Er vannlemping en hobby? (side 28)

Plussmedlem
Forskning.no dæljer til med en liten godbit for oss som fikler med grøntfóret:
Grønne planter...for psyken

Samt at Mental Health Association in Delaware sprenger like godt til med denne rakkeren:
Therapeutic...Pet Fish

Den åpenbare, og overhodet ikke forhastede og på noe vis feilaktige konklusjonen må jo da være at oss med planteakvarier må være de sunneste, mest balanserte og beint fram likeste folka på kloden. 
Suck on that, dog people!


 
Plussmedlem
Phyllantus fluitans (red root floaters) i tre mer eller mindre ulike vekstformer under tre forskjellige lyskilder. 
På stille overflate og lav lysintensitet løfter den seg opp fra overflaten. Mer intens lyssetting gir lavere vekst, men gir blomster og rødfargen den er kjent for. 

[External Image]

 
Plussmedlem
Sånt som skjer en mandagsettermiddag på kjøkkenbenkjen.
Matorgie a la Posthornsnegler. 

[External Image]


Det endelige beviset på at en vegansk diett gir sus i serken, tenner i tapeten og gnist i pluggen? Neppe. Men at sneglene synes agurk er snavvel er det liten tvil om. (for de uinnvidde så er det her snakk om de to i forgrunnen som synes meget godt om hverandre).
Fantastiske kreaturer, etter min mening. Snegler er ikke alles favoritter, men jeg har snegler i de fleste av akvariene mine.
Unntakene er klekkeriene der fiskeeggene fort blir sneglemat og sommerfuglciklidekaret - det er alt for varmt. Jeg har sett noen skriver at sneglene kan gå i over 30⁰, men den er ikke jeg helt enig i. 
Ja, de tåler et lite oppkok eksempelvis i en stamp under norsk sommersol, men bør etter mitt skjønn holdes på mer vanlige akvarietemperaturer når det er over tid. Disse går i et Endlers-kar uten varmekolbe. 

Digresjon  - substratet er knust lavastein av sorten som skal fungere som soil. Jeg har hatt dette i et par kar nå i mange måneder for å se om det er noe tess - og det er det. Planter gror godt i det. Siden materialet er lite kompakt kan røttene vokse seg store og brer seg veldig raskt over store avstander, relativt til akvariet selvsagt. Dette er dog ikke ulikt annen soil, men lavasoilen vil i motsetning til vanlig soil ikke uttømmes for næringsstoffer på langt nær like raskt. 
NB! Dette er lavastein og jeg vil ikke anbefale dette som (eneste) substrat i corydoraskar, til jordspisere eller til andre arter som har mye og langvarig kontakt med underlaget. 
Produktet er skarpt og etter mitt skjønn ikke egnet for slike dyr over tid da det vil kunne være til hinder for naturlig atferd. 
Som fører meg pent over til en annen digresjon - nemlig substratdiskusjonen rundt nettopp cory'er. Min klare oppfatning er at jo, corydoras tåler fint å leve i miljøer med litt kvasse kanter og spisse steiner. 
Utfordringen, tror jeg, ligger nok mer i at man ofte har de på bare slikt underlag, samt at man tidvis er for slepphendt med vedlikeholdet. Og det kan man ikke være med corydoras. Da vil man få problemer. Som en regelrett legende her på forumet har som catch frase:

Cleanliness is next to godliness when keeping corydoras. 

Word...

Sjøl har jeg ikke lenger akvarier med bare én substrattype. Det er salige blandinger av sand, grus, flere varienter soil, brent leire, lavastein og et par av dem har noen cm med jord i seg også. 
Jeg er ikke en ren fiske-akvarist. Min attraksjon til hobbyen ligger like mye i undervannsmiljøer i sin helhet som til fisk. Så jeg kan synes det er like fascinerende å se noen ostracoder beite på alger, telle hydra på akvarieglasset eller se noen copepoder hoppende i vannsøylen...

Fy søren for en flott hobby vi har <3
Plussmedlem
2023 grand aquarium tour! part 1
Det er ikke det at det så himla mye å vise fram, men sånn går det når man lider av kronisk skrivekløe og eksponeringsbehov. Deal with it. 


Vi starter på kjøkkenbenken der vi klasker til med en lekker 60L i klassisk firkantet stil. 
[External Image]
Karet er konstruert i laveste høykvalitetsglass av billigste sort og innrammet i sort polyuretanplast av typen som garantert tar livet av et lite kobbel med havskilpadder, danner små øylandskap av avfall i Stillehavet og ellers er til stor hodebry for verdens ve og vel. 
Det er for tiden bebodd av en konstant gravid Endlers hunn og en meget gira hann med lekre, blå tegninger. Ymse avkom av ukjent opphav og tvilsom karakter suser rundt dette fornemme paret i deres stilrene hjem. 
Bunnsubstratet er en utsøkt miks av rimeligste multifunksjonssand man får kjøpt i sekk hos svenske bilrekvisitaforhandlere, håndklemt japansk mold i kuler, med innslag av engelsk elvegrus uten engelskmenn.
Videre er det toppet med selvmeislet, islandsk vulkansk masse - godt formodnet i et annet kar for optimal vekst av alger, amøber og andre moldensere.
Karet er videre innredet med ubebodde mallehuler (fordi derfor), dragestein (også derfor), eikeblader fra Østlandet og en bataljon posthornsnegler på perm fra Grense Jakobselv. 
Det hele avrundes med et gnistrende lysarmatur, produsert under stort press og med høye kvalitetskrav i det bløde Danmark. 

Neste kar ute er også en 60L, men i radikalt andre dimensjoner. [External Image]
Karet huser tett på en halv million C. Aeneus og et ukjent antall skalldyr av ymse legning. Karet er søkt opprettet som nytt, norsk fylke hvorpå finansminister Vedum har stilt seg positiv til søknaden. Det er ingen planer om sammenslåinger med andre kar. 
Det er innredet etter øylandskapsmodellen og er konstruert av steiner i dunge, holdt sammen av godvilje, alger og en og annen kladasen cyanoakrylat. "Øya" er skogkledt av intet mindre enn 5 vanlige stueplanter (grønnrenner, 2 typer gullranke, fredslilje med spredning og en lillarosa sak jeg ikke vet navnet på. 
Tross den enorme biologiske belastningen er nitratnivåene tilnærmet null. Heldigvis. 
Karet ble i sin tid kjøpt i bulk hos en romslig herre på Hitra. 

I sentrale strøk av boligen finner man tyskerbunkeren, 240L med til tider mye hodebry. [External Image]
Akvariet er av høykvalitets høykvalitetsglass, og ikke lavkvalitets høykvalitetsglass. Det er nå i sin andre eller tredje versjon, litt avhengig av regnemetode. Bakgrunnen for dette er til dels store problemer med vannkvalitet og mye uønsket algevekst i karets tidlige faser. 
Distrikspsykiatrien var derfor involvert på et tidspunkt og anbefalte remodellering, nyinvesteringer og hyppige massasjeøvelser uten tilløp. 
Karet er derfor propellert av en Oase Filtrosmart Thermo og vedlikeholdes av en høy og skjeggete trønder, en meget oppegående Crossocheilus siamensis (seriøst! helt sjukt hvor bra den fisken er på trådalger), og slik det framgår av fotografiet - en liten urskog av Ceratophyllum demersum. Beboere og innehaver er for tiden meget fornøyde med utviklingen. 
Ellers er karet bebodd av slike flotte vesener som dvergkardinalfisk, stjernedanioer, rød fantomtetra, rødleppegobyer, brigittae-rasbora og otocinclus. 

Ute på gangen, ikke langt fra do-karet. 60L Corydoras. 
[External Image]
Konstruksjonen formelig lyser av fremste (som i motsetning til bakerste) kinesiske kvalitet der den bader ganggulvet i reflekjonene fra sitt like kinesiske LED-armatur. Innbyggerne er flankert av sortmalte akrylflater og kan bekymringsløst frese rundt i preselekterte, håndvaskede silikater og rullesteinsetterlikninger. 
De nevnte innbyggerne er behørig utvalgt delvis etter sitt spennende utseende (to nesten helt mørkegrå/svarte), noen etter sine fysikalske særegenheter (en yngel med fødselsskavanker - snuten peker rett fram og er ikke krum slik som hos andre cory'er), mens andre har fått oppgradert sitt tilholdssted i påvente av enda romsligere akkomodering. 

RØV1 - reol øverst til venstre. 
[External Image]
30 liter fantasisuppe med utrolig rikt innhold. Seks stjernedanioyngel kaller dette sitt hjem, og "trivselen står i taket" (sitat slutt). 
Ved bruk av avansert kaos-teori og utstrakt latskap har man formet dette nirvana av et kar, og dets Feng Shui-preg griper tak i ens sjel på en måte sjelden sett i akvariehobbyen. Ferskvannstangens delikate rundhet er aksentuert av det viltre najas-gressets iboende råskap. 

Heng med for den spennende oppfølgeren - The Return of the Aquarium Tour! 
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap