Brittanichthys axelrodi, en miniatyr inseminerende tetra fra rio negro, brasil.

Nok en meget sjelden importert tetra, Brittanichthys axelrodi, kan nå kjøpes i Norge (hos Dyrego, Oslo City).

Dette er ingen ”vanlig” tetra.

Førstegangsbeskrivelse: J. Géry 1965

Fisken er p.t. klassifisert som medlem av familien Characidae, men den betegnes av taxonomister som ”incertae sedis”, hvilket betyr at dens virkelige taxonomiske posisjon er høyst usikker.

Her svømmer den i et av mine kar:

[External Image]

Fisken kommer fra utpreget sortevann i Rio Negro vassdraget, i Brazil og Colombia. Typuseksemplarene (de individene som dannet grunnlaget for den vitenskapelige førstegangsbeskrivelsen) ble funnet i Rio Itu ved Praya Bulufu ca 80 km oppstrøms fra Rio Negro. Andre eksemplarer er funnet nær Rio Urubani, Rio Demini, og Rio Muco i Vichada, Colombia.

Størrelsen er mindre enn 3 cm SL (= Standard lengde = den totale lengden uten halefinnen), i naturen.

Dette er en tetra som ikke benytter seg av den ”normale” reproduksjonsstrategien ytre befruktning, dvs. at hunnen slipper egg i vannet, og at hannen så befrukter disse ved å sprøyte sin melke over dem.
Denne fisken benytter inseminasjon / indre befruktning som strategi og metode for å reprodusere seg!

Hvordan selve overføringen av spermier fra hannen til hunnen foregår, er man ikke sikker på, så man vet ikke om det ligner på levendefødendes parring, eller om annen metode brukes.

Det er forsket på dette, og ved hjelp av lys- og elektronmikroskop har man studert disse fiskenes organer i detalj.

Et av de mest interessante forskningsprosjektene er:
Javonillo, R., J. R. Burns and S. H. Weitzman. 2006. Reproductive morphology of Brittanichthys axelrodi (Teleostei: Characidae), a miniature inseminating fish from South America. Journal of Morphology.

Her kan abstract av forskningsrapporten leses.

Det står bl.a.: “Light and electron microscopy were used to investigate the morphology of reproductive characters in a characid fish, Brittanichthys axelrodi. Spermatozoa were found in ovaries of females, thereby confirming insemination in this species.

Hvor lenge hunnen kan oppbevare spermiene i kroppen før hun lar dem befrukte eggene, er imidlertid fortsatt et ubesvart spørsmål.

Man har sett at hannene har noen små, tynne spesielle kroker av bensubstans på analfinnen (på den fjerde ugrenede finnestrålen og på første til fjerde grenede finnestråle). Man antar at disse krokene benyttes i reproduksjonsøyemed, men ikke hvordan.

Fisken kommer som sagt fra Rio Negro-tilknyttede vannløp, og bør derfor ideelt sett holdes i bløtt, surt sortevann med pH på ca 4,0.
Det er rapportert om velfungerende fisk i akvarium i pH på 6,0 også, men siden det nesten ikke er rapportert om vellykket oppdrett i fangenskap på denne fisken, vil jeg anta at i hvert fall reproduksjon krever vannverdier som ligner de fra naturen.

Det er ekstra spennende at de meget små eggene, i akvarium, vindes i tynne tråder rundt plantestilker o.lign.

En slik reproduksjonsmetode medfører jo også at man i prinsippet kan nøye seg med å kjøpe en hunn (som har gått sammen med hanner), sette henne alene i et kar, og hun vil legge befruktede egg som vil klekkes til yngel som kan fôres opp om man har tilgang på aller minste byttedyr som plankton, hjuldyr m.v.

For de som ønsker en utfordring, eller bare en meget spesiell fisk i akvariet sitt, kan denne arten være et meget spennende valg!

Tilfeldig bekjentskap
© Tom Christoffersen
Reklame for plussmedlemskap