Norsk biotop ute.

eg skal flytte nært nærmt sjøen og der har vi nøste tomt.

her i går slo det meg at dette var jo en yperlig måte å starte saltvanns "akvarium" nede ved sjøen.

planen er da å støype meg ein stor "balje", vet ikke hvor stor eg vil ha den men 1000 liter er min. så vil eg ha en pumpe som pumper vann opp fra sjøen å opp i "baljen" sånn at eg bytter ut vannet hele tiden da får eg jo riktige vann verdier å sirkulasjon å riktig temp. kansje slenge på noen ekstra sirkulasjons pumpe oppi.

pumpen eg tenkte på for å forsyne baljen med med nytt vann kunne vært en sånn som dette:


sørsmål 1:
pumpen blir plasert ca 1,5 moh ved flo og det er vel pluss 1m ved fjære ville denne pumpen klart å levert nok vann eller vann i det hele tatt?

spørsmål 2:
vanlig betong er det noe minus med denne?

bildet er ikkje så bra da men et lite innblikk i mine planer.
jeg tror faktisk ikke det er lov til å ha direkte tilknytning til sjø eller vann fra eget akvarium eller dam. dette er pga sykdommer som kan bli overført.

jeg er ikke sikker, så noen får rette meg hvis jeg har feil.
Har prøvd noe lignende selv.

Såsant det ikke er for mange dyr der, trenger ikke utbyttingen være kontinuerlig. Dersom du får byttet hele volumet et par ganger i døgnet, bør det holde fint.

Dersom det er sauer i området, så vær obs på at de liker å gnage på ledninger...

Tror det er lurest å ha lavvoltspumpe, men vær obs på at strømstyrken taper seg fort. Du bør ha en transformator som gir endel mere enn det som skal "rekke frem".

Hvor mye mere strøm du må sende avgårde er mulig å regne ut utifra tverrsnittet på ledningen og lengden på denne. Aner ikke formlene selv, men er du heldig er det en elektriker som ser dette.
alt av levende ting som kommer til å bo her kommer jo fra sjøen eg henter vannet fra da så da bør det vel ikkje være ulovlig å hente vann å slippe retur vannet rett i sjøen.
men rett meg gjærne vist eg har feil.


strøm er og tildeking av ledninger er ikkje noe problem i og med at det skal byges et naust opp der, iden med kontinuerlig vannbytte er å skape strøm i "baljen".
Da er det jo bare å sette igang.
Vær obs på at effekttapet i ledningene merkes allerede når de er et par-tre meter. Spesielt om de ikke er ganske tykke.

Ville ikke tenkt for mye på lovligheten av dette. Du fanger jo helt vanlige arter i nærområdet, så noen smitterisk er det neppe. Tviler også på at det er snakk om noen fredete arter.
Nina marie
jeg tror faktisk ikke det er lov til å ha direkte tilknytning til sjø eller vann fra eget akvarium eller dam. dette er pga sykdommer som kan bli overført. jeg er ikke sikker, så noen får rette meg hvis jeg har feil.


Jeg var innom akvariet i Ålesund for noen uker siden, og de har satt det største karet (det med 4m høye vinduer elns) til å hente vann fra en del meters dyp et stykke uti havet ihvertfall. Vet ikke om dette er noe spesiell konsesjon de har, men de pumpet ihvertfall vann mellom sjøen og karet hele tiden.

Hold oss oppdatert på dette prosjektet odin! Gleder meg til å lese mer!
Når jeg ser på tegningen så ville flyttet litt om på ting slik at både innløp og utløp på karet står høyt oppe på selve karet. Hvis en av delene ligger nesten i bunnen av karet og pumpen stopper så ender du jo opp med at vannet renner ut og du får tørrfisk

Pumpen du har tenkt å bruke klarer nok å pumpe opp vann til karet ditt men høydeforskjellen vil ha sitt og si og føre til redusert gjennomstrømning. Dette fikk jeg erfare da jeg skulle fylle et plastkar på litt over 1000 liter med en altfor svak pumpe. 1600 liter i timen ble da om til muligens 400 liter i timen eller mindre
Jeg er noe skeptisk til om pumpa greier å suge opp tilstrekkelig med vann.
Slike pumper er desinget for å presse vannet som kommer til via heverteffekt, evt neddykket, og ut, ikke til å suge.
I tillegg bør det være en eller annen filterløsning på vannet inn til pumpa, snegler og annet som kan finne veien inn i slangen kan fort gi ett realt havari.

Personlig ville jeg laget en boks som pumpa står i, som senkes under vann, og som så pumper vannet til karet. Dette krever naturlig nok at en har en del lengde på kabelen, og at dette er 100% vanntett.
Om det er dypt utafor, er det ikke mer vanskelig enn at en fester denne boksen til ei blåse, og ett lite anker, slik at pumpa f.eks aldri er dypere enn 1 meter under vann.
Jeg er gansske sikker på at det ikke er noen lover mot å ha fri sirkulering mellom akvariet g sjøen i og med at akvariet har norsk biotopp. Det var hvertfall et slikt system på en leirplass som er her hvor jeg bor. de hadde et digert kar med torsk, sei, krabber og andre sjø levende dyr.

Men en ting jeg ser på tegningen din er at du skal ha slangen der vannet skal ut fra karet ganske langt ned på veggen i karet. dette ville jeg ikke gjort for da får du jo ikke kontrolert hvor mye vann som renner ut, da kan du risikere ved f.eks. strømstans at karet tømmer seg helt. og dette er jo ikke noe gøy.
du er inne på noe der. det blir mye prøving på dette prosjektet og det er bra med sånne tilbake meldinger er ikkje alt man tenker på i farten.
noe nytt innen planleggingen?
Det kan jo være fint å ha utløp fra bunnen, men da må du ha et rør som går opp ca. til vannoverflaten og ha et lite luftehull. Da vil du kun få overrenning istedet for heverteffekt. Dette betyr at karet ikke vil bli tømt dersom det blir strømstans.

Tilsvarende kan gjøres på innblåsningen. Lag et lite hull i rører/slangen der laveste vannstand skal være. Da vil det slippes inn luft som bryter av heverteffekten i tilfelle strømstans.
ja det var smart det tenkte jeg ikke på.
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap