T&as våte verden (side 4)

sommer og ute-fisk, ja. våre fiskestenger har nå for alvor åpnet sesongen. to små torsk så langt, slapp de ut igjen.

i karene:

- yngelkar: ancistrus fra flere kull, og en liten gjeng scalare-yngel som nå fõres med artemia. tok wrigglerne ut fra 325L og lot de ble frittsvømmende i yngelkaret. godt håp om at noen av de skal vokse opp.

- 17L: "mini-skremmer'n", en ancistrus og en eplesnegle holder fortet. "pusset" opp for et par uker (?) siden, ryddet bort en del flyteplanter.

- 20L: "Skremmer'n" er litt slapp om dagen, henger mye i overflaten. ellers går det greit med snegler, ancistrus-yngel og viftereker.

- 40L: totalrenovert. fjernet skifer-terassene, luket ut mye planter og satt inn en del stein. mye luftigere, ser ut til at dvergkulene fikser dette ok. de spiser ok og har fått selskap av +10 ancistrus-yngel.

- 110L: armatur ennå langt unna, vi er litt greige. men seilfinnemollyene og Baltus holder ut i "mørket". et par yngel til har det også blitt. Baltus elsker blåskjell rett fra stranden! spiser til han får skamfull mage - så gjemmer han seg bort og tar en liten siesta.

- 325L: flyttet over botiaene, plecoene og otto fra 40L pga sommertemperatur. plecoene døde, otto er borte, men botianene trives ok. lagt inn en del ekstra steiner slik at disse artige fiskene får noen flere gjemmesteder. 144L vokser og er vel så godt som kjønnsmoden nå: har fått skjegg.

og ellers? det er sommer og grillsesong, blir nok neppe mye action her på bloggen i sommer. planlegger å kjøpe noen flere botiaer til 325L og et nytt armatur til 110L og en ny og mindre pumpe til 40L.

"vi tar det som det kommer, september er lang" - hvilken sang?
scalare-yngelen vokser opp på artemia.

flyttet to ancistrus til 110L.
nå har dere 3 barnebarn av kampfiskene -
Helt lyse foreløpig,med noe rødt på finnene.
Næ, så moro å høre. Vi skal bringe beskjeden videre til bestemoren. Hun er fremdeles i god form
Skal prøve å få tatt bilder etterhvert
den store filter-rens-dagen: 325L og 110L.

scalareyngelen vokser og har så smått begynt å spise mygglarver. flyttet tre stk fra yngelkaret til 325L i går. ser de nesten ikke, er litt vel små i et så stort kar. anyway, de vokser.

ellers lite nytt. tetraodon biocellatus'ene digger blåskjell og reker. hvis de er heldige i dag skal de få lov til å få noen knuste krabbeklør. sikle sikle.

etterhvert vil vi legge ut ancistrus-yngel for salg. de største er nå 3-4 cm.

rekene i yngelkaret forsvant gradvis. wonder why?
Molly har lagt egg og Che Guevara ligger og vifter i favoritthulen sin. vi vurderer å rydde plass til nok et akvarie i hjemmet vårt. en del nye fisker har kommet til siden forrige oppdatering, mer om dette kommer plutselig...
ferien er definitivt over og nå er det tid for å sitte inne foran akvariene igjen.

for 2 uker siden var vi igjen på Dahls Dyrerike (ny hjemmeside!)i Moss og handlet fisk. vi skulle egentlig bare kjøpe noe fôr og noe småtteri, men det ble et par poser med fisk siden det var mye spennende inne.

sommerfuglfisken i 325L døde etter en ukes tid. enten ble den tatt av de nye kulefiskene eller kanskje det var scalarene som tok knekken på den? sommerfuglfisken tok naturligvis plass i den rolige enden av akvariet, der flyteplantene holder til. av en eller annen grunn fant scalarene ut at de skulle legge egg i samme enden av akvariet, normalt gjør de jo det på den andre siden. RIP, anyway. den ene macropoden dukket også opp som et lik etter et par dager. hva døde den av? kulefiskene? hvem vet. den spiste uansett ikke så mye de siste ukene før den døde. RIP vol II.

så langt laber interesse for yngel av scalare og ancistrus. de vokser og stiger i verdi for hver dag.

ellers renset vi pumpene på BOYU-filterne. selve filterbeholderen har vi renset mange ganger, den er enkel og genial. i dag var det selve pumpene som ble plukket fra hverandre og renstet, for første gang siden vi kjøpe dem! og det er bra lenge siden ja. BOYU ruler blant de innvendige filterne.

alle de fire nye kulene er flyttet fra 325L til brakkvannskaret etter anbefaling fra diverse kulefiskfreakere på The Puffer Forum. de tre store seilfinnemollyene gikk andre veien.

og i dag skal fiskene få krabbeklør til kveldsmat!
i dag var vi en tur hos frosken og byttet fisk. x scalare + x ancistrus mot x L144. de søte små tassene har kommet seg til sitt nye akvarie og ser ut til å ha funnet seg godt til rette. de sutter på glass, røtter og planter. stor stas med ny fisk
de nye kulene gikk ikke så veldig godt sammen med de tre vi hadde fra før. den største av de nye er en skikkelig fæl fyr. så nå har vi midlertidig flyttet åttetallskulene til et annet kar.

vurderer å selge dem om vi må...
[External Image]

Dette er en fin bok av Dr. Klaus Ebert. Den heter "The puffers of fresh and brackish waters" og kan kjøpes hos tropefisk.no. Den kan selvsagt kjøpes andre steder også til andre priser, men som takk for "lån" av bildet kjører vi i dag litt reklame for tropefisk.no. Har kjøpt blant annet svart akvariesilikon derfra og fikk litt godterier med på kjøpet

Anyway, de tre åttetallskulene går for tiden i ferskvann (325L) sammen med diverse andre fisker. De ser ut til å ha det bedre der enn i brakkvannskaret sammen med Den Slemme Kulefisken. Finnebiting er det lite av så langt, De Slemme var mye verre da de gikk der i begynnelsen.

Still, denne Dr. Klaus Ebert har hatt åttetallskulefisk i ferskvann over flere år, men anbefaler å ha de i brakkvann. Så vi får se hvordan det går. Det blir å øke frekvensen på vannbytter i 325L, muligens øke pH også litt i samme slengen. Vi får se.
Dagen før dagen
store ting er på gang. store ting. to nye og store akvarier blir hentet hjem i morgen. vi har ryddet plass i kåken. alt står klart.

spennende!

mer info kommer etterhvert...
180 liter + 260 liter = høsten er reddet!

fått hentet karene og plassert de der de skal stå. hvem trenger vel kjøkkenbord?

så nå blir det litt vask og masse planlegging. fiskeønskelisten er lang. først må fiskene bestemmes, så substrat, planter og bakgrunn. hobby

en ting er sikkert: det blir SAP i 180!

<embed src="http://www.youtube.com/v/wn4uhBS7S_s&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed>
fått inn bakgrunn, sand, vann, filter og varmekolbe i 240L. og noen sandsnegler. ennå litt uklart vann. blir vel noen planter en dag snart.

har også kjøpt en 54L fra Dahls Dyrerike i Moss. 495,- for et komplett akvarie (filter, kolbe, lysrør, heldekkende armatur, glasstank). dette karet skal få ta over for 40L i seksjonen. gjør nok dette en dag til helgen. 40L flyttes til kjøkkenet for å være yngelkar/sykdomskar/rekekar?

325L har fått ny gjødsel og "hårklipp". trimmet ned mange kvestede planter som Gullsøm har "flyttet" litt på. ellers ok.

180L venter ennå på bestilt bakgrunn og sand.

110L ok. kulefisken blåste seg opp litt her en dag. trodde først den hadde slukt en humle-goby, men begge to er like hele.

40L. flyttet Molly og Che Guevara tilbake hit fra 325L siden det der nå er så mange andre maller.

20L. flyttet kampfisken over til 17L, siden scalare-yngelen vokser. fort.

17L. selger to unge ancistruser i morgen. sneglene klarer seg ok.

bilder kommer plutselig.
Nytt kar !!
I løpet av noen timer i dag har det nye dvergkule- og kakaduehjemmet blitt satt opp. Bilder vil komme når vannet har blitt litt klarere. For mer info, se profilen vår på 54L selskapskar.

Fiskene utforsker allerede sitt nye hjem med stor iver og nysgjerrighet
note to self: renset filter på 325L
da vi satte opp 54L flyttet vi etterhvert over Molly og Che Guevara. nå ligger CG og vokter yngel
Nye yngel:-)
Helt uventet dukket den ene cacatuoide hunnen fram i dag med et skokk yngel i helene Vi talte 13 i alt.
De to hunnene inkludert hannen har ligget i skjul noen dager nå, noe vi trodde var pga hongsloi-hannen som har bodd her midlertidig til 240L var innkjørt. Så da de dukket fram i går etter å ha flyttet hongsloi-hannen tenkte vi ikke særlig over dette.
Men meget gledelig dette Kanskje dukker den andre hunnen også opp med et kull?
Hannen er ikke veldig interessert i yngelen, men hunnen passer godt på og jager dvergkulene dersom de kommer for nærme. Vi forer med infusoriedråper enn så lenge. Får ikke startet med artemia da vi reiser vekk i helgen, så får bare håper dette funker enn så lenge.

God helg alle sammen!
RIP Kakadueciklide (Apistogramma cacatuoides)
Da har det gått noen uker siden sist, og litt nytt har skjedd.
Vi tar en liten oppdatering av hvert av karene.

Sneglefabrikken går så det suser. De formerer seg med såpass stor fart at vi kan høste regelmessig. Tangloppene har også overlevd, og vi satser på at også disse kan begynne formeringen snart. (for alt vi vet kan de allerede ha begynt, men de er jo så små..)

20L med kampfisk, reker og ancistrusbarn går som vanlig. Kampfisken viser ingen tegn til aggresjon mot kirsebærrekene, og ancistrusbarna vokser sakte men sikkert. Foreløpig ser det ut til at bare den største L-144 yngelen overlever for vi har ikke sett de andre tre på en stund.

240L er nå godt innkjørt etter ca 2 mnd i drift. Dette har foreløpig fungert som et oppbevaringskar av div fisk og planter. Til dags dato lever et par ancistrus sp. en stim SAEr, ca 20 scalareunger, en hongsloihann og en halvvoksen L-144hann her.
På onsdag var vi en tur hos Mc Darup på Furuset og hentet en superkul rot som etterhvert skal få plass, og i dag var vi en tur på Dahl`s og plukket med oss to fantastisk merkelige banjomaller som nå ligger ganske så stille på sandbunn mellom de uregjerlige vallniseriane. Vi håper på å få innredet dette skikkelig ganske så snart, og bestillingen av Collomesus asellus ligger inne hos Dahl`s. Enn så lenge venter vi på innvendig bakgrunn til 180L hvor plantene skal plantes permanent.

54L med dvergkuler og cacaduer fungerer veldig bra. alle spiser godt og trives. Til og med har cacaduene fått smaken på snegler. Et nytt kull ciklider er nå klekket, så vi skal forsøke å få disse opp, men det er ikke så lett sammen med dvergene. Men dette lover jo godt, så det skal nok bli mer fart på sakene når vi får igang oppdrettskarene på kjøkkenet.

325L fungerer også overraskende bra. Fiskesuppa med både åttetallskuler, botiaer, SAEr, bolivianere, en pulcher, coryer, scalarer, kuhlier, kampfisk, macropode og gullsømmer går så det griner. Ingen slossing eller dødsfall. Så hei og hå. Ser derfor ut til at vi kommer til å beholde gullsømmen, for det er en utrolig vakker og sjarmerende fisk.
De 4 bolivianske sommerfuglciklidehannene fikk staslige nye sambo-hunner i dag, så dette blir spennende å følge med på fremover

I Brakkvannskaret surrer kula rundt og ser ikke ut til å forstyrres nevneverdig av verken levendeføderene eller humlegobiene. Vi lurer litt på når sverddragene skal føde, men vi har en misstanke om at dette allerede har hendt opp til flere ganger, men at alle har endt opp som levende føde i stedet for nye levendefødere.
Bare to av yngelen til VF seilfinnemollyen har vokst opp. Vi var ganske sikre på at begge disse var hunner, men det var inntill en dag da vi plutselig oppdaget at den ene hadde utviklet utovertiss, så nå jukker han glad og fornøyd rundt på sin mor og sin søster.
Gobiene er forresten utrolig tøffe, så disse vil vi ha fler av etterhvert.

Enn så lenge..
Tilfeldig bekjentskap
© Janne Ekström
Reklame for plussmedlemskap