Innkjøring!

hva er den beste måten og innkjøre et akvarium på?

1) - filter guffe?
2) - bare planter?
3)er det andre forslag?



hadde tenkt til og putte filterguffe fra det andre akvariet i det nye.

skal jeg vare "vaske" svampen opp inni innkjøringsakvariet eller er det best og legge svampen inni det "nye" filtret?

da man kjører inn akvariet. må man da bytte vann mens det blir innkjørt?

hvor lang tid tar det vis du har oppi filterguffe?
Philip Lauritzen
hva er den beste måten og innkjøre et akvarium på? 1) - filter guffe? 2) - bare planter? 3)er det andre forslag? hadde tenkt til og putte filterguffe fra det andre akvariet i det nye. skal jeg vare "vaske" svampen opp inni innkjøringsakvariet eller er det best og legge svampen inni det "nye" filtret? da man kjører inn akvariet. må man da bytte vann mens det blir innkjørt? hvor lang tid tar det vis du har oppi filterguffe?


Med filterguffe kickstarter du filteret, altså at du legger inn en ferdig bakterie kultur, da kan du sette inn fisker med en gang (vannet er varmt). (Smartest å gjøre vis du har et annet ferdiginnkjørt filter)

Vis du bare har planter må du vente 4 uker.

Ikke vask svampen i innkjøringsperioden.

Du kan bytte vann i innkjøringsperioden, men det er ingen grunn til. Bare ta et stort vannbytte før fiskene flytter inn.

Igjen; Med filterguffe kan du ta fisk oppi med en gang. Med planter/innkjøringsfisk/mating av filteret tar det 4 uker.
Filterguffe er det klart beste. Guffe fra et allerede innkjørt filter inneholder jo millioner av bakterier. Får du overført det til et nytt filter, trenger du ikke innkjøring i det hele tatt.

Innkjørng er jo det å vente på at bakterier dannes i filteret. Overfører du levende bakterier til et nytt filter, er det jo oppe og går fra første minutt.

Hvordan du gjør det avhenger av om det allerede innkjørte filteret fortsatt skal brukes (altså du kjøper et akvarium til, ikke erstatter et kar med et annet). Det avhenger også av om det nye filteret er innvendig eller utvendig filter.

La oss si at du har kjøpt et akvarium til, og skal beholde det gamle.

Nytt innvendig filter:
Tapp en bøtte med akvarievann, og vask den innkjørte svampen i vannet. Skvis ut masse herlig gørr. Sett det nye, innvendige filteret i bøtta, og start det. La det surre og gå i bøtta til vannet er bortimot klart. Da har det nye filteret sugd til seg alle filterbakteriene - og du har et innkjørt filter i løpet av minutter.
Evt. Skvis så mye gørr fra det gamle filteret rett i det nye mens det står i akvariet. Jeg foretrekker å bruke bøtte om mulig.

Nytt utvendig filter:
Tapp litt akvarievann i en bøtte, og skvis det innkjørte filteret i bøtta. Åpne det utvendige filteret, og tøm vannet i bøtta rett oppi filteret. Vips - innkjørt filter.

Skal du ikke buke det gamle filteret lengre, kan du flytte hele svampen inn i det nye filteret, eventuelt la det gamle og det nye filteret stå i samme kar i noen uker.

Uansett, når du kickstarter (det vi kaller det når du bruker filtergørr), bær du uansett sette inn få fisk av gangen og følge med på vannverdiene. Du har aldri en 100% garanti for at du har fått flyttet over nok bakterier i forhold til belastning, så sunn fornuft og et våkent øye trengs
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap