Familien stenersæters akva-verden (side 5)

Idag har jeg tatt noen bilder av Micropoecilia picta yngelen, det er tydelig forskjell på de elste og de yngste, men jeg synes nå fortsatt at disse vokser tregt. Selv med fôring 2 ganger omdagen med bl.a fryst cyclopser, avskallede artemia o.l
tempen er rundt 28C, kanskje jeg skulle øke den enda en grad? det er ikke så lengesiden jeg økte fra 26C til 28C
Jeg skal uansett ta et vannbytte i morgen, og blande i litt mer salt enn sistgang, denne gangen skal saltet være blandet med Jod.


For litt over 1 mnd siden bestemte jeg meg for at jeg skulle ta minst 1 bilde i mnd`n av 260L min for å følge med på utviklingen av planter og helhetsintrykket.

Det første bildet som ble tatt i November er mørkere enn det som ble tatt i Desember, så det blir kanskje litt feil å sammenligne dem.
Man ser uansett at noen av plantene har vokst, og siden sist har det kommet inn en lekskjegle som nok ødelegger inntrykket litt.
Denne er jo der kun for at scalarene skal benytte seg av den når de eventuelt går i lek igjen.

Dette karret er en av få akvarier med veldig lite alger hos meg, men det er også et av karrene med flest planter, så det er nok mye av grunnen til at det er lite alger her.
Fiskene som går her nå er da 4 SAE, 5 L168, 9-11 Corydoras sterbai,
1 ancistrus og et leksparr med scalare.

Jeg kommer ikke til å sette inn noen flere fisk her nå, det er en relativt rolig og fredlig besettning, kun SAE`ne som kan være litt ertete mot hverandre.
Har idag tatt et oversikt bilde av 54L med picta`n, og vurderer snart å byte ut den største flyteplanta med en litt mindre en.
Som dere ser så går røttene helt ned til bunnen, og det er bra, men den dekker nå mer eller mindre 50-60% av overflaten, og andre planter som f.eks javamosen trives litt dårligere av så lite lys. Joda javamosen vokser den, men kun med små tynne streker som strekker seg oppetter lyset.
En annen ting som kan gjøre at den misstrives er at jeg har begynnt å salte vannet. Jeg har ikke benyttet mye salt, men etter det jeg vet så er ikke javamosen noen brakvannsplante. En annen plante som derimot trives er spiral valesneriaen, den har bl.a begynnt å vokse opp mellom javamosen, og selv med salt i vannet og litt karrige lysforhold, så ser den ut til å sette nye skudd.

En annen ting som bekymrer meg litt, er selvfølgelig fiskenes ve og vel. Den mest fargerike hannen er blitt litt mindre aktiv, og holder seg for det meste unna resten av gruppen. Jeg tenkte her forleden at det kunne være noe sykdom eller lignende på gang. Men idag virket han plutselig like kvikk som før, helt til den andre hannen gikk til angrep på han.
Det går virkelig unna i disse "slosskampene" så jeg lurer rett og slett på om han kan være litt utslitt eller nærvøs for den andre hannen?
Jeg tror jeg skal se det litt ann, og kanskje flytte han over til et annet akvarie.

litt bilder blir det selvfølgelig
En god akvaristisk dag igjen dette

Tittet litt inn til mine Xiphophorus cortezi idag, skulle ta noen bilder av de tenkte jeg. Leter både her og der, og plutselig stirrer jeg en yngel rett i øyet!
Hua har faktiskt født i løpet av de 2 siste dagene, og da må jeg si meg veldig fornøyd! Jeg fant kun 2 stk men det er potensiale til å finne fler inni buskaset jeg har der.
Jeg fikk ingen bilder av yngelen, det ble alt for uklare bilder syne jeg, men bilder av hannen klarte jeg å få til sånn nogenlunde.

En litt annen artig hendelse gjelder samme karret. For her går det en liten gjeng med Corydoras trilineatus, som jeg fikk taki i begynnelsen av desember. Disse har tydeligvis lekt, for jeg fant 1 egg idag
Om det er befruktet eller ikke, har jeg ingen formening om, men jeg skal nok oppdatere dere om det skule bli noe av det!

Har lagt det i et glass med vann foreløpig, skal over i isboks i morgen også får vi se hva som skjer!
Idag så jeg at scalare parret mitt dreiv på å flørtet litt, og spesielt hunnen var aktiv. Hun pusset også endel på lekskonen jeg har satt ned til dem.
Jeg tenkte jeg skulle "hjelpe" dem litt, så jeg skiftet ca 30% vann og fôret med røde mygglarver. 2 timer etterpå startet de med eggleggingen
Dette er da 2 gang de legger egg hos meg. Sist de la egg, forstyrret jeg såpass mye at de ble spist, men denne gangen skal jeg ikke gjøre noen ting, ikke ta bilder heller.
Visst det skulle gå galt også denne gangen, kommer jeg nok til å ta å pelle eggene som blir lagt neste gang igjen.
Sikkert vanskelig å få frem noe av "selvplukkede scalare egg, men noen utfordringer må man jo ha

Jeg sliter fortatt med å få lek på mine corydoras sterbai, men idag satte jeg inn en ekstra pumpe som blåser 2x mer enn det som var der fra før av.
Jeg tok også et kaldtvannsbytte og fôret med røde mygglarver.
Visst dette ikke gir utslag, kommer jeg til å gjøre store forandringer i karret for å se om det hjelper. Men jeg har stor tro på at jeg kan få de i lek i løpet av 1-2uker nå
Eggene til scalarene ble igjen kaviar, neste gang vil jeg stjele en del av eggene og se om jeg klarer å få det til på denne måten. Jeg har vel sånn ca 14 dager pluss på meg til å lese meg opp på "Manuel" scalare oppdrett.

Jeg gir meg uansett ikke, dette skal jeg få til
Vel får jeg ikke til scalare oppdrett så får jeg til andre oppdrett
Her forleden nevnte jeg jo for dere at jeg fant yngel på xhiphophorus cortezi ( Cortez`s sverddrager)
Jeg fikk ingen gode bilder av yngelen da, men denne gangen klarte jeg å fange dem. Bildene ble ikke 100%, men jeg er fornøyd uansett

Cortez er en sverddrager som trives i litt kjørligere vann enn mange andre av våre tropiske fisk. De trives best i rundt 20-24C og i en ph på over 7. Mine går i en ph på 7.5-8 enplass. Det ser utsom at de trives også, jeg håper jeg får spredd noen av disse til klubben, slik at flere får oppleve disse tøffe sverddragerne
Har idag tatt et litt større vannskifte hos c.adolfoi idag, og det likte de.
Noe de likte nesten likegodt var shrimp pelletsene jeg ga de fra wardley, bare så utrolig synd at disse pelletsene støver noe forferdelig, så her skal jeg finne meg et annet alternativ etterhvert.
Det ser ut til at guppyene også syntes dette var jummy, så jeg følger med under fôring her slik at jeg kan se at mine coryer også får iseg litt, men ikke fordet... adolfoien er veldig frempå når maten kommer.
Noe jeg egentlig aldri har tenkt på før nå er om coryene er nattaktive? da kunne jeg jo f.eks fôret etter at lyset er slukket også.

Disse adolfoiene er faktiskt ganske lite sky, stadig vekk ligger de i en klynge helt fremme i akvariet, de titter på meg og jeg titter tilbake.
Jeg tror at siden det er så mange guppyer i karret, så føler de en slags trygghet, og føler derfor ikke det store behovet for å gjemme seg under og bak røttene i karret.

Gøy å se at adolfoiene er fremme. Her hos meg var de litt skye, men grunnen til et er vel at de var i artskar og karet sto ganske nære gulvet som du sikkert husker. Albino coryene har poppet ut flere hundre egg her i dag, så nå ser klekkekaret ut som eggklekkeri : -S Jammen et er jo nettopp det det er hehe, *knegg*

Er nyskjerrig på hvordan eggklekkingen og yngel-veksten er hos deg
Hei loffa! grattis med masse egg! jeg har sett bilder, så du har en vannvittig jobb med oppfôring på alle de

Her har alle eggene klekket ( det siste i går )
det var noen egg som var ubefruktet ( totalt 7-8 egg tror jeg ) ¨
Jeg synes yngelveksten er god her ennå, men noen er såpass store at jeg lurer på å flytte dem til modergruppen.
Uff den mest fargerike micropoecilia picta hannen min ser ut til å slite litt omdagen. ( På bildet er han frisk )
Han gjemmer seg mer og mer bort, virker som han sliter litt med å holde seg rett i vannet og har blitt generelt bleikere ifargen. Dette har jeg også sett hos guppyene når de nærmer seg døden. Så skal jeg avlive han eller se det ann? vanskelig valg, men jeg trur jeg vil la det gå enda noen dager før jeg tar en avgjørelse.
Det positive er at det yrer med yngler oppider nå, og picta madamene er konstant gravide.
Alle virker ellers friske og raske, og er veldig pågående når jeg fôrer, den friske hannen kurtiserer de andre fruene og jeg synes han er blitt flottere i fargen etter at den andre hannen har trekt seg litt mer tilbake.
Fikk noen bilder av den andre picta hannen, mens han kurtiserer den eneste hua som har farger, hun er også den største og faktiskt litt aggressiv mot de andre damene.
Denne hannen er ikke inærheten av å være like fargesterk som den som er litt bleik omdagen, men når han kurtiserer blir han uansett utrolig flott synes jeg. Han spenner opp ryggfinnen som ellers pleier å ligge nede, og øker i farge intensitet. Spessielt er det sortfargen ved halen som blir dypere og mer kontrast-sterk.
Det hele ender i en rund-dans i et vannvittig tempo. ( noe jeg nok har sagt 2-3 ganger før i tråden )
Det virker som at en del av parringen også innebærer at hannen napper / biter i gattet. Dette ser ikke ut til å bry damene noe nevneverdig. De bare står helt stille når han gjør dette.
Hvorfor han napper / biter i gattet vet jeg ikke, hadde vært spennende å finne ut hvorfor dette gjøres.
uansett litt bilder de 2 første viser endel av kurtiseringen.

Nå er jula over og jeg fikk desidert en dårlig julekveld, sett med akvaristiske øyne vel og merke.

mine xhiphophorus cortezi hadde i løpet av 1 døgn svellet opp til størelse alla ballong molly. Hannen var hakket værre en hua, og jeg har siden da drevet med store vannskifte daglig. Hannen strøyk med dagen etter julaften hunnen lever ennå, men jeg tviler på om hun klarer dette.
Det rare er at ynglen av de lever i beste velgående så jeg funderer litt på hva som egentlig er årsaken til at de svellet opp på så kort tid, mens yngelen ser helt normal ut og spiser jevnt.

Jeg har en teori; fôret!

i begynnelsen av desember innførte jeg noen corydoraser i dette akvariet, og til coryene begynnte jeg å fôre med rekepellets fra wardley.
Den første tiden intresserte ikke cortezi seg spessielt for dette. I hvertfall ikke det jeg så, men denne uken så jeg at både hua og hannen trivdes med dette fôret.
Ynglene rørte ikke disse rekepelletsene, de holdt seg i overflaten og koste seg med litt avskallede artemia. Noe de fortsatt gjør.
Jeg vet det er en rar teori, men det er det eneste jeg sitter igjen med.

Vannskifte skjer 1 gang i uken 30-50%, ingen målbar nitrit i karret når jeg så at de hadde est opp.
Jeg hadde timet det sånn at jeg skulle ta et vannskift 2 juledag, men nå har det blitt hverdag inkludert julaften.

Vel nå som dette har skjedd, har jeg 2 alternativer:
Vente å se hvordan det går med yngelen i noen mnd`er, for så å kjøpe meg noen fler. ( Så sant det går bra med yngelen) eller selge / gi bort yngelen når de når salgsbar størelse.
Jeg synes disse var utrolig tøffe skapninger som jeg vil fortsette med, så visst yngelen klarerseg fint de neste mnd`ene, og jeg slutter mer wardley fôret, trur jeg at jeg går for å kjøpe inn noen nye.

Kjip jul med akvaristiske øyne ja...
Er alltid trist når uforutsette ting skjer med fisk som betyr mye for en, eller som er veldig spesielle på en eller annen måte. Har selv opplevd det og det er trist. Håper det går bra med ynglene dine da som kom her-i-fra. Har tatt i bruk den ene 54L kun for klekking av Metaer nå, slik at jeg vet hva som er hva. Ikke enkelt når en bare hiver egg fra alle coryene oppi et og samme kar. Begynner å bli villt mye Corydoras Albino yngel i det karet nå og det skal klubben få merke etter hvert tenker jeg *knegg knegg*. Ellers er 350L solgt og blir hentet i morgen. Skal ha inn et mindre kar der. Et selskapskar med div corydoras og helt sikkert noen sverddragere. Hva annet får jeg se når det er på plass. Ha fortsatt en god romjul
Ja det er helt klart trist, men de ynglene jeg har skaffa av deg er friske å raske, albino yngelen vokser fortest, helt uten tvil!
Jeg er veldig spent på hvor mange meta yngel som vokser opp til slutt. Jeg har ihvertfall 4-5stk som jeg er ganske sikker på at er metae nå. Gleder meg til de vokser opp

God jul til deg og dine også! og godt nyttår!

nb: husk oppmøte 2 torsdagen i januar i DAK denne gangen. ( mener at det er 2 torsdagen i hvertfall... skal sjekkes opp litt først
Puh for endag! Grunnet julens lille tragedie ( som beskrevet i tråden ovenfor)
Bestemte jeg meg for å handle inn litt planter, jeg skal nemlig gjøre om 325L da den har gått totalt bananas når det kommer til malaysiske sandsnegler og sorte tussealger.

det ble en god del planter, jeg kan nevne bl.a:
*skru valisineria ( en favoritt )
*crinum calamistratum - denne har jeg aldri hatt før, nydelig synes jeg.
*crinum natans - denne ligner litt på den ovenfor, men den har bredere blader og virker mer kompakt.
*Echinodorus "red diamond" - nydelig plante, trur jeg har noen ganske nær beslektede i andre karr.
*vanlig sverdplante i stor størelse
*echinodorus cordifolius ssp. fluitans - puh langt navn for flott plante da
pluss endel andre planter jeg ikke har navnet på nuh.

Jeg har definitivt ingen grønne fingre når det kommer til akvarieplanter, men jeg trur dette skal være relativt enkle planter.
Men fy å fy jeg har brukt alt for mye peng idag
bildet av 325L kommer når jeg er ferdig!
Først og fremst: Godt nyttår til dere som følger tråden min, håper dere har hatt en like fin feiring som meg

Så over til det akvaristiske:

Jeg er endelig ferdig med 325L planter og røtter er stablet og satt opp slik jeg vil det.
Ikke så mange planter helt i bakerst intill bakglasset, dette for at jeg vil at de skal kunne gjemme seg litt bort om de vil det.
Det er relativt enkle planter her ( de er nevnt i posten over ) så jeg håper ikke jeg må erstatte noen av de pga misstrivsel.
Jeg er veldig spent på hvordan dette vil gro seg til, og har allerede sett at Sverddragerne mine trives godt her.
Temp er ca 24-25C, og ph er på mellom 7 og 7,5. ( så lenge den ikke går under 7 er jeg fornøyd ) Men med en del nye røtter kan den synke, så jeg følger med på verdiene fremover i de første ukene.
missnøye eller skryt av akvariet er selvfølgelig velkomment

Litt små fakta om mine sverddragere:
Fangstlokasjonen på disse sverddragerne er et lite land som heter Belize i mellom-amerika jeg husker ikke alt som står på posen men husker bl.a at det stod hummingbird på den, om dette er fargevariant ( noe jeg tror ) eller en vei / bru / elv skal jeg finne ut av ved et senere tidspunkt.
Jeg synes det er veldig morro med fangstlokasjoner, og gjerne år også, men dessverre finnes det ingen info om vilket år disse ble fanget ( stammen )
Ønsker deg også et godt nytt år. Selvfølgelig er vi mange som følger tråden din her. Vet det er mange som følger trådene våre, men som aldri skriver noe der. Kan jo faktisk nå se hvor mange brukere som har sett tråden på profil sidene våre ;- =) Det er jo litt artig. Her har VF ancistrusene mine fått egg!!! Mega fornøyd med det. Egg på sterbaiene for første gang også. Så faktisk en sterbai yngel i karet når jeg holdt på der før i dag. Har flyttet alle ut av den buede 112L nå til en 85L i reolen, så nå er det kun sterbai i 112L. Vil kjøpe noen flere sterbai og ha dette som sterbai artskar, så lenge jeg har mulighet til det. Trenger et par kar til egentlig, men får da se etter hvert.

Var det DAK møte neste torsdag? Den 7.? Passser bra det da jeg jobber tidlig. Blir noen uker skift etter det. Vi snakkes vel på neste DAK møte da....
Så flott at du har fått yngel på sterbaiene! det er definitivt en av mine favoritt corydoraser! håper de vokser opp da.
Disse VF ancistrussene du har, husker du eventuelt L-nummer eller navn på disse? eller kanskje elven de er fanget i? jeg fikk jo 2 stk av deg og disse lever i beste velgående her

Når neste DAK møte er vet jeg fortsatt ikke, jeg skal ta en sjekk senere ikveld, så skal jeg gi beskjed i egen tråd og eventuelt i din så fort jeg vet 100%
Vi talas garantert på neste DAK møte vet du
Trym81
Så flott at du har fått yngel på sterbaiene! det er definitivt en av mine favoritt corydoraser! håper de vokser opp da. Disse VF ancistrussene du har, husker du eventuelt L-nummer eller navn på disse? eller kanskje elven de er fanget i? jeg fikk jo 2 stk av deg og disse lever i beste velgående her :) Når neste DAK møte er vet jeg fortsatt ikke, jeg skal ta en sjekk senere ikveld, så skal jeg gi beskjed i egen tråd og eventuelt i din så fort jeg vet 100% :) Vi talas garantert på neste DAK møte vet du :)Har kun funnet ut at de er kjøpt som VF ancistrus sp "Peru". Annet kunne visst ikke butikken si ettersom jeg leste i tråden til henne som butikk kjøpte dette paret. En har hatt disse mellom oss, men vet ikke mer der heller. Fikk med forrige kullet og har noen få som jeg straks legger ut for salg. Skal bli gøy å se hvor mange yngel det kommer denne gangen. Det ligger fordelt på 2 hauger inni bamushula. Ser ut som det er en del ;- )
Tilfeldig bekjentskap
© Jan Erik