Apistogramma yngel, må etterhvert beskyttes mot far?

Jeg har lest en del tråder om apisto, men har ikke kommet over noen med denne problemstillingen.

Jeg har nå ett kull med apistogramma cacatuoides yngel som svimser rundt i karet mitt. De er nå ca. 2 uker gamle.

Har lest at når yngelen blir store nok, så vil/kan far/den voksne hannen se på yngelen som trussel mot seg selv og dermed drepe disse.

Stemmer dette?
Hvor gamle/store er yngelen når dette kan skje?
Bør jeg allerede nå vurdere å flytte yngelen over i et eget kar? De er nå i en 240L sammen med foreldre og en annen voksen hunn.

Jeg takker for alle tips og råd.
Jeg synes ikke du skal skille dem nå. Hannen pleier ikke utgjøre noen trussel overfor yngelen så lenge alle de små fremdeles har "baby-farger". Det er som regel når de begynner å vise hvilket kjønn de er at det blir kniving, og det er på høy tid å skille dem. Det kan også oppstå gnissninger i familieidyllen om det voksne paret går lenge sammen med yngelen, og så får det for seg at de skal lage et nytt kull... da blir de eldste ynglene ansett for å være modne til å flytte hjemmefra og foreldrene vil ha dem vekk - med harde metoder om det trengs.

Men et kull på bare et par uker sammen med foreldrene tror jeg skulle være trygge.

Hannen kan etterhvert bli aggressiv mot det han oppfatter som ikke-eggleggingsklare hunner, dvs sine egne døtre. Han ønsker primært ynglevillige hunner innenfor sitt territorium, og ingen rivaler heller (altså hanner). Hunnen kan også bli aggressiv mot eget avkom om de går altfor lenge sammen. En av mine A. panduro-hunner kverket regelmessig 4 - 5 yngel om dagen inntil det begynte å demre for meg hva som skjedde.... da var yngelen flere mnd gammel, så de burde vært flyttet for lengst.

I ditt tilfelle tror jeg yngelen er trygge ganske lenge enda, men noen garantier er selvsagt ikke mulig å gi.
Hele familien trenger egentlig "treningen" det er å gå sammen. Yngelen har godt av det, og de preges av foreldrene.

PS!
Spørsmålet i overskriften må vel besvares med at avkommet etterhvert må beskyttes mot både mor og far, hvis yngelen er blitt så stor at de er rivaler for begge kjønn.
I tillegg til Mona O’s utmerkede svar, vil jeg bare tilføye et aspekt/mulig trusselbilde til:
Fra yngelen er ca 3 uker og utover, hender det at hunnen leker/legger nye egg. Yngel fra første kull vill da ofte anse sine yngre søsken som meget fristende mat, og de vil da kunne bli jaget ( eller det som verre er) av en mor som vil beskytte sine nyfødte.
Takk, nok en gang, for lærerike svar fra dere begge.

Da kan jeg altså forholde meg relativt rolig en stund til - med mindre det blir mer yngel.

Jeg har lest at kjønnet kan bestemmes fra ca. 3mnds alder - stemmer dette? Jeg antar mor og far fisk klarer dette noe før meg så da har jeg antakeligvis en måned/halvannen før jeg bør ha et eget kar klart til de små?

Et tilleggsspørsmål; Dette er jo relativt territorielle fisk, så er jeg litt usikker på hvordan en kan holde mange ungfisk i ett kar uten at de sloss hele tiden? Jeg ser jo at det går mange sammen i butikk-kar, men jeg leser jo at disse krever et ganske stort revir, hvordan skal det da gå med mange ungfisk i samme kar?
Planene er å gi bort fiskene etterhvert, om det viser seg at de vokser opp og blir friske, men inntil da må de nødvendigvis leve tett på hverandre...

Joakim
.....Jeg har lest at kjønnet kan bestemmes fra ca. 3mnds alder - stemmer dette? ....

Det er nok like mye størrelsen som alder som bestemmer når du kan skille kjønn. Størrelsen bestemmes bla.a. av leveforhold, temperatur, hva slags mat de får og hvor ofte de mates, i tillegg til alder. Jeg vil nok anta at det kan gå noe lenger tid. I tillegg har du sikkert lest om fenomenet med "sneaker males", det at underdanige hanner så lenge som mulig kamuflerer seg som hunner for å unngå å provosere alfa-hannen ved å vise maskuline kjennetegn. Dette siste kan gjøre det meget vanskelig å skille kjønnene selv på nesten voksen fisk.

Kjønnet bestemmes av temperaturen yngelen lever under de første 25 dagene av sitt liv, og temperaturens påvirkningskraft er sterkest de første par ukene. Spesielt for Apistogramma cacatuoides (og noen få andre arter) er at pH er en nesten like viktig faktor for kjønnsutviklingen som temperauren; lav pH øker andelen hanner, høyere pH gir flest hunner. I utgangspunktet skal du få lik fordeling av kjønnene dersom temperaturen er ca. 26 grader og pH er rundt 6,5.
Men siden dette er en polygam art og det derfor er ønskelig å få noe flere hunner enn hanner, kan det være lurt å sette temperaturen ned til f.eks. 23-24 grader den første tiden dersom du holder pH f.eks. på rundt 7. Dette kan også redusere sjansen for at hunnen leker igjen for tidlig.
Men du begynner å få dårlig tid nå hvis du ønsker å påvirke kjønnsfordelingen.

Joakim
.....Et tilleggsspørsmål; Dette er jo relativt territorielle fisk, så er jeg litt usikker på hvordan en kan holde mange ungfisk i ett kar uten at de sloss hele tiden? ....

At det går fint å ha mange ungfisk sammen uten problemer, viser vel de bildene jeg la ut i denne tråden. Det er fint å ha så mange at det ikke er særlig vits for en enkelt fisk å prøve å stake ut sitt eget revir og forsvare det, og slikt vil de ikke i særlig grad prøve på før de nærmer seg kjønnsmoden alder.

Siden jeg har så stor sans for naturformene av de enkelte arter, må jeg bare vise fram noen;

Her er en F1 etter Apistogramma cacatuoides vi fanget i Rio Nanay i 2005 ( i pH = 4,21) ;

[External Image]

og her er en Apistogramma cf. cacatuoides jeg fanget i Yarina Cocha i 2006 (i pH = 6,35) :

[External Image]

Lykke til med flott fisk !
Nydelige Apistogramma som alltid, Tom!
Tilfeldig bekjentskap
© Klaus Steinhaus
Reklame for plussmedlemskap