Er vannlemping en hobby? (side 20)

Viktor
[QUOTE=Aqualibre]Bra du fikk urbefolkningsinnvåneren på rett kjøl igjen :) Er litt nysgjerrig på å følge med på hvordan det går med urinnvånerne fremover, det er en art som frister meg. Pft, pfft, du må slutte å skryte av disse smådropsene dine, frister bare mer og mer men som du nevnte i ett tidligere innlegg; noget for ikke å si svært stiv kilopris..


Hehehe. Jeg vil skryte av alle fiskene jeg. Men jeg har aldri hatt hverken smykketetra eller goby før, så de får litt ekstra fokus.
Apisto'ene og cory'ene er like høyt elsket, men jeg har mer erfaring med slike. Så selv om atferden deres verdsettes makismalt, så har den liten nyhetsverdi.

Det finnes jo rimeligere 'stomuser enn mortenthaleri da, Aqua. Så du kan jo få mye det samme showet for vesentlig mindre. Nannostomus beckfordi fikk jeg en pris på 25 per spisse snute, om jeg ville ha. Men det ville jeg ikke. Fin fisk, beckfordi, men ikke så slående som mortenthaleri. Vil også tro at marginatus og trifasciatus er billigere enn mine.

Den dyreste er rubrocaudatus, men den slo mortenthaleri bare med en 5'er.

Ja, har vurdert en av de andre Nannostomusartene også, får se hva jeg ender opp med. Siden jeg er avhengig av at Imazo har arten inne når den lokale fiskehandleren bestiller fisk, så vil det nok henge litt på det også. Hvordan går det med gobyene nå da ?
Plussmedlem
Gobyene har det helt fint de.

Alle er i fin form og hannene flørter med småripsa. Det ser ut for meg som om det kun er en hunn som har rogn, men jeg er ingen ekspert på området.

Ligger på Imazos lister det jeg ser.

Åja! Fant en annen art på Youtube jeg fikk sjukt lyst på! Keisergoby! Hypseleotris compressa

Must have more...


Viktor
Gobyene har det helt fint de. Alle er i fin form og hannene flørter med småripsa. Det ser ut for meg som om det kun er en hunn som har rogn, men jeg er ingen ekspert på området. Ligger på Imazos lister det jeg ser. Åja! Fant en annen art på Youtube jeg fikk sjukt lyst på! Keisergoby! [I]Hypseleotris compressa[/I] Must have more...


Bra det går godt med urinnvånerne, utrolig lekre små fisk det der. Hm..ja Keisergobyene var ikke dumme de.. Absolutt noe å tenke på ja.. Apropos lyst på..jeg har også funnet ( ennå) en art som tiltaler meg; Reed tetra ( Hyphessobrycon elachys) riktig pene små tetra og ser for meg at de hadde gjort seg i en stor stim ,,der også Corydoras hastatus hadde gått i karet. ( ref, markeringer på haleroten)
Plussmedlem
Stille i fjøset
Nå skjer det ikke spesielt mye på akvariefronten for tiden.
Jeg har en liten bestilling inne på noe stein og et par planter, men ellers er det intet nytt under solen.

Fiskene gjør på fiskers vis, og så gjør mennesket også. Jeg skifter vann og mater, de ræser rundt og eter. Status quo er en fin ting i akvariehobbyen når man har kommet til dette nivået.

Har fått meg katt. Var egentlig ikke planen, men det dukka opp en litt lurvete pus på trappa til eks'en for noen uker tilbake. Og der ble han. Noen eier(e) gjorde seg aldri kjent, selv etter flere etterlysninger.
Så da stilte jeg meg disponibel.
Og makan til katt! Han har et fantastisk lynne og er rett og slett en meget flott familiepus. Så nå har'n mista balla.

Katta er hovedsaklig hvit, med noen få grå tegninger i ansiktet og på halen, så geek som jeg er så ville jeg døpe den "Jon Snow". Men min sønn insisterte på "Sne". Jeg prøvde noen dager å kalle den Sne, men følte at det var ikke akkurat innertier.
Guttungen har lenge hatt en forkjærlighet for Olsenbanden (utenpå Kaptein Sabeltann-fetisjen) så da slo det en tanke ned i meg - hva med Aegon?

Bakgrunn: For de som ikke har sett Game of Thrones ellers lest A Song of Ice and Fire så er Aegon et kongenavn som går igjen på flere konger. Utover i TV-serien avdekkes det etter hvert at ovennevnte Jon Snow er bastardsønn til et medlem i den kongeslekten der Aegon-navnet er vanlig.
Siden det også fonetisk likner på vår alles kjære Egon Olsen - to fluer på taket og en smekk i hånda!

Dermed heter pusen Aegon!
Ja ikke så rent sjeldent er jo en slik status quo en veldig grei status i hobbyen, 'kjedelig' muligens men bra..

Gratulerer med katt, selv om den kom noe ufrivillig og ikke minst cred og tommel opp for at du kastrerte den! Kastrering av katter burde vært påbudt, så hadde det vært adskillig færre vanskjebner der ute. Sånn litt på siden så kunne man jo komme til å tenke at det hadde vært en aldeles utmerket løsning for et betydelig antall Homo sapiens også..

Hvordan går det med gobyene, er de fremdeles uvillige til å spise tørrfor?
Plussmedlem
Aqualibre
Ja ikke så rent sjeldent er jo en slik status quo en veldig grei status i hobbyen, 'kjedelig' muligens men bra.. Gratulerer med katt, selv om den kom noe ufrivillig og ikke minst cred og tommel opp for at du kastrerte den! Kastrering av katter burde vært påbudt, så hadde det vært adskillig færre vanskjebner der ute. Sånn litt på siden så kunne man jo komme til å tenke at det hadde vært en aldeles utmerket løsning for et betydelig antall Homo sapiens også.. Hvordan går det med gobyene, er de fremdeles uvillige til å spise tørrfor?


Takker!
Det er mye selskap i den lille, hvite herren, så han er et kjærkomment tilskudd til "familien".
Ja, jeg har også tenkt i de baner når det gjelder regulering av kjæledyrhold. Det er helt klart at det er ALT for mange katter ut i det ganske land, og det er en innført art som gjør betydelig innhugg i den naturlige smådyrsbestanden i tillegg til at vi mennesker ikke alltid er så flinke til å passe på dem.
I sum så lander jeg litt på: "burde vi i det hele tatt ha katter??"

Gobyene eter ferdigmat ja. Ikke noe problem der. De var bare mer lystne på levende.
Dafnier er fortsatt favoritten, men kulturen er ikke stor nok til at jeg kan ta så mye av den. De står bare i en 45 liter, så det blir mer som snacks for at jeg ikke skal overhøste.
Men hvitmark funker veldig bra det også. Har jazza opp den kulturen jeg hadde stående så nå ormes det over en lav sko i markbeholderen.
Så jeg kan tillate meg å kombinere levende og ferdigfor sånn ca 5 dager i uka uten at jeg knekker den ene eller andre kulturen.
ALT for mange katter er årets understatement dessverre.. Der man tidligere hadde noen få katter rundt på gårder, er det nå i flere boligstrøk en bestand som overgår alle grenser og vel så det.. Katter er jo effektive rovdyr og øver et ikke ubetydelig trykk på vår fauna.

Når mesteparten av kattene går fritt i tillegg og heller ikke kastreres, ja så går det som det går.. Kattehold burde vært MYE strengere regulert, ikke minst for kattenes del også. Dessverre er det lite gehør for denslags blandt de såkalte kattevennene..Det blir ramaskrik gange 10, hvis man prøver å argumentere for slike tiltak.. At katter er en innført og fremmed art i vår fauna, det nekter disse plent å innse elller se resultatene av..

Hm...så gobyene tar tørrfor i nøden..tenke , tenke.. :p Har samme problemet med noen av glassabborene..levende hvite mygglarver går ned på høykant, tørrfor..blæh..de største individene svelger, de minste spytter gjerne ut..

Plussmedlem
Macmasteri har fått beibi!
Viktor
Macmasteri har fått beibi!

Grattis!
Gratulere. Alltid moro med bebisar
Plussmedlem
Liv Skamsar
Gratulere. Alltid moro med bebisar :)


Ja, moro det ja!

Men de mista pappaen. Fant han i går kveld når jeg skulle fore. Helvete altså...
Plussmedlem
Hvis man anstrenger seg litt ser man en apisto-yngel under der et sted.
Plussmedlem
Fire dager i himmelen, hjem til et mini-helvete!
Langt mer dramatisk framstilt enn det det egentlig er.

Men jeg har brukt opp et par feriedager nylig og la turen til Mo i Rana, hos ett vennepar av meg jeg ikke har sett på snart 5-6 år.
Der ble det kos, klems, Halloween-fest, usunt inntak av gin og jaggu fikk man ikke stifte et hyggelig "bekjentskap" med en nordlandsk kvinne også.

Vel hjemme så gikk jo øya umiddelbart til gutta i bøttene, og der kan man si det så faen ikke ut.
Brunalger all over! Av den teppeliknende varianten. Så her er det ustabilitet ute og går. Jeg har ikke vanntester akkurat nå så i dag blir det storvask. I og med at de ikke har fått mat på snart 4 dager, og jeg forer en del med levende for tiden, så har jeg mine tvil om at det er nitrater det er snakk om.
Da gjenstår to mulige syndere - fosfatoverskudd eller silikater.
Fosfatene er enkle. Skift vann og skift mer vann. Men er det silikater det er snakk om, så kommer det mest sannsynlig fra steinene. Så jeg får plukke ut de jeg tror kan være skyldige. Kan i teorien også komme fra selve akvariene, men jeg har mine tvil.

Hmm...mens jeg skriver slår det meg at det er ikke umulig at det kan være substratet. Her må forskes. Og bestilles vanntester.

Fiskene har det flott da. Brunalger er ikke skadelige, bare stygge.

Kanskje jeg skulle gått for noen oto'er?

Plussmedlem
År og dag siden sist jeg var innom (eller mer som et halvt år og fire dager) - så SHAME ON ME! Jeg burde være flinkere til å besøke forumet, men man blir litt lei av å lese de samme spørsmålene og svarene.

Ikke til forkleinelse for de nye i hobbyen altså, for de er like viktige for hobbyen som oss som har holdt på en stund!! Rekruttering er alfa og omega.

Siden siste post så har jeg fått bukt med brunalgene, men har samtidig mistet mange 'stomuser. Og det suger svett ballestein! Jeg finner ingen årsak heller.
Vannet dønn likt det det har vært hele tiden, macmasteri som går i samme kar har det bærre lækkert, og ingen sykdomsbærende nye tilskudd som skulle kunne forklare bortfallet. Men de faller fra sakte, men sikkert.
Har prøvd bredspekter medisin også, i tilfelle rottefelle, men det hjelper ikke.

Cory'ene som går i den andre bøtta er i knallform. Har vært en del uvær ute hos oss de siste par månedene og jeg tror lufttrykksforskjellene påvirker cory'ene, for når "det bles som værst på toppan", da rår galskapen i cory-karet.
Veldig festlig! Ikke sett egg, men sett lekstendenser.

Det samme kan kanskje sies om goby'ene også, men de er ikke fullt så eksplosive i uttrykksformen. Den største hannen har blitt skikkelig fin, og beta-hannen kommer etter han også. (Vet ikke om de har noe særlig hierarki, men det er ofte slik at er du størst så er du sjef).
Skulle servert noen bilder, men jeg har litt lauvverk i bøtta, så fargen på vannet gjør ikke goby'en noen tjenester hva visuell skjønnhet angår.

Og så til det kjipeste - leave them on a low note - kurvciklidene mine har frosset ihjel...
Skulle i dusjen i morges, men vannet ble aldri ordentlig varmt. Da ante jeg mugler på Fosen umiddelbart og beina opp trappa til sikringsskapet. Og der var det nedslående nyheter.
Noe hadde slått ut sikringen til kjelleren og da jeg vel hadde fått kledd på min 40-årige pappakropp bars det nedenom.
Og der hadde akvarievannet en temperatur tilsvarende Longyearbyen en litt hustrig mars-dag.Trist med kurvciklidene . men legg gjerne ut bilder av gobyene selv om du ikke synes de fremstår med de helt riktige farger.
Plussmedlem
Sølvi Gullaksen
Trist med kurvciklidene :(. men legg gjerne ut bilder av gobyene selv om du ikke synes de fremstår med de helt riktige farger.


Skal prøve å huske å knipse noen, Sølvi. Ja, ikke kult med kurvene nei, men sånt skjer og det er primært min egen feil. Men bittert at det skulle skje like før jeg fikk gitt dem et hjem der frosten aldri tar dem.


Løst og fast:

I fjor -da jeg var på handel hos Terje på Hitra - fikk jeg med meg en pose med daphnia pulex som jeg hadde i en 45 liter.
Blir ikke de helt store for-kvanta av det, men det ble nok av de til at jeg kunne fore en gang eller to i uka. Fiskene digger det.
Og jeg har latt 45'ern stå over vinteren med vann i. Det er aldri så kaldt at det fryser, men vannet har ikke hatt mange gradene nedi kjelleren.

Det som er kult med pulex er at de tåler frost.
Eller - individene tåler ikke frost, men eggene deres gjør det.
Og for noen dager siden skifta jeg vann og smekka oppi en varmekolbe. Og nå svirrer det en liten bøling med dafnier nedi der.
Det er dritkult!

Men i år skal jeg splitte kulturen, hvis den gamle, stygge 200-literen er ennå er tett.
Hvis så skjer, så tipper jeg jeg vil være selvforsynt med levendefor i sommer. Og kanskje vel så det.

Har andre planer også - men det er mer hagerelatert. Dog greier ikke en akvarist å se på grøntområder UTEN vann, så jeg tenkte også å driste meg til å lage en hagedam. Nei, jeg har ikke tenkt å ha koi - fine fisker, men de gir meg null og nada.
Dette blir Viktor Tøftens Enkes Efterfølgeres Knodt og Mygklekkerie AS. Og meget mulig jeg prøver med noen dafnier i den dammen også.

Men vi får se hva det blir til. Aller først må jeg få tatt rotta på en bataljon med gamle kirsebærbusker som har okkupert "hagen" min.
Plussmedlem
Bilde 1 og 2 er indianergoby m/fruer. Digger de fiskene. Flotte farger, artig å se på og finnes ikke redd noe som helst.

Bilde 3 er macmasteri-mamma med yngel.

De ræva bildene er tatt med en blod-hacka Huawei på maks zoom, tre kopper kaffe uten frokost, rennende nese og med all grasiøsiteten til en stupfull amatørlinedanser i nordavind.
Plussmedlem
Har endelig satt opp balje nr 3 og det ble kampfisk.
Unga fikk bestemme fisk denne gangen.
Kjøpte en hann og tre damer.
Så langt ingen kjønnskamp, hverken den ene eller andre veien. Får se hvor lenge husfreden holder.
Ikke noe spektakulært med disse, men kampfisk er artige uansett.

Oppsettet er litt "vi tager hvad vi haver".
Lo godt av disse innleggene, Viktor!
Hærlig!

Og som Tromsø-væring var jeg på vei å skrive akkurat det samme som Geir angående kjerringe på RBK. )) Lønner seg å lese tråden først, ja...
Har vært mange gode spillere fra Tromsø der opp igjennom årene så forventer at noen døpes Sigurd, Gamst eller Reginiussen etterhvert !? )
Nå skal det sies at jeg var på cup-finalen i fjor med en kompis fra Melhus, så jeg er ikke så veldig anti-Rbk.

Fin tråd!


(edit: ser nå at tråden startet i 2009, jeg refererte til de første innleggene) :-p
Viktor
Cory'ene som går i den andre bøtta er i knallform. Har vært en del uvær ute hos oss de siste par månedene og jeg tror lufttrykksforskjellene påvirker cory'ene, for når "det bles som værst på toppan", da rår galskapen i cory-karet.


Hvis dem "hold omkring kværainer" - så blir det nok små troillunga av det!
Tilfeldig bekjentskap
© Haakon Haagensen
Reklame for plussmedlemskap