Meretes akvarieblogg

Heisann, - ikke store akvarieverden jeg har, med min 190 liters hjørneakvarium, men nå var det ikke mer plass under "Beskrivelser" på "Min side" og skulle gjerne hatt en blogg underveis . Strever i vei med mange nybegynnerfeil og det hadde vært greit å få det ned på "papiret". Kanskje jeg lærer litt av det og! Lager meg en egen tråd, så får dere kikke innom og kommentere hvis dere har lyst. Blir kanskje ikke de store skriveriene, men vi får se hvordan dette går... Bilder kommer.

Min blogg til nå:

Startet karet 3. april 09.
Har tenkt at det skal bli et sør-amerikansk biotopkar, men vanskelig å bestemme seg for hvilken fisker, så det er ikke umulig at det blir gjestearbeidere også .
Foreløpig er karet beplantet med sør-amerikanske planter, en middelsstor mangroverot og et par steiner; papagøye- og forstenete steiner. Kjempefine farger på steinene. Liker ikke den lyse biltemasanden, så det ble halvfin Rådasand istedet.

Startet karet opp med Sera Nutrivec og det ser ut til at første nitritten kom raskere (etter 6 dager) enn vanlig innkjøring. Etter 1 uke kom 2 ancistruser oppi. De trives og venter på nye innbyggere. Hadde en nitrittøkning, men fikset dette raskt med vannbytte.

26.04.09 Etter storauksjon i Bergen akvarieklubb er det kommet et par apistogrammaer og sommerfuglciklider i karet. På leting etter dame til hongsloien nå.

Oppgraderte den innvendige Juwelpumpen fra 600 l/t til 1000 l/t og byttet ut 2 blåfiltre med Cirax-bokser.

30.04.09 Ser ut til at dvergciklidene ikke liker bevegelsene i vannet, de jobber med å "holde balansen", så jeg gikk tilbake til 600 l/t igjen. Ser ut til at fiskene liker det bedre. Idag fikk de selskap av noen skjønne små Corydoras Pandaer og otocintruser. De er blitt en liten gjeng nå. Da mangler jeg bare et par Corydoras til og en stim av tetraer, da er det fullt! Er allerede knuffing mellom sommerfugl cikliden og de andre apistoene.

Fikk til å lage DIY CO2-flaskeløsning. Det bobler, men får ikke luftesteinen riktig ned til plantene.... Da slutter det å boble, - hvorfor det?

01.-02.05.09 Hentet 9 stk Corydoras Pandaer og 15 stk kardinaltetra. En av kardinalene forsvant i løpet av hjemturen og 3 døde i løpet av natten. En til døde nettopp, - da var de 11 stk. Hmmm....

03.05.09 En måned siden jeg startet karet og idag måtte jeg bare ommøblere. Fjernet roten og den røde planten. MYE bedre plass nå, - man ser til og med hva som skjer bak i karet! Skal finne en liten rot som jeg kan stikke imellom plantene. Midt i karet, hvor roten sto, er nå en liten "oase" med steiner og planter rundt. Man ser mye bedre coryene og det ble fint. Nå er ikke fiskene enten fremme ved vinduet eller bak roten, - nå ser man litt av alle. Skal prøve å ta bilde snart. Plantene må bare komme seg etter nedskjæringene.
Skulle ønske jeg hadde karantenekar!!!
"Brant" meg skikkelig de siste dagene. Hadde jeg bare hatt ett karantenekar! Søndagskvelden var jeg så lei av å se på at den ene etter den andre kardinaltetraen døde. Kanskje det hadde sammenheng med ommøblering samme dagen. Vannverdiene var jo helt ok.
Jeg ble så redd for at det hele var neonsyke, for kardinaltetraene mistet farge, blåfargen var ok men rødfargen manglet, samtidig forsvant fargen på halen og rykkvis svømming. Leste jo her inne at kardinaltetra ikke fikk neonsyken. Tok rett og slett hele stimen over i en bøtte med akvarievann og satt i en Fluval 1 pumpe. Den var ikke innkjørt, men regnet med at det gikk bra siden det var samme vannet.
I løpet av kort tid var det 3 kardinaltetraer døde på gulvet!!! Jammen er de spretne! Prøvde å dekke til med et slags lokk og de levde igår morges da jeg gikk på jobb. Etter jobb var det kun 1 igjen som levde.... Det var DE kardinaltetraene. Fra søndag til mandag døde også en otocintrus og en cory Panda i karet... En til cory panda er forsvunnet og finner ikke rester av den. Redd for at de hadde fått i seg noe da de må ha spist på de døde fiskene fra lørdagen...

Igår studerte jeg fiskene nøye. Byttet også 2 bøtter vann, i tilfelle det kunne hjelpe. Kan være at kardinalene rett og slett var i dårlig stand og ikke tålte forflyttingen. Men det var jo rart med dem andre dødsfallene. Ser ut som om spesielt coryene klør seg og skvetter litt rundt. Kan være parasitter på gang. Akvariebutikken anbefalte jo akvariesalt/havsalt, men leste her inne at coryene ikke tåler særlig salt, så det slo jeg fra meg.

Var veldig lettet da jeg slo på akvariet i morges. Ingen hadde død i løpet av natten. En av coryene ser ikke helt 100% ut, men den spiste av malletabletten jeg hev oppi før jeg gikk, så den har appetitt ihvertfall.
Har nå bestilt Esha 2000 for å få vekk parasitter.

Er skikkelig glad for å ha disse akvariesidene å slå opp i. Hva skulle jeg gjort uten dem? Det neste jeg henter blir karantenekar. Tør ikke kjøpe noen nye fisk før det er i hus. Uansett kommer jeg nå til å vente med å kjøpe nye fisk. Karet er jo kun 1 mnd gammelt og til tross for Nutrivec i begynnelsen etc. så skal det ikke mye til før det går galt. Selvsagt kan det jo være sykdom i hovedkaret, som svekker fiskene når de kommer over dit. Da hjelper jo ikke karantene... Håper Esha 2000 kverker alle ulumske saker.

Mitt mål - bli mer tålmodig med akvariehobbien. Det haster jo ikke!
Du har nok rett i at akvariet er litt for nyetablert til å tåle en sånn økning i bio-belastningen. Etter fire uker er det på kanten av innkjørt, men ikke helt. En uke til så begynner det å bli bra.
En plutselig økning i antall fisk (veldig mange på en gang) får det til å tippe over igjen og giftig vann oppstår i denne sårbare, nyetableringsfasen.
Jeg tipper du har eller har hatt enten ammoniakk eller nitritt, selv om du skriver at "alle vannverdier er fine". "Fine" sier ikke så mye (et tegn på at noe er galt med vannet i et nytt akvarium, er at fiskene klør seg. Det er giften som irriterer. Puster de fort i tillegg, så har man svaret...)

Det som er viktig, er å bruke dråpetester. Velg helst JBL dråpetester ettersom den kan måle og vise lavere forekomster av nitritt enn Tetra sine tester gjør. Tetra viser bare om det er 0,3 i nitritt eller lavere. Den har ikke null som resultat på fargekartet. Så man vet jo i realiteten ikke om man har nitritt eller ei da! Det gjør man med JBL. Anbefales!
JBL nitritt og ph test er det du trenger først og fremst.

Har du brukt strips til å måle vannverdier? Eller har du stolt på at butikken vet hva de gjør og latt dem måle vannet for deg? Det er ikke bra nok i så fall. Test selv, så vet du hva du har Like greit å kaste seg ut i det, skal man være akvarist må man lære seg det først som sist

(men det kan jo hende du gjør det allerede, og at jeg tar feil)

Uansett; lykke til med akvariehobbyen! Det er lett å bli bitt av literbasillen Jeg har 19 akvarier :p


PS!
Ammoniakk også noe som oppstår i nyetablerte akvarier og er veldig giftig for fiskene, akkurat som nitritt. Det kan vanligvis være lurt å sjekke dette også, ettersom det oppstår FØR nitritt dukker opp i innkjøringssyklusen. Men siden ditt akvarium allerede har stått i fire uker, er nok ammoniakkperioden over, så derfor anbefalte jeg deg ikke den testen samtidig med de to andre. Men til senere kan det være lurt å ha den.
Slår du på stortromma kan en nitrat-test også være lurt å ha Nitrat må ikke forveksles med nitritt. Nitrat er noe man kan ha et visst nivå av i akvariet, det brukes av plantene som næring bl.a. Et nivå på 10-15 er ok. Nitrat tynnes ut ved å gjøre et vanlig, ukentlig vannbytte.
Ved det ukentlige vannbyttet bør man sikte seg inn på å bytte ca 25-30% av vannvolumet. Til ditt akvarium bør vannmengden ved vannbytter da altså ligge på ca 40 liter vann (du skriver at karet er på 190 l)
Hei Mona, - koselig med en kommentar! Jeg liker godt å lese i tråden din, - så du har nok bidratt mye i mitt valg av fisk (uten at du vet det .
Coryene er herlige, - synes de ligner mye på bevegelsene til praktbotiane når de svømmer, og de likte jeg veldig godt i selskapsakvariet vi hadde noen år tilbake. Disse bartene gjør dem enda mer sjarmerende.
Jeg blir jo riktig hønemor når jeg stresser med disse fiskene, - min mann ber meg om å sette meg et annet sted enn foran karet. Han er lei allerede. Heldigvis er ungene nesten like interessert som meg. Har nok litersyken allerede, men vi har ikke plass til flere.

Når det gjelder vannverdiene, så testet jeg nesten daglig i det siste. Har JBL-dråpetest på PH og den viser 6,8. Seradråpetestene på nitritt er 0, GH er 3 og KH er 2. Har også bestilt nitrat og ammoniakk-testene til JBL sammen med Esha 2000. Tenker jeg må ha dem også.
Bytter ca 6 bøtter (ca 50-60 liter) vann en gang i uken. Totalt er det jo ca 140 liter vann i karet når man trekker fra sand og bakgrunn, så det er jo ca 40% bytte.

Takker for oppmuntrende ord
Flott, du ser jo ut til å ha full kontroll på det hele allerede
Hvitprikken er kommet
Nå har jeg akkurat satt meg etter mye frem og tilbake med det nye karantenekaret.

Pakken fra Webzoo var ikke kommet idag. Venter utålmodig på Esha 2000 og Exit for å få knekk på parasittene som tydeligvis plager fiskene. De skvetter litt rundt omkring. I tillegg døde jo 14 kardinaltetra i løpet av helgen, så det er mye rart i hovedkaret for tiden... I tillegg så jeg, at det var kommet hvitprikk på en av sommerciklidedamene idag. Hun har blitt mye jaget av de andre i det siste, stakkar. For at ikke flere skulle få hvitprikk, tenkte jeg at nå er det på tide med karantenekar. Så etter jobb var det rett ut igjen til en større akvariumbutikk et stykke fra meg.

Det ble et 25 liters Wromak 40 x 25 x 25 cm. Det hadde ikke topplokk, men der kan jeg sikkert lage noe til. I tillegg kjøpte jeg et lite armatur med en lyspære. Heldigvis hadde jeg 3 kg av Rådasanden i reserve etter hovedkaret, Fluval 1 og varmekolbe fra det lille gamlekaret. Så det var bare å sette igang å vaske sand og gjøre det koselig for den nye innbyggeren. Tok vann fra hovedkaret. Klippet til ny svamp som jeg hadde til overs etter at jeg byttet svamp med Cirax-boksene i den innvendige Juwel pumpen. Skulle jo tatt svamp fra hovedkaret, og ordnet gruff derfra, men ville ikke forstyrre fiskene for mye. Blir så mye skitt i karet når jeg tar fra hverandre Juwelfilteret. Håper at det går seg til med litt Sera Nutrivec og lite foring fremover.

Heldigvis ingen dødsfall siden igår. En eller to av coryene er ikke helt i form, men håper de holder ut til medisinen kommer. Flyttet sommerfugldamen over i det nye karet og det ser ut til at hun har funnet roen nå som jagingen er stoppet. Dette var jo denne lille damen, som jeg kjøpte forrige uke til sommerfuglciklide hannen, som jeg kjøpte på BAKs auksjon. De var jo begynt å bli et par. Søndagskvelden kom en ny sommerfuglciklidedame opp i karet, som jeg fikk via en på forumet her, siden han ikke ville ha henne lenger, og plutselig har jeg snudd opp ned på parforholdet deres. Nå var den nye damen større og sterkere enn denne lille og hun ble jaget. Hannen har ikke jaget, han syntes det var jevt med 2 damer tydeligvis. Men det har vært flere som har jaget henne i det siste, blåciklidedamene også. Håper hun kommer seg til hektene i det nye karet
Siden sist har jeg lagt inn et dårlig bilde av karet, -

De siste dagene har ikke vært så bra på akvariefronten. På fredag først kom pakken fra Webzoo. For å slippe å gi dobbeldose av Esha 2000, måtte jeg få GH opp fra 3 til 4. Det gikk greit med GH+-tabletter fra fredag til lørdag.
Behandlingen av gjelleparasittene begynte jeg først igår. Vannet ble jo helt grønt av medisinen. I løpet av de siste 2 dagene har 2 coryer gitt opp. Har nå bare 5 igjen av 9 stk. Leit, men de siste 5 ser ut til å trives. Da får vi bare håpe at medisinen virker og får vekk denne "kløingen" fiskene har hatt i det siste.

Begynte fredag medisineringen med både Esha Exit og 2000 i karantenekaret, - det står ihvertfall at det er mulig å gjøre samtidig. Men det tok siste knekken på sommerfuglciklide damen. Hun døde igår kveld. :-/
Så nå går det karet tomt. Lurer på om jeg skal ha det gående til jeg finner en ny tetrastim. Da hadde jeg ihvertfall hatt et karantenekar som er innkjørt og sluppet å ta dem direkte i hovedkaret... Får avvente litt, - det er et par fisker til som blir jaget. Kan være det blir ny prikksykeutbrudd...

Kjøpte svarte mygglarver igår også , - DET likte de i karet. Men tror det øker algeveksten. Bare fra igår har jo algene økt noe utrolig. Så jeg måtte oppi og fjerne litt her og der idag. Trodde disse flyteplantene og hurtigvoksende plantene skulle ta opp konkurransen med algene, men ikke i dette karet, - her er det 1-1 i øyeblikket. Både alger og planter vokser om kapp.
Måtte slamsuge og bytte en bøtte med vann idag. Hadde samlet seg mye slam ved filteret. Gjorde 2 av 4 svamper reine også.
Da jeg skulle sette i den nye innvendige pumpen igjen (1000 l/t), gikk den ca et minutt og så stoppet den plutselig! Heldigvis hadde jeg den gamle pumpen (600 l/t) liggende, så det ble ikke krise. Den nye pumpen har jo laget en ekstralyd i forhold til den gamle, - en "summelyd", men har jo tenkt at pumpen kanskje lager mer lyd når den er større, men tydeligvis har den hatt en defekt. Må høre med nettbutikken, der jeg kjøpte den! Er jo uvanlig at den skal gå så fort i stykker!

Ellers så fikk jeg nitrat og ammoniakk-testene fra Webzoo også. Heldigvis gode resultater på testene der.

Nå har jeg altså økt GH fra 3 til 4 i karet. Økningen av GH hadde ingen virkning på KH, eller? Glemte å teste KHen.
Skulle jeg ha økt litt KHen på 2 også, men er redd PHen går for mye i været.... Den er ca 6,8 nå. Og det er jo perfekt! Hadde jo tenkt å begynne med Sera CO2 tablettene i karet og da burde jo KH-bufferen vært høyere før jeg starter med det. Kjøpte dette KH+-pulveret fra Webzoo, men det fulgte ingen bruksanvisning eller dosering, så jeg er veldig i tvil hvor mye jeg eventuelt skal hive oppi. Hvis dette er rent natron, som jeg testet på i påsken, så skal det ikke mye til...

Ja, ja, - mye å tenke på ikveld...
Like spent hver morgen om noen har falt fra i karet.
Idag fant jeg 2 damer til Apistogramma hongsloi mannen min. Tok meg en ekstra lang biltur i lunsjen og hentet på en akvariebutikk som nettopp hadde flyttet. Har letet nå i 2-3 uker og endelig, - DER var de .

Igår var 3 dagers kuren med Esha 2000 ferdig og det ser ut som om kløingen er vekke *bank i bordet*. Ingen har falt fra siden lørdag/søndag heldigvis. De spiser godt og jeg hadde vannbytte på 50-60 liter igår. Hadde tenkt å ta en pause med fiskekjøpene, men da jeg kom over fiskelisten til denne butikken og så det sto Ap. hongsloi, - da kunne jeg ikke la være.

Jeg satte dem direkte i hovedkaret. Vet, at jeg har lovet meg selv, at fra nå av skal fiskene innom karantenekaret, men filteret i karantenekaret er ikke klar for gjester enda. Er kun en uke siden jeg startet det. Hadde så lyst å se de nye damene sammen med den flotte hongsloi hannen også.

I hovedkaret har jeg også 3stk av Apistogramma trifasiata (blå dvergciklide). En stor hann og 2 mindre som er usikkert om det er hunner eller hanner. Ihverfall har de jaget mye på hverandre og skulle det være en dame blant dem, så skulle vel interessen vært større fra den største hannens side. Men nå blir jeg usikker. De 2 nye hongsloi damene ble tilvendt med lyset slukket i ettermiddag og da jeg kom hjem igjen i kveld satte jeg på lyset for å se litt nærmere på dem.
Jeg har STORE problemer å skille dem fra hverandre, for de 2 minste trifasiataene og de 2 hongsloi damene er like i størrelse. Litt jaging er det fortsatt, men nå er den blå plutselig veldig interessert i en av dem, og det er jo mulig at det kan bli miks mellom rød/blå i dette karet, men den røde hannen, som damene var ment for er kun middels interessert i alle 4..

Kan noen gi meg en god beskrivelse på forskjellen mellom trifasiata dame og hongsloi dame? De er jo ikke utfarget enda, så jeg er veldig usikker. Merket at trifasiataene skiftet farge/mønster, alt ettersom de ble jaget eller ikke. Har syntes i det siste at en av dem har fått litt blått i kinnene, slik som den store av dem, så jeg har lurt på om ikke det var en hann. Ser også at en av de 4 er litt mer gul av seg, - tror det er en av de nye hongsloidame, men er ikke sikker. Dvergciklidedamer kan jo bli litt gulere når de er i lekshumør, mener jeg har lest, så kanskje eikebarkekstrakten fra igår og nye konkurrenter (les damer) har gitt en av dem leksfarger nå...

Ettersom jeg har trodd at de 3 trifasiataene alle er hanner, så har jeg halvt avtalt om byttehandel med butikken, - men først må jeg jo se forskjell på disse flotte ciklidene! Jeg får google litt på nettet, - kanskje jeg blir klokere.


Tilfeldig bekjentskap
© Magnus Oscar Støleggen
Reklame for plussmedlemskap