Inger Annes akvarieprosjekt (side 98)

Håper det ordner seg med den nye kulefisken, Inger Anne, og at den får opp igjen apetitten sin.

Det gikk dessverre ikke godt med kulefisken. Den avgikk med døden for en uke siden. Det var utrolig leit, for den hadde et herlig temperament.

I dag har jeg fått en særdeles uinteressant, men veldig viktig pakke fra Aquamanias: reservedelene til Fluval-filteret som hører til 325-literen. Det er ny rotor, rotoraksel og lokk til "brønnen" der rotoren skal sitte. Nå er alt på plass i filteret, men jeg venter til i morgen med å sette igang herligheten igjen. Siden filteret har stått tørt i noen uker, må det jo kickstartes, og jeg orker ikke å sette igang med noe rens av noe annet filter i kveld. Men du verden så godt det skal bli å få et skikkelig filter på plass i 325-literen! Situasjonen der er kritisk. Det er grenser for hvor mye et Fluval 4 Plus-filter greier å håndtere, og 325 liter er for mye, selv for mitt favorittfilter på den interne siden.

Forrige mandag var jeg på heisatur med Strömstad-båten igjen, og da passerte vi som vanlig Krizoo utenfor Tønsberg. Denne gangen skulle jeg kjøpe noen pakker med rød plankton, og da ble det jo titting på saltvannsfisker og koraller også. For det første hadde de flere salarias inne, og jeg måtte bare kikke lengselsfullt på dem. Det er lenge til jeg kan ha sånne igjen. Med kneoperasjon og nå skikkelig trøbbel med kneet, blir det stadig utsatt å sette igang med fullstendig blackout i håp om å kverke dinoen jeg sliter med. Ting må bare vente til helsa blir bedre igjen. Men jeg tittet altså på korallene også, og fant noe jeg har vært på jakt etter. Jeg hadde tidligere noen hårete skiver. De stortrivdes hos meg, inntil jeg lot saltvannskaret gå for lut og kaldt vann etter 40-årsdagen min. Plutselig var de borte. Det var skikkelig leit, for jeg likte dem, og klovnene elsket dem. I mangel av en anemone å bo i, flyttet nemlig klovnene inn i disse hårete skivene. De gnukket rumpa si nedi, og stortrivdes med dem. Jeg ville veldig gjerne ha akkurat maken igjen, men har ikke sett dem noe sted. Før nå hos Krizoo. Jeg hadde som vanlig egentlig ikke råd til noe innkjøp nå, men hadde heller ikke råd til å la være. Så den fikk bli med hjem, ja. Jeg kikket også lengselsfullt mot en praktfull, diger sarcophyton. Den hadde lange polypper som viftet i vannstrømmen. Men, ettersom jeg hverken har plass eller råd, måtte jeg bare nyte synet, og la det bli med det. Det er forøvrig korallene som er bekymringa når jeg skal ha en blackout. De fleste kan overleve en stund uten lys, men jeg er redd for at sarcophytonen jeg har kan slite skikkelig. Det skal ikke mye til før den sturer, og to uker med blackout tror jeg blir i meste laget.

Apropos mykiser: de hadde også en praktfull xenia på Krizoo også. Jeg digger mykiser mer og mer, så jeg har litt lyst til å prøve xenia en gang. Men denne var diger, og fikk dermed forbli i butikken.
Tok mot til meg og satte igang det utvendige filteret i dag. Akvariet er fullstendig tåkete pga. manglende filterkapasitet, så jeg er spent på om det kommer til å klarne opp til kvelden, nå som jeg har noe som tar partiklene bedre. Jeg var også spent på om det ble noe lekkasje, da filteret har hatt tendensen ved tidligere anledninger, når jeg har hatt det åpent (altså lekkasje ETTER at jeg har hatt det åpent. Jeg har ikke testet om det lekker når jeg har det åpent. Det sier seg i grunnen litt selv. ). Det bruker å gi seg sånn temmelig med en gang. Jeg tror pakningen begynner å bli litt gammel og stiv. Det ble litt lekkasje i dag også, men kun når jeg la filteret over på siden, for å få ut lufta som var fanget i filteret. Så vidt jeg kan se, lekker det ikke når det står i normal stilling. Med fare for å ødelegge for meg selv (ting har en tendens til å gå til h... hver gang jeg roser noe som er bra), men disse utvendige Fluval-filtrene går og går og går, år etter år. Jeg har et enda eldre ett som også fungerer som en drøm. Det jeg satte igang i dag, er en Fluval 404, men jeg har også en 305. Det er veldig greit at det er mulig å få tak i reservedeler (og disse to filterne bruker faktisk de samme delene når det gjelder rotor og rotoraksel, selv om de ellers er veldig forskjellige), for enkelte deler ryker jo iblant, selv om jeg fortsatt ikke aner hva som egentlig skjedde i dette Fluval-filteret. Jeg har ikke sett noe lignende: samtlige blader på rotoren var knekt av, rotoren satt bom fast (det tok meg ti minutters lirking med en nebbtang før jeg fikk den løs), og akselen den skulle gå på var knekt i tre deler. Det har tydeligvis vært krefter i sving!

Jeg ser ikke så mye i saltvannskaret for tiden, kanskje mest fordi det er dårlig med innsikt, ettersom glasset er dekket av dino. Men, jeg hilste på mandarinene her nylig. Det har vært meget sparsomt med fôring der i sommer, og i grunnen i hele høst også, pga. kneoperasjonen (minst mulig gåing er påkrevd). Jeg har derfor vært veldig spent hvordan det kom til å gå med Lille Mandarin. Han er VF, og de skal normalt ha store akvarier for å greie seg. De er vanskelige å få til å spise frossenfôr, og er derfor avhengige av et stort nok akvarium til at det er nok mikroliv der til å gi dem nok mat. 120 liter er langt fra nok. Veldig langt fra nok. Men da jeg kjøpte han, sa de i butikken at han tok frossenfôr, og det så sånn ut. Men nå har det vært sparsomt med mat fra meg, så jeg var rett og slett spent om han var i live. Han var også litt tynn da jeg kjøpte han. Men han var der, han. Og det gledet meg selvsagt stort. Og det gledet meg også stort å se at han fartet sammen med Klementine. Hun var ikke snill med han da han flyttet inn. Man skal IKKE kjøpe en hann som er mindre enn hunnen, og det var Lille Mandarin. Hun vil da ikke godta han. Eller sånn sies det i hvert fall. Og i begynnelsen godtok ikke Klementine sin nye Lille Mandarin. Men jeg ga ikke opp, og lot det gå seg litt til. Og, sakte men sikkert jaget Klementine mindre på Lille Mandarin, og lot han komme nærmere og nærmere hverandre. Til slutt var de gode venner. Så alt som skulle til var å gi dem tid og følge med på situasjonen. Mandariner er herlige! Jeg greier meg bare ikke uten et par i huset.
Men så inn i svarteste svarte! Det utvendige Fluval-filteret jeg satte igang her før om dagen lekker! Mye! Oppdaget jeg i kveld. Jeg har et aldri så lite treningshjørne ved siden av det akvariet, og pga. treningsutstyret har jeg lagt slike kontorstolunderlag under der. Tre av dem faktisk. Og det hadde sneket seg vann under to av dem. Det var søkk vått, og klin umulig å få tørket opp. Det endte med at jeg fikk røsket vekk de to stolunderlagene, selv om det stod mye tungt oppå dem. Men så var det å få tørket opp da. Jeg hadde som kjent en kneoperasjon for en måned siden, og det medfører at jeg ikke kan ligge på kne og tørke. Og når man da må tørke under treningsbenk osv., blir det helt umulig. Vel, det gikk vel på et vis. Jeg blir nødt til å få hjelp til å få lagt på plass de stolunderlagene når det har fått tørket skikkelig. Og det skal få tørke i noen dager, for jeg vet ikke hvor lenge det har lekket vann der. Det er umulig å se så lenge det bare er vann under disse stolunderlagene. Grunnen til at jeg oppdaget det i kveld, var at det var runnet vann utenfor disse underlagene. Filteret har jeg ikke stoppet, men jeg har i det minste satt det oppi ei bøtte. Jeg er ikke sikker på hva jeg skal gjøre med det. Jeg har svært lite lyst til å koble det fra igjen, da alternativet jo er en Fluval 4 Plus for hele akvariet, og det er jo alt-, altfor lite.
Fluval er sikkert bra utvendige filtere de, men det ene jeg har erfaring med, har gitt meg en del hodegnu...
Siden rotoren sitter så høyt, er sjansen stor for at det samles luft der, spesielt når det ikke er langt fra toppen på filteret og opp til akvariet..
Måttet riste og holde på skrå mang en gang for å få ut luft, som jeg ikke skjønner hvordan kommer inn...

Uhell med at pakninga hadde flyttet seg og dermed spruta vannet utover under sofaen, ble mye vann før jeg fikk summet meg og stanset det.
Så nå står den konstant i en liten balje, og det pleier jeg å gjøre med alle utvendige pumper egentlig.
Lettere å holde styr på om de lekker ved at man ser vann i balja.
Dessuten gjør det da ikke noe om det kommer ut litt vann når man åpner for rens og slikt.

Kan tenke meg du gleder deg til kneet er såpass i orden at du kan gjøre ting igjen.
Nå er det utrolig lenge siden jeg har skrevet noe her. Det har vel litt å si at motivasjonen ikke har vært den helt gode i ganske lange tider. Dårlig økonomi gjør også at jeg ikke kan gjøre noen nyinnkjøp, så det er ikke så mye spennende her for tiden. Jeg har ikke så mye spennende å skrive om i dag heller, annet enn hvor utrolig stor prisforskjell man kan oppleve. Man kan si det har vært litt lysmangel i akvariene mine en stund. I noen akvarier har det røket lysarmatur, og noen har det ganske enkelt manglet lysrør. I saltvannsakvariet har det i grunnen vært størst krise i så måte, da koraller ikke liker lysmangel. Jeg har to armaturer (med to lysrør hver) over saltvannsakvariet, og jeg var sikker på at det ene var røket, da det ikke lyste av noen av de to lysrørene der. Men, jeg fant ut at jeg skulle teste lysrørene på det armaturet jeg visste fungerte. Og det ser ut som at det er lysrørene som er problemet - heldigvis. Jeg har ikke testet fungerende lysrør i armaturet jeg trodde hadde røket, så helt sikker er jeg ikke ennå. Men, så skulle jeg altså skaffe nye lysrør. Jeg hadde null tro på at de hadde saltvannsrør i noen av de lokale dyrebutikkene, men jeg sjekket for sikkerhets skyld. I den ene hadde de ett lysrør, og det var selvsagt blått, ikke hvitt, som jeg skulle ha. Jeg spurte om de kunne bestille, men ville først høre pris. Over 500 skulle de ha for ett lysrør! Man kan trygt si at det IKKE ble bestilt noe der! Jeg sjekket Aquamanias, som jeg bruker til mangt og mye, og prisen der var omtrent det halve. Men da kommer porto, samt ekstra for spesialemballasje i tillegg. Men, jeg tenkte at jeg også skulle sjekke Krizoo, like utenfor Tønsberg, da jeg visste jeg skulle passere der i dag. Normalt er vanlige butikker dyrere enn nettbutikker, da det faktisk koster mer å drive slike butikker, men denne gangen ble jeg gledelig overrasket - de var til og med billigere enn Aquamanias, som ellers er veldig rimelige. Under 200 skulle de ha for løsrøra. Det kan man jo si var litt forskjell til hva den lokale dyrebutikken skulle ha! Nå blir nok korallene mine glade, som måtte ha klart seg meg ett enslig lysrør en stund. De har sutret litt i det siste. Den eneste fordelen er at de evinnelige dinoflagellatene som jeg ikke blir kvitt, har hatt en tilbakegang i lysmangelen.

På Krizoo hadde de forresten mange små, veldig nusselige scooter blennier.De er så utrolig søte, og jeg har fryktelig lyst på en. Men de har samme kosthold som mandarinfisker, og akvariet mitt tåler neppe flere som beiter på småorganismene der.

I karet der mine C-121 har det også vært lysmangel en stund. Jeg har vært utrolig treig i så måte, da det egentlig bare er å bytte lysarmatur med karet som står under i reolen. Det er nemlig tomt, og trenger ikke lys. I helga fikk jeg endelig gjort noe med saken. Men, resultatet er at jeg plutselig IKKE ser gjengen med C-121 lenger. De synes nemlig det var fryktelig skummelt med lys igjen, og ligger klint inni hjørnet bak i akvariet, eller godt gjemt under noen planter. Før lå gjerne ungdommene godt plassert ved frontglasset. Fjomper!
Skjønner de veldig godt jeg ,fra å leve i dunkelt lys og til å få skarpt lys igjen

Bra du fant noen lysrør til fornuftig pris i alle fall
Ikke alle korallene var like begeistret for den økte lysmengden. Noen av skiveanemonene mine har tatt seg en spasertur sånn halvt inn under steinen de sitter på. :-P Utrolig fascinerende at de kan flytte på seg sånn. Men, det er ikke første gang jeg opplever det med skiver.
Jeg kom brått på i dag at den ene saltvannsfisken min ikke har fått noe navn. Det kan vi ikke ha noe av. Fisken er en sitrongoby. Jeg ser svært lite til den, kun i brøkdelen av et sekund, når den ser meg komme (hvis den er ved glasset). Artig liten tass, men jeg skulle veldig gjerne ha hatt den litt mindre fryktsom. Jeg kan i hvert fall glemme å få tatt bilde av den. Den lar meg ikke komme i nærheten, selv uten kamera. Jeg aner ikke kjønn. Noen navneidéer?
Hva med Sitronella i håp om at det er en jente ?
He he, det bare poppet opp i hodet mitt
Sitrongobier har virkelig verdens største geip. Sitronella lot meg faktisk få se henne litt i dag. Hun er veldig søt, geipen til tross. Synd at hun hovedsakelig er i skjul, for jeg kunne virkelig likt å se henne daglig.
Hver gang jeg på heisatur med Strömstadferja, stikker jeg innom Krizoo utenfor Tønsberg for å kikke. Denne gangen greide jeg ikke å gå forbi de nusselige scooterblenniene, og det ble med en hjem. Det måtte skje før eller senere, for jeg har siklet etter dem lenge, og de var ikke dyre heller. I tillegg ble det med en peppermyntereke hjem, i håp om å få hjelp med glassrosene. Men det bruker å være litt bingo om de tar glassroser eller ikke, så vi får se.
I går flyttet det inn 8 nydelige oppdrettsancistrus, 4 vanlige brune og 4 albino. Ancistrus er, til tross for at de er så vanlige, blant mine yndlingssugemaller. Jeg er ikke helt sikker på hvilken art som er helt på topp, men ancistrus kriger om førsteplassen i hvert fall. Og ancistrus er den eneste arten der jeg liker albino individer. Jeg har ikke hatt ancistrus på noen år nå, og har savnet dem. Jeg har ikke villet kjøpe i vanlig dyrebutikk, da jeg synes det er altfor dyrt å betale nesten 80 kr. for en vanlig brun en, og enda mer for albino. Så jeg har ventet til jeg har funnet noen private i rimelig nærhet som har solgt. I går ble det endelig. Jeg hadde lyst til å kysse posene på vei hjem. De brune og de albino flyttet inn i hver sine kar - jeg har ikke lyst til å blande dem. De er ikke kjønnsmodne ennå, så jeg må smøre meg med tålmodighet. Selv om unge ancistrus er søte, synes jeg faktisk at de er flottest når de er voksne. En stor, bartete, muskulær ancistrushann er griseflott, synes jeg!
Gratulerer med Ancistrus i hus igjen da, Inger Anne De er noen trofaste slitere, men dessverre veldig glade i Corydoras-egg...! (derfor jeg kuttet dem ut) Men i kar der oppdrett av div. grunner uansett ikke er ønskelig, så er de jo perfekte.
Lek hos C-121 i dag. Jeg har ikke så ofte corylek lenger, så dette er kos. I det hele tatt har C-121 vært ganske leksvillige etter at de var på utlån til Mona i sin tid. Før det lekte de nesten aldri, og jeg hadde ikke greid å få unger på de i det hele tatt. I dag er også ungdommene med på leken, så de er tydeligvis kjønnsmodne nå. Koselig å se, for de begynner å bli en bra stim nå. Stakkars hunnene er ganske stressa i dag, for de har en god hale med mannfolk hengende etter seg. Juhu! Akkurat nå var jeg vitne til T-stillingen, og det er lenge siden sist jeg så. Ei diger dame av de opprinnelige, med en av ungdommen på tvers foran. Jeg gjorde et vannbytte i forbindelse med at jeg slapp uti noen av de nye ancistrusene, og det satte tydeligvis fart i dem. Dessuten fikk de mygglarver til kveldsmat i går. Det minner meg på at jeg må kjøpe inn mygglarver i morgen. Jeg er temmelig tom. Den ene hunnen har nå en hale av 6 hanner bak seg. Jeg forstår at de blir litt stressa da... :-P
Så gøy da Inger Anne, mine har ikke lagt egg på evigheter . Men mistenker at jeg muligens bare har hunner ,så skulle gjerne hatt noen av hannene dine
Ja, det var ordentlig kos å se på. Dette karet står på soverommet, og jeg var godt plassert i senga. Orkesterplass. Dessverre ser det ut som om det var så som så med treffsikkerheten denne gangen. De få eggene de har lagt på synlig plass, er ikke befruktet. Men, det kan jo være mange befruktede som er gjemt rundt omkring. Det ble ikke noen eggplukking av meg, da det nærmer seg ferietid. Dessuten virker det som om eggene har bedre sjanse i akvariet enn utenfor. Jeg har ikke greid å få til yngel av egg som jeg har plukket tidligere. Men, det er veldig lenge siden jeg forsøkte det, da. Nå lar jeg dem fikse sakene selv.
Nå fikk jeg meg en skikkelig overraskelse. Jeg stod og kikka på en av de nusselige nye ancistrusene mine, da jeg plutselig så et rundt, vakkert egg! Jeg har visst hatt corylek et annet sted også! Loxoene mine har lekt. Jeg har bare tre igjen av de, og jeg har mistenkt to damer og en hann. Og det ser altså ut til at jeg har rett. Jeg fant flere egg etter litt titting. Men, som hos C-121, ser det ut til at eggene er ubefruktet. At de er det hos loxoene burde ikke være noen overraskelse. Jeg har hatt dem i en del år nå, og de har ikke lekt før. Dermed er det et "restopplag" med egg som må skvises ut først. Typisk at sånt skjer når ferien nærmer seg. Men, siden de nå har lekt en gang, burde det jo gå lettere senere. Dette var virkelig en gledelig overraskelse, og helt uventet. Jeg håper dette betyr at det kan bli litt flere loxoer etterhvert, for 3 stk. er stusselig, både for meg og for dem. Når jeg tenker meg litt om, så jeg at en av loxoene var litt opphisset, var det i går eller dagen før? Jeg tenkte: "det er lov til å drømme...". Men, drømmen ble altså virkelighet!
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap