Lindas (& Oves) planter og fisk og sånt (side 6)

Joda, vi har lukket topp, men man må jo åpne luka for å få gitt dem mat. Og da blir det et svare leven, men plask og sprut og bobler og tull. Kan allikevel ikke fatte at det går an å overse at en fisk hopper ut rett foran øynene på en, men det har jeg altså prestert.

Vi kjøpte tre, en tok kvelden dagen etter at den kom i hus og nå denne som hoppet i døden, bare en veldig flittig en igjen. Den har ikke godt av å være alene, men det kan nesten virke som om den tror den er en Botia. Eller kanskje den har inngått en avtale om beskyttelse? Den har blitt jaget og plaget av uthopperen, hvilket visstnok ikke er uvanlig, men den som hoppet ut var ikke grei mot andre heller, og det er litt utenom boka.

Det blir nok Otto, de er så små at vi kan ha mange, og ettersom Pandaene er så bittesmå og ugreie i kombinasjon med Platy/Sverddragere får de bo i lykkelandet, da har vi plass til en ny Corygjeng av gudene vet hvilket slag. Hvis jeg noensinne tør å kjøpe mer fisk :o)
Så er vi igang igjen. Eller fortsatt, for å være helt nøyaktig. Tre dager uten eSHa og en fødsel, og så er den ene Platy-madammen helt surmelkfarget på halen. Det er nok ikke hvitprikk. Jeg leser om Oodinium og andre skrekkeligheter, medisinerer knallhardt, og kjenner håpløsheten sige på. Har økt Gh så langt jeg tør, i håp om at resten av fiskene skal klare å stå imot. Men det er grenser for hva Panda-banden tåler, og den kan vi ikke flytte før karet er sykdomsfritt, for i lykkelandet ser alt helt strålende ut...

Tror jeg har funnet en slags løsning på terrasse-utfordringen, men jeg har i min visdom stablet skiferavskjær i klinikken en etasje ned, og må finne ut hvordan jeg skal flytte puslespillet opp trappa og helt langt nedi det kjempedype karet uten katastrofer. Før neste pasient kommer. Det blir moro. Nå er det bare to rom i huset som ikke er okkupert av akvarieutstyr :o)
Skifer-terrasser
Stiklinger og frøplanter flyttet ut av verktøyrom, terrasse nennsomt flyttet over og silikonert. Bitene passet selvfølgelig ikke like fint sammen som på gulvet før flytting, men man har da hammer og tang. Det blir fryktelig spennende å se det på plass kjenner jeg - litt ryddig etter min smak, men vi må opp i høyden bak, og dette var det vi hadde liggende. Gutta blir veldig urolig når mor hamrer og styrer i kjelleren, best å få i dem litt mat :o)



1 down, 3 to go
[External Image]

Halvveis
[External Image]

Og klar. "Trappene" på midten er løse, og skal holde sand på plass i bratt bakke - i Dennerle-katalogen i alle fall...
[External Image]
Vann i akvariet! Og utover gulv, TV, vedkjele, far, aviser, norske flagg og annet som befant seg i stua da slangen hoppet løs mens jeg var utenfor som snarest sent natt til 18. mai. Vi fikk vasket gulvet, og jeg har vasket håndklær siden. Far har fått høre at det er lurere å knekke slangen enn å skru krana på full guffe når man har den liggende løst på stuegulvet...

Vannet var helt klart, liker løsningen med å fylle via filterboksen. Forutsatt at vi finner en litt sikrere løsning på å feste slangen, selvfølgelig, situasjonen var bare festlig en gang. Tilsatte en grov dose Happy-Life, og nå er det i ferd med å klarne igjen. Klippet ned Limnophilaen i 160-literen, det var moro å se igjen fisken. Plantene har vokst flere centimeter siden mandag kveld! Det ble sikkert nok næring i vannet da jeg skvalpet rundt på en høy stol. Det ser ut til at filtervatten holder seg der den er, og holder sanda litt på plass. Det ble flatere enn jeg innbilte meg, den buede fronten gjør artige ting med perspektivet, måtte bygge sandfelletrappa mye høyere for å se den, men det ble litt "sunken ruins", og noen av detaljene ble bra. Liker jeg det ikke når bakgrunn er malt og på plass, blir det mye grums i vannet.

Litt styr med å kappe røtter, to ble stusselig og helt feil antall, vi må lete etter noe til bunnen også. Utrolig deilig å bare kunne flytte på dem! De skal helt sikkert på tur flere ganger når plantene kommer.

Har festet noen "store" stiklinger på skiferbiter, det som er digert i 3 liter monner ikke stort 450, og bekrefter mistanken om at planteordren blir voksen. Klipper sirkler og leser og flytter papirlapper, tror jeg må dra med meg hele sulamitten ned i butikken.

Nærings-substrat på plass.
[External Image]

Mors arkeologiske utgravinger en sen nattetime
[External Image]

Og resultatet så langt. Veldig flatt hvis man ikke sitter i sofaen...
[External Image]
[QUOTE=Linda & Ove]Har festet noen "store" stiklinger på skiferbiter, det som er digert i 3 liter monner ikke stort 450, og bekrefter mistanken om at planteordren blir voksen. Klipper sirkler og leser og flytter papirlapper, tror jeg må dra med meg hele sulamitten ned i butikken.
QUOTE]

Dette virker kjent. Da jeg satte igang karet mitt, (som jeg fikk 20% rabatt på pga. feillevering til Dahls,) var det lett plass til planter tilsvarende halve prisen på selve akvariet.

Ser veldig lovende ut med terrasser, gleder meg til å se dette ferdig.
Vi fikk også større akvarium med rabatt fordi det var feillevert, og far var ikke innstilt på å utsette innkjøpet. Heldigvis hadde vi plass ;o)
Spennende - dette blir flott!
Dette med vann og bakterier er en utrolig merkelig gåte jeg aldri noensinne kommer til å bli klok på. I 37 liter vann i lillekaret, men usj-vann fra 160-literen, tok det uker før jeg fikk det minste lille utslag på noe som helst. I 430 liter vann - minst - rett fra springen, tok det to og en halv dag å få nitrat på 10, med målbart utslag på NO2 og NH4 - go figure! Det er selvfølgelig større filter og grovere sand og - men det er jo ikke noe oppi der bortsett fra rent vann og noen fjonete stiklinger! Og det skal da bare være mikronæring i substratet. Hmmm...

De tuslete stiklingene har forresten nådd overflata på de samme to dagene, så det er ikke jeg som plutselig ikke kan bruke tester. Og jeg sjekket at jeg tok i 10 ml vann i NO3-glasset. To ganger. Hmm...

Akvariet har nok bare forstått at det skal bli et planteakvarium når det blir stort, og øver seg veldig. Transportstreiken stikker kjepper i hjulene for plantebestilling, men jeg har sneket meg til en titt på det som kommer til uka, og noen av plantene står på min laaaaange ønskeliste. Gleder meg fryktelig, særlig når det ser ut til at plantene får næring uten at jeg løfter en finger. Vet nesten ikke om jeg tør begynne å mate filteret!

Fant forøvrig flere Redmoor-røtter på en snarvisitt over grensa, til SEK 195.- pr kilo. Fire raringer ligger i badekaret, det er alt for mange med det er jo komplett umulig å gå fra dem, de jeg ikke bruker kan henges på veggen eller ligge i vinduskarmen, de er jo så spennende! Over akvariet, kanskje? På den helt glatte nymalte veggen? På brannmuren!
Om våren, med stort tilsig av antatt nærigsrikt vann til ulike vannkilder, kan det hende at springvannet ditt er mer nitratholdig enn ellers i året. Sjekk nitrat på springvannet, kanskje det er forklaringen. Jeg opplevde brune, støvaktige, avsetninger i oppbevaringsdunkene mine sist vår og spurte her om noen hadde tips til oppklarig. Humunuku foreslo humusstoffer fra springvannet (Vansjøvann), hvilket stemte, det forsvant etter sommeren.

Ellers er jeg en sterk tilhenger av å bruke Salmi til innkjøring, ingen fisk skades og man kan dosere så mye man vil, slik at innsetting av mange fisk kan gjøres med en gang syklusen er ferdig og stort vannbytte foretatt.
Takk for tips! Har testet jevnlig og fått 0, men ikke etter siste regnvær, og da er 1 av de 10 forklart. Testet PO4 også, for det har vi litt mye av i 160-literen, men det var 0 i springen.

Oppstart med Salmi har jeg lest om, og husker plutselig at jeg av den grunn brukte det da jeg vasket karet, men om det ble nok igjen da jeg tømte til å gi utslag.. Uansett, en skvett i ny og ne er mindre pes enn mat som blir liggende på den rene lyse sanden, så vi prøver!

Er forøvrig superfornøyd med valget av sand, håper det kommer ny ladning til Dahls snart så vi får fylt helt opp. Plantene sitter som skutt fast til tross for mitt famlende rot med laaang plantetang, det er godt å øve seg litt før man skifter til saks på den. Ser for meg mye snauklipping :o)
Ser at dere har tenkt på salmiakkmetoden. Jeg legger inn et innlegg jeg har på NA om dette, i fall dere skulle være interessert i å se hvordan dette forløp hos meg.
"Jeg fant en del materiale om innkjøring uten fisk, men ikke så mange med detaljert beskrivelse dag for dag (kanskje jeg ikke lette lenge nok?) så jeg tenkte jeg skulle notere mine erfaringer om noen skulle være interessert. Nå ser det ut til å passe!
Det første vanskelige punktet var å finne ut av hvilken type ammoniakk jeg skulle benytte. Det endte med standard husholdningssalmiakk, Salmi, fra Lilleborg. Den inneholder kun ammoniakk og vann, ikke noe annet. Lilleborgs laboratorium oppgir ikke mer nøyaktig konsentrasjon enn mellom 5 % og 10 %. Ettersom det jo bare er vann og ammoniakk, er blandingsforholdet den eneste fabrikasjonshemmeligheten de har.
Jeg gikk ut fra noe midt i mellom, 7,5 %. De andre oppskriftene jeg har sett, har som utgangspunkt en konsentrasjon på ca 28 %, og doser med ca 5 dråper pr 10 gallon vann. Jeg regnet ut at jeg trengte ca 20 ml Salmi til mitt kar, som netto antagelig rommer ca 490 liter (fradrag for sand, steiner og et par megarøtter, men tillegg for AM filteret).
7. 2.2009. Etter at plantene hadde stått noen dager, helte jeg altså 20 ml Salmi i karet og målte etter en halv time NH4 til antagelig mellom 6 og 7, i et hvert fall utenfor skalaen til JBLs testsett. Altså for stor dose, men foreløpig har det ikke skadet noe. PH var nå 7,8 mot 6,6 tidligere.
8.2. Målte NH4 til 4 og NO2 til >1. Trolig 1,2 til 1,4, pH falt til 6,8 igjen.
9.2. Kl 1330 målte jeg NH4 til ca 2,5 og NO2 til langt over 1, trolig 2. PH fortsatt 6,8. CO2 måleren viste OK.
9.2. Kl 2030. NH4 var nå 1,2 og jeg ga 7 ml Salmi. Målte igjen kl 2130 og fikk 3 som resultat. Ga derfor ytterligere 4 ml Salmi. Målte igjen kl 2300 og da var verdien 5. Perfekt.
10.2. Kl 1830: NH4 var 2,5, og jeg foretok meg ikke noe mer enn å suge opp en del av trådalgene som nå finnes i masser, med en ca 8 millimeter Ø plastslange.
11.2. kl 1130: NH4 nede i 1,0 og jeg helte i 5 ml Salmi. Kl 1600 målte jeg igjen og fikk 2,0.
12.2. Kl 1800: NH4 er nå nede i 0,8 og jeg tilsetter igjen 5 ml Salmi. Dette virker! NO2 er fortsatt langt utenfor JBL-testens område, men det er som ventet.
13.2. Kl 1430: NH4 er 1,2, NO2 laangt over skalaen. PH er 5,5 til 6,0 etter JBL testsett, men ca 6,8 etter det kontinuerlige CO2/PH måleapparatet.
Kl 1900: NH4 er 0,8. Tilsetter 5 ml Salmi
Kl 2030: NH4 er nå tilnærmet 2,0. Færre trådalger, trolig som følge av kortere belysningstid.
14.2. Kl 1800: NH4 tilnærmet 1,2. Tilsetter 4 ml Salmi.
Kl 2000: NH4 = 2, pH 6,5, NO2 langt utenfor skalaen.
15.2. Kl 1700: NH4 tilnærmet 1,0, NO2 fortsatt langt utenfor skalaen. Tilsetter 4 ml Salmi.
Kl 1840: NH4 = 2,0.
16.2. Kl 1700: NH4 = 1, NO2 som tidligere, utenfor skalaen. PH 5,5!??. Fjerner igjen trådalger med heverten. Skifter 100 liter vann og tilsetter 4 ml Salmi.
17.2. Kl 1730: NH4 = 0,6, Med god vilje kan det se ut som NO2 er på vei ned.
18.2. Kl 1830: NH4 = 0,4, NO2 = 0,8! Nå skjer det saker! Tilsetter 4 ml Salmi.
Kl 2130 NH4 = 1,2, NO2 = 0,6. PO4 = 0. Tilsetter 2 ml Salmi.
19.2. Kl 1930: NH4 = 0,6, NO2 = 0,025. Jeg nærmer meg! Tilsetter 5 ml Salmi. Fjerner en del trådalger samt et par stygge blad fra kjempeamazonassverdliljen og et par avleggerstilker. Fyller opp med 20 liter vann. Gjør klar 5 baljer fra CO, hver på 55 liter for vannbytte før jeg setter inn fisk.
Kl 2230: NH4 = 2.
20.2. Kl 1800: NH4 = 0,8, NO2 = 0,1, pH = 5,5. Skifter reagensvæske på pH/CO2 instrumentet. Kobler fra DIY-CO2 flaska. Venter med mer Salmi til i morgen, håper at NH4 da er null.
21.2. Kl 1030: NH4 0,4, NO2 0,05, NO4 = 0, pH = 5,3. Tilsetter 5 ml Salmi.
Leste I går at nedbryting av ammoniakk kan skape syrer som nedsetter PH. Trolig det som skjer. Må sjekke om jeg bør øke hardheten noe, er nå 0.
Kl 1430: NH4 = 1,2, NO2 = 0,1, pH = 6,0.
22.2. Kl NH4 = 0,4, NO2 = 0,025, pH = 5. Gir 5 ml Salmi.
23.2. Kl 1130: NH4 = 1,2, NO2 = 0,05, pH = 6.
Kl 1845: NH4 = 0,6, NO2 = 0,025, pH = 5
24.2. Kl 1930: NH4 = 1,0, NO2 = 0,05, pH = 5,5, PO4 = 0. Gir ikke Salmi nå, men venter til måling i morgen. Skal finne ut på hvilken måte det er best å øke/stabilisere pH.
25.2. Kl 1530: Skuffende utvikling. NH4 = 0,8! NO2 = 0,05, pH = 5. Kan CO2 ha økt og trukket ned pH fordi jeg ikke har hatt lys på i dag?
Kl 1800: Sjekker pH igjen, nå er den 6.
Kl 2130: NH4 = 0,6, pH 6.
26.2. Kl 1630: NH4 = 0,3, NO2 = 0,05, pH = 5,5. Gir 5 ml Salmi.
Kl 1900: NH4 = 1,2, NO2 = 0,025, pH = 6,0.
27.2. Kl 1600: NH4 = 0,8, NO2 = 0,025, pH 5,0. Tilsetter tre gode teskjeer Aqua Base utrørt i et glass vann.
Kl 1900: pH = 6,8.
28.2. Kl 1830: NH4 = 0!, NO2 = 0,2, NO3 = 120, pH 6,5. Det hjalp å høyne pH med Aqua Base, prosessen som tydelig hadde stoppet opp, er i gang igjen.
Gir 6 ml Salmi og 1,5 teskje Aqua Base.
1.3. Kl 1600: NH4 = 0,4, NO2 = 0,07, NO3 = 120, pH = 6,5. Skifter 150 liter vann, tilsetter 6 ml Salmi, 30 ml Easy-Life, 25 ml jern, 25 ml flytende plantenæring og ½ ts Aqua Base.
Kl 2000: NH4 = 2,5, NO2 = 0,4, NO3 = 120, pH 7, KH 4.
2.3. Kl 1600: NH4 = 0,4, NO2 = 1,0, pH 6,5. Tydelig at nitrifikasjonsprosessen stoppet opp pga. for lav PH og at den nå er i gang igjen, bortsett fra at Nitritverdiene henger igjen. Tror nok dette skal gå bra likevel.
Kl 2000: NH4 = 0,2, NO2 = 0,1, pH = 6,5. Gir ½ ts Aqua Base og 6 ml Salmi.
3.3. Kl 1800: NH4 = 0,0, NO2 = 0,05, pH 6,5. Gir ½ ts Aqua Base og 7 ml Salmi
4.3. Kl 2000: NH4 = 0,1, NO2 = 0, pH = 6,0. Gir 7 ml Salmi og 1 ts Aqua Base.
5.3. Kl 2000: NH4 = 0, NO2 = 0, NO3 = 120, pH = 6,5. Gir 2 ml Salmi for å holde prosessen i gang, men det ser ut til at jeg nå kan sette inn fisk! Sjekker igjen fredag morgen 6.3.
Limt inn to rekker med blått diodelys og tre spotter med hvite dioder, kjøpt hos CO. Kjøper en trafo til slik at disse kan kobles til hvert sitt koblingsur. Får derved forsiktigere overgang fra mørke til lys, samt ”måneskinn” separat.
6.3. Armaturet er på plass igjen.
Kl. 1000: NH4 = 0, NO2 = 0,025, pH 6,0. Setter i gang massivt vannskifte, 375 liter vann som er temperert til ca 21 grader. (Takk til CO for billige plastdunker på 55 liter i matkvalitet!)
Måler igjen etter vannskifte og tilsetter eventuelt litt Aqua Base. Om nitrat ikke er tilstrekkelig lav, bytter jeg mer vann.
Nitrit ok, Nitrat litt høy, men inngangsverdien på tappevannet er ca 20.
Vært på ”fisketur” hos Dahls dyrerike i ettermiddag. Hadde med hjem 8 Corydoras sterbai, 5 Botia histrionica, 20 Hemmigrammus bleheri og 24 Paracheirodon innesi .
Tilvenning med tilsetting av små, hyppige tilførsler av akvarievann over ca 1,5 timer. Fiskene viser fine farger og tar nesten med en gang hele karet i bruk. Virker som de trives. Forer forsiktig to ganger i dag, JBL tørrfor.
7.3. NO2 = 0. PH i underkant av 7, bør noe ned. "
Senere har jeg brukt metoden på en 230 liter, en 160 liter og en 54 liter. De to siste har jeg holdt i gang i mange uker før jeg fikk satt inn fisk, helt problemløst og enkelt. Nå funker alle 4.
Takk! Det ante deg kanskje at jeg var i ferd med å Google "oppstart" og "Salmi"? Og så fikk jeg det helt av deg selv! Tror jeg bare har noe skummelt på grønne flasker som lukter rent og neppe er fra Lilleborg, men pinsen tar slutt og vi har ikke dårlig tid. Nå har jeg oppskrift!
Var innom for å kjøpe planter torsdag, men det er jo transportstreik, så det er fortsatt stusselig i storekaret. Men i 54-literen vimser det nytt liv. Fem nye Endlere har sett dagens lys, og så var det de rekene jeg har studert så lenge. Nå er de på plass, etter tilvenning og karantene (av vannet, reker bærer visst ikke på noe fisk kan få..). Merkelige kreaturer. Helt stille så man nesten tror de er døde, og så full fres. Mosen er helt ren...

Reke i solnedgang.
.[External Image]


Og du er - ufarlig?!?
[External Image]

Rett ut i karet og i arbeid
[External Image]

Filteret er rekesikret med blåsvamp, ikke spesielt vakkert så jeg håper det er effektivt. Og det var på høy tid med filterrens, masse grumsevann er nå pøst i filteret til Juwelen. Det blir spennende å se hva som skjer, det ble klart igjen på et øyeblikk i alle fall.

I 160-literen er det bare sorgen. Får ingen skumle utslag på noe annet enn fosfor, og den holdes under kontroll med vannskift. Men sykdom har vi. En bittebitteliten tynn og sliten Cory veltet bare over på siden og fikk slippe før den ble levende for. Da skulle det være åtte igjen, men jeg kommer ikke opp i det antallet uansett hvilke briller jeg tar på. De jeg ser, har i alle fall vokst en masse sammenlignet med tuslingen. En av Black Mollyene har fått øyene mer og mer på stilk, så hun fikk slippe i dag da hun ble prikkete også. Og den store sorte madammen var grå over ryggen. Tre dager uten medisinering, er redd eSHa ikke biter på hva det nå er vi har. Sukk
Stilige reker! Og så utrolig leit at det igjen (eller fortsatt!) er sykdom i 160-literen. Synd det ikke finnes dyrleger for fisk... Krysser fingrene for at ting mirakuløst bedrer seg!
Oppstart med ammonium (salmi), test-tabell
Dato ------ pH -- NH4 - NO2 - NO3 - Tilsetning
21.05.10 - 7,5 -- 0,1 -- 0,05 - 10 --- Kun springvann
24.05.10 - 7,5 -- 0 ---- 0,05 -- 5 ---- 4,5 ml Salmi
25.05.10 - 7,5 -- 0,1 -- 0,1 --- 5 ---- 4,5 ml Salmi
26.05.10 - 8 ---- 0,3 -- 0,1 ---10
27.05.10 - 8 ---- 0,4 -- 0,1 --- 5 ---- 10 ml eikebarkekstrakt, NH4 0,8
28.05.10 - 7,5 -- 0,8 -- 0,2 --- 5
29.05.10 - 7,5 -- 0,8 -- 0,3 --- 10 --- Filtergugg fra 54-literen
30.05.10 - 7,5 -- 0,4 -- 0,6 --- 10
31.05.10 - 8 ---- 0,4 -- 0,8 --- 10 --- 5 ml eikebarkekstrakt BGA over hele karet
01.06.10 - 7,5 -- 0,2 -- 1+ --- 10 --- 5 ml eikebarkekstrakt, HappyLife Algin Extra
03.06.10 - 8 ---- 0,2 -- 0,8 --- 5 --- 10 ml eikebark, GH+. 4,5 ml Salmi
04.06.10 - 8 ---- 0,8 -- 0,8 --- 5
05.06.10 - 7,5 -- 0,8 -- 0,4 --- 10 --- Plantet nokså tett
06.06.10 - 8 ---- 0,4 -- 0,4 --- 10
07.06.10 - 8 ---- 0,2 -- 0,6 --- 10
08.06.10 - 8 ---- 0,1 -- 0,6 --- 5 ---- 10 ml eikebarkekstrakt og en dash Absolut
09.06.10 - 7,5 -- 0,8 -- 0,4 --- 20
10.06.10 - 7,5 -- 0,2 -- 0,4 --- 20
11.06.10 - 7,5 -- 0,1 -- 0,1 --- 10 --- 4,5 ml Salmi
12.06.10 - 7,5 -- 0,4 -- 0,2 --- 15
14.06.10 - 7,5 -- 0,0!!!- 0,05 - 10 --- 4,5 ml Salmi, Flytende næring + FE (var 0)
15.06.10 - 7,5 -- 0,4 -- 0,4 --- 20 --- Happy-Life Algin Extra etter litt slamsuging
16.06.10 - 8 ---- 0,1 -- 0,2 --- 20 --- 5 ml eik, filtergugg
17.06.10 - 7,5 -- 0 ---- 0,025- 20 --- 4,5 ml Salmi
18.06.10 - 7,5 -- 0,2 -- 0,4 --- 20
19.06.10 - 7,5 -- 0 ----- 0,1--- 15 --- Filtergugg
20.06.10 - 8 ---- 0 ----- 0 ----- 10 --- 4,5 ml salmi, 5 ml eik
21.06.10 - 7,5 -- 0,2 -- 0,4 --- 20
22.06.10 - 7,5 -- 0,1 -- 0,1 --- 20 --- Algin Extra
23.06.10 - 7,5 -- 0 ----- 0 ----- 20 --- 4,5 ml Salmi
24.06.10 - 7,5 -- 0,2 -- 0,4 --- 40 --- Vannskift
29.06.10 - 7,5 -- 0 ----- 0 ----- 20 --- Algin Extra, Fe, Happy Plant
02.07.10 - 7,5 -- 0 ----- 0 ----- 20 --- Vannskift, slamsug, mer sand
04.07.10 - 7,5 -- 0 ----- 0 ----- 10 --- Fem små fisk over!
06.07.10 - 7,5 -- 0 ----- 0 ----- 10 --- Algin Extra, mer yngel over
08.07.10 - 7,5 -- 0 ----- 0 ----- 10 --- Fe, Happy Plant, store sverdmor på plass.

Med røtter, stiklinger og BGA:
[External Image]

Rent glass, tåkete vann etter herjing. Alle planter er like lange, gleder meg voldsomt til vekst!
[External Image]

Merkelig perspektivforvrenging i dette karet, her ser det jo nesten beplantet ut!
[External Image]
Spennende og morsomt at dere prøver denne metoden. Absolut var en helt ny vri. Skal tro hvordan småpussa bakterier oppfører seg?

Jeg ville ha gitt Salmi litt oftere for å holde NH4 på et høyere nivå. Dels fordi det blir enklere å se hvor langt prosessen har kommet (hvor mye NH4 som gjøres om til NO2 i løpet av et døgn), men også fordi dere da får en større mengde bakterier av begge slag og kan sette inn flere fisk om dere ønsker. Vil dere sette inn noen få av gangen, er det selvsagt helt problemfritt. Det er ufarlig å la bekteriefloraen tilpasse seg en mindre biologisk belastning. Det motsatte er som kjent skumlere.
Jeg har vært inne på tanken om å pøse på litt, men så var det pH'n, da. Det ser ut som om prosessen stopper med pH rundt 8, kanskje fordi ammonium tipper over til ammoniakk? Før planting var det ikke noe annet enn alger som kunne ta overskuddet, og nå med en mindre formue i planter på plass tar vi det med små museskritt. Fisk blir det ikke før over ferien uansett, tror jeg, men det er moro å forsøke og få stabilitet så raskt som mulig :o)
Snodig med pH`n. Jeg opplevde klar økning i pH etter den første store dosen med Salmi, men deretter sank den og med små svingninger opp og ned, var den mest på den lave siden. Hos meg sank pH helt ned til 5 som følge av nitrifikasjonsprosessen og da stoppet hele prosessen opp. Den kom igang igjen da jeg hevet ph til ca 6 - 6,5. Kanskje dere ikke har gitt så stor dose at nedbrytingen av ammoniakken gir syre som biprodukt i noen særlig grad?
Om dere kjører på med mer Salmi, slik at NH4 ikke synker lavere enn til 0,4 til 0,5 før dere igjen gir en dose, kan dere være sikre på at prosessen ikke stopper på grunn av næringsbrist.

Har dere høy pH på tappevannet? Her ligger det stabilt på 7,0 og senkes derfor med eikebarkekstrakt. Synes det gir øket algevekst, ikke så mye som da jeg brukte Ph minus som inneholder relativt mye fosforsyre, men mer enn da jeg ikke brukte noe og pH la seg på ca 6,8 pga. røttene.
Nei, vi har pH mellom 6 og 7 på tappevannet, det er derfor jeg synes det er så merkelig at den ligger så høyt i karene. I 54-literen er det en kjemperot som antagelig hjelper til å holde pH rundt 7,5, men i de store karene sniker den seg opp til 8, mens KH og GH er lav. Nå kan næringssubstratet i det store karet spille inn, særlig når jeg roter rundt med planting, men i 160-literen er det bare grus. Veldig komplisert for en blondine.

Når det gjelder overgangen fra ammonium til nitritt synes jeg å se en sammenheng, men med sultne planter er det nitritt til nitrat jeg er usikker på. Venter i spenning på hva vodka-slurken har satt igang. Forskrekkelig drikke, moro om den kan brukes til noe fornuftig :o)
Og så var NH4 nesten 0. Ny dose Salmi tilsatt, og andre runde Algin Extra, BGA har tatt seg litt opp igjen, men første runde bremset prosessen veldig, så jeg lever i håpet om frodig plantevekst og null alger. Blondiner er sterke i troen...

I 160-literen er det noe mystisk som skjer. Den eldste Platy-madammen takket for følget, det var hun som hadde symptomer lengst. Nå er det den eldste sorte mollyen som står for tur, liker ikke fargen, og øynene stritter litt. I tillegg er det bare syv Pandaer uansett hvor mye vi teller, så hvor nummer åtte har gjort av seg....

PO4 er nokså blå, og synker ikke til tross for storrengjøring av filter og bunnlag. Første rens siden vi satte igang filteret, og det var nok ikke unødvendig uansett. Nå passer vi på, skifter vann, og lar det skje som skal skje. Det dukker opp ny yngel med mellomrom, vårt eget avkom er over seg av lykke over den bittelille knallgule skapningen med sorte prikker, for den er hans! Og bortsett fra den slitne utseendet på Mollyen virker alle friske og fornøyde.

I lykkelandet er alt vel, men rekene har slått seg til bak kjemperota, titter bare fram en gang i blant. Nå er det håp om at sand blir levert snart, da byttes røtter og sand, og Endler-herrene flytter inn til haremet sitt. Hvis jeg bare får tenkt ut noe smart, følger Coryene etter. Hvordan få tak i dem? Og bare dem? Det er en artig gåte. Men de har holdt ut i grusen lenge nok, vil gjerne få koll på at de får nok mat uten å konkurrere med mallemonstre og Botia-banditter. For de er jo helt hjelpeløst dårlig utrustet til kamp :o)

Har forøvrig omsider fått ok på å bytte Botiaene i noe mer plantevennlig. Og rekevennlig. Og gule skjellvennlig. Og mordersneglevennlig. Må ha gode hjelpere i et dypt plantekar. Gleder meg! Så får Ancistrusen få med seg den triste sutteklut-sverdbregnen sin, mens jeg håper de andre plantene ikke faller i smak. Gleder meg!
Tilfeldig bekjentskap
© Ariel Bornstein
Reklame for plussmedlemskap