Inger Annes akvarieprosjekt (side 101)

Og her er bildet som hører til forrige innlegg.
Tubifex falt i smak hos coryene, ja. Til og med den digre loxo-dundra kom ut for å spise (som om hun trenger å bli enda feitere. Husker jeg rett, er tubifex ganske næringsrik mat). Og den ene septentrionalisen, tydeligvis en hann, kom i lekshumør. Han forsøker å sjekke opp de knøttsmå loxoene, som selvsagt ikke skjønner bæra av oppførselen til den plagsomme septentrionalisen.
En av de knøttsmå loxoene har visst kommet i puberteten. I hvert fall driver den og stresser opp og ned langs glasset, sånn litt i leksmodus. De andre gidder ikke. Den digre loxo-dundra overrasker i kveld med å ligge framme ved glasset, sammen med to av de knøttsmå. Kanskje hun begynner å føle fellesskap med dem? Det er jo helt ulikt henne å ikke ligge under rota si. Det virker som om fôringen med tubifex har fått henne i litt bedre humør. Men det er ikke akkurat mye action når det gjelder henne. Hun er en meget bedagelig og rolig cory.

Jeg kjenner jeg er underernært på litt cory-lek nå. Jeg vil så gjerne ha noen i gang, slik at jeg kan få egg og yngel å sysle med. Det er altfor mange år siden sist!

Det er så herlig å se på septentrionalisene kjøre plog i sanda. Ligger det en annen cory i veien, blir den bare ploget vekk. Dette er oppførsel jeg husker fra forrige runde med septentrionalis i huset og. Jeg elsker langnesede coryer!

Ettersom det nå blir flere kuler i hus (har jo lagt av en cutcutia, og håper å få tak i de andre på ønskelista mi), går jeg og planlegger plassering sånn oppi hodet mitt. Det er tre ledige akvarier på soverommet, og jeg hadde egentlig tenkt å ha kulefisker i de to nederste akvariene. Men så kom jeg på: kuler må ha dekkglass, og det har ikke de to. Det siste ledige akvariet der har heldekkende armatur. Men, det akvariet er tilpasset å ha maller, og ikke kuler. Jeg har en nøtt å løse der. En mulighet er jo å flytte armaturet ned til det ene akvariet nederst, men det forutsetter 1. at armaturet passer (det passer i hvert fall ikke på det ene av de to aktuelle akvariene). 2. at jeg ikke har satt fast ledningen på et eller annet vis da det ble flyttet inn i reolen for mange år siden. Jeg har fått noen ubehagelige overraskelser i så måte tidligere. Jeg har et annet ferdiginnkjørt akvarium jeg kan frigjøre (det er en enslig fisk der i dag), og det har i et heldekkende armatur som ikke virker. Det blir nok trolig løsningen når cutcutiaen kommer i hus. Det er ikke helt umulig at jeg et eller annet sted har nok et heldekkende armatur som ikke virker. Det passer på et akvarium jeg aldri har brukt, da jeg ikke ennå har fått testet akvariet om det er tett. Det har stått 9 år i stua mi, uten å bli brukt. Litt treig trønder, sjø!

Jeg er spent på om Bartesnoppen snart slipper yngel ut av hula si. Han sperrer sikten fullstendig hver gang jeg forsøker å kikke om han har wigglers, så jeg er like vis på om eggene har klekket eller ei. Det bør de ha gjort. Og yngelen burde også snart være store nok til å flytte hjemmefra.
Jeg blir så glad når fisker som har forsvunnet dukker opp igjen. Jeg har en stund savnet en av mine hemiloricaria eigenmanni. De har sine faste oppholdsplasser hvert individ av dem, og den ene har ikke vært å spore opp i det siste. Jeg fryktet at den kanskje var død, og håpet blittelitt på at den kanskje lå og viftet på egg et eller annet sted. Men i dag var den der igjen! Jeg ser ingen småttiser i karet, så den har nok bare gjemt seg for mine svært så hissige paletter. En skikkelig lettelse å finne den igjen. Puh! Jeg er glad i disse nydelige mallene. Ei av dem er skikkelig full av egg. Man kan faktisk se eggene inne i magen. Disse mallene har grønne egg!
Harald bare elsker meitemark! Dagens middag bestod av to ganske store marker. Det tok noen sekunder før han oppdaget hva jeg hadde sluppet nedi til han. Men da han oppdaget det, tok han nesten rennefart. Hihihi!

I dag har det ankommet en varmekolbe i posten, og den skal Harald få. Han har faktisk ikke hatt det til nå. Det er ikke helt heldig å ha kuler i kar uten varmekolbe. Kuler tåler kulde dårlig. Men, siden han er i øverste karet i reolen på soverommet, er det jo litt varmere opp under taket. I tillegg varmer jo lysarmaturet. Og Harald har jo virket glad og fornøyd hele tiden, så jeg har ikke bekymret meg. Hadde det vært krise, hadde jeg nasket en varmekolbe fra et av de andre karene. Dvs. det ER en varmekolbe i karet til Harald, men jeg våger ikke å bruke den, da den lager lyd. Jeg vil IKKE ha kokt Harald-fisk. Jeg har opplevd en gang før i mitt akvaristliv at en varmekolbe løp løpsk, og det vil jeg IKKE oppleve igjen. Den følelsen nå man finner all fisken død i karet. Huff! I pakken sammen med varmekolben var det også en ekstradel til det ene utvendige Eheim-filteret jeg har (en 2224). Jeg har planer om å sette det igang, så det siste karet på soverommet også kan begynne en innkjøringsperiode. Det er tilsammen 6 kar på soverommet. Det er fisk i 3 av dem, og to står til innkjøring. Nå mangler jeg i grunnen bare innsugsrør til det Eheim-filteret, og så er det å kjøre igang. Innsugsrør er bestilt, så det er like om hjørnet.

Det slo meg i går: makan til idiotisk tidspunkt å få tilbake akvarieinteressen på: 1. jeg har nettopp installert vannmåler i huset. 2. Strømmen er dyr. 3. Det meste annet er dyrt. 4. Jeg har dårlig råd sånn generelt. 5. Jeg skal flytte etterhvert.
Gøy å lese at vi er flere med «kule-dilla» 🥰🐡
Jeg har også P.baileyi fra Imazo.
Kanskje vår Harry og din Harald er brødre 😂🤷🏼
Kan jeg spørre hvor du fikk bestilt Leiodon cutcutia?
Den er på ønskelista mi og, ser du.
Endelig er Akvaforum oppe igjen. Jeg har hatt abstinenser! Det som har skjedd nytt siden sist, er at en liten gruppe med digre, viltfangede brochis splendens har flyttet inn hos meg. Og de er griselekre! Jeg klarer ikke å se meg mett på dem. I begynnelsen håpet jeg på lek, da de hadde endel opphisset vrimling langs glasset. Men, dessverre har de roet seg litt ned. Eller, kanskje greit nå som sommerferien står for døra. Her og fru Bartesnoppen har sluppet et kull med herlige små mallebarn. Og siden jeg overfôrer endel i det karet (i håp om å få brochisene til å leke), har faktisk Kong Valemon stort sett latt småttisene være i fred. Jeg hadde ventet at han skulle spise dem ganske kjapt. Og mallebarn er bare nusselige! 
Cutcutiaen får jeg forhåpentligvis via Specialfish i Moss. Men jeg har ikke fått den ennå. Den befinner seg visst i Sverige. Så vi får se hva som skjer. Jeg er jo også spent på hvilken art som kommer til å dukke opp, da kulefisker er kronisk feilidentifisert. I hvert fall de litt mer uvanlige artene. Jeg håper i hvert fall at jeg får kula i hus i løpet av sommeren. Det er noe helt spesielt med kulefisker. 
I går kveld oppdaget jeg egg i hula til Bartesnoppen igjen. De var ikke der på morgenen, så fiskene har lekt i løpet av dagen. Så nå blir det enda flere småttiser i akvariet etterhvert. Jeg hilser dem velkommen, jeg. Men nå begynner det å nærme seg ferietid, og da blir det mindre fôring når jeg er bortreist. Dermed begynner nok Kong Valemon å forsyne seg av småttisene igjen. Han har nemlig holdt seg unna dem, nå som jeg fôrer ganske mye (i håp om lek på coryene).
Jeg har vært på ferie i 11 dager, og kom hjem i går. Jeg var litt spent på Harald, da han ikke har vært framme når fiskematerne mine har vært innom. Men han syntes tydeligvis at det var kjekt å få hjem matmor, for i dag har han vært ute og svømt en del. I karet med Bartesnoppen og coryene, hadde det ikke uventet minket på mallebarna. Før jeg dro på ferie overfôret jeg en del, i håp om å trigge brochisene til lek. Når det nå ble litt mer sparsomt med fôring, har nok Kong Valemon forsynt seg av mallebarna. Men, nå ligger Bartesnoppen og vifter på en haug med nye mallebarn. De er snart store nok til å slippe ut av hula, så da blir det massevis av herlige mallebarn igjen. Vel, i hvert fall fram til jeg reiser på ferie igjen...
Mens Akvaforum var nede, hadde jeg en opplevelse jeg må dele her. Man må visst ikke bare passe på hunder når det gjelder veps! Jeg bor i 2.etasje, så det kommer ikke så ofte insekter inn. Men i år har det kommet en del veps inn på soverommet mitt. Jeg er livredd for at bikkja skal snappe den, og så bli stukket i halsen, da hun elsker å snappe insekter. En veps kom inn igjen en morgen. Jeg måtte hogge tak i bikkja, akkurat idet hun forsøkte å snappe vepsen. Jeg gikk så på kjøkkenet for å finne noe jeg kunne fange vepsen i (her tas ikke liv med mindre det er absolutt krise), så jeg fikk kastet den ut. Da jeg kom tilbake til soverommet, var vepsen vekke. Jeg tenkte kanskje den hadde funnet veien ut igjen, selv om det ikke var stor sannsynlighet, da den måtte finne veien ut bak ei rullegardin. Etter en halvtime oppdaget jeg at vepsen lå og kavet i vannet i karet til Harald, sprell levende! Iiiik! Her må man visst også bekymre seg for at veps kan stikke kulefisk! Heldigvis hadde Harald nettopp fått mat da vepsen havnet i vannet, så han hadde ikke forsøkt seg på å snappe vepsen. Det kunne gått ille. Jeg ser ikke for meg at en kulefisk hadde tålt et vepsestikk! Jeg fisket vepsen ut av akvariet, og kastet den ut. Jeg har aldri før tenkt over at veps kan være til fare for fiskene mine!
I går flyttet det inn 4 nye hemiloricaria eigenmanni, som jeg fikk kjøpt billig fra en medakvarist. Jeg hadde 4 fra før, og jeg ønsket å utvide flokken min. Og nå ble den altså doblet. Dette er ikke grenmaller som gjør så mye utav seg, men hyggelige er de likevel. De går i en 120-liter, sammen med et palettpar. Jeg vurderer å flytte palettene, da de jo blir hyperaggressive når de har yngel. Men jeg får se det an. Eigenmanniene er ganske stasjonære i akvariet, så det blir ikke så veldig mye krig av palettene. Jeg får se hvordan det går når jeg nå har fått flere. 
En av de bittesmå loxoene er tydeligvis kommet i puberteten. Han forsøker fortvilet å legge seg i T-stillingen foran den digre loxo-dundra. Hun vil ikke ha noe av sånne sjekketriks. Men artig å se at det er litt leksvillighet hos coryene. 
Tilfeldig bekjentskap
© Jørgen Paulsen