Aqua-ustabil?

Slik begynner altså historien våres=)

Historien omhandler:
Kåre S(malle)
Junior(en liten malle-rakker)
Tinky-Winky(molly-hunn)
Dipsy(ditto)
Lala(-"-)
Po(hanne?)
Jonny(hanne)
pluss at vi nå har 11 molly-unger

8. februar 2008
Kjøpte akvarium i dag, 8. februar 2008. Vasket og installert. Venter på beboere=)

11. februar 2008
Etter at akvariet har stått over helga med baktozym, kjøpte vi i dag fiskene vi skal begynne med. Disse ble
- 5 Dalmantiner Molly(4 hunner og 1 hann)
- 1 mellomstor Ancistrus(malle)
- 1 liten Ancistrus(malle)

22. februar 2008
Har sliti i noen dager med høy nitritt(mellom 0,3 og 0,8), men med hyppig vannbytting og bakterietilsetning har det sett ut til å begynne å stabilisere seg. Po(den ene dalmantiner mollyen) har hatt pop-eye på det ene øyet, men har medisinert med Medi Mor, og øyet har blitt betydelig bedre. Venter også et 63l akvarie vi har kjøpt oss. Dette akvariet skal startes opp naturlig, dvs at det kommer til å stå tomt i en del uker. Dette skal enten bli brukt som yngleakvarium, eller så blir det et par palett ciklider.

23. februar 2008
Vi har fått unger! Den ene mollyen har yngla, og foreløpig har vi fått ut 11 yngel hittil=) Trur det er tomt nå. Men andre mollyen er ganske god og rund den også, så kommer vel noen små til om ikke lenge
24. februar
Fått et nyss om at Po(som vi trudde var hunne) kanskje er hann... Dette kan bli spenndende.

Den nye 63 litern er satt opp og klar til å kjøres inn=)
27. februar 2008
Ser ut som om Po har fått Pop-eye på begge øynene nå. Karet er under medisinering. Har ikke et ekstra kar, så han må nesten bare få bli der han er. Men, om noen leser dette, kan pop-eye også komme av en hann-fisk som viser seg? Denne er ganske ung, og vi fant først ut her om dagen at det kanskje var hann. Nå tøffer han seg veldig for damene, reiser seg opp i loddrett stilling og slår hodet i blader og sånt. Lurte da på om denne pop-eye greia kan komme av det...?

Yngelen, som fortsatt er 11 stykker, lever i beste velgående i oppbevaringsboksen. Har fått tak i en filterpumpe til dem også. De spiser godt, og det ser faktisk ut som om de har blitt noe større også.. De har hvertfall fått mer utpreget dalmantiner molly-tegn, du kan så vidt skimte mønster på dem=)

Sitter også og venter på mer yngel. Tinky-Winky er fortsatt stor, så mulig det er noe mer der. Dipsy har blitt ganske stor nå hun også, så venter på at hun skal slippe snart.
Pop-eye er ikke en sykdom i seg selv, men kan være et symptom på en hel rekke lidelser. En av dem kan være dårlig vannkvalitet, og det kjenner du jo til (med nitritt). Også bakterielle infeksjoner (innvendig infeksjon f.eks.) kan forårsake det symptomet.
En fysisk skade kan også forårsake pop-eye (øyet svulmer opp pga skaden), men det er lite sannsynlig at dette oppstår på begge øynene.

Jeg heller til teorien om at det er den dårlige vannkvaliteten som har forårsaket dette.

Du bør være obs på at en del fiskemedisiner ødelegger filterbakteriekulturen samtidig.... så man kan få et stort problem med vannkvaliteten etter endt kur. Det er ulempen med å medisinere i selskapskaret eller hovedkaret. Jeg kjenner dessverre ikke til om nettopp den medisinen du brukte er en slik type medisin.
Det er uansett alltid bedre å gjøre noe med årsaken til pop-eye, enn å kjøre på med medisiner (regner med at det rådet kom fra butikken...som solgte deg medisinen samtidig?)

Du bør være flink til å bytte vann fremover, siden akvariet er så nytt. Daglige vannbytter sikrer at vannkvaliteten holdes oppe, og da vil muligens pop-eye symptomet forsvinne av seg selv. Samt at du selvsagt tynner ut nivået av nitritt i vannet

Hva slags filter har du i dette akvariet? Merke og modell?

REDIGERT:
Jeg så på bildet i profilen din. Er det 121 literen du har snakket om i innleggene ovenfor? Det er i så fall en Eheim Aquaball filteret er, men spørsmålet blir da hvilken modellnr det er. Det er nemlig avgjørende for om det har kapasitet nok til det antall liter vann du har det i.
Svar til mona
Vet pop-eye ikke er en sykdom, men et symptom. Siden vannverdiene våres er helt ok, var rådet vi fikk i dyrebutikken å medisinere. Og de vi snakket med har nok litt større kompetansenivå enn gjennomsnittsbetjeningen.

Vi hadde litt problemer med "høyt" nitrittnivå, men det løste seg med vannskifte. Vi har , i følge tetratest, gul farge på nitritt-testen, altså >0,3. Noe vi har hatt en stund nå. Resten av vannverdiene passer de fiskene optimalt. Så da satt vi lissom ikke igjen med noe annen løsning enn å medisinere.

Modell på eheim-pumpe er 2210, som går på maks så gjennomstrømningen skal være bra. Denne skal også være beregnet for noe større akvarie enn det vi har nå.

7. mars 2008
Den 3. mars var vi i dyrebutikken og kjøpte med oss 7 nye fisker. Det ble
1 viltfanga guppy
2 guppy-hanner
4 guppy-hunner

Den viltfanga overlevde ikke turen, så den døde dessverre kort tid etter at den kom oppi karet.

Den ene guppy-hannen har også oppført seg rart de siste dagene, vært ganske slapp og uinteressert. I går, 6. mars, fant vi et sår på han og flyttet han fra det store karet og opp i et litersmål(med mangel på annet). Trudde det kanskje kunne være sykdom, så ville ikke la den være i karet. Vi konkluderte med at de, forhåpentligvis, bare var et sår, og medisinerte med esha. Det hjalp dessverre ikke, for han døde i løpet av natten.

Var også innom dyrebutikken og hørte med dem, men de hadde ikke sett noe tegn på sykdom, og de guppyene de hadde så friske og fine ut. Så da håper vi det ikke er noe sykdom.

Junior(malle) har vært i karet der vi har molly-yngelen. Men i går flyttet vi han over igjen, da vis syntes han begynte å bli "bleik". Fra å være ganske så mørk var han blitt veldig lys i fargen. Men så fort han kom i 121 literen fikk han opprinnelig farge tilbake igjen. Fargeskifter? He he
9. mars 2008
Har hatt uflaks med endlers-hannene(var og kjøpte de(2 hanner og 4 hunner) for noen dager siden), 1 av 3 hanner har overlevd første dagen. Fikk en ny da første hannen døde i løpet av natta. Men fisken vi fikk døde den også. Alle verdier er helt topp, så hvorfor de har dødd vet vi ikke. Resten har klart seg helt fint. De taklet vel ikke overgangen da.

Har også mistanke om orm, etter at vi leste en artikkel om at det er større sannsynlighet for at guppyene har det enn at de ikke har det. Så vi har kjøpt inn medisin, og er klare til å begynne å medisinere om det skulle være nødvendig(altså vi ser tegn på orm).

Molly-yngelen har det helt topp i karet dem går i. De vokser og spiser godt. Har hatt litt høy nitritt i noen dager nå, men nå har den begynt å gå ned igjen. Har også blitt en del alger på "veggen", så i stedet for å få en endlers/guppy for den som døde, skal vi heller kjøpe med en malle til yngelkaret som kan spise opp algene=)
10. mars
Skrev forrige gang at all yngelen lever det glade liv. Vel... I går fant jeg en yngel liggende blant stenene, og en yngel i filteret. Den i filteret lever hvertfall ennå da=) Ligger i et "kar" i karet for å samle krefter. Men da har vi hvertfall 10 levende yngel da.

Så har vi også kjøpt en malle til yngelkaret. Masse alger der nå, så han har ett skikkelig festmåltid.

Jonny oppfører seg litt merkelig for tida. Han kommer opp i overflaten når det fôres, og svømmer rundt som bare det. Men når han skal "hvile" og synker mot bunn klarer han ikke å flyte vannrett. Han flyter loddrett og strever med å få rettet seg opp. Bortsett fra dette er han en "aktiv" fisk og spiser bra. Noen som vet hva som kan feile han? Og er det forsvarlig å la han leve slik? (han har vært sånn de siste dagene, så har kommet litt plutselig). Og igjen, vannverdiene er helt topp!
17. mars
Tenkte jeg bare skulle legge ut noen bilder av fiskene vi har i akvariet våres=)

Bilde 1: nyanskaffa kloreke

Bilde 2: Kåre S(store malle) og Junior(lille malle)

Bilde 3: Kåre S
mere bilder

Bilde 1: Dipsy(dalmantiner molly), med guppy-hanne i bakgrunn

Bilde 2: Kåre S

Bilde 3: gjeng med fisk
ser du har gravid guppy.
grattis
takk takk:p er nok ikke den eneste guppy-hunnen som venter yngel:p
18.mars 2008
Reke har okkupert kokosnøtta. Er i "hard kamp" med Tinky Winky, og de andre fiskene om maten sin:p

(Bildeblogg)
opdaget selv at 2 av mine guppy er gravide.
ene hua ser ut slik: )>[]>
21. mars 2008
En liten oppdatering:
- har hatt hvitprikk i akvariet, yngelen i oppbevaringsboksen ble flyttet over i hovedkaret og vi medsisinerte. Hvitprikken ble borte
- Jonny, dalmantiner-hanne døde under behandlingen av hvitprikk
- har kun 2 yngel igjen av de 11 vi fikk, de fleste ble borte i hovedkaret(under medisineringen?)
- har fått 4 nye yngel, sannsynligvis guppy-yngel. Var 5, men den siste ble borte før vi fikk fanget den
- har gått til anskaffelse av 2 kloreker som skal spise pestsneglene vi har fått(muligens skyldig i guppy-yngels bortgang?)
- i morgen skal vi til dyrebutikkene rundt her og se om de har kirsebærreker til yngelakvariet
Oppdatering
- har en "sykdom" i karet som ingen vet så mye om. Fisken stivner i halen, slutter å bruke den og ender med å svømme med hodet ned og til slutt dør den. Alle problemene begynte da vi gikk til anskaffelse av Guppy, så vi prøver å medisinere da Dacty mor.
- 27. mars oppdaget vi igjen yngel i karet, og har hittil fanget 20 av dem og lagt dem i et kar med netting som henger i karet.
- har også oppdaget yngel vi aldri har sett før, som antakeligvis er en eller to uker gamle(masse planter å gjemme seg i).
- Har falt skikkelig for mangrovekrabber, så yngelkaret er gjort om og har laget en landdel med en rot som "vei" opp. Så nå har vi tre mangrovekrabber der. Har også litt lyst på slamkryper, så etterhvert er det mulig vi gjør det til et brakkvannskar.
- litersyken begynner å sige inn over oss, og vi er stadig på utkikk etter flere kar. Planen er hvertfall en 60 liter til sånn at vi kan bruke den til yngelkar. Skal på storauksjon i Moss, så får se om vi ikke finner noe der
Weee
Nå fikk vi vite at vi har kjøpt en 60 liter=) Skal reise og hente det i dag visst. Det blir bra=) Da har vi et yngelkar også, etter en stund hvertfall:P
30. mars
Har fanget yngel i noen dager nå. Kommet opp i 29 stk som vi har klart å fange(1 var død på morran i dag). Svømmer fremdeles hvertfall 2 utenfor "karet" som henger på kanten av hovedkaret. Kommer nok flere de neste dagene, siden det stadig har pluppet ut noen siden den 27. Men trur ikke jeg har lyst til å fange resten. Redd det blir for trangt for småfisken... Så vi får se, om resten får svømme fritt med de store.

Uansett, så har vi da satt opp den nyinnkjøpte 60 literen til innkjøring. Mannen i huset skal visst prøve å innkjøre det med amoniakk.

Har ikke vært flere dødsfall blant fiskene, men går fortsatt på Dacty mor. Så får vi håpe at det hjalp. Når nye karet er oppe og går, og når fiskene er friske skal alle guppyene og all yngelen oppi den nye 60 litern. Så må vi få kjøpt oss 2 mindre akvarier, som vi skal bruke til å skille yngelen etter kjønn når den tid kommer. Har jo ikke tenkt å beholde alle, kanskje dem vi kan bruke videre, så da må vi jo få skilt dem, så det hvertfall ikke er mulig for noen av hunnene å bli gravide, og for hannene til å bedekke de voksne hunnene, om det skulle være mulig.

Hørtes ut som store planer dette:p om det lar seg gjøre vites ikke på tidspunktet, men er hvertfall noe vi har tenkt på.

Og når guppyene er ute, skal vi ha inn hvertfall 2 golden. Skal vel ha noen annen fisk også, men det må diskuters litt nærmere.
Tilfeldig bekjentskap
© Kristin Torgersen
Reklame for plussmedlemskap