- Hjem
- Forum
- Gjør det selv
- Diy co2-sats stopper etter kort tid?
Diy co2-sats stopper etter kort tid?
Beklager om spørsmålet har vært stilt før, men jeg klarte ikke finne noen tråder om dette.
Har for første gang forsøkt meg på diy-co2. Jeg opplever at etter et par dager så stopper satsen å produsere co2; det kommer i alle fall ikke noe flere bobler ut av luftesteinen i karet. Jeg forsøker da å riste på flaska (men begrenset da jeg ikke ønsker guffe i karet), og ser at det kommer en krampetrekning med co2, før det igjen stopper etter ganske kort tid.
Jeg trenger hjelp til å finne ut hva jeg har gjort feil, er helt ny på dette.
Altså; jeg har brukt en 1,5L flaske. I den har jeg først 6 dl sukker, så et par teskjeer bakepulver og et par teskjeer tørrgjær, før jeg heller på ca 12 dl. lunka vann og rister godt. Jeg satte denne i gang på torsdag forrige uke, og det kom ganske fort (ila en times tid) bobler ut i karet. Jeg har ikke noe vannfilter eller noe, kun flaske med slange til brusestein. Karet er 240-liter forøvrig.
Alt vel. Så drar jeg bort fra fredag til søndag og når jeg kommer hjem nå så har det stoppet og boble. Som nevnt så rista jeg på flasken og det kom ut en god mengde co2 - masse små bobler; men det stoppet igjen etter et par minutter. Iom at det kom ut mye bobler når jeg rista så er i alle fall ikke steinen tett.
Flasken står i romtemperatur; 20-21 grader.
Noen som kan si meg om/hva jeg gjør feil? Er blandingen min ok, må jeg riste daglig? Må jeg tilsette mer gjær eller noe annet daglig? Er det noe jeg ikke har fått med meg?
Plantene ser fornøyde ut, forøvrig - kommer luftbobler fra flere av de...
Edit: ser nå at det fremdeles kommer noen få bobler etter siste risting. Spørsmålet er vel egentlig om det er noe jeg må gjøre jevnlig for å holde satsen i gang? Riste annenhver dag, eller tilsette mer av det ene eller andre?
Har for første gang forsøkt meg på diy-co2. Jeg opplever at etter et par dager så stopper satsen å produsere co2; det kommer i alle fall ikke noe flere bobler ut av luftesteinen i karet. Jeg forsøker da å riste på flaska (men begrenset da jeg ikke ønsker guffe i karet), og ser at det kommer en krampetrekning med co2, før det igjen stopper etter ganske kort tid.
Jeg trenger hjelp til å finne ut hva jeg har gjort feil, er helt ny på dette.
Altså; jeg har brukt en 1,5L flaske. I den har jeg først 6 dl sukker, så et par teskjeer bakepulver og et par teskjeer tørrgjær, før jeg heller på ca 12 dl. lunka vann og rister godt. Jeg satte denne i gang på torsdag forrige uke, og det kom ganske fort (ila en times tid) bobler ut i karet. Jeg har ikke noe vannfilter eller noe, kun flaske med slange til brusestein. Karet er 240-liter forøvrig.
Alt vel. Så drar jeg bort fra fredag til søndag og når jeg kommer hjem nå så har det stoppet og boble. Som nevnt så rista jeg på flasken og det kom ut en god mengde co2 - masse små bobler; men det stoppet igjen etter et par minutter. Iom at det kom ut mye bobler når jeg rista så er i alle fall ikke steinen tett.
Flasken står i romtemperatur; 20-21 grader.
Noen som kan si meg om/hva jeg gjør feil? Er blandingen min ok, må jeg riste daglig? Må jeg tilsette mer gjær eller noe annet daglig? Er det noe jeg ikke har fått med meg?
Plantene ser fornøyde ut, forøvrig - kommer luftbobler fra flere av de...
Edit: ser nå at det fremdeles kommer noen få bobler etter siste risting. Spørsmålet er vel egentlig om det er noe jeg må gjøre jevnlig for å holde satsen i gang? Riste annenhver dag, eller tilsette mer av det ene eller andre?
Postet 19.10.08 kl 16:38
Endret: 19.10.08 kl 16:58
Du har brukt feil oppskrift.
1,5 liter flakser
250 gram sukker
15 g tørgjær
1 dash bakepulver
Start med 4dl varmt vann for å "smelte" sukker.
Når alt sukker er dannet til vann, så tilsetter du 4dl kaldt slik at det blir lunka.
putt opp tørgjær og bakepulver.
trenger ikke å riste dem opp, de løsner selv bra nok, da slipper du også stormgjæring. varer ca. 14 dager
romtemperatur burde være ok også.
1,5 liter flakser
250 gram sukker
15 g tørgjær
1 dash bakepulver
Start med 4dl varmt vann for å "smelte" sukker.
Når alt sukker er dannet til vann, så tilsetter du 4dl kaldt slik at det blir lunka.
putt opp tørgjær og bakepulver.
trenger ikke å riste dem opp, de løsner selv bra nok, da slipper du også stormgjæring. varer ca. 14 dager
romtemperatur burde være ok også.
Postet 19.10.08 kl 17:05
Endret: 19.10.08 kl 17:07
Postet 19.10.08 kl 17:08
Postet 19.10.08 kl 17:20
Postet 19.10.08 kl 17:34
Thai TranOi det viste jeg ikke. tilsetter man mer sukker når det begynner å boble sakte/nesten slutter? hvor lenge kan man driver med det da? tror ikke det er så bra som å lage enn ny sats.
Gjær er en sopp, den trenger lunket vann og sukekr for å livnære seg. I prosessen blir det dannet Co2 som avfallsstoff fra gjærsoppen, sålenge gjæren har vann med god temp og du gir sukker når effekten daffer av vil soppen ikke gå tom for næring. Det eneste er jo at man må riste/rulle på flasken slik at sukkeret får blandet seg godt ut med vannet.
Etter min erfaring holdt jeg liv i min sats i over 3 uker.
Jeg har ikke prøvd oppskriften til Thai, men jeg skal prøve den, da den hørtes bedre ut
Postet 19.10.08 kl 18:30
Takk for gode tips.
Vi er enig i at vanlig romtemperatur på ca. 20-21 grader er tilfredsstillende for å holde en slik sats i gang?
Er det noen mulighet å vite/måle hvor mye co2 som blir tilsatt via en slik diy-metode? Er det slik at mer sukker=mer futt? M.a.o. om man vil ha mer fart fra en sats tilsetter man mer sukker for å gi mer næring til gjæren?
Vi er enig i at vanlig romtemperatur på ca. 20-21 grader er tilfredsstillende for å holde en slik sats i gang?
Er det noen mulighet å vite/måle hvor mye co2 som blir tilsatt via en slik diy-metode? Er det slik at mer sukker=mer futt? M.a.o. om man vil ha mer fart fra en sats tilsetter man mer sukker for å gi mer næring til gjæren?
Postet 19.10.08 kl 23:44
Postet 20.10.08 kl 00:01