Riktig bruk av co2

Har fått kjøpt meg Elos co2 anlegg, men ser at det er noen som bruker luftpumpe på kvelden for og lufte vannet. Er det nødvendig og hvorfor?
Når det blir mørkt, så reverseres forosyntesen, og plantene går fra å forbruke co2, til å produsere co2 og forbruke oksygen.
Plantene trenger altså ikke co2 tilførsel når det er mørkt, og fiskene kan kanskje trenge litt oksygen...
svenno
Har fått kjøpt meg Elos co2 anlegg, men ser at det er noen som bruker luftpumpe på kvelden for og lufte vannet. Er det nødvendig og hvorfor?

Gratulerer med ett bra anlegg, er det med reaktor eller diffussor?

Hensikten med luftpumpe om natten må eventuelt være å lufte ut overskudd av Co2, da plantene ikke behøver dette når fotosyntesen stopper.
Om du har magnetventil på anlegget ditt, kan du slukke for Co2 tilførselen en times tid før lysene går av.
Når man skal sette i gang med CO2 er det viktig at man har kontroll på hvordan vannverdiene svinger i takt med tilførselen av CO2.

Hovedregelen er som følger:

3 * kH * 10 ^ (7-pH) = CO2 mg/liter. Der kH er karbonathardheten i vannet og pH er pH i vannet. Hvis man da har kH på 4 og pH på 7 så har man 12 mg/liter med CO2 i vannet. Dette er godt under ca optimal mengde på rundt 20 mg/liter.

Fisken har ingen problemer med disse CO2 verdiene og så lenge man holder seg mellom 20 og 25 er det ikke behov for å gjøre noe med CO2 om natten. Tilførsel av O2 er kun med på å skape mere bevegelse i vannet slik at CO2 "luftes" fortere ut. Dermed må man tilføre mere CO2 når lyset kommer på, dette er uøkonomisk og unødvendig.

Slå opp i en tabell og sjekk hva som skjer med CO2 når pH og kH endrer seg. Det man ser er at det skal ganske så mye til for at verdiene blir kritiske så lenge man opprettholder kH. Det er derfor viktig at man har bikarbonat tilgjengelig slik at man kan regulere kH. Når man justerer opp kH vil også pH øke. KH søker man å legge mellom tre og fire. Under disse forhold vil pH være stabil(og helst under 7) og CO2 mg/liter på betryggende nivå.

Moralen bak å starte med CO2 er å starte forsiktig og når man har fått erfaring så søker man seg opp mot optimal CO2 mengde. Er man usikker så stenger man av CO2 om natten uten å gjøre noe med CO2 mengden så lenge denne er under 25. Fisken tåler det dobbelte før den begynner å slite.
Hei Jan Ove
det er med diffussor. har bestilt magnetventil så for øyeblikket får avstenging skje manuelt. bare litt vanskelig og justere riktig ved påsetting igjen. kjører med 2 dråper i sek.
Er det noen som vet om andre enn dyrego, som selger Elos. Nettbutikken til dyrego er ikke helt optimal ennå. skulle gjerne sluppet og kjøre inn til oslo, for og kjøpe deler og flaske.
Hei Geir
Målte akkuarat KH til 4 og PH til 7,5 og da har co2 stått på hele tiden i 4 dager. så hvis disse verdiene holder seg, var det sånn at jeg ikke behøvde og slå av når det blei mørkt? Er ganske ny når det gjelder co2.

Ingen grunn til å slå av Co2en med disse verdiene. Har du pH over 7 så vil CO2 mg/liter være lav.

Håp heller at CO2en driver pH under 7 samt at kH faller litt.
Tilfeldig bekjentskap
© Andreas Bjørvik
Reklame for plussmedlemskap