Reol prosjekt med budsjett på kroner null :) (side 20)

Ser det er snakk om vannbytter etc for å trigge apistoer til leik. Jeg leste en artikkel, et eller annet sted om å trigge A. Barlowi til leik. I den forbindelse byttet jeg ca 20% vann hver dag, samt at jeg foret med frosne sorte mygglarver. Det tok her kun 4 dager før det lå egg i hula.

Jeg tok mitt forsøk videre til andre apistokar hvor jeg også ønsket leik. Agassizii, Sp. "Oregon", Cacatuoides (oppdrett og viltformen) samt Cf. Commbraene mine.

Det lot ikke vente på seg mange dagene før det smalt inn egg i hulene. En kan kanskje kalle dette tilfeldig, men jeg tror metoden funker på de fleste apistos.

I dag er det egg eller yngel i nesten alle kar her. Metoden har iallefall funket veldig godt hos meg.

Såtil voksen fisk jeg ønsker leik på¨er det sorte myggisser og til de som allerede har egg eller yngel, blir det røde.

Så har jeg et spørsmål. Jeg vet at om en kjører på med en ancistrus han på flere huer, som igjen blir mye huleligging for hannen kan han dø av sult og at en sliter han ut.

Kan en også slite ut apistoer på samme måte, jeg mener om en bør skille par for at de skal få en pause, eller går det greit med eggleggin hver 2-3 uke? Ellers noe jeg bør passe på? I forhold til at de ikke slites ut mener jeg

Barlowi med egg
Cf. Commbrae med yngel
Cacatuoides viltform med yngel
Jeg mener at hviling for hunnene mellom egglegginger er svært viktig. Jeg har ikke noe vitenskapelig grunnlag, kun sunn fornuft og erfaringer fra andre dyr å legge til grunn.
Ett av de beste prevensjonsmidlene er å la de gå lenge med yngelen sin. Ettersom ungene blir større rekker hunnen å spise mer næringsrik mat og gjøre seg klar til neste runde.
Når det er sagt så ser det ikke ut for å påvirke antallet befruktede egg for mine store ciklider om de legger egg flere ganger på rappen. Men jeg tror ikke det er gunstig for hunnen, spesielt om hun ikke er utvokst.
Hos meg har det største problemet i oppdrettscellene vært hannens aggresjon når hunnen ikke er klar til lek. Noe som medfører at hunnene har blitt stresset og ikke fått spist så mye som ønskelig. Så er en vond sirkel i gang. Derfor har jeg flyttet litt rundt på herrene, innimellom har de også bodd i store hover øverst i karet. Jeg har blitt litt hysterisk angående å ha flere Apistogramma arter i samme kar.

Metoden med 20% vannbytter er omtrent slik jeg gjør det til vanlig. Jeg prøvde med et ca 80-90% vannbytte hos mine hippolytae før jeg dro på ferie nå i påska, men det ser ikke ut til å være noe egg der nå heller.
Jeg tror jeg kommer til å prøve den metoden du beskriver, mulig jeg kjøper inn noe sorte myggiser også. Problemet mitt har vært å ha nok lagret byttevann, det tar noen dager før ph synker av torvpåvirkningen og jeg mistenker at ph vil stige med tiden om jeg tilsetter noe samt at det vil påvirke vannets ledningsevne (som jeg kanskje tror er mer relevant enn ph).
Har opplevd selv at det har blitt lagt nye egg i hula selv om hua allerede har små yngel, riktignok bare en gang i et tidligere cacatuoides kar. Det samme skjedde faktisk i karet jeg også hadde ancistrus. Med to dagers mellomrom ble det lagt 2 klyser med egg og det klekket med ca 2 dagers mellomrom. Dette var vel grunnen til mitt spørsmål.

Har vel lest at yngel av apisto kan skilles fra foreldre etter ca 8 uker, men mener du de bør gå enda lenger for at hua skal hvile?

Det kan vel gå knappe 2 uker mellom hver egglegging, om en ønsker dette, men antar dette tar på begge foreldrene.

Jeg har også pga hannens aggresjon mot at hua ikke "vil" måtte flytte han. Men hovedsaklig er det "førstegangs fødende" apistoer jeg har fått i mitt eie. Kan av de nevne Cf Commbrae, Borellii, Agassizii, Sp "Oregon", Barlowi og et par av parene med cacatuoides.

Det tyder på at du også har dine apistoer i artskar, slik som meg. I tillegg til dette har jeg et... ja hva skal jeg kalle det? Et midlertidig kar med apistoer. Et kar med enkelt individer hvor motsatt kjønn mangler. Har i tillegg til disse en trio med F1 sjakkbrett ciklider.

Selv med denne ugunstige blandingen er det faktisk harmoni og lite uro i det karet. Vet ikke om jeg husker alle men kan iallefall nevne single fisk; oregon hanne (fra mitt forrige par), agassizii hanne (viste seg at det var 2 hanner og ei hue jeg kjøpte), bitaeniata hanne i tillegg til trioen med sjakkbrett.

Dette er et kar på 160L med en del planter, et par huler og røtter. Dvs godt med gjemmeplasser.

Har ikke store behovet for mellomlagring av vann hos meg da brønnvannet her holder rundt 5 i ph. Skulle kjøpt meg en kh test, men glemte det sist jeg var i butikken. Får ta det neste gang jeg skal på di trakter.

Fikk noe torv av Per Gunnar (trym81) på klubbmøte på torsdag, men pga dårlig form di siste dagene har jeg ikke fått satt i gang dette. Om denne torven senker ph betraktlig, hva må jeg da gjøre for å få den litt opp på 5 tallet igjen? Tenkte å teste ut et kar først.

Du vet jo hva typer jeg har av apisto, så lurer på om du kan anbefale meg et kar jeg kan gjøre et forsøk med torv. Det bør vel kanskje ikke testes ut i kar hvor det allerede er yngel, eller spiller det ingen rolle? Tenker da mest på endringen av vannverdier



"If it ain`t broke why fix it?"
Uten å være synsk vil jeg anta at du har svært lav kh og god ledningsevne på vannet ditt som det er. Det er vel heller ikke behandlet med noen kjemikalier, så det er bare å helle på din heldiggris. Det virker som du har det myrvannet i krana som vi andre prøver å skape ved tilsettinger.
Så vidt jeg kan lese har du ikke problem med å få fiskene i lek eller at eggene ikke klekker?
Da synes jeg det virker risky å prøve å manipulere mer med det.
Overmetting av gasser osv er ikke noe jeg har peiling på men om du tenker å lufte vannet uansett har jeg en metode som jeg bruker endel:
Jeg kjører vannet fra krana ned i en stor beholder som inneholder en nylonstrømpe fyllt med torv. Slangen er festet slik at vannet kommer i kontakt med luft før det går nedi.
Deretter er det en pumpe nedi beholderen som pumper vannet opp i karet som skal ha vannbytte. Jeg tror du kan tenke det som å trekke en kopp te i kjempeformat, jeg ser ikke noen fordeler ved å ha mer torveksponering om det ikke er tvingende nødvendig.
Hadde jeg vært deg ville jeg heller plukket masse bøk og eikeblader for å ha i karene. De forandrer ikke verdiene så voldsomt. Eik har nok mest tanniner og høyest virkning mens bøk varer lengst før de løser seg opp i vannet. Det kan være du får se endel artig atferd om de får tilgang på store mengder blader som jo er naturlig for de.
Må du til å øke ph igjen går definitivt vinninga opp i spinninga. det jeg kan forstå.


Hvor lange intervaller det skal være mellom kullene tror jeg kommer helt an på.
8 ukers tid er ikke for lite om hunnen har fått i seg masse mat på slutten av yngelpleien. Jeg tror du må ta det litt på magefølelsen, om hun virker sprek og energisk eller begynner å magres.
Etter et par kull begynner det sikkert å bli trangt oppi karet og videre forplantning stopper av seg selv for en periode.
Levendefor
Heisann!
Jeg har fått med meg at du holder diverse kulturer av levendefor. Jeg kunne tenkt meg og holde noe mer levendefor til mine fisk (har per nå mikroorm og eddikål).
Lurer på om du kunne skrive litt om hvordan du holder dine dafnier? Er det stor dafnie, eller moina du holder?
Ser og at du har springhaler. Når jeg leser om disse, ser jeg for meg at dette er litt store dyr, men det stemmer sikkert ikke? Hva slags fisk er det du forer disse med? Slik jeg har forstått det er ikke dette vannlevende innsekter, men synker de eller holder de seg i toppskiktet i vannet? Jeg likte nemlig det du skreiv om at de var luktfrie (har en fru som ikke er allverdens toleratn for lukter fra akvarierommet mitt )
Har du eller tips til levendefor som ikke er for krevende og stinkende ( bortsett fra Artemia som jeg skal moe meg opp til og prøve...)
Må ellers si det er veldig ok og følge tråden din, med mye nyttig info for meg!

MVH Pål
Hei Pål, nå tar jeg utgangspunkt i at det er apistoer du tenker på?

Dafniene bor i en plastdunk og i ett 60 liters kar. De står uten lys og filtrering. De kunne nok med fordel hatt litt av begge deler. Særlig lys til å produsere alger de kan spise.
Arten har jeg ikke peiling på, men den må vel være relativt liten. Dafnier kan du fange selv ute i naturen om en liten stund, her må jeg bare legge ut en link til en fantastisk tråd om fangst av levende for:
Jeg forer dafniene med gjær og om jeg har overforet lukter det ,vel sats rett og slett. Så det er absolutt å foretrekke å fore de opp hovedsaklig på alger, men det kan jeg altså ingenting om dessverre. Lager du dunkene sånn at det er lett å skifte vann vil du sikkert kunne produsere mye og luktfritt. Har du mulighet til å ha dafnier utendørs kan jeg beskrive hvordan disse skal produseres senere, men det er lukt involvert

Springhaler anbefaler jeg at du leser om på [URL=springhalen.dk]springhalen.dk[/URL] Etter min erfaring en særdeles seriøs og flott infoside/nettbutikk. I korte trekk er ikke springhaler svære og de er uegnet som apistofor da de fyker rundt på overflatehinna. Derimot elsker toppjegere som tetraer og sjokoladeciklider de. Heros yngelen går også bananas når de finner ut at det er springhaler i vannet.

Andre tips til levende for må bli å lese tråden til Bjornik og ta med seg fruen ut på tur: "tur så romantisk og overraskende........men hva skal du med den lekehoven kjære?
Jeg skal bestille nye kulturer med for fra springhalen i mai, mikrofex og glansormer som jeg har stor tro på.
Til større fisk kan neppe meitemark overvurderes.

Artemia er nær perfekt som oppvekstfor, litt styr å sette seg inn i. Det er mulig å drette disse selv også selv om det sjelden gjøres.

Til slutt vil jeg anbefale boka "culturing live foods" av Hellweg 2008. Knallbok som tar for seg svært mange for kulturer.

Takk for flott svar!
Jeg var ute på min første fangsttur for litt siden, men fikk stort sett larver av øyenstikkere, så jeg tok ikke sjansen på og fore med de. Fikk riktignok noen få cyclops, men for få til at det monna noe! Men har tenkt og prøve meg igjen! Er blitt litt varmere i været nå, så jeg satser på at mygglarvene kommer hvert øyeblikk!

Jeg har vært inne på siden til Springhalen og sett, og har tenkt på og skaffe meg en moinakultur derfra. Lurte på og bestille grønt vann derfra og, men dette kan gjerne produseres selv og....?
Er artig og variere foret litt og, selv om fiskene setter pris på mikroorm!

Ang springhaler, så kunne det kanskje passe for levendeføderene mine... Mulig det blir og prøve dafnier først, og se hvordan det går...

Igjen takk for svar og boktips

MVH Pål
Pål sine fisker
Takk for flott svar! Jeg var ute på min første fangsttur for litt siden, men fikk stort sett larver av øyenstikkere, så jeg tok ikke sjansen på og fore med de. Fikk riktignok noen få cyclops, men for få til at det monna noe! Men har tenkt og prøve meg igjen! Er blitt litt varmere i været nå, så jeg satser på at mygglarvene kommer hvert øyeblikk!

De har kommet i Trondheim om du ser på siste siden til bjornik, da har de vel hvertfall kommet i Førde?
Pål sine fisker
Jeg har vært inne på siden til Springhalen og sett, og har tenkt på og skaffe meg en moinakultur derfra. Lurte på og bestille grønt vann derfra og, men dette kan gjerne produseres selv og....?

Ja det går an, men om du skal ha noe annet uansett kan det være like greit å bestille en ferdig kultur. Noen anerkjente oppdrettere bruker forøvrig grøntvann i karene rett etter klekking av dvergciklider.
Pål sine fisker
Ang springhaler, så kunne det kanskje passe for levendeføderene mine... Mulig det blir og prøve dafnier først, og se hvordan det går...

Det burde fungere perfekt med springhaler for de. Dafnier vil de nok også sette pris på.
De har kommet i Trondheim om du ser på siste siden til bjornik, da har de vel hvertfall kommet i Førde?

Er godt mulig de er kommet nå, det er en drøy uke siden jeg prøvde meg sist! Er generelt lite insekter ennå, det har vært dårlig vær og kaldt her, men nå er våren kommet

Hvordan holder du springhalene dine? Dansken min er ikke fortreffelig skjønner du

Blir artig og prøve
MVH Pål
I en isboks med torv i bunnen. Dusjes slik at bunnen blir fuktig, dette er småkryp som lever på skogsbunnen i jungelen. Høstes ved å legge en bit fuktig stasis fra en en blomsterbutikk oppå torva. Krypene samler seg oppå denne og kan kakkes forsiktig oppi karet.
Fores med babygrøt.
NB springhaler betyr hopperomper på norsk, så det er lurt å ha god klaring opp fra bunnsubstratet til kanten på esken de bor i.
Lykke til Pål.
Hvor får du/dere tak i disse springhalene? Fikk ikke noen av linkene til å fungere se.

Var forresten en tur oppi Granåsen igår ohr, jakta på litt mygglarver. Fangsten ble ikke den største, men dæggern det ble liv i leiern da jeg serverte retten hehee
Var arti å prøve no nytt på den fronten, så her må det sankes mer
Springhaler selger de på Springhalen.dk Det er vel herfra du kjøper levendeforet ditt ohr?
Var og ute på fangsttur i går, men her i Sogn og Fjordane er det foreløpig heller skrøpelig med liv. Tror det er litt for kaldt i vannet, for der jeg var kom det smeltevann fra fjellet.... Mulig det var litt mye strøm og, må det helst være stillestående vann?

MVH Pål
Springhalen er den beste nettbutikken for levendefor.
Ser ut som de gir seg med de fleste kulturer til akvariefisk dessverre. Så vi får håpe at de som blir satset på videre er de som er enklest og best å drive.
Ellers kan jeg anbefale Sødermalms akvarieaffær i Stockholm, han som driver denne har en god del forskjellige kulturer for salg.

Stillestående vann tror jeg er en betingelse for mygglarver uten at jeg har peiling egentlig. Tror det er bedre å lete etter en pytt på ett jorde enn i smeltevann fra fjellet enda.

Bedre lykke neste gang Wargtass, det skal være mye mygglarver i området. Så fiskene dine blir nok overlykkelige om du prøver en tur til.
Nå er det lenge siden det har vært noen oppdatering her.

Det mest gledelige er at jeg har fått fram yngel fra A. hippolytae i går
Antall osv. har jeg ikke peiling på enda. Ph hos disse har vært holdt under 5 hele veien. Nå starter den spennende prossessen med å langsomt heve den uten å drepe yngelen. Hvorfor det ikke blir noe lek hos A. papageiene skulle jeg gjerne visst, de har hatt relativt stabilt vann med ph på 5 og eller like forhold som hippolytaene. Jeg har forsøkt med store og mange små vannbytter. Det kan se ut som hannen er hyperaggressiv, muligens til det punktet at han jager hua ut av hula og spiser eggene? Jeg er hvertfall "sikker" på at det har vært egglegging der. Jeg vil sette opp huler med godt innsynn for akvaristen som neste tiltak i feilsøket.

Akkurat nå er det kun små yngel hos sjokoladeciklidene.
Far har tatt eneomsorgen og jager hunnen som har søkt tilflukt i en hule. Så svømmer han fornøyd rundt med svermen på ca 30 yngel rundt seg. Forøvrig kom han opp av vannet for å ta meg i forbindelse med vannbytte her om dagen. Heldigvis hadde jeg tatt opp hånda etter å ha satt nedi slangen, samtidig er jeg litt nysgjerrig på hvor hardt det hadde blitt om han hadde angrepet hånda mi. Etter å ha sett bildene av Jo Stenersen sin finger som gikk ut av ledd etter å ha blitt bitt av oscaren sin tenker jeg at det er lurt å holde seg på den trygge siden.

Satanopercaene må ha lekt i går og hunnen tygger.
Nå er det lenge siden det har vært noen oppdatering her.
Ja nå må du skjerpe deg :- )

Jeg har abbo på mange tråder, men denne er en av få jeg virkelig ser frem til å se varsel på. Smiler og ser frem til å lese hver gang jeg får varsel. Slik er det vel når en har felles "venner" her inne som har samme interessen innen fisk som en selv.

Grattis med yngel på A. hippolytae. Nede i kjellern her yrer det også av yngel.

Har du forsøkt med sorte mygglarver på A. papageiene dine? Her hos meg har sorte mygglarver fungert som VIAGRA på fiskene mine og har måttet bremse på disse og gå over mer til røde.

Har over en periode matet med sorte i kar jeg ønsker leik, og røde i kar jeg har yngel, eller ikke ønsker hjelp til leik, brukt røde. Har egentlig ikke plass til mer yngel nå.

Hovedsakelig har jeg innsyn i nær alle hulene mine. Synes det er greit å ha innsyn og oversikt over hva som skjer i karene.

I går var det ene VF paret mitt med cacatuoides på tur med ynglene for første gang og det er alltid et vakkert syn. Med hvitt substrat ser en enkelt alle små som svirrer rundt i "stim". Mange små øyne, uskyldige som få.

Har et nytt kull også med cf Commbrae og den andre hua er tilbake i hovedkaret og har startet graving og forberedelser for et nytt kull. Agassiziiene ser også ut til å beholde ynglene sine denne gangen, men har ennå ikke sett dem på sin første tur enda.

Barlowi ynglene har nok funnet et gjemmested i karet, da jeg kan se de en dag for så å være gjemt et par dager. Det er håp i hengende snøre for disse

Får stadig vekk noen flotte/artige bilder av Barlowi hannen min og legger inn det ene her hos deg sammen med et par andre. Lykke til med ynglene ola
Takk for hyggelig svar Leif og takk det samme til deg også. Det er alltid med forventning jeg sjekker hva som har skjedd i kjelleren til leif i det siste.
Mange av oppsettene dine er inspirerende, ikke minst blir jeg litt misunnelig på at du har innsyn i hulene dine da. Kommer til å kopiere dette etterhvert som akvarierommet påbegynnes.
I dag fikk jeg hvertfall sett fru hippolytae med ungene og de er det mange av Far fikk være i nærheten uten å bli jaget. Ungene beitet på moseballer og javamose. Disse plantene har overlevd i det sure vannet. Javamosen har faktisk begynt å vokse skikkelig nå.

For meg er det alltid like magisk å se apistohunner med nylig frisvømmende yngel, jeg får akkurat samme følelsen som første gangen. Håper det aldri blir rutine i det.

Jeg har prøvd meg litt på mygglarver, men det har vært dårlig utbytte foreløpig. I mitt nærområde er det svært utbygd og drenert overalt. Håper å få til en liten tur i helga for å se om det er noe liv i den største dammen.

Flotte bilder Leif en eller annen gang må jeg nok ha barlowi tror jeg, de er skikkelig flotte.
Shit:
Hippolytaene har mistet yngelen. Hannen er mistenkt, men det er hydraene også.
Det kunne se ut som herosene mistet de nyklekte ynglene under vannbytte i går. De ble hvertfall helt satt ut når eggeskallene kom over vann i forbindelse med vannbyttet og hannen angrep slangen.
Jeg er usikker på om satanopercaene har noe på gang, det ser sånn ut. Men de burde da snart komme ut av munnen.

Ellers er det store mengder apistoer i karene oppe, massevis av baenschier og black-chins. Det må ha vært flere kull som jeg ikke har sett.
Det drar seg til mot at det blir gjort et forsøk på å drette papageiene igjen også, tipper hannen blir glad for å slippe ut av håven.
Si meg..Er det muligheter for å komme på visit en dag, og sjekke ut karrene dine??
Bare hyggelig med besøk, jeg har god kaffe
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap