet til visse årstider kan bli ganske varmt i perioder. De legger ikke buken i været straks det blir litt varmere Fisk er litt mer hardføre enn som så.

Jeg ville uten tvil kjørt varmekuren, det dreper parasitten effektivt! Har selv brukt varmekuren flere ganger, og alltid med supert og 100% vellykket resultat. Blant annet på sør-amerikanske tetra-arter, akkurat som øksefiskene dine.

Så jeg forstår ikke helt hvorfor det står dette i artikkelen....? Den burde omskrives litt tror jeg, for det er jo ikke riktig. Det Fiskebasen oppgir som fra-til temperaturer er ment som "trivselstemperaturer til hverdags". De fleste fisk (ikke kaldtvannsfisk selvsagt) tåler fint avvik i kortere perioder, hvis man bare passer på å øke oksygentilførselen til vannet samtidig.

Det er egentlig bare en avveining mellom to onder, og hva er verst? Sykdommen eller kuren? Varmen er bedre enn sykdommen i svært mange tilfeller, de tåler nok varmen bedre enn parasittangrepet.
Jeg har sjekket fiskelisten du har oppført i profilen din på 180 literen, og jeg ser ingen som ikke skulle tåle varmekuren der. Muligens Otto'ene vil slite litt, men unntatt de så ville jeg uten å nøle kjørt full pakke med varmekuren! Dette sier jeg fordi jeg har hatt så utrolig bra resultater på den selv, og aldri mistet fisk av det.

Takk, Mona.

Blir nok til at jeg må trå til med varmekur, ja. Er vel igrunnen mest bekymret for mallene, men noe må jeg uansett finne på. Ble litt beroliget av å høre at dette med gradene ikke er så bastant som jeg tok det for å være.

Har medisin i karet så jeg får vente til jeg har tatt vannskift og slamsugd i morra. Får kjøre på med luft og håpe på det beste. Alltid nervepirrende når en prøver ut noe for første gang.
Vel, siden jeg er forfatter av artikkelen, må jeg vel nesten ta til ordet her.
Når en kommer over 6`C over det fiskene er skapt for å leve i, begynner fort både det ene og det andre å slå ganske feil. Blandt annet stoffskiftet vil gå i ett så høyt tempo, at fiskene tar skade av dette.
Enkelte arter tåler dette selvsagt bedre enn andre, siden de fra naturen side utsettes for svingninger gjennom året.
Men dette er ikke alle arter, og det blir derfor meget feil å si at alle fisk vil tåle dette.
F.eks Malawier har en tendens til å daue som fluer på frontruta i 110, når en har en slik temperatur.

Når det gjelder øksefisk, er dette en art som kanskje greier varmen, men siden en må øke O2-mettingen i vannet med økt sirkulasjon, får disse skapningene ett av de problemene som virkelig er ett problem for økser: de greier ikke å holde seg verken på rett kjøl, eller der de skal være, når en må øke overflatebevegelsen såpass som i alle fall jeg ville gjort.

En har da ett meget lite optimalt miljø for øksene, som slett ikke er ett godt sted å bli friske.

Jeg hadde selv økt dosen med eSHa Exit med 30%, og supplert med full dose eSHa 2000 i dette tilfellet.

Siden du har behandlet en del med Exit tidligere, kan det være at du har en variant av paraistten som har lett for å utvikle motstandskraft mot medisiner. En må da øke dosen tilstrekkelig til at de dauer - uten at fiskene dauer.
Noen ganger må en også til med å bruke andre medisiner, enten i kombinasjon, eller som en helt ny kur, for å få bukt med jæ...skapet.
Derav anbefalingen jeg gir her
Hadde faktisk tenkt å sette i gang med varmekur, men nå tror jeg nesten jeg prøver forslaget ditt først, Frank. Tror jeg har nok igjen av exiten og 2000 har jeg også akkurat kjøpt inn nytt av.

Dessverre så hadde jeg allerede planlagt varmekur og hadde derfor som vanlig vannbehandlingsmiddel i vannet da jeg slamsugde og skiftet her i dag. Har ikke mulighet til å lufte ut og temperere så jeg bruker vanligvis litt vann fra tanken og da må jeg nesten bruke slikt. Får derfor vente til i morgen og så ta et nytt skift da uten å tilsette middel før jeg setter i gang igjen med behandling.

Er i så dårlig form at jeg ikke er i stand til å styre mer i dag, men forhåpentligvis blir det ikke helt krise på noen timer.

Av de fiskene jeg har hatt de to årene jeg har holdt på så er det faktisk bare øksefisk jeg ikke har mistet en eneste en av, men glemmer jeg meg og gjør noe som er stressende for dem så får de prikkesyke tvert og smitter selvfølgelig resten av gjengen

Et lite spørsmål til slutt. Tempen ligger på 26 grader i karet til vanlig. Har det noe for seg å øke tempen litt, til feks 28 grader, for å få fortgang på syklusen til parasitten under behandlingen?
Jeg har prøvd både EsHa Exit og Esha 2000 med vekslende hell flere ganger, men havner altid tilbake til god gammeldags malakittgrønt og salt. Mye billigere lengden er det også. Mulig jeg er av gammel oppfatning og ikke følger med i utviklingen, men dette virker altid hos meg iallefall.
Har ikke lang erfaring med sykdom, så jeg skal være forsiktig med å gi råd. Men varmekuren fungerer for mange. Gjorde ikke det for meg. Fungerte heller ikke med første Exit kur. Derfor tok jeg en råsjangs når jeg måtte kjøre kuren igjen fordi mine kjære ottoer hadde fått prikker. Jeg kjørte 25% kraftigere dose dag 1. Og opprettholdt en sånn dose i 3 dager, senka den ikke før dag 4 og 5. De to små ottoene er helt friske nå. Avslutta med litt optima og vannskifte. Jeg vil si, basert på å se på fiskene mine, kanskje da mest bolivianerne som det ses lettere på, så tålte de bedre kraftig Esha dose enn de gjorde varmekuren. Den var ikke så populær blant fiskene tror jeg
I bruksanvisningen til en av de eSHa-medisinene står det noe om at dersom man har gh under 4, må man doble dosen av medisin for at den skal virke.
Jeg husker ikke hvilken av de medisinene det var. Mulig det var eSHa-2000.

Tro om dette egentlig burde stått på alle eSHa-medisinene, for at den skal virke 100% i vårt bløte, norske kranvann? De eSHa-produktene og medisinene er jo utviklet for det harde vannet de har nedover på kontinentet. Og hvis en må dobles, kanskje alle må det?
Kanskje det er slik med eSHa Exit også, men at det er uteglemt i bruksanvisningen....? Da er det jo ikke så rart at mange ikke blir kvitt hvitprikk med den, hvis den i praksis er for svakt dosert.

Jeg har kjørt eSHa2000 på et par kar i det siste, med nyinnkjøpte, vf fisk. Som en del av "avlusning" i karanteneperioden Da dobler jeg dosen fra dag en, og holder den på det. Da fungerer medisinen veldig bra.


Selv har jeg hatt hvitprikk i karantenekar fire ganger, og en femte gang i et selskapskar der jeg satte ut en skokk nyinnkjøpte tetraer uten å gi dem karantene først (jeg visste at "dette blir det sykdom av!" i samme øyeblikk som jeg slapp dem ut av posene.....argh!)

I alle fem tilfellene har jeg kjørt KUN varmekur og ingenting annet. Aldri brukt medisin. Aldri salt.
Og jeg har blitt kvitt det etter varmebehandling i fire av fem tilfeller. Den femte gangen var det borte i ca to uker, etter at jeg hadde behandlet to voksne ciklider med det, så fikk yngelen deres det etterpå. Men da fikk IKKE foreldrene tilbakefall, merkelig nok, bare yngelen! Det så helt snodig ut, for yngelen var så liten at EN hvitprikk på hodet gjorde at de så ut som en enhjørning med horn Men varmekur ble kjørt på nytt, og jeg mistet IKKE en eneste en av alle de små ynglene! (det må ha vært et par hundre stk).

Mitt inntrykk og min erfaring er altså at varmekuren er veldig effektiv og veldig mild for fiskene, ifht medisin.
Men jeg har ikke testet dette ut på andre enn div. arter sør-amerikanske fisk, det glemte jeg å skrive i første innlegg. Frank nevner Malawi, og det har jeg jo aldri hatt.
Hadde en diskusjon her inne for en stund siden ang. det, da bemerka jeg for en annen her, at det er kun Esha 2000 det der står på. Men jeg surfa også innpå de tankene om mykt vann og dobling av medisinen etterpå. Og som sagt, hos meg hadde den (Exit) ingen effekt før den siste kuren når jeg kjørte skarpere dose. Men det kan selvsagt være tilfeldig, så hvem vet.
Bare for å ha spurt, du har ikke kull i filteret ditt enda fra sist medisinering vel? Bare en tanke siden exit ikke fungerer tilfredsstillende.
Tusen takk for alle innspill her! For ordens skyld så har jeg gh på 5 og ikke kull i filteret.

Avsluttet kur og kjørte vannskift i går. Det var meningen å sette i gang kur i dag igjen, men måtte følge moren min på sykehuset (ingenting alvorlig heldigvis) så jeg fikk ikke sjekket fiskene før jeg kom hjem nå i kveldinga.

Nå sitter jeg her ganske forvirret og lurer på om jeg har ropt ulv helt unødig. Etter et døgn uten medisinering hadde jeg forventet alvorlig forverring i karet. Det er det ikke. Fem øksefisk har fremdeles prikker, men muligens litt færre enn i går, en øksefisk er blitt helt prikkefri, og det samme gjelder resten av fiskene, ser ikke en eneste prikk på dem.

Nå lurer jeg på hva som skjer egentlig. Kan en ny oppblomstring ventes når som helst, eller er jeg blitt lurt av skall som henger igjen etter at parasitten er borte?

De var jo definitivt verre på lørdag, men kjørte da et døgn til med medisin. Var det muligens det som reddet situasjonen?

Setter inn et bilde av en av øksefiskene som fremdeles har prikker. Litt dårlig kvalitet dessverre, men forhåpentligvis er bildet tydelig nok. Som dere skjønner har jeg litt vanskelig for å tro at dette bare er skall.

Har nå tilsatt litt optima, og ser om ting forverrer seg igjen før jeg gjør noe mer. Føler meg litt dum nå :b
De prikkene var egentlig litt rare til å være hvitprikk....?
Det er en sykdom som ofte feildiagnostiseres som hvitprikk, og det er oodinium. Den kan se ut som fisken er overstrødd med sukker og der er ofte prikkene ulike i størrelse. Den arter seg i blant litt forskjellig, fiskene kan få et fløyelsaktig "trekk" over seg også. Som et ekstra slimlag, liksom.
Ved de tilfellene jeg har hatt hvitprikk, ser alltid prikkene jevnstore ut, synes jeg.

Men det er samme behandling, så det burde ikke være noen big deal.
Unntatt at jeg tror oodinium-parasitten trenger lys for å overleve, så mørklegging av karet kan hjelpe.

Jeg tror mine C. metae hadde dette en gang, og ingenting hjalp. Tilfeldigvis slo jeg av lyset i tre dager, for jeg orket ikke se fiskene lide mer... det hadde vart så utrolig lenge! Jeg hadde forsøkt medisinering mange ganger. Men da jeg slo av lyset, og så slo det på igjen tre dager senere, var de helt friske! Oh store mirakel! Siden har de vært friske som... ja, du vet hva *knis*
Etter at jeg begynte med akvarium vet jeg ikke om jeg tror så mye på det ordtaket lenger, Mona

Det er sant at prikkene ikke er jevnstore, men kan ikke si at jeg har sett antydning til noe fløyelsaktig på noen av fiskene hverken nå eller ved tidligere prikke-angrep. Det er stort sett på øksefiskene at størrelsen på prikkene varierer, spesielt på finnene. Disse dvergøksefiskene er veldig små. Den på bildet er ca 2 cm hvis en ikke regner med sporden. Kanskje prikkene ikke får utviklet seg fullt ut på en så smal overflate som finnene til disse er og derfor blir mindre?

I dag så jeg ingen forandring på øksene, men et par yngel hadde et par prikker. Har derfor valgt å sette i gang behandling etter Franks anbefaling. Dvs økt exit-mengde i kombinasjon med 2000. Foreløpig ser fiskene ut til å takle det forholdsvis bra selv om ottoene var veldig hypre en stund. Oppdaget at jeg hadde tre av de mens jeg hadde gått rundt å trodd at jeg hadde bare to igjen

Har også tenkt litt over forskjellen mellom denne gangen og sist jeg behandlet sukksessfullt med exit, og det eneste som muligens kan ha innvirkning er at det forrige gang var midt på sommeren med høyere temperaturer på dagtid. Har derfor økt tempen med to grader til 28, og håper det kan hjelpe på den måten at parasittens syklus går raskere. Kjører nå med ekstra lufting også.

Etter å ha hatt et par varme sommerdager i år med temperatur på rundt 30 grader så vegrer jeg meg for å kjøre varmekur. Fiskene slet nemlig ganske hardt da, selv med ekstra lufting i karet. Nervepirrende både for meg og fiskene. Varmekur blir derfor siste utvei om alt annet slår feil.

Mistet en fisk som har vært langvarig svekket i går og muligens går cikliden med øyeproblem i vei også. Ingen av disse har/hadde prikker og utviklingen ville nok gått den veien uansett.

Takker for all hjelp så langt. Skal komme med oppdateringer om hvordan det går.
Hvordan har utviklingen vært de siste 24 timene?

Fisken på bildet har ett tydelig angrep av hvitprikk, av ulik alder i 3. stadie. Det er slett ikke usannsynlig at det er en og annen koloni med Oodinium også, dette er mer eller mindre umulig å se av "normale" bilder.

Grunnen til at en noen ganger opplever at parasittene øker i antall kort tid etter at en starter å behandle, er rett å slett siden det tar litt tid fra parasitten angriper fisken til en ser dette. En har altså gått glipp av disse parasittenes 2. stadie, der en kan kverke de.
Den forklaringen trengte jeg å høre, Frank, for i dag har tre av skjørtetetraene og to nye yngel fått prikker. Det positive er at yngelen som hadde prikker i går er prikkefrie og enda en av øksefiskene ser også prikkfri ut.

Fiskene ser ut til å takle det bra. Er nok parvaene og ottoene som sliter mest. Ser de henger mye i øverste del av karet, men virker ikke alvorlig plaget heldigvis. Kjører litt lufting for å hjelpe på situasjonen.

Øksefiskene er muligens litt bedre i dag, men to tetra til er smittet og en av tetraene har fått flere prikker enn i går. Noen yngel har blitt smittet mens andre har blitt fine.

Dette er tredje dagen i kuren og jeg er nok ikke så veldig optimistisk lenger. Siden jeg skal bort i helga så må jeg nesten fortsette med kuren ett par ekstra dager for å holde det noenlunde i sjakk før jeg setter i gang med varmekur over helga.

Øksefiskene trives visst ihvertfall. I dag morges så jeg for første gang lek og eggspredning hos de. Resten av fiskene satte stor pris på det.
Hvordan doserer du nå da? Jeg doserte vel 50% mer enn det sto av Exiten første dagen, og så den mengden man skal ha første dagen de neste 3 dagene, og mine oto zebraer overlevde det, de likte definitivt ikke varmekuren, to døde av det uten å være smitta. Men det er jo to onder Tror nok kluet er å oppdage det tidlig, men det er så varierende hva folk sier har fungert og ikke.
Kjører nå 30% økt dose på exit og esha 2000 i tillegg, slik Frank anbefalte.

Problemet med så ekstremt mye medisinering uten virkning er jo ofte at parasittene som overlever blir mer motstandsdyktig. Hvis det ikke blir drastisk forbedring i løpet av det neste døgnet så tror jeg egentlig at jeg ikke tør å satse på enda mer medisinering med exit. Får kjøre varmekur og håpe det beste. Finnes jo andre medisiner, men det fører gjerne enda mer tull med seg på andre måter.

Får bare håpe at varmekuren tar knekken på udyrene før jul for da skal jeg til familien noen dager. Slikt dukker alltid opp på de mest ubeleilige tidspunkt.
Tilfeldig bekjentskap
© OME
Reklame for plussmedlemskap