Søker råd og tips om problem med plantevekst, alger.

Vanskelig å bestemme under hvilket emne jeg skal poste dette, men jeg prøver her.

Jeg har et 110 liters kar som har vært i drift siden mai 08. Oppstarten gikk fint og jeg har generelt hatt lite problemer med karet. Fisk og planter det inneholder står i profilen min.

For flere mnd siden(5-6?) begynte mine to flotte, godtvoksende hygrophila corymbosa å skrante. mistet blader, bladene ble gjennomsiktig og råtnet opp. Bunnsubstratet var denne gangen grus, men byttet til sand for ca tre mndr siden. Disse to plantene kom seg aldri, og denne uka kastet jeg siste restene av avleggerne dens. Mine andre planter vokser og er pene.

For ca en mnd siden fikk jeg algevekst, noe jeg ikke har hatt problem med i det hele tatt før. Disse skjeggalgene tror jeg det er som vokser i mitt kar. Dette skjedde uten at jeg kan sette fingeren på noen spesielle endringer ellers i karet. Muligens litt mye foring, men de har fått mye mat hele tiden. Da jeg innså at denne algeveksten ikke kom til å gi seg, men økte(uten at akvariet er overgrodd av dem) kuttet jeg drastisk på foringen, til bare å gi mat et par ganger i uka. Lyset står ikke på mer enn 8 timer pr dag. Jeg bytter tretti liter vann flere ganger i uka for tiden, men vanligvis en gang i uka. Her kommer vannverdiene inn:

Jeg har forholdsvis nylig kjøpt meg vanntester og begynt å teste vannet. Resultatet er: PH: 7, GH: 2, KH: 1(samme som karnvannet). Nitrat testet jeg ikke før i går og denne synes jeg var vanskelig å lese av da fargen på vannet var mye sterkere enn fargekartet. Jeg endte på en usikker verdi på 10. Alle testene mine er JBL dråpetest. En viktig forandring som ble gjort i slutten av januar var bytte av pumpe. Jeg byttet mellom to like pumper, mellom to kar(spør meg ikke hvorfor), og det som skjedde da var at jeg fikk nitritt, pga av denne nye pumpa ikke var vant med så stor belastning. Jeg har byttet mye vann i det siste... Jeg er dårlig på å følge med hvilket merke og hvilke spesifikasjoner pumpene mine har, men det er en forholdsvis liten eheim innvendig pumpe. Den heter nå muligens vitatech. Helt sikkert for liten kapasitet for mitt akvarium, men det forklarer likevel ikke oppblomstringen av alger som skjedde før byttet av pumpe. også siden det har fungert så godt hittil kan jeg ikke egentlig tro problemene utelukkene er pumpas feil hvertfall.

Fiskene virker friske, ingen dødsfall eller noe annet synlig galt. Bortsett fra en ting: fra tid til annen hender det at jeg ser noen av dem klø seg mot underlaget. Dette er ikke noe jeg ser hver dag, bare en sjelden gang. Hvis noen vet hva dette kan komme av blir jeg gla for det også.

Ble mye tekst å lese dette, og jeg vet vel ikke helt hvor jeg vil. Men jeg håper noen kan komme med ideer om hva som kan være årsaken til denne plutselige plantedøden, og algeveksten. tips til endringer jeg kan gjøre? Jeg ser hvertfall ikke at jeg har gjort noen brå endringer med påfølgende problem, det er heller motsatt, problemet har kommet, for så at endringene har blitt gjort. Og ja, så snart jeg får råd skal jeg investere i ei skikkelig utvendig pumpe.

Håper noen kan ta seg tid til å lese og svare meg!
Jeg vet desverre ikke mer enn deg men hva med lysrørene? De kan kanskje ha blitt utslitt. De sier levetiden er ca ett år og de svekkes hele tiden i fra dag en. Bare en tanke.
Som Helge nevner så kan gamle lysrør gi algeproblem. Det anbefales å bytte lysrør, og tennere, hvert år. Lyset behøver ikke være på mer enn 8-10 timer for plantenes del, maks 12 timer. For lang lystid trigger algevekst. Anbefaler innkjøp av timer om du ikke allerede har det.

Hygrophila corymbosa er en rasktvoksende plante og forbruker en god del av overskuddsnæringen som algene ellers gjør seg nytte av. At disse stoppet i veksten kan derfor ha gitt algene mer å leve av. Planter lever ikke bare av overskuddsnæring, men trenger gjødsel i tillegg. Om du ikke ga de tilleggsgjødsel så kan det være grunnen til at de skrantet.

Plantene vil ha jevn tilgang av næring og tilpasser veksten etter det. Nå når du har byttet veldig mye vann så har forholdene vært veldig svingende i karet noe algene utnytter. Ustabile forhold i akvariet trigger altså algevekst.

Når det gjelder penselalger så virker det som mye sirkulasjon i overflaten, og dermed utlufting av co2, forverrer problemet. Prøv å finn en balanse mellom nok sirkulasjon til fiskene, men uten at det pisker for mye i vannflaten.

Det aller viktigste er altså å gi stabile og jevne forhold slik at plantene trives og algene får problemer.

Her og her finner du mer informasjon om alger og algebekjempelse.

Når det gjelder kløe hos fisk så kan det dreie seg om parasitter, men det er ikke nødvendigvis sikkert at det er det. At en og annen fisken klør seg innimellom må de nesten få lov til Ellers så hender det at fisk kan reagere på vannet. Du har jo byttet mye vann den siste tiden. Noen rapporterer kløe (og enda verre ting) om de bruker vann fra varmtvannsbereder og det kan da være en fordel å la kaldt vann stå natten over på et oppvarmet rom istedenfor å bruke varmtvann fra kranen. Hos noen, blant annet hos meg, så hjelper ikke det heller og da må det brukes vannforbedringsmiddel, som Aquasafe og lignende.

Det er altså ikke sikkert det er noe sykdomsrelatert om fiskene klør seg, men for alle tilfellers skyld så kan du jo kikke innom sykdomsartikkelen og se om du finner noe som stemmer overens med det du erfarer.
Kom på ett par ting til, Jeg synes også fargekartet til nitrattesten til JBL er vanskelig men har får en usikker tier så er jeg alltid fornøyd med det

At de tilsynelatende klør seg kan det være mange grunner til, sykdom også, men når jeg ser mine klør seg så virker det som om de prøver å virvle opp noe de kan spise fra bunnen. Jeg har tilgode å se at fisk som klør seg ender som syke og dør noe tid senere. Men for all del, syke kan de også være. Jeg ville avventet til noe mer konkret dukket opp.

Mine hygrophila Combosa har det skikkelig stusselig i det store akvariet mitt, det er så vidt de overlever og jeg kan tenke meg at jeg rett og slett fordi jeg ikke har nok lys og næring til de. Da de ble flyttet til planteakvariet mitt hvor jeg har mye CO2, næring og heftig (for meg) belysning så spruter de i været og har fått ny friskere farge og fasong, de er ikke til å kjenne igjen.
Takk for svar begge to

Jeg gjødslet jevnt frem til jeg måtte begynne med vannbyttene. En flytende gjødning fra Tropica. Mastergrow eller noe slikt kanskje? Jeg så for meg at gjødslingen ikke kom til å ha noen særlig effekt når jeg byttet så mye vann, derfor har jeg ikke gjødslet de siste ukene. H. Corymbosa begynte altså å skrante uten at jeg gjorde noen endringer med tanke på gjødsel.

Tiltak fremover kan derfor være å starte opp igjen gjødslingen i og med at jeg ikke bytter mer vann enn normalt lengre, og bytte ut lysrørene...

Er ikke så bekymret for fiskene egentlig, tenkte bare å spørre siden jeg alt skrev, og så begynner man jo gjerne å lure på om alt har en sammenheng og at det er noe mer alvorlig enn det man først tror.. hehe.

Takk for svar, fint å få vite andres tanker, de tankene man gjerne ikke kommer på selv.
Hvis du skal skifte lysrørene så kan du jo også sjekke om du har reflektorer. Billig investering og du får, i det minste teoretisk, dobbel effekt på lysstyrken helt gratis. Jeg bruker reflektorer på alle lysrørene mine. Jeg har også alltid brukt Tropica Mastergrow. Har både den og Mastergrow+ som også inneholder nitrat.
Må innrømme at jeg ikke er helt sikkert på hva reflektor er?
De ser slik ut. De koster jo bare penger første gangen etter det så er de helt gratis og plantene blir mer fornøyde.
Algene vil vel trigges av gjødning?
Min erfaring er at det er komplisert og jeg tror grunnen er at vi ikke vet alt om alle faktorene som spiller inn.

Jeg har ett dårlig belyst rekekar hvor jeg nesten aldri gir næring og hvor plantene vokser sakte og det finnes knapt en alge der. Ser bra ut.

Jeg har også en 70-liter hvor jeg pøser på med gjødning som jeg aldri har gjort det før og der begynner algene å forsvinne. Ser nesten ut som at mer næring reduserer algene etterhvert (kortversjon dette).

Men den metoden jeg alltid har benyttet tidligere er å pøse på med hurtigvoksende planter og ideen her er at de skal vokse raskere enn algene. Så om de står lenge så får de alger men da er det bare å kaste de eldste og omplante de nye pene skuddene. Jeg som regel tilsatt næring da og det har fungert veldig bra.

I 540 literen min ga jeg næring og det gikk fint lenge, så bra at jeg begynte å selge planter. Så kom det noen alger og jeg kuttet ut næring og algekatasdtrofen blir bare verre og verre. Jeg jobber fortsatt med saken men jeg må nok begynne å gi næring igjen, samt en del andre ting.

Men så er det andre ting da, som mangel på makronæring, for høy pH, CO2 underskudd... Desto mer jeg lærer desto dummere føler jeg meg. Ja Jeg tror det er komplisert rett og slett.

[URL=][/URL]
Denne tråden viser vel til det du snakker om Helge, og at det er komplisert.

Jeg har også samme erfaring som deg ang rekekar: Mitt rekekar på ca 25 liter har dårlig belysning, ingen gjødsling og ingen alger. Har hovedsaklig javamose i dette karet, men også noen stiklinger av L.sessiliflora. Gjenstår å se om sistnevnte vokser like fort i dette karet som i de andre.

Jeg leste i en tråd noe om at det kan hjelpe på å gjødsle i et kar som ikke har blitt gjødslet og algene vokser. Dette ble også nevnt noe om nitrat i denne sammenhengen. Husker ikke noe mer enn det.

Men jeg tar hvertfall den slutningen at jeg skal forsøke med gjødsel som første del av å finne ut av det.

PS. reflektor har jeg!
Tilfeldig bekjentskap
© Janne Ekström
Reklame for plussmedlemskap