Kan man skifte til lysrør med høyere watt?

har et standard plastikkarmatur med 2x 18 w t8 lysrør, som fulgte med akvariet
(112 l). kan disse skiftes direkte ut med f. eks 2x 25 w, uten at armaturet smelter?
har tenkt å sette inn reflektorer, men synes fremdeles 2x 18 w er lite. jeg lurer også på om det er vanlig å sette inn dekkglass mellom akvariet og slike plastarmatur?
Tror nok ikke du kan sette inn større rør med en høyre effekt, uten å måtte skifte forkoblingen eller ballasten samtidig.
superconstanse
har et standard plastikkarmatur med 2x 18 w t8 lysrør, som fulgte med akvariet (112 l). kan disse skiftes direkte ut med f. eks 2x 25 w, uten at armaturet smelter? har tenkt å sette inn reflektorer, men synes fremdeles 2x 18 w er lite. jeg lurer også på om det er vanlig å sette inn dekkglass mellom akvariet og slike plastarmatur?

Nei, det går ikke, ettersom høyere watt = lengre rør.

Det betyr altså at 18 watts rørene er kortere enn 25 watts T8 rør.

112 literen din er vel 80 cm i lengde, muligens...? Det kunne latt seg gjøre å ta ut den lysbjelken som de to T8 rørene sitter i, og skifte den ut med en for 2 stk T5 rør. Da hadde du fått inn 2 x 24 watt, altså 48 watt, til forskjell fra dine nå 36 watt. T5 rør gir også mer lysutbytte pr watt enn hva T8 gjør, så i realiteten er det mer. T5 er kortere i lengde og smalere i diameter enn T8 rør (16 kontra 26 mm).

Det vil koste litt å gjøre det om da... Den lysbjelken for 2 x 24 W T5 rør koster en drøy tusenlapp. Det kunne også vært mulig å bytte armatur totalt. Det avhenger litt av om målene på akvariet ditt følger vanlige standardmål for den kar-størrelsen.
takk for svar!

da gikk ikke den løsningen. får sette på reflektorer, og vente til økonomien tillater å gå til innkjøp av t5- rør.
Tilfeldig bekjentskap
© Mark Sabaj Pérez, ANSP & All Catfish Species Inventory
Reklame for plussmedlemskap