Oksygenmangel?

Hei, jeg er en fersk ferskvannsakvarist med et desperat behov for hjelp! Jeg har lett og lett på forumet her for å finne informasjon om det jeg lurer på uten hell, så jeg kliner derfor til med en ny lenke. Henvis meg gjerne til riktig sted om dere har noen opplysninger til meg.

Det er mulig jeg er paranoid, men jeg har inntrykk av at alle fiskene mine gaper/gisper rundt i akvatiet mye heftigere enn de har gjort tidligere. Mine zebrafisker ser også ut til å være mer interessert i overflaten enn vanlig. Sugemallene mine ser også ut til å trekke til overflaten for å trekke luft innimellom i voldsomme bykse før de trekker seg ned på bunnen igjen. Utover dette svømmer alle fisk helt naturlig rundt og ser friske og fine ut med unntak av denne gispingen.

Desverre har jeg ikke ferske vannverdier for akvariet mitt, så det kan jo være at det er en forgifrning på gang. Evt. at det er lite oksygen i vannet har jeg da tenkt..

110 liter, 27 grader, siste målinger av verdier for 14 dager siden var ok med unntak av litt for bløtt vann. Jeg har en god fiskesuppe på rundt 26 små fisk og 5 reker.

Håper noen kan gi meg noe tips, råd eller forslg ut i fra den sparsomme informasjonene jeg har. Det kan jo være at det er normalt med gispingen, men jeg har ikke lagt merke til det før..

Mitt akvarium;
http://akvaforum.no/akvarium.cfm?id=13256

Lars
Jeg hadde samme problemet tidligere. Jeg fikk svar når jeg spurte her på forumet at det kan være litt nitritt i vannet. Så prøv å skift vann....

Anbefaler å kjøpe div vantester; ph, nitritt, nitrat osv..

To ting når man synes at fiskene hangler litt.

- Bytt 20% vann annenhver dag i en periode.
- Øk mengden med luft i vannet med å sette utblåsningen fra filteret høyere i vannspeilet. Jo bedre bevegelse i vannflata jo mere O2 blandes inn. Har man ikke mulighet for å endre utblåsningen så er luftpumpe tingen. Er egentlig ikke så mye som skal til.

Takker for svar!

Jeg har allerede endret "strålen" fra luftfilteret til å peke mer oppover slik at det blir litt mer krusning i overflaten. Er ikke veldig bevegelse der, men litt er det nå.

Setter nå i gang med å bytte ut ca. 20 liter, så får vi se om de blir roligere i pusteorganene etter det.

Lars
Det kan se ut som vannbytte gjorde susen. De ser roligere ut med tanke på pesingen nå, og jeg må vel kunne si de ser lykkelige ut

Men, det betyr jo at noe var galt, så da lurer jeg på om noen hr noen teorier der ute? Er det mangel på planter? Må jeg skifte vann oftere enn hver 14 dag? Bør jeg ha inn en luftpumpe? Annet?

Lars
Mer planter vil hjelpe, fordi de opptar en viss del av overskuddsnæring og forurensninger fra vannet (som f.eks. nitrat) som næring.

En god regel for alle nybegynnere (og viderekomne) er å bytte vann en gang pr uke, fast. Man unngår mye trøbbel ved å legge inn en slik fin vane.

Har man holdt på med hobbyen i en 10-20 år, så har man vel lært seg et og annet og kan tillate seg å dra intervallene mellom vannbyttene lenger. Ting som fisketetthet (antall fisk i karet), fôring og lignende, dette er ting som sterkt medvirker til hvor ofte man bør bytte vann. En typisk nybegynnerfeil er å fôre for mye, og ha alt for mange fisk på alt for liten plass.

Derfor; bytt 25-30% av vannet i akvariet en gang pr uke.
Da tror jeg undertegnende skal kline til med vannskifte hver søndag etter fotballrunden! Takker for gode tips fra velvillige medentusiaster!

Lars
her0b0y
Da tror jeg undertegnende skal kline til med vannskifte hver søndag etter fotballrunden! Takker for gode tips fra velvillige medentusiaster! Lars


Hvis det er slik at du har sett fisken en liten stund søke mot overflaten og gispe litt, har du anntagelig som nevnt et nitritt problem. Og dette lar seg løse ved vannbytte.

For mye nitritt vil "kvele" fisken din, og bytte av kun 20L eller 20% er for lite nå.
Bytt 50% av vannet i 3 dager i strekk, deretter min 30% av vannet hver uke.
Pass også godt på å slamsuge vekk så mye avfall og rester ved hvert vannbytte.

Som Mona også sier, GJØR rutine på vannbytte hver uke.

Sett en fast dag til vannbytte, eller kryss av i kalenderen så du har full kontroll.

Skaff deg også et Testkit for måling av vannkvalitet, vi skylder fisken vi har å prøve å holde vannkvaliteten så god som mulig hele tiden.
Hvis du ikke har et testkit, kjøp minimum en pH tester (dråpetester er mest nøyaktig, unngå stripstester de er ikke nøyaktige nok) + kjøp en NO2 (nitritt) tester også, den også som dråpetester da disse er ganske nøyaktige.

Lykke til
Tilfeldig bekjentskap
© Britt Brynildsen
Reklame for plussmedlemskap