- Hjem
- Forum
- Fór og fóring
- Fór og næringsinnhold
Fór og næringsinnhold
Etter en inflasjon i egglegging i høst har jeg hatt en del fokus på næringsinnholdet i diverse fór. Og jo mer jeg ser på bokser, pakker og boblende brusflasker, jo flere spørsmål popper opp.
Det er sikkert noen helt logiske forklaringer på det jeg lurer på, så kanskje noen smartinger kan opplyse en stakkar
Som et bakteppe til mine spørsmål lister jeg opp følgende info. I rekkefølgen:
Protein % / fett %
JBL Tubifex (frysetørket): 60 / 12
zoogro oppvekstfór (Tropefisk): 58 / 15
Elos sv 1: 58 / 10
Nyklekket artemia: 55 / 12
JBL discusgranulat: 46 / 6
JBL tabis: 46 / 6
Sera Viformo: 46 / 8
JBL Novotab: 44 / 5
Tetra tabimin: 43 / 5
Mygglarver: 6,6 / 1
--------------------------------------------------------
Når jeg ser på dette er det ikke rart at tubifex er bra for å kondisjonere fisk. Ei heller rart at nyklekket artemia er bra for yngel i vekst.
Men, se på zoogro oppvekstfór. Mer protein og mer fett enn nyklekket artemia! Likevel ser jeg sjeldent eller aldri denne bli foreslått som yngelmat. Det har nok sin forklaring i at mange yngel trenger noe som rører på seg som første maten, siden bevegelse kan trigge spiselyst. Det er jo ikke ukjent at enkelte arter yngel kan sulte ihjel selv om de nærmest svømmer i død mat. De skjønner rett og slett ikke at støvet er mat. Så den biten er grei.
Men er det da slik at når yngelen har begynt å ta tørr mat, er da zoogro faktisk bedre enn nyklekket artemia? Eller er det andre ting som spiller inn?
En annen slående ting er røde mygglarver. Dette regnes jo som et kjempebra fór til kondisjonering, og som en "godbit". Likevel har samtlige tabletter mer proteininnhold enn det mygglarver har!
Hva er det da som gjør mygglarver så bra? Og er de bedre enn JBL tabis for eksempel? Eller tabimin? Det faktum at de har vært levende, og sånn sett er nærmere fiskens naturlige diett?
Noen corydoras har blitt observert med en liten utvekst på finnen. Dette er av Ian Fuller bestemt å være resultatet av for mye protein i kosten, og kuren er da proteinfattig kost en stund fremover.
Men, skal en følge innholdsfortegnelsene er da rette kuren mot dette røde mygglarver! De har jo klart minst proteininnhold. I mitt ukloke hode strider dette mot det faktum at mygglarvene er sett på som godbit og kondisjoneringsmat. Slik mat bør jo ha et høyt innhold av protein.
Fett vet jeg at ikke er veldig bra, så om det kan være zoogros ekstremt høye innhold av fett som taler til dennes bakdel er mulig. Samtidig er jo ikke akkurat artemia fettfritt heller...!
Angriper jeg dette på feil måte? Hva er egentlig forklaringen bak alt dette? Har jeg misforstått noe?
Ganske sikker på at noen med peiling kan oppklare noe av dette
Det er sikkert noen helt logiske forklaringer på det jeg lurer på, så kanskje noen smartinger kan opplyse en stakkar
Som et bakteppe til mine spørsmål lister jeg opp følgende info. I rekkefølgen:
Protein % / fett %
JBL Tubifex (frysetørket): 60 / 12
zoogro oppvekstfór (Tropefisk): 58 / 15
Elos sv 1: 58 / 10
Nyklekket artemia: 55 / 12
JBL discusgranulat: 46 / 6
JBL tabis: 46 / 6
Sera Viformo: 46 / 8
JBL Novotab: 44 / 5
Tetra tabimin: 43 / 5
Mygglarver: 6,6 / 1
--------------------------------------------------------
Når jeg ser på dette er det ikke rart at tubifex er bra for å kondisjonere fisk. Ei heller rart at nyklekket artemia er bra for yngel i vekst.
Men, se på zoogro oppvekstfór. Mer protein og mer fett enn nyklekket artemia! Likevel ser jeg sjeldent eller aldri denne bli foreslått som yngelmat. Det har nok sin forklaring i at mange yngel trenger noe som rører på seg som første maten, siden bevegelse kan trigge spiselyst. Det er jo ikke ukjent at enkelte arter yngel kan sulte ihjel selv om de nærmest svømmer i død mat. De skjønner rett og slett ikke at støvet er mat. Så den biten er grei.
Men er det da slik at når yngelen har begynt å ta tørr mat, er da zoogro faktisk bedre enn nyklekket artemia? Eller er det andre ting som spiller inn?
En annen slående ting er røde mygglarver. Dette regnes jo som et kjempebra fór til kondisjonering, og som en "godbit". Likevel har samtlige tabletter mer proteininnhold enn det mygglarver har!
Hva er det da som gjør mygglarver så bra? Og er de bedre enn JBL tabis for eksempel? Eller tabimin? Det faktum at de har vært levende, og sånn sett er nærmere fiskens naturlige diett?
Noen corydoras har blitt observert med en liten utvekst på finnen. Dette er av Ian Fuller bestemt å være resultatet av for mye protein i kosten, og kuren er da proteinfattig kost en stund fremover.
Men, skal en følge innholdsfortegnelsene er da rette kuren mot dette røde mygglarver! De har jo klart minst proteininnhold. I mitt ukloke hode strider dette mot det faktum at mygglarvene er sett på som godbit og kondisjoneringsmat. Slik mat bør jo ha et høyt innhold av protein.
Fett vet jeg at ikke er veldig bra, så om det kan være zoogros ekstremt høye innhold av fett som taler til dennes bakdel er mulig. Samtidig er jo ikke akkurat artemia fettfritt heller...!
Angriper jeg dette på feil måte? Hva er egentlig forklaringen bak alt dette? Har jeg misforstått noe?
Ganske sikker på at noen med peiling kan oppklare noe av dette
Postet 01.01.09 kl 13:50
I dette innlegget skal jeg rett og slett bare bidra til en utvidelse av listen din, ved å liste opp næringsinnholdet i noen forsorter jeg hadde her:
Forsort (Protein%/ Fett%)
Tetra Tips (43/ 3)
Sera Vipan (46,2/ 8,9) (Allround flakfor iflg pakningen)
Wardley Shrimp Pellets (30/ 3)
Sera Viformo (45,7/ 8)
Arctic copepods - Cyclopoids (Frysetørket cyclops, pulver) (65/ 9)
Dr Bassleers Biofish Food Tropic (52/ 13)
Artemia Plus Flake (48/ 10)
Tetra Crusta Menu (48/9)
Earthworm Sticks (45/5)
Brine Shrimp Sticks (43/3)
Hikari Mallewafers (32/ 4)
Forsort (Protein%/ Fett%)
Tetra Tips (43/ 3)
Sera Vipan (46,2/ 8,9) (Allround flakfor iflg pakningen)
Wardley Shrimp Pellets (30/ 3)
Sera Viformo (45,7/ 8)
Arctic copepods - Cyclopoids (Frysetørket cyclops, pulver) (65/ 9)
Dr Bassleers Biofish Food Tropic (52/ 13)
Artemia Plus Flake (48/ 10)
Tetra Crusta Menu (48/9)
Earthworm Sticks (45/5)
Brine Shrimp Sticks (43/3)
Hikari Mallewafers (32/ 4)
Postet 01.01.09 kl 14:27
Postet 01.01.09 kl 14:37
Synes jeg ser en tendens til at svært mange fortyper er protein- og fettrike. Å finne for som har mindre proteininnhold er visst vanskeligere virker det som.
Men proteiner er jo også en stor gruppe - det er stor forskjell på å gi krill/cyclops/reke-basert for til herbivore fisk med følsomme tarmsystemer, og det å gi dem oksehjerte, tross alt.
Jeg har en tendens til å favorisere fór der proteinkilden er oppgitt. Benmel kan regnes som protein, men jeg foretrekker helt klart å fore med protein som stammer fra vannlevende dyr/ organismer. Og når jeg ser på reaksjonen til fiskene, tror jeg faktisk at de er enige. "Generelt flakfor uten proteinspesifisering" lukter mye mindre enn f.eks "Artemia flake" - og reaksjonen til fiskene er totalt annerledes også.
Holder en knapp på at proteinkilden er viktig, jeg.
Når det gjelder bruken av røde mygglarver til kondisjonering må det rett og slett ha med snacks-faktoren å gjøre tror jeg. Næringsinnholdet kan jeg i alle fall ikke forstå at det er....
Men proteiner er jo også en stor gruppe - det er stor forskjell på å gi krill/cyclops/reke-basert for til herbivore fisk med følsomme tarmsystemer, og det å gi dem oksehjerte, tross alt.
Jeg har en tendens til å favorisere fór der proteinkilden er oppgitt. Benmel kan regnes som protein, men jeg foretrekker helt klart å fore med protein som stammer fra vannlevende dyr/ organismer. Og når jeg ser på reaksjonen til fiskene, tror jeg faktisk at de er enige. "Generelt flakfor uten proteinspesifisering" lukter mye mindre enn f.eks "Artemia flake" - og reaksjonen til fiskene er totalt annerledes også.
Holder en knapp på at proteinkilden er viktig, jeg.
Når det gjelder bruken av røde mygglarver til kondisjonering må det rett og slett ha med snacks-faktoren å gjøre tror jeg. Næringsinnholdet kan jeg i alle fall ikke forstå at det er....
Postet 01.01.09 kl 14:53
Postet 01.01.09 kl 15:48