Får alle nitritt?

Som tråden tidligere startet vi opp akvariet feil. Vi hadde fisk i vårt 200l akvarie etter bare 9 dager, og da også mye fisk (totalt 14)...
Vi forsto jo raskt at vi hadde gjort helt feil, vi mistet 4 fisker og de andre var ikke helt happy...
Det er nå en måned siden fikk fisk i akvariet. Da vi ble tipset om ammoniakkforgiftning begynte vi med vannskift. Vi har de siste 2-3 ukene byttet 50% vann hver dag. Nå i det siste har vi redusert til 50% vannbytte annenhver dag. Vi har målt nitritt daglig og har aldri fått utslag på den (bruker sera dråpetest).
Har ikke nitrat test så får ikke sjekket om det er i orden nå. Enten har vi fått nitrat nå, eller så er vi fremdeles på ammoniakk-kjøret enda.
Hva gjør vi? Måler fremdeles nitritt daglig, og har ikke problem med å bytte vann heller, men vil ikke styre på med vannbytter daglig om det er helt unødvendig. Fikk fisk oppi 18.nov. Altså akkurat 4 uker siden.
Etter alle solemerker skulle dere nå være ferdig med innkjøringsperioden for både ammoniakk og nitritt.
De aller første dagene måler man ikke noe galt i et akvarium. Men så begynner giftstoffenes syklus. Ammoniakk kommer først og varer ikke så lenge, bare noen dager til en uke. Det avløses av nitritt, som varer i 2-3 uker. Når nitrittnivået ikke stiger igjen og gir utslag på tester, er filteret å regne som innkjørt. Man kan ikke kalle det godt innkjørt riktig enda, men innkjørt nok til å takle belastningen fra den daværende fiskebestanden. Det er verdt å merke seg at i de første 2-3 mnd er filteret sårbart og fremdeles i ferd med å bygge seg opp en skikkelig bakteriekultur. Man bør derfor ta det rolig mht fiske-innsettelser og kun sette inn få fisk om gangen med en ukes mellomrom. Dette for å sakte og etappevis venne filteret til den økte belastningen.

Innkjøringsperioden tar 32-35 dager, og siden dere hadde akvariet i drift i noen dager før fiskene ble satt inn, så har dere sannsynligvis kommet i havn nå. Fortsett å måle nitritt daglig i en periode, men ikke bytt vann mer enn 1 gang pr uke, dersom dere ikke får målbart nitrittnivå. Ser dere noe uvanlig på fiskenes atferd, så bytt vann igjen. Uvanlig atferd kan være at dere ser fiskene gjemmer seg unormalt mye bort eller fisk som ikke hører til på bunnen plutselig legger seg der, fisk trekker seg unna når det fôres, gisping og henging i overflaten, blekhet, fargeløshet og slapphet.

Hvis du ikke får noe utslag på nitritt-testene du gjør nå fremover, så bytt kun vann den ene dagen i uka hvor du har valgt å ta det faste, ukentlige vannbyttet. Mange legger det på søndager, da har man fri og "lite å gjøre"
Jeg ville kjøpt en nitrat-test, eller tatt en vannprøve med til dyrebutikken og bedt dem teste for nitrat etter at dere har latt filteret gå uten vannbytte noen dager.

Hvis filteret produserer nitrat, er i alle fall de nitrittspisende bakteriene på plass.

Jeg har aldri målt nitritt i mine kar under oppstart. Kun slitt med amoniakk.

Lukt på filtersvampen. Hvis den lukter jord, er det et godt tegn.

OBS! Noen akvarier har nitratfilter (grønn svamp). F.eks Juwel.
I så fall får dere ikke utslag på nitrat før filtersvampen er "oppbrukt".

Sjekk også om dere har kullfilter (brunsvart svamp). Den skal ikke sitte i mer en maks en måned. Ta den ut hvis dere har. Dere trenger den ikke.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap