Småtteri og spekulasjoner (side 9)

Inaktiv bruker
Stillig denne lavaveggen! Elsker folk som engasjerer seg sånn om akvariene sine XD


:P
Oryzias mekongensis på flyttefot
Pleco man
Stillig denne lavaveggen! Elsker folk som engasjerer seg sånn om akvariene sine...

Takk for oppmerksomheten. Entuisiasme avler entusiasme.

Et velkjent dillema - Jeg har lurt litt på hvor jeg skulle gjøre av ....
I mitt tilfelle mine Oryzias Mekongensis. Å la de gå med betta imbellis, som liksom var planen, var i hvertfall en dårlig idé. Jeg rakk å flytte de tilbake før de ble Bettamat - Eller ville de ikke bli spist selv om om de ble jaktet på som om Bettaene hadde oppdaget noe de hadde lyst til å spise? Jeg får evt. finne ut av sånt hvis jeg noengang får en bønsj av dem. Så de ble boende i plastbollen sin, flytende oppi Bettakaret med bytte av en liten skvett vann hver 2.-3. dag. Jeg har tenkt at de i hvertfall ikke vil bli spist opp i Borararskaret så de blir flyttet dit.

Bettaene er klare for en matbeta
[External Image]
Det er faktisk mulig å se det røde på halefinnen på O. mekongensisene.
Ikke store greiene
[External Image]
Oryzias mekongensis
På vei til borarasland
[External Image]
De står i målebeger til høyre i karet.

Bollen de bodde i skal nå få stå flytende i bettakaret en stund så får vi se om de har lagt igjen noen egg i mosen.
Killitrøbbel
Det er ikke alltid greit å være killifisk, heller ikke å holde de. I går la jeg merke til at en av de store klovnkillihannene lå på et Hydrocotyleblad og det så nesten ut til at han ikke fungerte lenger. Ikke noe action når jeg foret, men litt etterpå var den i gang i gjen. Senere la jeg merke til at en av de andre hannene hadde mistet litt av rakettflammen (halefinnen). Så det ser ut som noen har fightet litt.

Som jeg har nevnt tidligere så ser det ikke alltid ut til at det er lett være T-killidame. I dag fant jeg den siste hunnen livløs i et hjørne. Det så ut som r hun ble nektet å spise av maken og ikke fikk lov til å gjøre stort annet enn å leke de siste dagene. Jeg lurte på om jeg skulle flytte på hannen for å gi hunnene litt pause, men man kommer ikke langt ved bare å lure.
Jeg er fristet til å få tak i nye damer til han, men jeg tror det må bli fler enn to. Rett og slett fordi hannen er så lekesjuk at damene må levere under alle omstendigheter og ser ut til å bli utslitt etterhvert.
JH hvor hunnene kom fra er utsolgt og TA har et par hunner og en hann. Disse er kanskje er litt unge, men mye eldre enn det jeg kan fremskaffe selv. Jeg lurer litt på om to hanner og to hunner kanskje kan være bedre enn en hann og to hunner. Da kan sjefen bruke litt av tiden på å tøffe seg for den andre hannen og avlaste litt av stressbelastningen på hunnene.
Jeg ble like stresset som fisken forrige gang hannen stod alene, så jeg kommer vel til å bli desp i løpet av dagen denne gangen også.
Eller skal jeg la hannen være soloartist i rollen som pausefisk inntil dens egen stamme har vokst opp. Jeg passet på å plukke de tre eggene som jeg kunne se og flyttet et yngel fra ute i karet. Så med tiden og uten uflaks blir det kanskje ...

Nå er det egentlig veldig dumt at det ikke har dukket opp noe T-lyktøyer enda. Planen var å prøve å se om disse kunne fungere som ditherfisk både i selskapet, hos t-killiene og evt ifb.m syno-oppdrett. Men, men. Den som venter, venter.

De nye julioene (J. transcriptus) har funnet seg skjulesteder mellom steinene oppe i veggen. Dette er akkurat hva jeg antok og håpet at de ville gjøre, da jeg observerte dette når jeg holdt transcriptus i selskap med prinsessene.
Jeg har satt inn tre reker til, men kommer til å fryse forsøket her inntil steinen er godt begrodd og det er bedre næringsgrunnlag for reker. Det plager meg selvfølgelig å bruke kinesiske reker i Afrika, men som alt annet er billig kina-ræl lett å få tak i, billig og dekker behovet.

Brevisene har endelig fått karantenekaret for seg selv. De delte en 19-liter med en trio julioer som bodde i et stort ynglenett med en stabling av karbonrør og lavastein. Brevisene hadde tilgang til ca 20% overflate og hele bunnarealet i karet med noen sneglehus og noe kalkstein i en stabbel. Det fungerte som en nødløsning, da de dukket opp litt plutselig på auksjon, som auskjonsfisk pleier å gjøre. Jeg trodde jeg hadde tatt bilde av det før jeg plukket det ned, men dessverre. Bare jeg får laget minireolen for to 19-litere med nanorevkaret på toppen så skal de få flytte inn i noe større og mer permanent. Jeg har tenkt på at nanorevkaret kan bli fint for for sneglehuslekere, med lys grus og stein og en eller annen lys bakgrunnsplate. Kanskje skiver av kalkstein på ei plate? Men ikke akkurat nå.

O. Mekongensisene har det fett i borarasland, og borarasene har det fett fordi de har fått så små samboere at det må fores LBBS regelmessig.
Kill killi kill
Det jeg trodde var to ulike klovnekillihanner var høyst sannsynlig en og samme. Senere i dag så jeg den ligge på bunnen med skikkelig problemer. Halen var nesten borte og den hadde tydelige bleke felter/sår på kroppen. Jeg klarer ikke å spekulere meg frem til annet enn at småjaktingen som jeg har observert blant hannene noen ganger ikke bare er småjakting. I og med at jeg nå er under halvparten av det opprinnelige dusinet jeg startet med har jeg nå valgt å dele de opp i to grupper. Begge hunnene så rimelig bulkete ut på magen så jeg plukket en tilfeldig sammen med to hanner og flyttet disse sammenmed mine to Nannostomus Beckfordi F2. Dermed er det kun et par igjen på klovnekillihotellet og skulle det være noe krøll med karet vil forhåpentligvis gjengen som sjekket ut ikke bukke under. Og ender det opp med bare en hann av trioen, så er saken klar. Hanenene "kan" drepe konkurrerende hanner. Nå blir det i hvertfall litt mer fokus på å få i gang oppdrett på denne. Jeg skal starte opp et par boller med moseinfusoriegugge.

Den ensomme tanganiykakillien var ikke ensom så veldig lenge og har fått tre nye damer. Det er nesten så jeg får lyst til å sette inn noen prinsesseyngel som ditherfisk for å defokusere hannen litt fra å bare tenke lek: Men selv en liten prinsesse tar seg sikkert et killiegg om hun kommer over det, så jeg bør kanskje vente med det og snart få laget det planlagte eggoppsamlingsapparatet.
T-killi og m. kubotai
Så ble det enda enT-killihanne til. Den stod igjen i butikken fra i går og jeg hadde litt dårlig samvittighet for å ha latt den bli igjen. Etter å ha sett hvordan sjefen satte i gang og skulle leke med de nye damene hele tiden fant jeg ut at det var like greit å hente den ensomme hannen, og å se om en hann til reduserer lekepeset på hunnene.

I dag flyttett jeg på M. kubotaiene. Jeg sier takk for innsatsen i rollen som skrivebordsfisk og satser på at de får det fint sammen med bettaene.

Jeg hadde avtale i dag om å få tomme smågodtbokser til slpendensgutta, men det var noe krøll så jeg fikk bare tak i fire stykker. Nå begynner det å bli litt knuffing og det er derfor best å la gutta begynne å gå hver for seg eller i mindre grupper.
Jeg kommer til beholde de fineste 17.maikampfiskene og de aller minste for å komme i gang med prosjekt mindre kampfisk.

Lurer på om jeg har en rugende B edithae. Jeg har kun sett en hanne og hunnen i det siste. Jeg har planer om å flytte de tile kar med litt mindre sirkulasjon enn der de går nå, kanskje holde de sammen med imbellisene og lage skikkelig bettasuppe eller venuskaret når det er ledig (men det blir det jo aldri sånn som det popper opp nye yngel mange uker etter at voksenfisken dro).
Litt om kampfisk
Her er et innlegg fra i går som jeg skrev, men aldri fikk postet.
Jeg har aldri telt hvor mange kampfiskyngel jeg har, men de er så lang fordelt på to plastbakker. I den ene bor de 5-6 største, som ble plukket ut da de begynte å vokse seg betydelig større enn de andre. I den andre bvor resten av gjengen. Jeg har fulgt litt med og mener å se at det er to store hanner som holder hvert sitt hoff. De holder til i hver sin ende og har begge en gjeng brødre og søstre. Det er merkelig nok ikke noen som gyver løs på de to store, og kun en og annen gang er det antydning til krangling nedover i hoffet.
Så langt er jeg villig til å tro at det er to alfa hanner med hver sitt hierarki og at de har inngått en pakt om fred mellom brødre.
Er en fiskebasen en fotokonkurrase?
Det manglet foto at Boraras uropthalmoides i fiskebasen så jeg tenkte jeg kunne bidra med et jeg hadde liggende, men det ble avvist. Jeg trodde ikke det var en slags fotonkonk. Det er idiotisk å ikke ta med et bilde av en art som det ikke finnes bilde av i basen. Skikkelig idiotisk. Jeg lurer på hvor mange andre bilder det finnes der ute som kunne ha vært til hjelp ved identifisering av en art, men som ikke har passert konkkurransen. Så da har jeg forsøkt å bidra...
Er enig i at de ikke bør være for strenge på kvaliteten når det ikke eksisterer bilder fra før, men det er visst blitt veldig vanskelig å få inn bilder den siste tiden. Synes det er veldig rart. De kan jo eventuelt fjerne disse igjen om det kommer bedre bilder senere.

Jeg har faktisk prøvd meg med et par bilder som har vært med i fotokonkurransen, men har fått de i retur fra fiskebasen :b Dette var riktignok en art som det var flere bilder av fra før, men det sier litt om kravene til kvalitet.
Tante Astrid
Er enig i at de ikke bør være for strenge på kvaliteten når det ikke eksisterer bilder fra før ... De kan jo eventuelt fjerne disse igjen om det kommer bedre bilder senere.

Nemlig!
Men nå vet jeg at det ikke er verdt bryet å bidra...
Dette burde duge som identifikasjon, tatt i betraktning at det ikke er lett å få fotografert en så bitteliten og spretten fisk.
Enig med deg der.

Sendte inn et bilde av persephone for en stund siden, det som ligger der nå er nemlig veldig dårlig og nærmest ubrukelig til identifikasjon, siden den faktisk har gjennomsiktige finner. Aner ikke hvordan de fikk det til, for mine hadde aldri gjennomsiktige finner, stresset eller ikke. Så jeg sendte inn et bilde som riktignok ikke var enormt bra, men jeg krysset av for at det var et midlertidig bilde som kunne slettes når de fikk inn noe bedre, og likevel ble det avvist.

Snodig synes jeg. Og enda snodigere når det ikke engang er bilde fra før i basen o_O
Jeg har sendt inn 5-6 bilder av arten, men de blir aldri godtatt De er strengere i fiskebasen enn fotokonken (ikke tull en gang, både jeg og Tante Astrid har fått bilder med i fotokonken som har blitt avvist i basen)

Er enig i strategien så lenge det finnes gode bilder av fiskene, nok et dårlig guppy bilde er liksom ikke nødvendig - men på fisk hvor det ikke er bilder fra før og du svarer ja til midlertidig bilde så syns jeg skulle ta det inn om det var identifiserbart.

Denne fisken er både bitteliten og veldig spretten, så den er bortimot umulig å få bra bilder av. Må nok makrolinse til for å tilfredsstille kravene til basen her. Men da er jeg redd de risikerer å ekskludere de få som har denne fisken - ikke alle her i verden som er kjempetålmodige, fotointeresserte og har makrolinse OG denne fisken.
Liv H
Men da er jeg redd de risikerer å ekskludere de få som har denne fisken - ikke alle her i verden som er kjempetålmodige, fotointeresserte og har makrolinse OG denne fisken.

Nemlig!
Spørsmålet er, hva er kvalitet i denne sammenhengen. Det skal litt til for at den som tilfeldigvis holder en sjelden art som ikke finnes i basen også har fotodilla.
Denne tråden tar opp noe av det samme. Tillater meg å lenke til den lille diskusjonen her i din tråd Humunukuapuaa. Håper det er greit.
Takk for linken Astrid. Fint å evt. ta diskusjonen videre der, men det er bedre å bruke tiden sin på å skrive om det akvatiske. Det andre anser jeg for ikke å være hobby, og velger derfor å leve med AF og dets skavanker som det er. Den perfekte fisk finnes ikke, ei heller det perfekte nettstedet.

Når det gjelder kampfiskene så fikk jeg tak i noen flere smågodtbokser i dag, men tror jeg fremdeles trenger noen til. Har tatt ut en og annen hanne de siste dagene, men bevist latt de to største bli igjen for å ikke krølle med hierarkiet. Jeg tror at hvis jeg tar ut de største hannene så vil helvete bryte løs for da er det fritt frem for alle å bli "alfa". En av de som ble flytte var i gang med å bygge rede dagen etter, så de er "circa" kjønnsmodne. Jeg har enda ikke plukket minikandidatene, men jeg har sett et par stykker som er veldig små. Men i og med at det foreløpig ikke har dukket opp noe respons på annonsen der jeg ønsket den minste kampfisken til folk, så det spøker litt for prosjektets umiddelbare fremdrift. Jeg har ikke lyst til å starte en stamme med et søskenpar, så hvis det ikke dukker opp noen småfisk fra andre får jeg holde de som selskapsfisk til det dukker opp friskt blod. Hvis det drøyer litt så slipper jeg også å bli lurt av individer som bare er litt treige, men som vokser seg til normal størrelse til slutt.
Jeg har tenkt på å finne en egnet beholder som kan brukes som fotostudio, da det er noen fine individer jeg har lyst til å vise frem. Plastkaret de går i nå er litt diffust så det er ikke egnet for fotografering. Kanskje dette er det eneste de utrolige 1,5l kampfisk-cellene jeg har sett de selger i såkalte seriøse LSF'er kan brukes til. Dypper hele boksen ned i karet og lar fisken svømme ombord og så sett ebksen på bordet og la fisken få stå å vise seg frem i noen minutter før den blir satt tilbake. Det er det eneste jeg kan tenke meg de kan benyttes til. En tom godisboks eller oppbevarinsgboks fra Biltema, ClasOhlson, Europris, Ikea etc, er bedre en det tullet som spirende akvarister får med hjem i troen om at det er OK.

Bli hylle/nanoreol!
Hvor store er boksene du bruker? Ser ikke for meg at en smågodtboks er noe særlig større enn mye av det som selges i dyrebutikken? Her selger de hvertfall beholdere på ca 2 liter til kampfisk, men mulig jeg ikke husker nøyaktig hvordan en smågodtboks ser ut.

Jeg har allerede begynt å samle bokser til fremtidig kampfiskyngel
Du har muligens allerede funnet den, men plantespesialisten Tropica har skrevet en egen artikkel om nettopp den planten. Du finner den HER.
Skal man dømme utfra bildene i artikkelen deres, ser det ut til at røttene på den absolutt skal graves ned i bunnlaget som vanlige akvarieplanter.

Og HER finner du noen bilder av et fantastisk kar som akvariedesign-eksperten Oliver Knott har satt opp, og der M. hirsuta er brukt som forgrunnsplante.

Humunukuapuaa
Ellers har jeg tenkt litt på en plante jeg kom over, [URLBLOCK3] som jeg ikke har klart å bli klok på. Ser ut som ingen har registrert at de har den her på AF og det er sparsomt hva google finner av erfaringer. Jeg delte den opp i fire deler og satte den i forskjellige kar, for å "ha råd" til å ikke få den til i hvertfall et par ganger. I og med at den har en grønn stengel der stilkene med bladene vokser opp fra og brune "røtter" antar jeg at den er en slags "epifytt" og ikke bør graves ned. Jeg har forsøkt å legge noen deler under sanden og andre steder småsteiner, innimellom røtter. Og ingen tegn til at de skal dø så langt (etter ca 14 dager). Jeg lurer på om denne planten kommer fra et paludarium. Deler av planten hadde utviklet undervannsbladvekst, mens en annen del hadde firkløverblader.Mvjnz
Hvor store er boksene du bruker? ...

20x20x11, så ikke veldig stort, men mange ganger mer overflateareale en mye av småboksene som brukes i LFS'en. Jeg plukket tipset på oppdrettssiden til Svein A. Jeg får plass til 4 i bredden i en bokhylle. På bildet er karene halvfulle men på vei til vannstand ca 3 cm under kanten. Skal putte oppi litt mer flyteplanter og en liten dott torvfiber, godt skylt slik at den ikke støver masse bøss.
Har lagt oppi en bitteliten ketapangbit og noen mililiter med førstedagsbrygg av hjemmebrygget blackwaterextract.

Ellers skjer det litt av hvert. Jeg skal lakke det andre strøket på nanoreolen og håper den er klar til bruk i løpet av et par dager. Da blir det flytting av arter mot et mer permanent oppsett.
mona o
Du har muligens allerede funnet den, men plantespesialisten Tropica har skrevet en egen artikkel om nettopp den planten. Du finner den [URLBLOCK1]. Skal man dømme utfra bildene i artikkelen deres, ser det ut til at røttene på den absolutt skal graves ned i bunnlaget som vanlige akvarieplanter.

Jeg har allerede sett denne artikkelen, men ble ikke helt klok. Nå har jeg ikke sett den annet enn som amputerte avleggere i mine egne kar og i en tropica-potte i en butikk nå her om dagen. Men i og med plantes karakteristika tror jeg mer på at denne klynger seg fast fremfor å grave seg ned. Med tiden finner jeg det ut selv.

mona o
Og [URLBLOCK2] finner du noen bilder av et fantastisk kar som akvariedesign-eksperten Oliver Knott har satt opp, og der M. hirsuta er brukt som forgrunnsplante.

Meget pent - Takk for linken.
jeg hadde den planten en stund. den spredte seg fint i sand. men den blir overhodet ikke like fin som de du får i pottene sånn uten videre.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap