De fleste steiner man finner ute kan brukes i akvariet. Det er ikke nødvendig å koke de, en skikkelig skrubb er vanligvis nok. Det eneste unntaket må være når det hentes stein som ligger i ferskvann. Da kreves det muligens tøffere tiltak som feks varmebehandling (koking, steking) siden det lett kan følge med en del uønskede kryp i slike tilfeller.
Det anbefales å holde seg unna stein med glimmer i siden disse kan gi fra seg en del uønskede stoffer (spør meg ikke hvilke for det husker jeg ikke lengre). Stein med kalk kan øke hardheten såpass mye at mange fiskearter mistrives mens andre arter foretrekker hardt vann, og der kan det med fordel brukes slik stein. Det er derfor avhengig av hvilke fisk du skal ha i karet om du kan bruke slik stein eller ikke.
For å sjekke om steinen inneholder kalk eller ikke kan du dryppe litt syre (feks eddiksyre) på en
tørr stein. Bruser det er det kalk i steinen. En enklere måte er å legge en del stein i en bøtte vann. Sjekk verdiene i vannet før steinene has i og deretter etter noen dager for å se om det er endringer i vannverdiene. Vannet bør stå over natten i en bøtte før det puttes steiner oppi. Dette er fordi enkelte vannverk tilfører co2 til vannet for å spare rørene for korrosjon. Co2 påvirker vannverdiene og bør derfor luftes ut over natten for å få riktige avlesninger under undersøkelsen av steinene.
Her finner du forresten flere artikler om innredning med stein.