Er vannlemping en hobby? (side 27)

Plussmedlem
Våren kom tidlig til 240'en:
[External Image][External Image]
Plussmedlem
Nå er det ei stund siden jeg leverte fra meg noe mer eller mindre gjennomtenkt akvarierelatert svada, så da er tiden kommet til "Komparative studier av en Bolbitis Heudelotii" og andre mer løsrevne tanketråder. 

Bolbitis i 240, før:


[External Image]

Bolbitis, etter: 

[External Image]

Generelt meget fornøyd med hvordan ting forløper i 240'en. Kontrasten er stor til hvordan første oppsettet utviklet seg med mye algevekst og planter som generelt mistrivdes. 
De er ikke alle superhappy nå heller, men det er ikke fullt nedsmelt og død. 
Lilaeopsis mauritania (mindre lyskrevende kompis av L. Brasiliensis) har ikke akkurat tatt av, men mulig den bruker litt tid på å konvertere. 
De nyinnkjøpte javabregnene smelta litt bort - åpenbart dyrket over vann - men kommer nå finfint tilbake. De gamle javabregnene, som måtte få seg en lett hårklipp, likeså. 
Har også noen dotter med Vesicularia sp. juletremose (nå slår vi slag for norsk igjen) og de vokser som bare juling. Og det er jeg utrolig fornøyd med for jeg tror dette er favorittvarianten min. Den ser stort sett mye bedre ut enn veldig mange Taxiphyllum-varianter og krever ikke like mye trim for å holde seg fin. 

Skjer det ellers noe kult da? Nei, ikke egentlig. Hobbyen føles litt som slow cooked pork akkurat nå. Godt, men litt rar og strengete konsistens. 

Ha en fin dag. 
 
Plussmedlem
Satt og bladde på NRK og dumpa borti denne.
Hjelp, jeg klarer ikke konsentrere meg!

Du vet, oss halvgamlinger og statsmedier er som ugler i hanske, så Kringkastingen er kjærkommen i mitt hjem. 
Ikke at jeg sitter å glaner Dagsrevyen altså! Men når NRK drar fram kvalitetsjournalistikken så er det fremdeles etter mitt skjønn uovertruffent i norsk mediesammenheng. Men det er en digresjon...

Grunnen til at jeg likte den artikkelen over er ikke det at den nødvendigvis representerer det ypperste innen informasjonsformidling, men heller det at den berører noe jeg har kjent på selv siden sånn ca. midt i corona: 
"Jeg har mistet en del av konsentrasjonen. Det krever faktisk bevisst tanke fra min side å fullt ut konsentrere meg om en oppgave."
Og det kunne jeg ikke tillate at fortsatte. Særlig ikke når jeg også synes at hukommelsen hadde blitt dårligere. Ikke alarmerende dårlig, slik at jeg tenkte tidlig demens eller andre somatiske årsaker altså. Men likevel dårligere. Og jeg kan ikke konklusivt peke på mobilbruk som en årsak til den antatt dårligere husken. Men jeg kan likevel mistenke det ganske så kraftig. 

Jeg har derfor tatt grep. Tidligere kunne jeg raske med meg telefonen bare jeg skulle brette klær, støvsuge eller annet hverdagslig syssel. Jeg lar nå den ligge igjen på bordet. 
Alle "sosiale" medier er slettet, nær som Snapchat. Den må jeg ha, så jeg har kontaktpunkt med de store døtrene mine. 
Man er jo dinosaur om man skulle finne på å sende dem en SMS... Og responstiden er betydelig lavere på Snap enn på Short Message System. 
Jeg har ikke scrolla på mange måneder og savner det absolutt ikke. 

Kan jeg relatere dette til akvarium på noe vis? Ja. Dra krakken bortått akvarieglaset så sætt vi øss og ser, for å parafrasere Prøysen, er mer enn bare sjelefred. Det er også hjernefred. Og det var i et slikt mobiltfritt krakkøyeblikk foran akvariet at jeg med ett kom på hvilke fisk jeg vil ha til 240'en!!
Kubotai- og moskitorasbora! 
Fra før er det dvergkardinaler i det som har denne nydelige neonblågrønne stripa midt på, og stjernedanioer med sin kontrasterende kroppshimmelhvelving. Sammen med irrgrønne og knallrøde kompiser?! Det blir magisk! 

Men aller først må jeg få EU-godkjent bilen....
 
Plussmedlem
Gratulerer, Viktor! Du har nok gjort det riktige! Vi blir helt ødelagt av mobilbruken, og sjølv om cold-turkey på ein måte er det enklaste og det mest nærliggjande for å få tilbake evna til å tenke på ein ting om gangen for ein lengre periode, så trur eg at det er mogleg å finna ein gylden middelvei. Det betyr å ha personlege reglar for mobilbruk og sosiale medier, slik eg har det for sjokolade og pottis... Hadde eg spist sjokolade som eg brukar telefonen, så hadde eg ikkje vært i live i dag... 🤪 men eg kan spise litt sjokolade i helga likevel!
Når eg er motivert for noko så har eg eigentleg ikkje noko problem med å leggja bort telefonen. Eg må først og fremst ha eit aktivt forhold til at det er det lureste å gjera store delar av døgnet... 
Plussmedlem
Du, jeg takker så meget!
Føler jeg tok et godt valg for min egen del. 🦾 Godt og se at gamle hunder som oss kan lære nye triks, Holger! Da er det håp.

Jeg vil bare poengtere at jeg på ingen sett og vis er teknologiskeptisk, tvert i mot. Jeg er stor tilhenger av EDB-maskiner og den slags transistortunge snurrepipperier. 
Men følte altså for å ta et inntil nå ukjent blad i fra the Holy Book of Lockertsen - spis mindre pottis og mobiltelefoner! 🤩 Moder Asjon er ei fin frue, det. 

Aldri tenkt på det før, Holger. Men du er en ganske kjekk fyr. Det er liksom noe litt...kjent med deg. Merkelige greier...

[External Image]
 
Plussmedlem
Se der ja! Nokon som har skjønt det mtp på trender i utseende! 😅🤩
Takket være dette innlegget sjekket jeg "inline" varmekolber og var heldig nok til å plukke opp en 300W protemp e300. Helt fett!!! Sannsynligvis det beste jeg har kjøpt i akvarieutstyr noengang Dette ble kun praktisk fordi jeg plukket opp min første 'canister' i samme slengen (begge er helto topp så).

Takk takk.
Plussmedlem
Så bra!
Føler ikke jeg kan ta noe "cred" for det, men jeg kan godt skjønne at du liker den. 
 
Plussmedlem
Føler for å skrive noe... 
Aner ikke om hva, men det er abstinenslenge siden sist. 

Vi tar litt nyhende/nyheter:

Mike Pence har vitnet foran en storjury i forbindelse med forsøket på å sette en oransje drakt på en oransje mann. (The Guardian)

Tottenham spilte uavgjort mot Man. United. Nederlandsk underbitt herre uten hår er visstnok opprørt. (The Guardian)

Mennesker som tror Instagram er viktig synes ting om narkotika. Får motbør fra andre, som liker narkotika. (VG)

Det danske forsvaret har sett bobler i sjøen. Eller "søen" som de sier der nede. (VG)

Samtidig har en kvinnelig dansk fagforeningsleder delt ut fysiske lønnstillegg på unge menns "numse". Angrer seg bittert på Facebook. (VG)

Krummet agurk med dusk er å få kjøpt i Rogaland, bare man ikke drar på Rema. (NRK)

EU forsøker å begrense mengden kloakk som renner urenset ut i havet, men den norske regjeringen synes det er helt greit å drite i det. (NRK)

Liten kommune i Telemark har endret hovedmål i skolen fra nynorsk til bokmål. Ordføreren er fornøyd, men en mor er bekymret da det visstnok er energikrevende å lese nynorsk om man ikke har det som opplæringsmål i barneskolen. Spesielt om man studerer i Oslo. (NRK)

Trøndersk politi blir nå utstyrt med elektrosjokkvåpen. Det gjør vondt å bli skutt, men juletrelys er verre, sier politioverbetjent. (Adressa)

Styret i Helse Midt-Norge stiller seg undrende til at verden ikke har tilpasset seg styrets mange vedtak. (Adressa) 
Plussmedlem
🤣 Akvaforum - det nye Facebook! Bring it on!
Plussmedlem
Ode til andemat

O lille invaderende, grufulle grønne
At du pådrar deg folks vrede er lett å skjønne

Dine talløse søsken kjapt en overflate dekker
Så fort at akvaristen aldri rekker
å skuffe deg ut med selv med begge hender
Og de fleste av oss har jo ei heller ender

Så hva er da alternativene, hvilke løsninger finnes?
Slik at hjertepumpa får ro og sinn besinnes

Jo, det skal jeg si, husbonder og viver
Her hjelper kun enorme mengder eksplosiver

[External Image]
(bilde fra pixabay.com)
Plussmedlem
Vakkert! Du er akvaristikkens svar på William Shakespeare! 🤣
Plussmedlem
Mjæ, ser ikke for meg noen framfører den der smørja 500 år etter min død, men for all del. 😂
Plussmedlem
Gjør-det-selv hagedam
Dette er koseprosjektet nå når mai måned har vært ganske hyggelig sånn værmessig. Og nei, det er ikke en koidam. Mer om det senere. 

[External Image]

Da stiger sevja både hos trær og gubb, og man får fantastisk masse energi. Såpass at man gidder å slåss mot moder Jord, ett innfall man angrer bittert på det øyeblikket man bryter opp den første granittblokka. 
Dammen er noe sånt som 2mX1,5mx0,75m eller deromkring. Tommestokk er for tapere. 
Den er kanta med stein(jævelskapen) som kom fram under graving, selvjaktet sphagnummoser, noen tørre trestokker og billig jord fra Coop. Noen kvaster med rødkløver er også transplantert, litt som luggen til Wayne Rooney. 

Jeg venter på noen flasker med svart fugeskum, og noen sekker med dekorgrus slik at jeg får pynta opp og forankra kantene. Har sådd i med ymse blomstervarianter rundt steinkanten. De første spirene har allerede kikka fram. Laga også en blomsterøy som skal flyte på vannet når den tid kommer. 

Som nevnt øverst er ikke dette en dam tiltenkt fisk. Det hadde vært dritkult om amfibier tok tilhold i den, men den blir nok mest et avansert myggklekkeri. Og det er ikke verst bare det. De e jo sånn så ongdommen likaah.
Nærværet av vann tiltrekker seg veldig mange spennende arter og det er fascinerende å se hvor fort livet slår rot i slike pytter. Gravde ut en myrdam på et annet sted på tomta nettopp for å kunne fange mygg, og nå vokser det vannplanter i den jeg ikke aner hvordan har kommet dit. 

 
Plussmedlem
2000!
Dette er mitt 2000'ende innlegg på AF, fant jeg tilfeldigvis ut!

Milepælen feires med en kopp rimelig sterk dansk kaffe av merket "Frellsen Rød" (må uttales med en halv baktpotet bakerst i halsen for mest autentisk lyd - helst varm), stormende jubel (22-25 m/s i kastene) og lett massasje av egen brystregion.

Nr. 2000 er med andre ord ikke veldig annerledes enn de 1999 foregående postene. 

Ha en fin dag!
Plussmedlem
Fredags-rekecocktail!


[External Image]

Spotted owl spotted
[External Image]
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap