Er vannlemping en hobby? (side 25)

planter er jo moro! Bur i H8 sone som jo ikkje er den lettaste for plantevekst. Så her har det vore mykje prøving og desto meir feiling. No har eg hatt gul iris i 4 år utan å lukkast med blomst, men i år har eg sett avleggar i vetlebalja ute. Skal bli spennande å sjå om det lukkast å få blomst der*krysse fingrar og tær*.
Plussmedlem
Liv, min gamle venn! Godt å "se" deg!

H8?? Trives du i Longyearbyen?

Her er det vel H4, tror jeg. H3 i veldig lune områder. Dog fordrer det at plantene liker å vokse sidelengs - ref. nordøst/sørvest-vind....sukk Ekskona, som bor igjen i huset vi kjøpte sammen, har et par skikkelig store rhododendron. Såpass store som jeg ikke har sett andre steder i Norge enn på Østlandet. Men så ligger hagen hennes fint attonnj, som vi kaller det utpå her. Betyr å være skjermet for vær og vind. 

 
Er vel mellom H6 og H8 her og. Så enkelte stader er jo bedre enn andre. Tomta her har veldig lite jord i tillegg, mest stein og fjell. 11,9 grader i dag, og kaldare natterstid. Var visst minus 2 her eine natta forrige veke... Grumlemumle*drittplass*mumle. Nei, altså er jo verdas finaste på sommaren (den eine veka i året-hahaha). Me har bre og fossar, fjell og fjord så kan vel ikkje klaga. Men her er 350 moh. Til sammenlikning er besselvassheia 76 moh. Og 5 minutter unna brear i 2 retningar, så konstant breatrekk. Så sånn plantemessig så er det jo ei utfordring. Og koidam kan eg jo berre drauma om-og det gjer eg! Rododendron har eg drept fleire av tidligare, men no fekk eg avleggar av ei nabodame som får sin til. Så da håpar me at denne overlev hjå meg og! Det er jo dei i dalen som får til planter ute, så det er mogleg det er dei (ikkje) grønne fingrane min det skortar på?
Plussmedlem
 Til sammenlikning er besselvassheia 76 moh. 

Google er en fin kompis! Hahaha! Jeg lo godt da jeg så denne 😅

Ja, vi dør ikke akkurat av høydesjuke her ute. Men å blåse av land og ut i sjøen er derimot en reell trussel....

 
Google er fiiiint ja Men du, den rhododendroen hjå eksen burde du jo kunne få avleggar frå om du har tolmod. Lag eit snitt i barken på ei grein og  dekk med jord. Så vil den rota seg der iløpet av eit til to år og du har avleggar frå moderplanta. Nokon er og heldige med å berre ta ei grein og settje i veldig fuktig jord innendørs i eit års tid, men det har ikkje eg lukkast med.(For da må du huske å vatne regelmessig). meeen...kanskje ein kunne ha lagt ei grein i akvariet for rotdanning? Der er det iallefall vatn nok! 
Plussmedlem
Google er fiiiint ja Men du, den rhododendroen hjå eksen burde du jo kunne få avleggar frå om du har tolmod. Lag eit snitt i barken på ei grein og  dekk med jord. Så vil den rota seg der iløpet av eit til to år og du har avleggar frå moderplanta. Nokon er og heldige med å berre ta ei grein og settje i veldig fuktig jord innendørs i eit års tid, men det har ikkje eg lukkast med.(For da må du huske å vatne regelmessig). meeen...kanskje ein kunne ha lagt ei grein i akvariet for rotdanning? Der er det iallefall vatn nok!

Det endelige beviset på at Liv er den fødte akvarist - tålmodigheten måles i ÅR! 😂
I forhold til fukt så bor jeg på Trøndelagskysten. Dermed kan jeg bare legge den ute så tipper jeg den roter seg i friluft - uten å overdrive for mye. 
Men det er ikke en dum idé...Humlene liker rhododendron.

 
Plussmedlem
Skal vi ta en liten update da, selv om det ikke er spesielt interessant det som foregår i bøttene?

240L
Jeg er fortsatt ikke fornøyd med utviklinga på dette akvariet. Særdeles ikke. 
Jeg følte jeg var på tur i riktig retning, og en vending så så ting bedre ut, men det er noe som skurrer. Og dette "noe" er ikke målbart. Fiskene har det bare flotters, vannkjemi og -kvalitet er meget bra, men jeg får ikke plantene til som jeg ønsker. 
De vokser ikke veldig bra og får lett skjeggalger. 
Jeg spekulerer i om kanskje Multiluxen er FOR kraftig til et enkelt oppsett, og at de aller helst burde kombineres med CO². Vel, det har jeg ingen planer om ennå, så karet får nøye seg med atmosfærisk. Så det blir ombygging og nyoppsett ila sommeren. Samtidig med denne endringer skal jeg plukke ut Juwel-pumpa også. Den plastklumpen i hjørnet har jeg hverken sansen for eller trua på. 

30L'ene
Sommerfuglynglene vokser fint. Oppfører seg nå som små ciklider, altså at det krangles over en lav sko. 
Rekene yngler bra. Får en kombinasjon av butikkmat og diverse ferske, grønne vekster som spinat, basilikum og andre krydderurter, brennesle, skvallerkål og peppermynte. 

60L
Hadde en Chihiros over dette, men den konka mer eller mindre helt. Ble erstattet av en 10W V-Tac utelysgreie. Funker som bare rakker'n! Leucocephala vokser som bare juling. 
Stappa forresten en solid mosedott i dette for tre-fire dager siden, i håp om noen yngel på dvergkardinaler og stjernedanio. Dotten ble flytta til eget akvarium i går. Kommer vel poppende et par smårakkere mens vi er på ferie, sikkert. 

100L
Vel, det er ikke rare greiene å melde. Tigerbarbene burde fått nytt og større hjem, men ingen som vil ha de (ennå i hvert fall). 
En morsom sak da. Åpenbart har en tidligere endlers-innbygger i akvariet over dette hoppet ut og ned i 100 literen. Og yngelen dens har overlevd sammen med barbene. Det er søkke godt gjort! Og ikke en sammensetning jeg ville anbefalt. 

Vase
Jeg satte opp en liten vase på ca 2,5 liter med noe hornblad, en bucephalandra, noe ...tror det var glossostigma... og noe riccia fluitans. 
Ricciaen hentet jeg fra dafnie-stampene jeg har ute, og den vokser veldig annerledes under de forholdene. I akvariene blir "grenene" mye tynnere enn den som vokser utendørs, som følgelig blir tykke og tette. Jeg vil anta at det er særlig eksponeringen for vinden som gjør at den vokser slik. Mulig også temperatur. 
 
Plussmedlem
Her må jeg straffe meg selv litt, iom at jeg i en tidligere post slår et slag for norske plantenavn (skjoldblad), også bruker jeg latinsk i forrige innlegg (leucocephala).

SKJ-OLD-BLAD, Viktor. Husk det nå. Hvis ikke må du straffes. Hardt.....og lenge. Med selleri og styrthjelm.
Plussmedlem
Vi oppdaterer oppdateringen!
Tjena, vann-migos!

Ferien er godt i gang og første del ble avviklet i nabolandet!
Pakket tre stk avkom - en voksen, en halvvoksen og en veslevoksen - i Forden og peisa østover. For i motsetning til hva Pet Shop Boys en gang sang så er livet faktisk bedre litt østafor Trøndelag nå for tiden. Strømprisen er meget lav, men vannstanden er dessto høyere og angriper fra alle retninger. Noe som tærer på en solhungri sjel!
Mora og Moraparken ble løsningen og Sverige leverte. Sol, 26 ºC og bading over en lav sko. Vel, både over en lav sko, en hulleteT-skjorte og to umake sokker faktisk. 

De vasstrukne og akvatiske vesener ble overlatt til seg selv, noe de klarer utmerket i den korte tiden vi var borte. De eneste jeg var litt skep på skulle berge var sommerfugl-yngelen, da de er kommet i et matkrevende stadie. Men de var i full vigør samtlige fem.

Rubicundusen var dog i dårligere forfatning enn jeg trodde de ville være. De er litt krevende i matveien og vil bare ha levende/frossent. Så de har fått ny bolig der jeg kan feite de opp litt enklere enn i 240'en - nemlig 60'en. Bildene er av sistnevnte, et akvarium som per nå er favoritten. 
Førstnevnte 240 er helt nederst på den samme lista. Det var så overgrodd av møkk da vi kom hjem at det var like før jeg la hele sulamitten på Finn. Åpenbart gjorde jeg ikke det. I stedet har de i dag fått se lyset igjen etter 4 dager i blackout. Alt ser helt jævlig ut, bortsett fra fiskene. 
 
Vannlemping er absolutt en hobby. Skjønt jeg stoler på planter og det at jeg har relativt enkle fisker. De mest avanserte jeg har er vel mine ti Sterbaimaller og ti hvittippede Rosentetra. Disse står i et relativt nylig oppsatt akvarium sammen med seksten Kileplettrasbora og ti Kardinalneon. Ser aldri alle mallene, men har sett sju, åtte samtidig. Regner med at de lever alle sammen, men har mange huler og andre skjulesteder i karet.  Har lest hele tråden din I natt, men fatter ikke helt hvorfor du bytter vann nesten hver dag. Det må da stresse fiskene unødvendig mye. Kanskje disse avanserte fiskene du har krever det, ikke vet jeg. I nyoppsatte kar kan jeg forstå det, men ikke ellers med mindre det gjelder yngelkar. Med mindre du har enormt med fisk og forer kraftig. Kanskje jeg har misforstått. 
Plussmedlem
Vannlemping er absolutt en hobby. Skjønt jeg stoler på planter og det at jeg har relativt enkle fisker. De mest avanserte jeg har er vel mine ti Sterbaimaller og ti hvittippede Rosentetra. Disse står i et relativt nylig oppsatt akvarium sammen med seksten Kileplettrasbora og ti Kardinalneon. Ser aldri alle mallene, men har sett sju, åtte samtidig. Regner med at de lever alle sammen, men har mange huler og andre skjulesteder i karet.  Har lest hele tråden din I natt, men fatter ikke helt hvorfor du bytter vann nesten hver dag. Det må da stresse fiskene unødvendig mye. Kanskje disse avanserte fiskene du har krever det, ikke vet jeg. I nyoppsatte kar kan jeg forstå det, men ikke ellers med mindre det gjelder yngelkar. Med mindre du har enormt med fisk og forer kraftig. Kanskje jeg har misforstått. 


Har du gidda å lese hele tråden -  på ei natt!? Du fortjener en medalje, Inger Helen! St. Olavs av Første Klasse, minst! 😊

Jeg bytter absolutt ikke vann nesten hver dag. Jeg har riktig nok bare 7 akvarier oppe, men det blir for mye jobb uansett. Skriver jeg det altså? Da "lyver" jeg i så fall. 
Tråden begynner å bli gammel da, for den jubilerte for 2 dager siden. Da ble den 13 år. Og jeg har endret meg både som akvarist og menneske på den tiden. 
Vannbytter er én av de tingene som jeg gjør annerledes. 

Det finnes dog unntak. 
Jeg har skifta mye periodevis, særlig i 60 literen før plantene hadde etablert seg godt nok. Det går i overkant av 50 fisk i det, kanskje flere, og jeg var redd for at det kræsje rett etter oppstart. Nå har plantene virkelig tatt av i det, så nå er jeg ikke redd for det i hele tatt. Da blir det kun ved behov. 

Denne lille morosaken på en 3-4 liter har nå et behov for nytt vann. Trøndelag fikk litt sol i dag og nå er vannet nesten grønt. 
[External Image]


Det er ingen fisk i den, og det skal det heller ikke være. Men posthornsneglene trives. De eter på et forvellet mynteblad, med en klump riccia som perler i bakgrunnen. 

 
Plussmedlem
Nb! denne post handler ikke om akvarium (i hvert fall ikke mye).
Jeg skal for forumtemaets skyld ta en kjapp runde innom «akvarium» slik at de av dere som vil lese om akvarium og gir jamt F i fotball (spoiler), kan avslutte lesingen fort og gå over til mer likandes tidtrøyte.
Jeg har plukka ned (den siste) 100L og satt inn 3x30L i stedet. Disse blir yngel/nanofisk/rekeakvarium, alt etter bruksbehov. Dvergkardinalene står for tur. Har ikke hatt yngel på disse ennå.
100L har en framtid som akvatisk gartneri, av typen skyhøy luftfuktighet og lav vannstand. Det er i hvert fall planen akkurat nå. Sånn. Dett var dett.

And now for something completely different!
Fotball!

Nei, vent… Jeg har noe mer jeg kan meddele angående akvarier. 240L som jeg har slitt en god del med, har endelig begynt å bevege seg i positiv retning. Pinadø på tide. Jeg begynte å bli skikkelig lei. Det har fått seg en liten ombygging siden jeg meldte om noe herfra sist, men ikke like voldsom som jeg kanskje skisserte tidligere.
Ut kom noen røtter som ikke gjorde annet enn å gro skjeggalger og inn kom mer grønt. Gode, gamle H. polysperma. Null stress, null fikkel – bare masse plantevekst. Flytta litt stein, erstattet noe substrat og ellers har det fått være i fred. 

And now for something completely different – again!
Fotb…

Vent litt til. Jeg må jo nesten nevne den stolte mor som legger egg på javabregnen, sammen med en helt annen stolt far enn sist gang. Den forrige husbonden måtte jeg avlive da han utviklet en tumor bak hodet og i overgangen til ryggfinnen. 
Er veldig i tvil om jeg skal ale opp dette kullet med yngel.
Grenseløst tøv. Selvsagt skal jeg det! Det er ikke akkurat som om jeg har noe bedre å ta meg til etter jobb. Det er folk med liv som har det. 

Nå da. Nå blir'e fotball!
Så  - Premier League - der er det ikke en eneste fisk det jeg vet. I hvert fall ingen tigerbarber. For tigerbarbene de bor nå i 240L. Og ikke på Anfield, Elland Road eller Stamford Bridge. Og det går faktisk veldig bra! De har fryktelig dårlig rykte, men jeg har ikke observert noen som helst aggresjon, finnenapping eller annen negativ atferd. 
Grunnen til at jeg dristet meg til å flytte dem var jo nedleggelsen av 100L, samt at de er såpass store at de trenger mer plass å røre seg på. I tillegg hadde de delt akvarie med 5 rømte Endlers i lang tid, uten at nevnte Endlers hverken mistet kroppsdeler eller livet, for den saks skyld. Og Endlers'ene var absolutt munnfullstørrelse. 

Heia Djerv 1919!
 
Plussmedlem
Nevnte mor og egg. 
Plussmedlem
Løst og løsere og så fast, for så å løsne igjen
Eksen er forferdelig glad i brukt, gjenbruk, loppis og alt sånt. Og jeg synes ikke det er fælt jeg heller. 
Så da vi var i Trondheim for et par dager siden i felles ærend med vår like felles sønn, fikk vi plutselig noen timer ekstra å slå ihjel. 
Selvsagt måtte vi da innom BrukOm på Nyhavna. 
Det er Trondheim Renholdsverks initiativ til gjenbruk - noen tusen kvadrat med ting som er "for gode til å kastes", men som noen likevel har kastet. Her er det utrolig mye forskjellig, og selv om du neppe vil finne en Rembrandt, signerte fotografier av Amundsen på Sydpolen eller tapte inkariker så er det ikke langt i mellom hverdagsskattene. 
Sånn som en luftpumpe av merket Rena 101, solgt av det legendariske Trondheimsselskapet Tropica (må ikke forveksles med den danske aktøren med samme navn) en gang mellom opprettelsen i -49 (tror jeg det var) og til det stengte dørene seint på 80-tallet. 

Tropica i Fjordgata 80 - det er sannsynligvis rotårsaken til min akvarieinteresse. 

Fatter'n jobba i den tida hos en bildeleforretning og den lå i samme bryggerekka som Tropica. Født i -79 som jeg er så var det ikke snakk om noen barnehage eller SFO for denne gutten. Nei, deler av oppveksten ble tilbragt blant setetrekk i plysj, Wunderbaum med ekstra baum, flere komplette eksosanlegg enn verden noen gang ville behøve, støtfangere for Opel Rekord og noen tvilsomme kjeks på pauserommet.
Men noen bilinteresse utviklet jeg ikke - for noen brygger vestafor bilsjappa lå Tropica. Det forgjettede land. El Dorado. Xanadu. The happiest place on Earth (in Trondheim). 
Uendelige reolmeter med fargerike små skapninger som forlokkende danset opp og ned akvarieglasset. Rekker av vannfylte vinduer til en verden jeg bare kunne bivåne fra utsiden. Et magisk rike der mine egne menneskelige begrensninger nektet meg adgang. 
Behovet for å eie et slikt vindu brant seg fast i meg og har aldri sluppet taket. 

Så det var det jeg fant på BrukOm for et par dager siden... Minner om barndommen og minner om lidenskap. 
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen