Er vannlemping en hobby? (side 16)

Plussmedlem
thankthefishtank
Imponert over at du klarer å dra på storaksjon uten å komme hjem med noe. Macrobrachium Rosenberg - vokser de så fælt? Fått flere kar?


Ja, jeg ble litt imponert selv. Det var mang en gang jeg kjente det rykka fælt i arma, men jeg greide å holde meg. *klappersegselvpåskuldra*

Rosenberg'erne kan bli oppi 30 cm lange. Så, kan noen si "artskar"? Men de var mest sannsynlig ikke rosenbergii. Sikkert assamensis, kanskje dayanum, men neppe rosenbergii.

Nei, jeg har ikke fått flere ennå nei. Men det neste blir minimum dobbelt så stort som det største nå. Eller så stort som døråpningen til kjelleren tillater.
Plussmedlem
When all is said and written....
Da har jeg bestemt meg for å ta hobbyen i en ny retning.

Har gått til innkjøp av tre nydelig eksemplarer av arten Melanogrammus aeglefinus

Disse skal jeg så ha i et oppvekstkar jeg har stående nedenfor huset.

Dette kommer med ferdigmontert filtrering, og det medfølger også en lysarmatur av dugelig størrelse som leverer noe sånt som 1380 watt pr. kvm.

Dette blir saker dere!!!
Så spennande. Men da må det jo vere eit svært kar du har, for dei blir vel rimelig store? Gledar meg til å følgje...Og så håpar eg det kjem nokre bileter seinare
Hvordan skal du holde dem på plass, løpestreng eller merd?

Aner vi begynnelsen til en Fish Chips shop her?
Plussmedlem
Liv Skamsar
Så spennande. Men da må det jo vere eit svært kar du har, for dei blir vel rimelig store? Gledar meg til å følgje...Og så håpar eg det kjem nokre bileter seinare ;)


Ja, karet er sånn ca 100 millioner kvadratkilometer stort. Så de skal ha dugelig med plass.
Plussmedlem
Sigmund - ex 530
Hvordan skal du holde dem på plass, løpestreng eller merd? Aner vi begynnelsen til en Fish Chips shop her?


Til heder for norske budeier og norsk landbrukshistorie så tenkte jeg skulle prøve med på en såkalt "hyse-lokk".
A la "komma da hyyy-yyysaaaaa!"
Ellers blir det fri bruk av oppvekstkaret uten andre fysiske stengsler.
Plussmedlem
Stemningrapport
Rescape og 92 % vannbytte (ikke anbefalt!) = egg igjen.
Det må være mulighet for å utvide med Pollachius pollachius? Sist jeg var på Frøya var det gode forhold for disse, og jammen rasket jeg ikke med meg ganske mange hjem også.
Plussmedlem
L a r s
Det må være mulighet for å utvide med [URLBLOCK1]? Sist jeg var på Frøya var det gode forhold for disse, og jammen rasket jeg ikke med meg ganske mange hjem også.


Det er det absolutt, Lars!
Vet selv om et par steder der man kan påregne å huke noen Pollachius.

Ellers går det mye i Gadus morhua, Cancer pagurus og Echinus esculentus.

Ofte på Frøya? Er du trønder kanskje, eller begått den heldige feilen å bli sammen med en?
Dama er født der, og foreldrene hennes bor i Hammarvika. Var på min første tur dit sist sommer, og det blir nok fort en vane, og neste tur planlegges i løpet av sommern.
Plussmedlem
Trøndelagskysten på sommeren - det er lite som kan måle seg med den da!

Og jeg erklærer meg ikke inhabil på noe sett og vis, selv om mine foreldre er herfra, jeg har tilbragt utallige ferier og helger her, og jeg flyttet ut hit for over 3 år siden.
Sådetså!

Hvis du er av den sjøbadende typen, så vil jeg anbefale deg en tur ut til et par holmer som kalles Andstein. De former en liten bukt og har en av de bedre strendene jeg vet om nord for Syden.
Ligger nordvest for Dragsnes.
Plussmedlem
Små fisk, store gleder
Jeg fikk 3 sommerfuglciklider i bursdagsgave for en måned eller så siden. Dette er ungfisk og de var ikke akkurat velfødde og i praktkondisjon da de kom.
Og jeg har i mitt stille sinn også forberedt meg på at det kanskje ikke blir en ubetinget suksess. Mistet nemlig den ene for halvannen uke siden.
Jeg forer hardt med levendefor og tørrvarer og skifter en 15-20 liter nesten hver dag, litt avhengig av hverdagen ellers.
Syns fremdeles de er i tynneste laget, men de har kanskje vokst en 4-5mm siden de kom. De er da fremdeles bare rundt 2 cm store.

Overraskelsen var derfor stor da jeg så at de har yngel. Hadde aldri sett for meg at de skulle legge egg så små som de er.
Og det er noe djevelsk til yngelvokting de bedriver! Har aldri sett eggvoktende ciklider jage kirsebærreker før, men nå kjeppjages alt som rører seg. Blader, sandsnegler, en litt obsternasig mosekvast. Morsomt!

Plussmedlem
En solid overraskelse!
Som overskriften antyder har jeg vært vitne til noe jeg ikke visste fantes.

Kurvciklidene egger med høy frekvens og det har blitt to etablerte par av de 5 jeg har.

Par nr 1 hadde lagt egg for en dugelig lang uke siden. Disse har blitt frittsvømmende på tredje dagen.
Men i går da jeg var i kjelleren en tur, hang foreldre og frittsvømmende barn over en klump med wrigglers!

Og par nr 2 har lenge vært å se med leksdrakt, så den eneste konklusjonen jeg kunne komme på var at de hadde adoptert par nr 2's egg!

Et kjapt Google-søk viser en del vitenskapelige artikler om temaet, dog ikke direkte involverende kurvciklider, men andre substratynglende ciklider.

Dette satte meg på en annen tanke. Vil da kurvciklidene kunne akseptere sommerfuglciklide-yngel? At man altså får "INTER-specific" og ikke "INTRA-specific" yngelblanding?
Etisk er det kanskje slemt å eventuelt utsette SF-yngelen for slikt, all den tid det fort kan hende de blir lunsj, men det er i hvert fall en interessant tanke/eksperiment?

Må huske å ta med telefonen i dag, så jeg får knipset bilde av dette.
Tom C. har beskrevet dette fenomenet hos Apistogramma-arter. Trolig gjøres dette fordi større kull øker sjansene for overlevelse i naturen.

Han har ikke skrevet noe om at dette skjer mellom ulike arter, og det er kanskje lite trolig fordi man da "hjelper" konkurrenter og mulige yngeltyver.

Har nevnt det før, men det tåler å gjentas, underlig at dyr som antas å være så mye mer primitive enn oss mennesker, viser seg å ha bedre yngelpleie enn mange eksemplarer av homo sapiens!
Så morsomt! Keep us posted
Plussmedlem
Livet *hjerte* *hjerte*
Ironi er et flott språklig virkemiddel og vi klemmer til med en ironisk tittel på dette innlegget.
For akkurat nå er ikke "Livet" så jævlig kult. Og før noen nå kobler inn diverse ambulerende instanser - slapp av, jeg går ikke med planer om å dingle fra en eller annen takbjelke.

Vi tar det kjipe først.

Separasjon: av latin separatio; adskillelse.

Jepp - nå bor gutten i koffert en periode. Eller, egentlig bor jeg i en gymbag med Pepsi Max-logo som jeg fikk av min forrige arbeidsgiver. Konklusjonen er at jeg egentlig har jævlig lite klær. Sorterte nemlig alt i skapet mens jeg pakka meg selv ned og endte opp med å dryle to svartsekker med ubrukelig/ødelagt/stygt/oppbrukte bomullsplagg. Og når i svarten kjøpte jeg lysegrønn pique???

Litt mindre kjipt:
Vi skilles som venner. Null krangel.

Men kjipt likevel:
...fordi det gjør uansett vondt. Man har investert så mye tid og krefter, man har jobbet og drømt og forsøkt å bygge en felles framtid, men mislyktes. Og det er ikke en god følelse.

Og som en reality check:
En av mine beste venner fant nylig en venn av seg død i dennes hjem. Og det sammen med avdødes 10 år gamle datter som kom hjem fra skolen.

Avslutning:
Alle mine er friske. This too shall pass.
Tja, kva kan ein seie til slikt. Hang in there-it gets better? Det kan eg sjølvsagt ikkje garantere at det gjer, men det er no eit av desse flåsete utrykka som ein gryter ut av seg når ein ikkje veit kva anna ein skulle ha sagt Greit med perspektiv på ting iallefall, og du virkar jo rimelig oppegåande tross alt. Håpar det ordnar seg til det betre om litt! Og om ein virituell trøsteklem fra ei ukjent dame kan hjelpe på, så sender eg gjerne ein
Plussmedlem
Liv Skamsar
og du virkar jo rimelig oppegåande tross alt.


Jeg hadde veldig sansen for akkurat denne fraseringen. Rimelig oppegående.... HAHAHAH - made my day.

Jeg er ikke snauere enn at jeg regner meg selv som rimelig oppegående, dog med en aldri så liten ironisk distanse til det.
Man har jo friskt i minnet at over 80 % av Norges befolkning mener de er over gjennomsnittet intelligente - noe som da blir en statistisk umulighet.
Det kan godt være jeg er inne blant disse 80 % som mener de er kløktens forsvarere.

Akvarierelatert og med henblikk på posten om den intraspesifikke adopsjonen, så er forresten adoptivbarna blitt frittsvømmende de også. Det er dog ikke mer enn en 4-5 yngel gjenlevende fra original-yngelen, men det er livssituasjonen min som får ta skylden for det.
Men jeg må skille ciklideparene, for det yngelvoktende paret har beslaglagt hele bøtta. Dessverre må dette vente til jeg egnet sted å fordele de på, for pr nå så er det ingen andre steder å ha de.

Intelligens er faktisk veldig spennande.. Eg har blitt overraska gjennom åra. Blandt anna av bygdetullingen som, når ein tok seg tid til å bli kjent, visste seg å vere sylskarp med kunnskap langt over normalen(superspennande person), men dum som eit brød når det gjaldt sosiale spelereglar.
Eller min eigen mann som er usedvanlig dyktig med data og tekniske duppedingsar, men har fått "fritak frå" kundekontakt i jobben, då han får alle han snakkar med i jobbsammenheng til å føle seg som imbesile neandertalar.

Intelligens kan vel vere så mangt-alt etter kva ein definerer det som, og dei fleste er vel over gjennomsnittet smart/flink på eit eller anna område...så sånn sett så vil jo statistikken stemme Må berre bruke tala rett/feil. (No er statistikk også spennande, da det kan manipulerast til å bety akkurat det du vil det skal bety )

At du er rimelig oppegåande intelligent sett er eg ikkje i tvil om. Og du har føttene på jorda og hovudet rett skrudd. Og det er jo eit godt utgangspunkt når ein står ved eit vegskille og skal videre
Sjølv legg eg meg gjerne blandt 20 %-ikkje av dei smartaste. Den største gleda ein kan ha, er å gjere andre glad. Så lenge eg kan glede andre med mitt heller labre intellekt og teite kommentarar og få dei til å føle seg vel med det så...mission accomplished!

Håpar jo at du ikkje legg akvariedrifta heilt på hylla, for eg kjem nok til å sakne skribleria dine om du legg ned. Du skriv jo rasande artigt-sjølv om traurige saker som heatgate eller seperasjon.
Plussmedlem
Will answer shortly
Tilfeldig bekjentskap
© Jørn Henning Flåten (hunn)