BILDESERIE: Corydoras cf. burgessi i lek og egglegging

At jeg er fullstendig fortapt i Corydoras og aldri kan få nok av dem, er vel ingen hemmelighet etterhvert, hehe

Her om dagen tok jeg en lang serie bilder da jeg satt og så på en gruppe Corydoras cf. burgessi i lek. Disse vil jeg gjerne vise og dele med andre akvarister. Mange lurer kanskje på hvordan leken foregår hos Corydoras, og andre syns bare det er moro å se bilder av Corydoras (jo flere, jo bedre, hehe)

Dessverre fikk jeg ikke tatt et bilde av selve T-posisjonen (som er da overføringen av melke fra hannen til hunnen skjer), siden fiskene viste et anfall av blyghet når det skulle gjøres, og gjemte seg bak en buskete plante. Ute av rekkevidde for kameraet akkurat da altså. Men resten er å finne bilder av her.

Dette er en av de fineste artene jeg vet om! Den har et C-nummer, C-121, siden den ikke er vitenskaplig beskrevet enda. Men det nære slektskapet til en beskrevet art som heter Corydoras burgessi er så åpenbart at de muligens kan vise seg å være samme art med tiden. Derfor kalles de også Corydoras cf. burgessi.

I likhet med en rekke andre arter som stammer fra bi-elvene rundt Rio Negro i Amazonas, har også denne den oransje "luen" i pannen. Andre arter som ligner og som har dette er f.eks. Corydoras adolfoi og Corydoras duplicareus. Det finnes flere, men dette er de som har klarest og skarpest oransje farge på panneflekken. Mange andre arter har en mere gyllen flekk der.
Kroppsfargen er vanligvis hvit på C121, som står i klar kontrast til de svarte tegningene og den oransje "luen" på hodet. Men når denne arten går i lek, forandrer hannene farge. Den hannen som har "sjefsrollen" under leken, blir rett og slett brun. Jeg vet ikke hvorfor hannen forandrer farge da, men det er sannsynligvis for å signalisere noe enten til hunnen eller til de andre hannene som forsøker å blande seg inn i sakene og kapre hunnen fra ham. Med den brune fargen vet kanskje hunnen lettere hvilken av de hannene som er den rette, av det kobbelet med hanner som henger etter henne. Det er ofte både 3 og 4 hanner som forfølger en hunn.
Dette var kun teorier om hvorfor fra min side, det kan jo godt hende det er helt andre grunner. Men at det har en hensikt, det at hannen endrer farge, er helt sikkert, for naturen ordner ikke ting som er unødvendig eller bortkastet

Eggene til denne arten mugner dessverre veldig lett, hvis man ikke er påpasselig med vannet de klekkes i. Nå har jeg endelig "knekt koden" på disse, og eggene jeg plukker og setter i klekkebeholderen, ligger i vann med ph mellom 5.5 og 6.0. I tillegg tømmer jeg oppi "en dæsj" med sortvannsekstrakt (fra flaske, siden jeg er lat...Aqua Medic Amazon) Dette gir bra klekkeprosent, og eggene mugner ikke. Man kan evt lage sitt eget sortvann av torv om man ønsker, da dette sannsynligvis har samme effekt.

Siden det er et maksimum på 3 bilder pr innlegg her på AF, så jeg må poste i flere innlegg på rad da jeg har mange bilder på lur i denne serien (enda flere enn jeg legger ut her)

Hunnen er forfulgt av ivrige hanner. Den som er "Dagens Utkårede" er hannen som er brun av farge.
[External Image]

[External Image]

En hann som prøver seg, men han er ikke den utvalgte så han "får ikke noe". Hunnen unngår han.
[External Image]
så fint.

PS. liker karene dine veldig godt :o)
Bilder i serien.










En (hvit) hann som prøver seg, men han er ikke den utvalgte så han "får ikke noe". Hunnen unngår han.
[External Image]

Her har den riktige hannen (brun) kommet til
[External Image]

Her har T-posisjonen skjedd i buskene, og de kommer frem igjen. Nå har hunnen et egg hun bærer mellom bukfinnene, og hun drar avsted for å finne en plass hun vil klistre det fast.
Fiskene rundt henne er hanner som gjerne vil "være med" i leken.
[External Image]
Bilder til serien












Close-up av hunne med egg.
[External Image]


[External Image]


[External Image]
Bilder til serien (de siste)





















Hun velger denne planten og sikter seg inn mot den.
[External Image]

Nå har hunnen funnet et sted hun "godkjenner", og ser man nøye etter, har hun benyttet samme plass før. Det henger flere egg der allerede, på undersiden av plantebladene.
[External Image]


[External Image]

skulle hatt cory kar selv hvis jeg hadde hatt plass =(
Jeg må spørre; den heldige pappa her, er den mørke fargen en leksfarge eller er den så mørk alle dager av året?
TrudeHell
Jeg må spørre; den heldige pappa her, er den mørke fargen en leksfarge eller er den så mørk alle dager av året?


Han er kun brun under lek og egglegging. Ellers i året er han hvit

Dette er forresten viltfangede fisk, og de er strikte sesong-lekere. Kun i vintermånedene de leker. De starter tidlig på vinteren og fortsetter til april en gang. Deretter er det bom stopp i minst et halvt år. Ikke et eneste egg i sommer-halvåret.
Fantastisk kvalitet på bildene dine Mona, og veldig morsomt å se leken beskrevet ved hjelp av bilder , takk!
Tilfeldig bekjentskap
© Erik Rune Larsen
Reklame for plussmedlemskap