Er vannlemping en hobby? (side 24)

Plussmedlem
Skautrollet
Burde være enklere, en å utrydde andemat!! Som har sneket seg inn i oppsettet..!!!


Hehe.

Har et elsk/hatforhold til den planten. Jeg har jeg også, og det er litt avhengig av hvilket akvarium den er i hvorvidt jeg liker den eller ikke.
Jeg vil ikke ha den i 240 literen, spesielt da akvariet nettopp er over en periode med næringsunderskudd. Heldigvis er Juwel-pumpa bra på holde andemat i sjakk.

Har en 50 liter med en Copper Candy plakat-hann i, og der kunne jeg egentlig tenkt meg at den forduftet da jeg prøver å få litt mengde av Phyllantus fluitans.

Så har jeg den også i en annen 50 liter som egentlig er overfylt med fisk, og den er tilnærmet uten planter. Der er andematen en kjær venn som holder liv i fisk og vannverdier gode trass trangboddheten.

Apropos 240'en så fikk jeg en grønnalgeeksplosjon (som jeg forsøkte å unngå) rett etter nedsmelten. Så i jula ble karet mørklagt. Det gjorde susen da jeg fikk bukt med algene, og plantene berget sånn passe. Det er mye lysegrønt nå så karet er ikke så flott som jeg synes det var tidligere, men med tid og innsats så skal vi få rettet på det. Og litt penger da. Vi må holde liv i akvariebutikkene.

Handler nesten utelukkende på nett for alt annet enn fisk (som jeg kjøper gjennom min lokale akvarieguru), og jeg har fått veldig sansen for akvarienerden.no.
Servicen jeg har fått har vært meget god og kvaliteten på plantene jeg har kjøpt har også vært meget bra.
I tillegg er de ganske billige. Stein er særlig rimelig ifht til andre. Betalte 60 kr kiloen for dragon stone, der andre nettbutikker ligger på over det dobbelte.
Og akvarienerden opererer heller ikke med tøysete markedsføringsgimmiker som "fri frakt" på alt.
Folkens - en liten digresjon - jeg jobber i transportbransjen og tro meg, det er INGENTING som heter fri eller gratis frakt. Den har alltid en kostnad.
Plussmedlem
Denne synes jeg var herlig!
Kampfisk
Det burde gå bra. Jeg ser ingen større ulemper, annet enn at du antakelig må lage hull i veggen.


Dette er et magisk sitat hentet fra Kampfisk på spørsmål fra annen bruker om filter og oppsett, der de da kommer frem til at filter/sump med gjennomgang i vegg er en fin ting.

Jeg får umiddelbart to innskytelser:

1: Jeg ELSKER alle akvarieløsninger som ender i "slagbor".

og 2: Er det en veldig manneting å modifisere huset for å tilpasse det til akvariene, og ikke omvendt?


Plussmedlem
Bilde 1:
60 L med bregne. Generasjonsbolig for Corydoras aeneus, endler's og stjernedanio.

Bilde 2:
Første forsøk med fredslilje i en 23 L Fluval Flex. Stedvist sies det at man bør konvertere liljene til et mer akvatisk liv, men denne har ikke vist tegn på stagnasjon. Jeg klippet av alle blomster og gjorde en lett rot-trim før den ble stappa ned i karet. Her bor det kun noen snegler og noen ostracoder/amphipoder eller deromkring.

Bilde 3:
Det er samme 60 som på bildet over.
Plussmedlem
Bilde 1:
55 l på kjøkkenbenken under et vannbytte.

Bilde 2:
...og han som bor i den.
Plussmedlem
240L:
Det blir bare en bildeteaser av dette karet, men om man ser etter så ser man ny vekst uten særlig alger. Vel, det er meningen i hvert fall.
Det er ekstra blodfattig akkurat nå da jeg røska ut vallisneriaen rett før jeg tok bilde.
Jeg er rimelig langt unna å være nøgd med utsjåandet, men det er nå det det er.
Som jeg skrev på Anders K's tråd så er ikke sola framme ennå, men skyene er langt mindre grå enn de var tidligere.
Nå er det bare tålmodighet igjen. Oppdateringer følger.

Fiskene er strålende hæppi da. Vannet er sannsynligvis så rent at man kunne vasket gulv med det og det er stor ståhei stort sett overalt. Jeg tror faktisk jeg så oto'er i T-posisjon, men det kan ha vært tilfeldig.

Sommerfuglene "egga" også forresten. Vi gratulerer de nybakte foreldrene og håper barna deres smakte godt (da de åt eggene etter et par dager). Kan ikke vente mer fra førstegangsforeldre. Om de unngår å tygge de små ihjel ved en senere anledning så skal jeg stjele et par (kidnapping MÅ jo være bedre enn kannibalisme??) og se om jeg får dem opp. Har ikke avla på sommerfugler tidligere så verdt å prøve.
Men må vente til den faktiske sola varmer bedre slik at dafniestampene på verandaen blir grønne og fine.


Plussmedlem
60L åpent bregnekar:
I motsetning til den fire ganger så store bøtta som jeg skriver om i posten over, så er dette karet en evig strøm av glede.
Jeg er meget fornøyd med dette. Plantene, særlig bregna som jo er midtpunkt, vokser som bare rakkeren. Karet er ikke akkurat fotogent rett forfra, da det er gammelt, ripete og har en del urgammelt kalksøl som jeg ikke får av. Men formfaktoren på dette karet er fantastisk til slik bruk.
Øya i midten er bygd opp av diverse stein, røtter og noen gamle mallehuler. Utenifra ser det relativt massivt ut, men er full av små sprekker og åpninger som fiskene smetter inn og ut av.

Det bor en håndfull stjernedanioer i det, sammen med en liten urskog med endlers og en legion med corydoras aeneus. Jeg tuller ikke om jeg sier det er 80-90 fisk i karet. Det er også noen posthornsnegler deri.
Til dere som måtte lure på antallet fisk- det betyr at jeg skifter vann jæv-elig ofte!
Det er også butt loads med ceratopteris i det, en del akvatiske moser, noen mindre avkutt av stengelplanter og en av mine favoritter hva gjelder planter som stikker over vannet - hydrocotyle leucocephala. I tillegg er det landmoser på treverk som ligger akkurat i vannskorpa.

En luftestein, et reke-sized HOB-filter og en 50W kolbe er alt av teknikk. Resten tar bregna seg av.

Rekekompisen det er bilde av er en gul en. Den bor ikke i bregnekaret. Den har penthouse-leilighet sammen med en veldig fin oransje endlershann, to meget uvillige endlersfrøkener og en liten håndfull andre reker i en 30L rett over bregnekaret. For de av dere som husker Beneton-reklamene fra 90-tallet så er dette karet sånn - et fargerikt fellesskap.
Plussmedlem
Bare litt photos av 60L.

Hydrocotyle, litt bregner og en klase med cory-egg. Det er ikke voldsomt mange, så jeg mistenker det er en ung hunn som har lagt sine første.

Jeg har allerede alt for mange aeneus, så her får "naturen" gå sin gang. Lever noen opp, så skal de få like mye kjærlighet og stell som resten. Ellers - tough luck.

Plussmedlem
Frodig, fint og litt vilt. Dette ser bra ut, Viktor - ikke minst med tanke på bedring i den store bøtta! Hva slags bregne er det du har i 60-literen? Noe fra Plantasjen?

Og takk for at du indirekte minnet meg på å plukke eikeløv i påska.

Jeg kan bare ikke la være å spørre: han kampfisken i innlegg 464, har han ikke noe navn? Jeg mener... alle kampfisker har vel et navn? :p
Plussmedlem
Anders K
Frodig, fint og litt vilt. Dette ser bra ut, Viktor - ikke minst med tanke på bedring i den store bøtta! Hva slags bregne er det du har i 60-literen? Noe fra Plantasjen?

Nei, mann! Coop Extra. Kosta en 50-lapp. Og hva den heter, det aner jeg ikke. Den trives mye bedre i karet enn der den sto i stua i hvert fall.

Anders K
Og takk for at du indirekte minnet meg på å plukke eikeløv i påska.

Bare hyggelig, tror jeg. Finnes en liten kvast av ei eik i hagen hos eksfrua, så jeg stjal dem der. Men dette er også den fulle beholdningen.
Jeg er ikke voldsomt misunnelig på østlendinger sånn generelt (siden det å være trønder er noe av det fremste man kan være), men jeg hadde ikke blitt lei meg om eik trivdes bedre i nærheten av meg altså.

Anders K
Jeg kan bare ikke la være å spørre: han kampfisken i innlegg 464, har han ikke noe navn? Jeg mener... alle kampfisker har vel et navn? :p

Vel... Den fikk det. Men neigu om jeg husker hva det var. Sjøl har jeg liksom slutta å navngi dem, det er den ene dattera som ga den navn.
Dog heter den dominante rubicundusen i 240'en Grim Torkild!

Vi kan kalle bettaen Bubble Fett!End note:
Ja, måtte forresten teste vann i morges. Har en hundreliter (som får lite oppmerksomhet her) med noen tigerbarber i. Og den ene viste tegn på bukvannsott... Vannet var fint det, så om det da er mat eller stress eller hva svarten som kan det til, aner jeg ikke. Det endte jo som det alltid gjør da.

Kan ikke huske sist jeg måtte avlive pga det.

Kjip start på dagen.
Plussmedlem
En akvarists onde sinn!
Hei, mine søkkvåte venner.

Bakteppet for den dramatiske overskriften begynner onsdag før skjærtorsdag og forløper seg slik:

Det var en mørk og stormfull aften (det var det ikke, det var faktisk en relativt fin dag med noe som liknet vårlige temperaturer).
Ute pisket vinden mot skrallende vindusruter og regnet høljet i strømprisreduserende mengder (neida, sola var framme, vinden var meget spak til kysten å være og det var egentlig ganske tørt. )

Det blir alt for langdrygt og usammenhengende å fortsette slik, så vi hopper over til en mer konsis historiefortelling...

En arbeidsvenninne har hytte på Oppdal. På Oppdal bor det en dame som har betta av showkvalitet og hun skal legge ned oppdrettet sitt. I annonsen ligger det kun hanner ute, men for å avle så man gjerne ha en av hvert kjønn...
Så den fule lille hjernen min klekket ut en diabolsk plan der jeg spurte vedkommende om å få kjøpe en hunn som hun åpenbart har, men ikke averterer. Og det fikk jeg.
Og så fikk jeg samtidig "lurt" venninna mi til å være fiske-taxi! Moahahahaha!

Kampfiskfrøkna er av den fargerike sorten - hun kalte det Nemo koi, men hun er ikke gamle rakkeren. Kanskje 3-4 måneder vurdert ut i fra størrelsen.
Det er for ungt og for lite til å håndtere en fullvoksen hann. Så hun får noen måneder alene før vi prøver på avl.

Jeg fikk samtidig tak i (hos den samme personen) en stim med rød fantomtetra. Ikke stort å si om dem annet enn at de er røde og veldig flotte. (ja, jeg er sikker på at det er fantomtetra og ikke serpatetra.
Ulikt en del annen stimfisk så henger de ikke i toppen, men svømmer gjerne i mellom planter og slikt, og det synes jeg er kult.
En av grunnene til at guppy ikke er en personlig favoritt (selv om jeg liker fiskene, don't get me wrong) er at uansett hvor fancy og schtilig man setter opp akvariet så stimer de bare sammen der det er åpent og der de tror de får mat.
Det er fint at de interagerer med oss, men jeg har mer sansen for fisk som også kan si: "Screw you, human. I do my own thing".

Åja. 240'en. Jeg har fortsatt god kontroll på algene og det er stabilt nå.
Men det kommer til å få en oppgradering ila sommeren.
Man når et metningspunkt om man må kjempe lenge, og mitt er nådd. Det blir ikke en dramatisk rescape, men jeg skal adressere en del ting jeg vet jeg gjorde galt da jeg satte det opp første gang.

Plussmedlem
Og her er hun i all sin prakt.

Anders K., den innfule røveren, mener jo at alle betta'er må ha et navn.
Så jeg tror jeg vil kalle henne...Marta.
Av ingen annen grunn enn at jeg da kan hjernedødt fremføre den gamle Fleksnes-vitsen:
"Skal du ha en du, Marrrta, så du blir litt i farrrta?"
Plussmedlem
The fishy bastards...
Bastards indeed! Små, utspekulerte luremus hele gjengen...

Her legger man seg i selen for å gi dem muligheten til forøke seg, men vil de? Neida!! Ikke planer.
Man doller opp et lekkert hotellrom med varmt vann, eget oksygen, privatliv, haugevis med herlige steiner, keramikkrukker og annet flatt der de kan legge egg og de får ete "tonnevis" med nyklekte dafnier, feite hvitmark og andre lekkerbiskner - på MIN regning.

Men skjer det noe? Neeeei... Vi bare henger her i hjørnet og ser deppa ut. Så da gir jeg opp, setter de tilbake i 240'en og hva skjer...
Vel, bildene indikerer hva som er på gang. Bastards.... You utter bastards.
Plussmedlem
Jepp, 20 min etter jeg tok bildene over, så var flekken på steinen dekket av egg.
Hvis det nederste karet var det hotellet du tilbød dem å legge egg i, forteller dette bare at sommerfuglcichlidene dine er like smarte som andre dvergcichlider. )
Å legge egg i et fullstendig åpent landskap ville antatt å være fullstendig borkastet store mengder proteiner og energi, da de vil anta at predatorer vil se både dem og eggene på lang avstand.
De trenger trygghet og steder å skjule seg.
Fyll det lille karet med høye planter eller annen struktur rundt 3 av veggene, og noen steder i midten, putt inn noen store røtter og legg en flat stein inntil en av disse, gjerne et sted det er mulig å svømme litt under rota.
Øk dybden på sandlaget på bunnen noe så det blir lettere å lage groper der nyklekket yngel kan skjules.
Så: gi de litt sorte mygglarver (frosne eller levende) noen dager, og vips har du flere fisk enn du kan ønske deg.
Vil du ytterligere øke tryggheten og sjansen for familieforøkning, setter du inn 5-7 Nannostomus som "dither fish", f. eks. N. eques, N. unifasciatus eller N. marginatus. Cichlidene vil holde øye med hvor disse befinner seg, og er småfiskene ute i åpent vann, vil det være trygt, da disse vil gjemme seg om det er predatorer i nærheten.
Lykke til med flotte fisker!
Plussmedlem
Takk for tipsene, Tom.

Bildet av "hotellet" er ikke representativt for hvordan det så ut da de var der, men jeg skjønner hva du mener. Sidene er tildekte, flere stein og det var flere planter. Fraværet av sand var fordi jeg skulle spare meg litt jobb når evt yngel vokste til, tenkte jeg. Sparte meg voldsomt mye jobb faktisk... Dog står det 40 kg sand urørt i sekker rundt om, så jeg har ingen unnskyldning der.

Men det kan hende du også har et godt poeng med røttene.
Den steinen de valgte å legge egg på er som du poengterer, under ei rot.

Jeg gidder ikke kjøpe fisk bare for avle annen fisk, dog er nannostomus fantastiske. Hadde mortenthaleri for noen år siden. Nyyyd-elig (og dritdyre)! De var dither for a. macmasteri i et sortvannskar. Jada, jada - svindyre dither for en ganske vanlig ciklide. So shoot me.
Plussmedlem
Hei, gamle følgesvenn. nå møtes vi igjen.
Sommerfugl-yngel ca 14 dager gammelt, ettertenktsomt stirrende på sin egen refleksjon.

Den, og de tre andre som overlevde den Store Kidnappingen av mai 2022, går sammen med en herlig sørlandsk miks av neocaridina med Hennig Olsen-is og "bløde gonsonander". Dog ingen Sabeltenner. 

[External Image]
Akvariet er en 30 liter som jeg podet med diverse mikrofauna fra et annet fisketomt akvarium med fullt av hoppekreps, ting som slutter på -poda og detritusmark. Yngelen er nå så store at de får mikromark, etterhvert dreier vi vel over på kjøpefór og dafnier. 
Mor og far la an til familieforøkning i 240L, og jeg stjal en liten gruppe på en 5-6 småtroll - derav den Store Kidnappingen. Likevel endte jeg nok med å utføre the lesser of two crimes da resten av søsknene falt fra i en bestialsk orgie av barnedrap! (Fantomtetraene åt dem). 

På den höydaren ønsker jeg dere alle en fantastisk god dag.  
Plussmedlem
I går så jeg den herligste lastebilen i verden på strekningen Trondheim - Orkanger.
Blå og lekker Volvo med påskriften "Imazo.se".
Bedre enn isbilen dette, gutta!
Plussmedlem
Barnedrap og trailerporno. Viktor leverer! 😍
Plussmedlem
Åhoi! Mangler bare en forfylla politietterforsker nå, så har vi en fremtidig bokvinner!

Takk, Holger.
Plussmedlem
Bare en kuriositet...
Jeg nevner vel en 60 liter lenger oppe her med noe bregner og diverse som nå er favorittakvariet. Akkurat det varierer veldig, men det fenomenet kjenner dere til selv. Ny fisk - bang! Ny favoritt. Eller, nytt "scape" - bang! Ny favoritt. 

Og der har jeg noen røtter som stikker over vannet. På disse har jeg festet noen små kladder med kortreist torvmose. Seriøst, vi snakker  centimeter her. (Bregna døde forresten, og ble erstatta med ei fredslilje.)
Da hender det som det ofte gjør at det blir med litt ekstra. Så det begynte å spire diverse vekster i denne mosen da. 
Jeg var ikke veldig interessert i å la dette gro, så jeg fjerna det, men det slo meg inn på tanken om å kanskje bevisst gjøre noe liknende. 
Hadde en liten pose med praktspragle (jada, jada - "Blomster-Finn"). 
Så jeg tok noen frø fra denne. Og så sannelig vokser de ikke fram? 

Jeg synes sånt er kjempegøy!
Bildet er fra noen uker tilbake, så det har vokst enda mer enn dette. Såpass at plantene sliter litt med festet. 
Det er også dugelig med overflatevoksende hydrocotyle leucocephala i dette karet nå. Også det synes jeg er superkult! 

Digresjon: slekta hydrocotyle heter skjoldblad på norsk, så kanskje jeg skal slå et slag for brasiliansk skjoldblad, siden den kalles brazilian pennywort på engelsk? Kan ikke huske å ha sett den blitt kalt noe annet enn leucocephala i Norge...?
Jeg tror jeg skal det. 
Vi har forresten en art i slekten i Norge også, hydrocotyle vulgaris - skjoldblad. Der har den prestert å blitt kommuneblomst/plante i Utsira! Vi gir den en stor applaus dere!
Tilfeldig bekjentskap
© Janne Ekström
Reklame for plussmedlemskap