Har nettopp fått meg nytt lysarmatur med 2x150w metalhalogen + 2x54t5+ moonlight. Fulgte med 20 000k pærer for saltvann. Jeg byttet ut dette med 5000k pærer beregnet for ferskvann. Da jeg slo på lyset ble jeg veldig skuffet! Ble et veldig gulaktig lys? Skal det være slikt? Ser på utstillingskar i butikker at det er mere blåfarge i karene. Noen som kan komme med forslag til andre pærer? Kan jeg bytte til pærer med f.eks 10 000k? Ser at andre bruker slike her på akvaforum. Hva bruker dere?
Disse pærene er veldig bra. Samme produsent som ADA bruker. Jeg har prøvd både 8000K og 6500K, synes selv 6500K var mest behagelig. Nokså nøytral hvit med fin gjengivelse av grønne og røde farger.
Dette er ikke et helt enkelt spørsmål å svare på. Hvit sollys er på ca 6000 kelvin. I vann blir de spesielt de røde fargen først filtrert bort. Kommer du ned på ca 20 meter er alt blått.
Dette betyr at de organismer som lever i vann ofte er tilpasses dette blå lyset, (20.000 k). Men dette er derimot ikke tilfelle for de fleste grønne planter. De er avhengig av b l a rødt lys til fotosyntesen.
Problemet er at det finnes ikke en lyskilde lik solen. Alle lyskilder du kjøper er kompromisser og ulikt satt sammen. Dermed får du ulike fargespekter i de ulike lampene og fra ulike produsenter.
HQI lamper vil i tillegg endre avgitt fargespekter etterhvert som de eldes.
HQI lamper brukes nok mest av saltvanns akvarister, og her er de fleste lamper på mellom 10. -20.000 kelvin. Men det er stadig flere som bruker HQI til planter.