Er vannlemping en hobby? (side 17)

Plussmedlem
Det ble ikke så shortly som jeg først trodde, men nå har jeg en ledig stund.

Ref. "Livet" så tok det en ny, vel ikke vending, men i hver fall så dukka det opp en aldri så liten hump til. Ikke katastrofal eller skjellsettende på noe vis, men litt som et slags krydder med bismak.
Gidder ikke utbrodere det mer, for det er i det store og hele en fillesak og jeg tar den på arm type strak.
Men noe skjer faen meg hele tiden.

Liv Skamsar
Håpar jo at du ikkje legg akvariedrifta heilt på hylla, for eg kjem nok til å sakne skribleria dine om du legg ned. Du skriv jo rasande artigt-sjølv om traurige saker som heatgate eller seperasjon.


Så da, Liv, da var det oss.
Nei, jeg skal overhode ikke parkere hobbyen, og jeg skal forsøke å poste her også med ujevne mellomrom.
Jeg digger akvarium og så lenge det er lovlig å bedrive vil jeg nok forsette å utsette diverse skapninger for mine hårete underarmer i tid og utid.

Jeg har jo gått med litt planer og drømmer i så måte, og selv om hobbyen må nedprioriteres litt for tiden, så skal det da gires opp igjen når tingenes tilstand tillater det.
Kanskje er det interessant med en skissering av planer?

Delmål 1:
Få tak i ny permanent bolig!
- dette fordrer selvsagt at man staker seg vei gjennom det norske byråkratiets endeløse septikktank og får kvittet seg med de gjeldsposter man innehar i dag. (for så å anskaffe en ny, stor gjeldspost).

Når så delmål 1 er i boks, DA kan man iverksette planer!

- Dedikert akvarierom.
Her vil det poppe opp reoler som hestehov på tidligvåren. Størrelse har jeg ikke tenkt så nøye igjennom ennå, men jeg må ha til yngel- og oppvekstkar, artskar og kanskje også rene plantekar. Tiden vil vise.

- Minst ett større akvarium.
Dette blir pynteakvariet, type de man har å stua e.l. Ser for meg minimum 450 liter, gjerne større om gulvbjelker og planløsning tillater det.
Her skal det scapes! (altså aquascaping, ikke manscaping). Jeg er ingen scaper (amatøridrett på meget lavt nivå), men jeg skal vel få til et oppsett som estetisk er relativt ok.
Personlig er jeg meget svak for akvarier med haugevis med planter, og det vil nok bugne etterhvert i dette, om jeg lykkes med planene.
Av fisk i dette så spørs det om det blir sør-am. ciklider. Jeg synes malawi er nydelig, men har aldri likt det nakne oppsette. Dessuten gidder jeg ikke fikle med kh+ og divs annet snacks, når vannet som leveres i de norske hjem stort sett er velegnet til sør-amerikanere.

- Selge kroppen min.
Om det blir til vitenskapen (selv om jeg sliter med å se hva vitenskapen skal med den) eller til hyggelige medmennesker som vil stappe ting ofte og fort i diverse hulrom, det er ikke så nøye.
Penger må jeg generere ett sted fra, og hva er da enklere enn verdens eldste yrke?
Kjøyra på, grabben!

Plussmedlem
Slepphendt farskap og andre småfugler
Jeg er mann, i hvert fall fungerer jeg såpass til det at jeg har ynglet med menneskekvinner.
I så måte har vi et par genetiske mangler (i hver fall i følge de samme menneskekvinnene) som gjør at vi glemmer merkedager og andre viktige datoer, sånn som bursdager, årsmøter i Masochistforeningen, begravelser, rettsaker og julaften.

Og det har jeg da altså gjort nå. Jeg har glemt årsdagen for kurvciklidenes ankomst.
Tenk, det har gått et helt år! (fy fa** så fort tiden går).

Uansett, gratulerer kjære fiskevenner! Deres eksistens beriker min egen!
Plussmedlem
Utenomsportslig om sport med fokus på ordentlig sport, mer kjent som fotball!

????? ?????????? ? ??????! (Dobro pozhalovat' v Rossiyu, Velkommen til Russland)

Fotball-VM er over oss og i år kommer det til oss fra landet som har gitt oss kommunisme i system, Tsjernobyl (selv om det er i Ukraina) og billig vodka. Av mer oppdatert moro den russiske bjørnen har å by på kan vi nevne militær okkupasjon og pillråtten behandling av utsatte minoriteter som homofile, barn og kvinner.

Likevel så skal vi akte oss vel for å blande politikk og idrett for mye (selv om Russland har vært verdens kanskje fremste eksponent for å gjøre akkurat dette) og jeg vil heller konsentrere meg om all den moroa som skjer på gresset i disse dager.


Gruppe A: Russland, Saudi Arabia, Egypt, Uruguay.

Nå startet hele sulamitten med en smell der arrangøren var verdens dårligste vert og smadret et blekt og tafatt Saudi-Arabia hele 5-0 i åpningskampen.
Om man tar på seg spåmannhatten så borger det for at araberne nok får kjørt seg i de to resterende kampene i gruppespillet også.
De skal nemlig opp mot et meget sterkt uruguayansk lag (tidligere verdensmester) som tross sine 3,5 mill innbyggere produserer spillere av meget høy klasse like konsekvent som Siv Jensen lover avgiftslettelser og gjør det motsatte.
Egypt er heller ingen "push over" og har i kraft av Mohammed Salahs eventyrsesong smeltet sammen til et skikkelig lag. Anført av Liverpools lille magiker kan nok pyramidebyggerne bite godt fra seg i dette mesterskapet.
Egypt og Uruguay møtes senere i dag og det borger for en åpen affære mellom to ganske jevngode lag, men med en liten fordel sør-amerikanerne da de jevnt over har litt bedre spillermateriell.

Egypt og Uruguay videre fra denne.

Gruppe B: Spania, Portugal, Marokko, Iran.

Gruppa innledes av det for oss nordmenn kanskje ikke alt for spennende oppgjøret Marokko - Iran. Men for oss fotball-geeks så er all fotball god fotball, så denne skal også bivånes. På papiret er styrkeforholdet solid i fordel Marokko, og de har utenlandsproffer både i Juventus og Real Madrid, så ikke noe søppellag dette altså.

Dag 2 av VM og allerede her får vi servert en karamell som kan suges på i lang tid, litt som diverse mannedeler på en fredagskveld når mor har fått en flaske vin - nabooppgjøret Portugal - Spania!
Det er så stjernespekket dette oppgjøret at man nesten må se kampen gjennom Hubble-teleskopet.
Men storebror Spania skal på papiret være et bedre lag og portugiserne må ha en maksdag om de skal ta tre poeng i første kamp. Råtipset er spansk seier. Det må dog nevnes at Spania ga landslagstreneren to tette og en tupp i ræva to dager før VM startet - noe ukonvensjonelt kan man kanskje si. Og egentlig uvisst hvilke konsekvenser det har for spanjolene som lag.
Portugal og Spania videre til utslagsrundene.

Gruppe C: Frankrike, Danmark, Australia, Peru.

Den franske troppen i VM står ikke tilbake for noen og ser bunnsolid ut - på papiret. Sneglespisernes problem har stort sett vært at de ikke opererer som et LAG. Og det spørs om det er tilfellet i år også. Det har egentlig ikke vært ro i rekkene siden slutten av 90-tallet da det franske landslaget var verdens beste. De er likevel soleklare favoritter i denne gruppa. Danmark er egentlig det eneste laget som kan gi Frankrike særlig problemer i denne gruppa, men de danske bolddrenge er dønn avhengige av at ball-virtuosen Christian Eriksen har gode nok arbeidsvilkår.
De skal likevel være bedre enn både kenguruene og lamaene, så andreplass i gruppa bak franskmennene er sannsynlig.
Gutta Down Under er rett og slett ikke gode nok pr. dags dato til å gjøre stort. Det gror godt i australsk fotball og de har en rekke spennende talenter som de kan få stor glede av i fremtiden, men det er for tidlig til å ha noen effekt i dette VM.
Peruvianerne har det litt på samme måten. Hederlig innsats og mesterskapserfaring er de mest sannsynlige gevinstene av deltakelsen.
Frankrike og Danmark videre.

Gruppe D: Argentina, Island, Kroatia, Nigeria.

Denne gruppa er mer spennende enn den først kan virke. De fleste holder nok Messis Argentina som favoritter til gruppeseier, med rette. Men de samme "fleste" er også enige om at noen soleklar favoritt til gull i VM, det er ikke Argentina. Noen med sans for nostalgi ynder å påpeke at laget var liknende situasjon da Maradona ledet laget til VM-gull i 1986, men selv er jeg tvilende til at de kvalitativt er sterke nok. Dog vet man aldri med et lag som har Lionel Messi i oppstillingen.
Kroatia har i en årrekke hatt en av de sterkeste midtbanene på planeten, men har sjelden fått de til å "klikke". Om Modric, Perisic og Rakitic finner godformen, kan kroatene få det moro.
Island er gruppas og kanskje VMs dark horse, med forrige EM friskt i minnet. Et kollektiv av de sjeldne ispedd en dose fotballklokskap viste at kirsebær kan spises av de små også. Også er det jo så kult når islenderne klapper! HOA!
Våre afrikanske venner fra Nigeria må nok finne seg i å være bunnlagstippet i denne omgang. Det skorter ikke på solide fotballspillere her, som det sjelden gjør hos nigerianerne, men denne gangen er totalen for svak til å hevde seg.

Gruppe E: Brasil, Sveits, Costa Rica, Serbia.

Brasiliansk plankekjøring i denne gruppa. Brasil stiller stort sett bestandig sterkt, og denne gangen ser de sterkere ut enn på lenge. VMs største favoritt, ved siden av Tyskland, ser bunnsolide ut. Det finnes i realiteten ikke en eneste svakhet i dette laget. Så hvis Brasil skal mislykkes i sin ferd mot ære og gull, må det skje gjennom manglende samhandling og feilaktige taktiske disposisjoner.
Bak disse fotballmonstrene er gruppa mer åpen, med tre lag som stiller ganske jevnt. Dugelig med talent og evner i alle leire, men med en liten knapp på serberne som gruppe-toer.

Gruppe F: Tyskland, Sverige, Mexico, Sør-Korea.

Gary Lineker skal ha uttalt en gang at: "Fotball er et enkelt spill. 22 mann jager en ball rundt i 90 minutter, og til slutt så vinner Tyskland."
Og det er mye sannhet i dette, da tyskerne har en helt sinnssyk tendens til å vende seirende hjem. Selv i mesterskap der de tilsynelatende er svekket, I likhet med VMs andre store favoritt, Brasil, er det ingen svakheter i dette laget. Og styrkene er så mange at det ville fått forumet til å knele om jeg skulle ramse alle.
Bak de suverene tyskerne er det litt mer åpent, selv om koreanerne må finne seg i å være bunntippet.
Sverige har et godt lag, kanskje lagmessig bedre enn på lenge og er kapable til å gå videre fra denne gruppa. Men prestasjonene avhenger av at Emil Forsberg har et godt mesterskap og at laget fungerer som en enhet. De vil primært kjempe mot Mexico om andreplassen bak Die Mannschaft. Sør-Korea levnes liten sjanse til annet enn deltakelse.

Gruppe G: Belgia, England, Panama, Tunisia.

Gruppeseier her vil stå mellom Belgia og England. Belgierne er sterkest, for det er vanvittig med fotballtalent i denne troppen. Og de tippes også som favoritt til å ta førsteplassen. Får de utnyttet alt balltalentet i troppen, er det her snakk om en outsider til gullet. Så gode er de.
Men - i motsetning til alle andre år etter Englands VM-gull i 1966 - så kommer det et engelsk lag UTEN det samme forventningspresset som tidligere. Ingen, hverken i folket eller i pressen snakker om England som gullfavoritt. Det forventes i det hele tatt ganske lite av laget i forkant av dette mesterskapet, og det fremstår for meg som en soleklar FORDEL. Fri for forventningspress kan Southgate slippe løs the Three Lions på en uforvarende Gruppe G, og det er nok talent i både leder og mannskap til at det lukter mer fugl enn på lenge.
Å vinne VM, det gjør de ikke, og om gruppene utspiller seg som jeg har tenkt, vil de møte Tyskland i kvartfinalen. Da blir det nok bråstopp, som det ofte gjør mot tyskerne.
Hold av 28.juni da gruppeseieren blir avgjort. England - Belgia blir en höjdare!

Gruppe H: Polen, Colombia, Senegal, Japan.

Ingen storkanoner i denne gruppa også er den kanskje den mest åpne også. Alle lagene, med mulig unntak av Japan, er kapable til å ta gruppeseieren. Men en liten knapp må vi holde på Polen, som ser ut som den sterkeste kandidaten til å ta seg videre.

Fortsettelse følger...
Hvordan går det her da? Sånn utenom fotball? ( også kjent som kjedeligere enn å se på maling tørke... )

Noe nytt på husleterfronten og dermed nyoppsetting av kar?
Nå Viktor..du bet ikke på min beskrivelse av fotball? Regnet med jeg skulle få en lang tale om hvor fantastisk denne sporten er.. Fotballentusiaster pleier ofte å være rimelig overbeviste om sin sports fortreffelighet, etter min erfaring.
Plussmedlem
Det kommer, Aqua. Det kommer! Men jeg må ha tid til å skrive
Plussmedlem
Lenge etterlengtet oppdatering (like you care...)
DA - er sommeren over. Vel, ikke egentlig. 32 knallrøde på stokken og vedvarende svetting skulle tilsi at den ennå er i full drift.
Men, sommerFERIEN min er over og hva er vel da bedre enn å rable litt her på arbeidsgivers regning? Vel, ganske mye faktisk, men litt deilig det også.

Jeg har blitt huseier, og tok over herligheten i midten av juli. En hvitmalt liten bolig med mansardtak, pittoresk situert blant blåbærlyng og gamle kirsebærbusker oppå en liten topp.

Jeg måtte inngå et lite kompromiss med meg selv da jeg kjøpte, for jeg må innrømme at akvariehobbyen var en viktig del av vurderingene gjort i forbindelse med kjøp av hus. Men jeg syntes kåken var så flott at drømmen om 500 kvm akvariekjeller måtte forbigås i denne omgang.
Det finnes en kjeller, men per norsk lov kan den ikke medregnes i bruttoarealet på boligen, da det er ri-i-i-imelig lavt under taket.

Løsningen var derfor å se hvilke muligheter boligen ellers byr på, så jeg har i en blanding av tilårskommet overmot og en haug med gammel material som lå ute i hagen etter forrige eiere, bygd meg et salongbord og en akvariereol! Må si jeg er meget fornøyd med begge, tross at jeg ikke er noen møbelsnekker.

Reolen har plass til 3 akvarier på rundt 120 liter, litt avhengig av mål. Har kjøpt 3 rammeløse på ca 100 liter.
Har ikke bestemt meg for hva jeg skal ha i ennå, og karene står bare i kjelleren akk så lenge, men dette er langtidsprosjekt og aller først blir det lang innkjøring og lek med "scape" før det kommer noen fisk.
Kjenner jeg meg selv rett, ender jeg sannsynligvis opp med at minst 2 av de inneholder dvergciklider. Det siste blir antagelig en lett blanding av cory'er (sterbai har jeg lenge ønsket meg), en fin stimfisk/nanofisk og reker.

Har også bestilt lys. Det ble LED-lister av merket Aqualighter. Ikke kommet ennå, men av det jeg har sett på nettet så virker de å være bra. Godt nok for meg i hvertfall, for plantene kommer til å være av det enkle slaget.

De eksisterende kreaturene mine har ikke flyttet ennå, men jeg spekulerer i om jeg ikke skal gjøre det i helga, om jeg får tid.
Har bare hatt anledning til noen kjappe vannbytter og foring, så de ser pinadø ikke ut.

Heisann! Så kjekt å høyre frå deg igjen. Det huset høyrest jo ut som ein sommardraum.
Her er det komt 3 stk røverar i eventyret. Gullfisk. Herlige aktive oransje virvelvindar-som rotar i sanden kontinuerlig-med påfølgjande uklart vatn. Så her må det nok ei seriøs endring til....
Mest truleg trengst og enda ei pumpe av størrelse eheim pro 3 2080, men det tek eg meg ikkje råd til enno.
Lykke til med fiskereol og flytting inn i det nye huset.
Plussmedlem
Liv Skamsar
Heisann! Så kjekt å høyre frå deg igjen. Det huset høyrest jo ut som ein sommardraum. Her er det komt 3 stk røverar i eventyret. Gullfisk. Herlige aktive oransje virvelvindar-som rotar i sanden kontinuerlig-med påfølgjande uklart vatn. Så her må det nok ei seriøs endring til.... Mest truleg trengst og enda ei pumpe av størrelse eheim pro 3 2080, men det tek eg meg ikkje råd til enno. Lykke til med fiskereol og flytting inn i det nye huset.


Takker for det, Liv!

Ja, gullfisk roter/driter noe helt j*****! Maken til sinnssyke spisemaskiner har jeg ikke sett.
Hadde noen i den spede akvariebegynnelse, men de vokste fort ut av karet jeg hadde, så jeg kvittet meg med dem.
Gratulerer med ny bolig! Høres jo riktig koselig ut, etter beskrivelsen din Apropos bolig..jeg var på besøk hos noen som skal selge ett hus og selv om jeg ikke syns huset i seg selv var noe større, så ble jeg begeistret for underetasjen..Der var det nemlig god plass og ikke minst betonggulv..! Tenkte straks at det hadde vært noe, her kunne man satt opp store kar uten å være bekymret for gulvet.. Litt smågal er man jo..

Blir spennende å lese om hva du ender opp med på fiskefronten i den nye reolen. Skal du flytte dine eksisterende kar over i det nye huset?
Plussmedlem
Trivelig at du slenger innom, Aqua!


Ja, jeg skal ta de med ila uka her tenkte jeg. De har gått for lut og kaldt vann lenge nok.

Men karene er så stygge i seg selv at jeg tror jeg skal parkere dem i kjelleren. Hvis jeg isolerer (jobber jo for isolasjonprodusent) tre sider, så skal jeg greie å holde tempen oppe, også når det kryper ned mot blått.

Jeg har også spekulert i om ikke plassen mellom kjøkkenvinduet og første stuevindu ikke burde ha et akvarium? Burde kunne få inn en langstrakt 300-350 liter uten at jeg drukner. pun intended.
Viktor
Trivelig at du slenger innom, Aqua! :) Ja, jeg skal ta de med ila uka her tenkte jeg. De har gått for lut og kaldt vann lenge nok. Men karene er så stygge i seg selv at jeg tror jeg skal parkere dem i kjelleren. Hvis jeg isolerer (jobber jo for isolasjonprodusent) tre sider, så skal jeg greie å holde tempen oppe, også når det kryper ned mot blått. Jeg har også spekulert i om ikke plassen mellom kjøkkenvinduet og første stuevindu ikke burde ha et akvarium? Burde kunne få inn en langstrakt 300-350 liter uten at jeg drukner. pun intended.


Altså..jeg kan av egen erfaring opplyse om at det er helt utrolig hva man får plass til, hvis man bare er litt kreativ.. Det hjelper også på om man er villig til å forsake noe av alle de ( egentlig helt unødige) møbler man stapper inn i et hus.. Har sett bilder av en to meters 300 liter, tilsvarende lav og smal da men jøss hvor mye man kunne gjort på innredningsfronten der! Go for it!
Plussmedlem
Hehehe. Skal nok se det dukker opp flere akvarier.

Har så smått begynt å plukke ned de gamle nå. Regner med jeg er ferdig ila helgen, så får jeg endelig flyttet mine kjære.
Plussmedlem
DA er flyttingen unnagjort. Pjuu...

Opprinnelig hadde jeg plan om å ha alle i 110 literen og la 220l få stå brakk. Er sjukt punglete å skulle skifte vann i en kjeller som bare har 70 % av min høyde.
Men det spørs om jeg ikke må sette 220l opp likevel.
Plussmedlem
Den vakre idioten
Det var en gang en kjekk, dog aldrende herre som skulle bestille seg LED-lys til akvariereolen.
I iver og glede over å finne billige og gode lister på nettet, kjøpte han tre stykker.
Opprømt hentet han disse på Posten og vandret fornøyd til sitt hjem - hvorpå han drylte til med en solid face palm da han med ett kom i hug - Jeg har jo for svarten glemt å kjøpe drivere til listene...
Plussmedlem
Videre hadde han også glemt at han hadde bestilt mer akvariestæsj fra en annen nettbutikk, og fikk hentemelding på dette nå.
Liker godt pakker i posten
Oj..er det så lavt under taket i kjelleren..Ja, da ser jeg for meg at vannlemping a la Ringeren fra Notre Dame ikke er helt enkelt..

Hehe.. Om det er noen trøst så er vi vel flere som har gjort lignende tabber. I iveren ( og hast) med å fortest mulig få i hus sine funn.

Posten ja..for øyeblikket har jeg ikke så mye til overs for dem..De har igjen greid å rote vekk en pakke ( innenlands) og det later til at den er søkk vekke.. Nå er dette slett ikke første gang jeg opplever krøll fra deres side og de er ikke akkurat ivrige på å innrømme at feilen kan ligge hos dem..

Vet ikke om du husker at du etterlyste bilder av de to små 'sildene' mine? Nå er det bare en 'sild' igjen, den andre forsvant plutselig for en stund siden, mistenker at den fant en relativt stor åpning i dekkglasset.. Til gjengjeld har den andre silda gått fra å være et miniatyr knivblad, til å bli ganske rund. Rimelig sikker på at sildas rette navn er Iratherina werneri, en hunn ser det ut til. Har lekt litt med tanken på å bestille flere småsild.

Du får poste noen bilder av karene dine, når de har stabilisert seg
Plussmedlem
Nuvel, jeg overdrev vel den lave takhøyden litt, Aqua.
Men det er ikke mer enn kanskje 175 cm under taket der nede. Men det funker.

Regner med jeg begynner å leke meg med oppsettet til uka, nå når jeg har fått det meste jeg trenger. Det kom 10 kilo JBL Zanzibar i går, har fått plantesubstrat tidligere og jeg har en del fine steiner og røtter fra før. Kombinerer dem med planter og moser jeg også har fra før så regner jeg med det skal bli ganske ok.
Gleder meg skikkelig, kjenner jeg.

Må ha meg et nytt testsett også, men jeg har god tid på å bestille dette.

Har også sendt ønskeliste til en kar som er en god fiske-langer.
Så om han kan skaffe alle så blir det påfuglgoby (tateurndina), Apistogramma macmasteri, sterbai-cory'er og en nannostomus-variant til å begynne med.

Hæ? 175 cm er jo ikkje lågt...hadde jo hatt 25 cm boltreplass til hopp og sprett eg der (Ikkje ofte ein kan skryte av at ein er småttis altså-så da måtte eg berre benytte anledninga...Muhaha). Men det Høyres jo digg ut med eigen akvariekjeller, sjølv om det er litt lågt under taket.
Så deilig å leike seg med nye oppsett. Kjenner det kriblar godt ved tanken... Eg har no to kar og det er strengt tatt plass til fleire, men da ville akvariestellet fortona seg meir som arbeid enn kos. Så to er nok! Har ikkje tid til fleire! Har absolutt ikkje lyst på fleire..(Hjernevask-forsøk! viss eg seier det ofte nok så håpar eg at det snart blir sant. Kos deg med nytt hus og nye kar og oppsett! Bilder er alltid kjekt *hint*
Viktor
Nuvel, jeg overdrev vel den lave takhøyden litt, Aqua. Men det er ikke mer enn kanskje 175 cm under taket der nede. Men det funker. Regner med jeg begynner å leke meg med oppsettet til uka, nå når jeg har fått det meste jeg trenger. :) Det kom 10 kilo JBL Zanzibar i går, har fått plantesubstrat tidligere og jeg har en del fine steiner og røtter fra før. Kombinerer dem med planter og moser jeg også har fra før så regner jeg med det skal bli ganske ok. Gleder meg skikkelig, kjenner jeg. Må ha meg et nytt testsett også, men jeg har god tid på å bestille dette. Har også sendt ønskeliste til en kar som er en god fiske-langer. Så om han kan skaffe alle så blir det påfuglgoby (tateurndina), Apistogramma macmasteri, sterbai-cory'er og en nannostomus-variant til å begynne med.


Påfuglgoby ja..Så noen hos en forhandler for en stund siden og hadde jeg hatt et passende kar hjemme da, så hadde de blitt med hjem, vakre fisker! Disse er på ønskelista fremover( sammen med en hel del andre arter..) Hva slags Nannostomus har du i tankene?
Forøvrig enig med Liv, bilder må vi få se
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap