Mine l-144 dør

Jeg har søkt og søkt på forumet for å finne lignende temaer, og skal prøve å komme med så mye info som mulig så jeg kanskje kan få noen tips av dere guruer her på forumet.
Jeg har et karr på 160 liter, og der har jeg følgende fisk

2 Kuhliål
1 Gibbiseps
9 eplesnelger, cirka 2 cm
1 eplesnegle , cirka 4 cm
5 L 046
4 L 144

Temperaturen i karret holder mellom 26-31 grader noe som i seg selv kan være ganske dramatisk, men jeg lar dere avgjøre det.

Jeg måler Ph og NO2 to ganger i uken (dråpetester). Ph'en ligger på 6,8-7,2 og jeg har ikke fått utslag på Nitritt. Jeg trodde jeg hadde et nitrittproblem for noen uker siden, men det var fordi smarte meg målte vannet to minutter etter at jeg hadde tatt oppi frossen artemia...

Jeg slamsuger annenhver dag, og får da med meg cirka 20 liter vann ut av akvariumet som jeg da skifter med kaldt vann rett fra springen. 1-2 ganger i måneden skifter jeg 40% av vannet.
Akvariet har gått siden Mai i år, og har en Tetratec EX1200 og 1 Maxijet Sirkpumpe.
Jeg forer med en malletablett og en algetablett om dagen. Onsdager får de en squashbit som ligger til dagen etter (er som regel borte) og søndager får de 1cm stor bit med frossen artemia.
Som substrat bruker jeg biltema blåsesand og de eneste plantene jeg har er et lag med flyteplanter, mest andemat. Har to røtter i karret og noen huler.

De fire L144 har vært i karret cirka siden Juni, og har vokst og virket som de har vært friske. For to uker siden ble den minste blek, nærmest hvit, og i løpet av noen få timer var den død. Den ene eplesneglen lå og gnagde på den da jeg oppdaget den døde fisken. Eplesneglen døde dagen etter. Vanntestene viste ingenting uvanlig

1 uke senere dør L144 nummer to. Denne var også blek noen timer før jeg oppdaget at den var død, og denne gangen var det ingen som rakk å spise på den.

Lørdag morgen fant jeg de to siste, den ene hadde dødd i hulen som den deler med en L046, den andre lå og fløt i bunn. Begge var bleke, den som lå i hula gikk nærmest i oppløsning da jeg tok den ut med hoven.

Kuhliålene er bleke på undersiden av kroppen (kan skyldes høy PH), gibbien virker ok, blir blek om han blir stresset med dette går fort over. Avføringen til gibbi og l144 er/var lange mørke tråder. L-046 mallene lever og er forholdsvis aktive til rasen å være, og sneglene henger fra flyteplantene og eter hele dagen.

L 144'ene begynte å dø noen uker etter at jeg fikk L 046, men jeg har ikke sett noe krangling eller lignende. L046'ene er cirka 3-5 cm lange.

Hva slags andre tegn bør jeg se etter? Er det noen flere tester jeg bør kjøpe? Finnes det sykdommer som "bare" rammer en type fisk?



Anita Jones
L 144'ene begynte å dø noen uker etter at jeg fikk L 046, men jeg har ikke sett noe krangling eller lignende. L046'ene er cirka 3-5 cm lange.


Du kan være inne på noe her...

Sykdom vil gjøre seg gjeldende i løpet av 4 uker.
I ditt tilfelle har Hypancistrus zebrane kanskje brakt med seg noe de selv er immune mot, men som L144 ikke har klart å bygge opp forsvar mot.

Søk på forumet etter nøkkelord som sopp,hvite flekker.
Kanskje det kan hjelpe deg videre..
Håper du finner ut av det så du ihvertfall ikke mister L046 ene. de er ganske så dyre. Har du sjekket for nitrat og andre tester utover de vanlige??

Hvis jeg har riktig så er du venne med min søster Carina. Moro å se at du driver med akvarier. Verden er ikke stor.

Mvh Linda
Jeg tror definitivt at Knut er inne på noe. Får man dødsfall like etter å ha satt inn nye fisker, er det stor sjanse for at de nye fiskene har med seg noe "gruff".
Men jeg vil likevel stille et spørsmål som kan være et skudd fullstendig i blinde: bruker du akvariesalt?
Jeg spør siden også eplesneglen døde. Verken L-maller eller snegler liker salt i vannet. Og det er ikke vanlig at snegler og fisker får de samme sykdommene.

Når det gjelder temperaturen, så har de forskjellige fiskene du har forskjellig behov for temperatur. L-046 skal ha høy temperatur, opp mot 30 grader. De øvrige, derimot skal ha lavere temperatur. Fiskebasen gir en temperatur for L-144 mellom 21-27. Personlig ville jeg hatt dem i 24-25.
Ja du husker riktig, Carina var forloveren min hun Jeg så på Facebook at du hadde noen bilder av akvariet, men har ikke sett deg her før

Jeg har kun PH og Nitritt tester, Gh, Co2 osv har jeg ikke kjøpt da det virker som man bruker det så lite. Jeg tror jeg skal levere vannprøve etter jobben for å ta en utvidet test.

Jeg ser Knut anbefaler meg å søke på "sopp" og "hvite prikker" men jeg finner egentlig ikke så mange symptomer på at L144'ene hadde akkurat dette. Av de bildene jeg har sett av fisk som er rammet av sopp og hvitprikk, så tror jeg kanskje jeg ville sett det på Gibbien siden han er såpass mørk.

Det eneste er jo at fisken nærmest gikk i oppløsning da jeg tok den opp med hoven, det lå igjen et lag med hvitt slim i nettet. Denne fisken er den eneste som har dødd inni en hule der det ikke er noe særlig bevegelse, de andre har dødd ute i karret der det er relativt mye strøm.

Hvordan takler L144 temperaturforskjeller?
Jeg har l144 i tempraturer fra 24 grader og opp til rundt 29 grader, og de trives utmerket i de tempraturene ihvertfall.

Nei salt har jeg aldri hatt i akvariet, men det kan ha kommet noe med plantene jeg fikk samtidig som zebramallene?

Det med temperaturen har jeg ikke klart å holde jevnt, det har dessverre vært nærmere 31 grader enn 27 de siste ukene. Nå virker i allefall termostaten igjen på varmekolben, så jeg håper det kan bli jevnere fremover. Om jeg holder det på rundt 28 grader tror jeg at alle beboerne blir fornøyd. Jeg vet ikke om temperturforandringene kan ha tatt knekken på de?

Om det er sånn at zebramallene har tatt med seg noe som de selv er immune mot, er det ikke litt merkelig at "bare" (bank i bordet") L144'ene ble rammet? Eller tror dere at det kan ligge noe der ennå som gjør at resten av gjengen også kan krepere?

Eplesneglen var en ganske så gammel dame, så det kan ha vært alderdom som tok knekken på henne, men det virker litt tilfeldig. Jeg finner henne mumsene på en død fisk den ene dagen, og dagen etter er hun død...?
Temperaturforskjellene i seg selv vil ikke ta livet av fiskene. Men store variasjoner eller feil temperatur vil kunne svekke fisker, slik at de blir mer mottakelig for sykdommer (immunforsvaret fungerer dårligere). Så temperatursvingningene kan være deler av problemet. Fiskene kan ha blitt svekket, slik at de var mer mottakelige for sykdommer som de nye fiskene hadde med seg.

Det er også forskjeller på hvor utsatte de forskjellige fiskeartene er i forhold til sykdommer, men jeg opplever ikke L-144 som spesielt sårbare, heller tvert imot. Jeg opplever dem som fisker som er sterke og tåler mye (med unntak av salt i vannet ). Men det kan selvsagt også være forskjell innad i arten, avhengig av hvordan de har blitt drettet. Er dette fisker som har vært resultat av mye innavl, vil de også være svakere enn mer "rene" stammer. Men sånt kan man rett og slett ikke vite når man kjøper dem. Jeg har forresten ikke opplevd dette som et problem med L-144.
Hvilken størrelse har det vært på L144 mallene som har dødd? Ca cm?
Min erfaring er at Ancistrus (som L144 er) er svært skjøre overfor brå kaldtvannsdusjer i ung alder. Som f.eks. ved et vannbytte. Jeg har ikke tall på alle Ancistrus jeg har kverket før jeg skjønte at de ikke tålte vannbytter med kaldt vann...!

Jeg har også kverket L144 dessverre. Jeg kjøpte noen nye små, og da det ble tid for vannbytte glemte jeg at jeg hadde satt inn nye små maller og brukte bare helt kaldt vann....typisk nok daua 4 av 5 L144.... Auda.

Dette er når de er svært små, f.eks. mellom 2 og 4 cm. Når de kommer forbi fire til fem cm, er de langt mer hardføre og tåler det meste etter min erfaring.

Antallet jeg har nå er 6 stykker, og jeg greide å huske på dem ved vannbytter da de var små, slik at jeg har brukt romtemperert vann i de karene de er. Nå er de forlengst passert det sårbare stadiet og blitt såpass store at de tåler det meste.
3 av de var 2-3 cm men den ene var rundt 4 cm... Det kan absolutt være noe i det du sier. Jeg sloss litt med termostaten på varmepumpen ettersom den står på maks, og når jeg da har helt på vann så har det vært iskaldt. Da termostaten fungerte så brukte jeg temperert vann, for det var ikke nødvendig å justere med vannet fra kranen siden termostaten ordnet det kjapt. Og dette gjør jeg jo annenhver dag... Men går det så fort? De ble "plutslig" bleke og døde etter noen få timer...
Takk Mona. Glemte selvsagt det. De fleste sugemaller er skjøre som små, men veldig mange er skikkelig tøffe når de blir større. At de dør kort tid etter vannbytte kan tyde på et slikt problem, ja.
Tror nok problemet ditt ligger i all for ujevn temp. disse mallene er svært vare på temp forandring når de er så små som dine.
Uff da håper jeg egentlig dere har rett, selv om jeg har vært altfor sent ute med å spørre om råd... Nå har jeg ingen L-144 igjen, men det er veldig nyttig informasjon å ha i minne.
Jeg tar for sikkerhets skyld en utvidet vanntest og ser om de kan finne noe ugg i vannet. Tusen takk til de som har svart da!
Jeg har skrudd av mine varmekolber om sommeren da temperaturen er så høy fra før. Har ikke hatt noen problemer med dette, men ved for kaldt vannbytte ser jeg at to-tre tar kvelden.

Jøss, tenk om svaret er så "enkelt". Temperaturen hos meg synker til 24 grader om jeg ikke har på varmekolben, og dette syntes jeg har vært i overkant kaldt for mallene. Men gjelder dette sneglene også?
Stort sett alle mine kar har grader på mellom 24-25 grader. Helt ok. Ikke hatt noen problemer jeg ihvertfall. Lettere å sette på varmekolben for å øke varmen litt enn å senke den..hehehe
Problemet er når mallene er såpass små, Linda. Det er da de er mest sårbare overfor slike svingninger. Jeg napper også ut varmekolbene i enkelte akvarier om sommeren, og har ingen problemer med det. Ellers er 24 en grei temperatur for fiskene, med unntak av sebraplecoene. De vil ha vannet varmere.

Når jeg tenker meg om, har jeg faktisk ikke varmekolbe i akvariet der jeg nå har L-144-småttiser, og de ser ut til å stortrives. Men jeg er uhyre nøye med at vannet har samme temperatur ved vannbytter. Det er ofte der det går galt når de er så små. Da blir temperaturforskjellen så altfor stor på for kort tid. Det gjelder både for L- og C-maller. De er faktisk mer sårbare for temperaturendringer enn andre endringer når de er små.
Jepp, jepp Inger Anne. Skjønner hva du sier, men som sagt har jeg tatt ut kolben i min 85 l med ancistrusyngel på alt fra 2-4 cm og har ikke hatt noe problem med frafall. Det virker som de tåler gradvis øking av temp enn plutselig fall i temp.

Har ihvertfall ikke hatt et eneste frafall av yngel i ancistruskaret siden jeg dro ut kolben, men tre da jeg dumpet litt kaldt vann i karet ved vannskifte.

Tilfeldig bekjentskap
© Sølvi gullaksen
Reklame for plussmedlemskap