Apistogramma sp. masken yngel

Har fått yngel på disse, de er nå 7 dager, hvor lenge passer moren/faren på de? Når er det vanlig att hannen får farger?, min er ca. 5cm og veldig grå ennå.Noen bilder, 2 av hannen og ett av begge med yngelen.
Hei.Hvis du har et lite akvarium til så putt de opp i der,eller må du på nærmeste dyrebutikk og kjøpe sånn liten firkantet boks med nett rundt,de børte yngelene være til de blir litt større
Apistoer har som regel svært gode foreldreinstinkter. De du har er også muligens viltfanget? ( og mennesker har ikke ennå rukket å ødelegge instinktene gjennom avl og å fjerne yngel fra pleiende foreldre).

Om karet er stort nok kan foreldrene gå sammen med yngelen uten problemer. Ellers er det som regel mor som har "daglig omsorg" for yngelen, om hun blir for aggressiv mot hannen kan han fjernes eller tilbys ekstra skjul i karet.
Andre fisk kan finne på å spise yngelen, men foreldrene vil som regel beskytte dem heroisk mot det meste av farer.
De passer på yngelen i rundt 6 uker, så går de i gang med et nytt kull om de finner det for godt.
Ciklideyngel som vokser opp under foreldrenes veiledning og beskyttelse vokser hurtigere og har større overlevelse enn om de blir satt i BB tank ( her er det gjort noe forskning, men jeg husker ikke hvor jeg leste det i farta). Og så er det utrolig artig å kikke på samspillet mellom mor og barn da.
Apistoyngel vokser sakte, så det blir et ganske langt opphold i et tøynett om du prøver den varianten, og foreldrene vil muligens gå rett i lek hver gang yngelen blir borte.

Nå er ikke A. Masken av de mest farvesprakende artene, men se på siden til TomC han har noen bilder av Masken her:
Her er det også en artikkel fra en fangsttur etter arten.

Lykke til med yngelen
Takk for svar, ja, de er viltfanget. Det går annen fisk med dem, men ser ikke ut som hun har problemer med å holde de unna,de har vokst endel bare på en uke, morsomt å se på samspillet, både mellom mor og barn og hannen og hunnen, hunnen er ikke aggressiv mot hannen.
Da vil jeg på det sterkeste oppfordre deg til å la de få utfolde seg mest mulig "naturlig" og bare sørge for ypperlig vannkvalitet og for, ellers er det bare å sette seg ned og kikke på alt de foretar seg.
Gratulerer med yngel!
Det er ganske store variasjoner i hvor lenge en Apistogramma-hunn passer på yngelen sin. Det mest vanlige hos meg er at den mest intense beskyttelsen får yngelen i ca. 3-4 uker etter at de ble frittsvømmende. Noen hunner holder på lenger, men oftest går intensiteten i beskyttelsesatferden noe ned etter hvert.
Unntakene finnes bl.a. når det av og til skjer at hunnen leker og legger egg allerede for eksempel når yngelen bare er et par uker gamle. Da vil hun jage bort yngelen, for å beskytte de nye.

I hvor stor grad vi får se fargepotensialet til en Apistogramma, avhenger av flere faktorer. Som du er inne på er alder og størrelse en av disse faktorene, men vannkvalitet, lysmengde, innredning, type mat, tilstedeværelse av leksklare hunner og andre hanner m.m. har også betydning.
Det finnes flere lokasjoner av A. sp. ”Masken”, noen av disse forblir ganske fargeløse. Et eksempel er den fisken som Römer i Chichlid Atlas 2 kaller ”Peru-regani”, som egentlig er en variant av A. sp. ”Masken”; denne forblir ganske grå hele livet. Den andre ytterligheten er fisk fanget i Rio Nanay/Rio Itaya området; jeg ser ”darwin” allerede har linket til bilder av disse. Slike farger kommer uansett kun når fisken er i lekshumør og /eller truer andre hanner og det er leksklare hunner tilstede.
Din fisk har noe gulfarge på buken, det er ikke sikkert den får mer farger. Men som sagt, bl.a. vannkvalitet/-type (surhetsgrad/humussyrer-sortevannspreg), type mat og lysmengde kan spille en stor rolle.

Det ser ut til at du har Corydoras i samme kar som yngelen går i. Enkelte ganger går slikt samboerskap bra, men andre ganger går det slettes ikke bra. Noen ganger vil Corydoras’ene ganske enkelt spise opp yngelen. Andre ganger skjer følgende:
Apistogramma’ene forsøker å jage bort Cory’ene ved å true dem. Cory’ene skjønner ikke deres ”språk”, og alvorlige advarsler om at de er for nær Apistogramma’enes yngel, blir derfor ignorert. Apistogramma’ene vil da øke intensiteten, og forsøke å gjøre alvor av trusselen om å skade Cory’ene, for å forsvare yngelen sin. Siden Cory’ene har harde benplater langs kroppen, er det vanskelig å skade dem ved å bite i kroppen. Det eneste sted Cory’ene er sårbare, er øynene. Cichlidene kan da gå etter Cory’enes øyne, og av og til kan de rett og slett blinde Cory’er for å beskytte yngelen sin.
Corydoras sammen med Apistogramma anbefaler jeg derfor aldri (og de lever nesten aldri side om side i naturen heller).

Det ser av profilen også ut til at du har flere Apistogramma i samme kar. Disse andre vil nok kunne jakte på yngelen når de ikke lenger beskyttes intens av moren. Det er derfor viktig at det finnes rikelig med gode gjemmesteder for dem, og også selvsagt at de vokser så fort som mulig (Nyklekket artemia og etter hvert dekapsulerte artemiaegg bidrar til god vekst, sammen med meget god vannkvalitet).

Følg for all del ikke det mildt sagt dårlige rådet om å sette yngelen i et yngelnett. Yngelen er bunnorientert, og vil legge seg på bunnen av nettet. Dette vil fungere som en magnet for alle cichlider i karet, de vil kunne suge dem ut gjennom nettet, eller uansett drepe dem om de ikke får sugd dem ut. Og som ”darwin” sier, mye av sjarmen er jo å se yngelen på konstant matjakt i bunnslammet i karet ledet av moren, der hun med finnene sine virvler opp bunnslam for at spiselige mikroorganismer skal bli tilgjengelig for yngelen.

Lykke til !
Tilfeldig bekjentskap
© Holger Lockertsen
Reklame for plussmedlemskap