Egg på sommerfuglciklide. hva nå?

Mitt sommerfuglciklide par har lagt egg i et selskapsakvarie.
De går sammen med Palettciklide, fembåndsbarbe, SAE og noen Hongsloi yngel.
Er det noen sjanse for at de overlever? Hva kan jeg fore med bortsett fra artemia?
De la eggene på et blad av alle ting.
Kan jeg ta ut eggene å legge dem i et kar for seg selv? Har et 13
liters kar med svamp filter, funker det?

Fant nettopp ut av at det ikke er Boliviansk sommerfuglciklide men Mikrogeophagus ramirezi - Sommerfuglciklide
Du kan la de beholde eggene og la naturen gå sin gang. Mest sannsynligvis så vil de spise eggene selv hvis dette er første gang de legge egg. Når de nå har lagt egg på et blad så står du litt friere til å klekke eggene selv. Jeg har gjort det samme med Scalare. Utrolig mye jobb, daglige 100-200% vannbytter, og luftestein. Men artig er det når du får det til. Artemia er vel valg nr. 1, men ellers så har jeg god erfaring med baby fòret fra Aquatic Nature.
Hvis du velger å klekke eggene selv, ta bladet og fest det i det lille karet med en stein e.l. Ha en luftestein som sirkulerer luft over eggene uten at luften er i direkte kontakt med eggene. Etter ca 3 dager klekker eggene og blir til wigglers. Du vil nok få en del hvite mugne egg som ikke har utviklet seg eller ikke er befruktet. Disse bør du fjerne forsiktig med en pimpett e.l. Det er viktig nå å holde vannet i yngelkaret rent. Selv tok jeg over 100% vannbytte daglig og fylte på igjen med temperert springvann tilsatt aquasafe. Spennende, få høre videre hvordan det går
Det karret jeg har er det en innkjørt pumpe på. Må jeg bytte vann like mye da?
Madman
Det karret jeg har er det en innkjørt pumpe på. Må jeg bytte vann like mye da?


Du kan godt bytte litt vann nå for å få friskt vann. Når eggene begynner å klekke, DA starter jobben og du må være forberedt på daglige 100% vannbytter til yngelen begynner å vokse seg litt til. Mest i starten da eggene klekker og de blir til wigglers. Du ønsker ikke bakterier i vannet. Det kan skade yngelen og føre til misdannelser. Vær også oppmerksom på pumpen du har i. Når yngelen blir frittsvømmende så suges de så lett som bare det inn i pumpa og kreperer. Uten pumpe og med luftestein går det bra. Skal du bruker pumpa så kan du være litt mer moderat med vannbytte, men da MÅ du passe på å dekke pumpa med en nylonstrømpe e.l. slik at yngelen ikke ender sine dager i pumpa.
Men du, 13 liter er jo ingenting! Hvis du dekker til innsuget på pumpa, så, et daglig vannbytte tar jo maks 2 minutter på et så lite kar. og det er jo når de er helt nyfødt at det er mest kritisk. Jeg anbefaler deg å bruke en bit av en lufteslange som slamsuger. Det er veldig viktig at du fjerner rusk og rask fra karet når eggene klekker, mugg, sopp og rusk. Med en slik tynn liten slange så har du mye bedre kontroll. Koster ca 1,- pr. meter i de fleste zoo butikker. Og sug dritten i en bolle e.l slik at du kan sjekke at du ikke suger yngel ut.

Dette klarer du! Når jeg klarte det med scalarene så klarer du det med sommerfuglene Utrolig givende, spennende og artig selv om du må ta deg 5 min. daglig til å begynne med med vannbytte o.l.
Jada, jeg skal nå prøve ihvertfall. Pumpen jeg har er et luft drevet svamp filter. De skal vel være bra til slikt.
Madman
Jada, jeg skal nå prøve ihvertfall. Pumpen jeg har er et luft drevet svamp filter. De skal vel være bra til slikt.


Du vet at fiskene pleier å stå å vifte finnene sine over eggene for å øke sirkulasjonen (oksygen) og da blir det vår jobb og simulere denne adferden for at eggene ikke skal mugne
2nelise
Du vet at fiskene pleier å stå å vifte finnene sine over eggene for å øke sirkulasjonen (oksygen) og da blir det vår jobb og simulere denne adferden for at eggene ikke skal mugne :-)


Jepp, det vet jeg... setter i gang nå. Takk for svar.
Da ønsker jeg deg riktig lykke til. Og som sagt, når jeg klarte dette med bladet med scalare egg, så klarer du dette Hold oss oppdatert da! og lykke til!
Arg... dette gikk ikke bra.... satte igang karet sent på kvelden og tenkte at jeg ville vente til morgenen før jeg flyttet over eggene, men nei da. Da jeg våknet dagen etter var alt spist opp.... jaja, bedre lykke neste gang. Skal være mer klar når / hvis de legger egg igjen.
kjipt det der, og ganske vanlig.Jeg har opplevd det samme ca femten ganger siste halvåret.Bare en gang ble det yngel utav eggene.
En gammel tråd ser jeg, men jeg har samme problemet. Det er fjerde gangen jeg har egg i karet mitt. Hadde 2 par, men nå har jeg kun ett par og en single "jente"

I tillegg har jeg ancistrus og rødmunntetra.

Mistenker at kanskje ancistrusene spiser eggene, men det kan godt være foreldrene selv. Eggene er som regel borte neste dag etter eggene er lagt.

Vurderer å sette opp et eget kar og prøve å klegge selv neste gang, men usikker på om jeg orker.

Er ancistrus kjent for å være eggtyver? Har hørt at tetra-fisk også kan være glad i egg. Hvilken erfaring har andre her?
Store maller, som de i slekten Ancistrus, vil jage Sommerfuglciklider (Mikrogephagus ramirezi) vekk fra oppholdsstedene, true dem vekk fra revir, ødelegge/beslaglegge eggleggingsplasser og huler, spise egg og yngel, og plage dem så de må oppholde seg i de øvre vannlag i stedet for å sove om natten, når mallene er på nattevandring, hver eneste natt.
Så i tillegg til at de spiser egg om de får sjansen, kan mallene dine medføre at dvergcicklidene blir så stresset at de spiser eggene sine selv. Når de har gitt opp å forsvare eggene, er det selvsagt bedre at de selv nyttiggjør seg de verdifulle proteinene eggene representerer, enn at alle andre får dem.
Dvergcicklider bør ikke holdes med maller større enn Otocinclus.

Tetraene vil spise både egg og eventuell yngel som blir klekket...

Å klekke egg selv uten at foreldrene er med, er et ganske håpløst prosjekt. Foreldrene "pusser" eggene hele tiden for å fjerne bakterier og soppsporer, og hjelper også yngelen å komme ut av skallet. De nyfødte larvene blir også stadig renset i foreldrenes munn, og oksygenrikt vann blir viftet til oppholdsstedet av en av foreldrene. Den stadige flyttingen av larvene (ved hjelp av foreldrenes munn) bidrar ikke bare til å skjule dem for predatorer, men også til at bakterier, sopp og parasitter forhindres i å gå til massive angrep.
Å etterligne alt dette er en vanskelig jobb...
Hvorfor ikke gi Sommerfuglciklidene et eget kar der de kan ha det fint og formere seg, eventuelt i selskap med noen Nannostomus-arter (bortsett fra Nannostomus beckfordi) som vanligvis spiser ingen eller lite egg og yngel?
Tom C
Store maller, som de i slekten Ancistrus, vil jage Sommerfuglciklider ([I]Mikrogephagus ramirezi[/I]) vekk fra oppholdsstedene, true dem vekk fra revir, ødelegge/beslaglegge eggleggingsplasser og huler, spise egg og yngel, og plage dem så de må oppholde seg i de øvre vannlag i stedet for å sove om natten, når mallene er på nattevandring, hver eneste natt. Så i tillegg til at de spiser egg om de får sjansen, kan mallene dine medføre at dvergcicklidene blir så stresset at de spiser eggene sine selv. Når de har gitt opp å forsvare eggene, er det selvsagt bedre at de selv nyttiggjør seg de verdifulle proteinene eggene representerer, enn at alle andre får dem. Dvergcicklider bør ikke holdes med maller større enn Otocinclus. Tetraene vil spise både egg og eventuell yngel som blir klekket... Å klekke egg selv uten at foreldrene er med, er et ganske håpløst prosjekt. Foreldrene "pusser" eggene hele tiden for å fjerne bakterier og soppsporer, og hjelper også yngelen å komme ut av skallet. De nyfødte larvene blir også stadig renset i foreldrenes munn, og oksygenrikt vann blir viftet til oppholdsstedet av en av foreldrene. Den stadige flyttingen av larvene (ved hjelp av foreldrenes munn) bidrar ikke bare til å skjule dem for predatorer, men også til at bakterier, sopp og parasitter forhindres i å gå til massive angrep. Å etterligne alt dette er en vanskelig jobb... Hvorfor ikke gi Sommerfuglciklidene et eget kar der de kan ha det fint og formere seg, eventuelt i selskap med noen [I]Nannostomus[/I]-arter (bortsett fra [I]Nannostomus beckfordi[/I]) som vanligvis spiser ingen eller lite egg og yngel?


Takk for gode svar og info!

Det var ikke min intensjon å avle frem fisk da jeg valgte sammensetning av fisk. Jeg tror jeg lar dette gå sin "naturlige" gang og lar det være som det er.

Forøvrig tror jeg både ancistrus (ungfisk) og rødmunntetraene stresser mine ciklider. De har endret væremåte etter at tetraene kom i karet.

Tilfeldig bekjentskap
© Ariel Bornstein
Reklame for plussmedlemskap