mye planteavfall/biomasse -> mer bakterier til nedbrytning som bruker mer oksygen -> fisker og filterbakterier mistrives og dør av oksygenmangel. Etter å ha lest mange poster i andre akvarieforum har jeg lest flere innlegg/tråder om akvarister som har hatt stabile akvarier i flere år. Så finner de ut at de skal teste vannet for fosfat. Verdien er høy (i forhold til andre akvarier), akvaristen finner ut at han skal fjerne fosfat, gjør dette og akvariet bryter sammen pga fosfat var en av pH-bufferne i akvariet. Er fosfat skadelig for fisk Jeg har ikke funnet NOE info som tyder på at fosfat i seg selv skader fisk i de konsentrasjoner det er snakk om i akvariesammenheng. Flere typer fiskefôr inneholde fosfater, plantenæring inneholder ofte fosfater og det samme gjør enkelte pH-bufferløsninger. Skadeligheten kommer, fra det jeg kan lese meg til, i det du får algeoppblomstring ---> oksygenmangel, eller at du buffrer pH til et nivå utenfor fiskens konfortsone. Har du kontroll på alger og stabil pH finner jeg ingen dokumentasjone på skadelighet for fisk. Dette er generelle observasjoner jeg har gjort etter mye lesning på diverse fora, litteratur. Jeg ble gjort oppmerksom på hele fosfat"problematikken" igjen igår i en annen tråd og gjorde da mer research. Jeg henviser ikke til noen kilder her, da dette er mest generelle inntrykk etter å ha lest talløse biter av info. Jeg håper på innspill, erfaringer, forskning osv som kan belyse dette ytterligere. Alden"> mye planteavfall/biomasse -> mer bakterier til nedbrytning som bruker mer oksygen -> fisker og filterbakterier mistrives og dør av oksygenmangel. Etter å ha lest mange poster i andre akvarieforum har jeg lest flere innlegg/tråder om akvarister som har hatt stabile akvarier i flere år. Så finner de ut at de skal teste vannet for fosfat. Verdien er høy (i forhold til andre akvarier), akvaristen finner ut at han skal fjerne fosfat, gjør dette og akvariet bryter sammen pga fosfat var en av pH-bufferne i akvariet. Er fosfat skadelig for fisk Jeg har ikke funnet NOE info som tyder på at fosfat i seg selv skader fisk i de konsentrasjoner det er snakk om i akvariesammenheng. Flere typer fiskefôr inneholde fosfater, plantenæring inneholder ofte fosfater og det samme gjør enkelte pH-bufferløsninger. Skadeligheten kommer, fra det jeg kan lese meg til, i det du får algeoppblomstring ---> oksygenmangel, eller at du buffrer pH til et nivå utenfor fiskens konfortsone. Har du kontroll på alger og stabil pH finner jeg ingen dokumentasjone på skadelighet for fisk. Dette er generelle observasjoner jeg har gjort etter mye lesning på diverse fora, litteratur. Jeg ble gjort oppmerksom på hele fosfat"problematikken" igjen igår i en annen tråd og gjorde da mer research. Jeg henviser ikke til noen kilder her, da dette er mest generelle inntrykk etter å ha lest talløse biter av info. Jeg håper på innspill, erfaringer, forskning osv som kan belyse dette ytterligere. Alden">

Fosfat i vannet

Jeg vil med denne tråden gjerne oppfordre til diskusjon rundt fosfats rolle i akvariet. Det finnes ikke veldig mye info om fosfater og hvilke biologiske og kjemiske prosesser det inngår i.
Den generelle oppfatning er at fosfat er "farlig" og skal være så godt som ikke-eksisterende i akvariet, se bare på antallet fosfatsenkende filtermedier, eller kjemikalier.

Jeg har brukte mange timer på internett og i bøker for å finne ut hvilke roller mange av ionene/anionene i akvariet har.

Det jeg kan finne ut om fosfat er:

- Er en effektiv pH-buffer grunnet formel PO4³?
Hvordan selve bufferligningen ser ut må nesten en kjemiker hjelpe meg med.

-De fleste fosfat-tester er helt ubrukelige. For det første måler de kun uorganisk fosfat (det finnes mange organiske fosfatforbindelser i vannet), i tillegg er selve testene veldig unøyaktige sålenge de ikke kalibreres mot en kjent fosfatkonsentrasjon.

- KAN skape kraftige algeoppblomstringer i både naturen og i våre akvarier. MEN, dette skjer kun når det er en ubalanse mellom de andre makro og mikronæringene i vannet. Jeg kjører selv høy fosfatkonsentrasjon og har pr idag ikke algeproblemer. Heller ikke planteakvarieguruene får alger pga fosfat. Da er det en ubalanse et annet sted som gjør det.
Et forhold på 10/1 nitrat/fosfat + god tilgang på mikronæringsstoffer i tillegg til et par grader GdH og KdH i akvariet hindrer alger.


-Grunnen til at fosfat er så forhatt;
(forenklet)
Fosfat skaper algeeksplosjon. Mye alger -> mye planteavfall/biomasse -> mer bakterier til nedbrytning som bruker mer oksygen -> fisker og filterbakterier mistrives og dør av oksygenmangel.


Etter å ha lest mange poster i andre akvarieforum har jeg lest flere innlegg/tråder om akvarister som har hatt stabile akvarier i flere år. Så finner de ut at de skal teste vannet for fosfat. Verdien er høy (i forhold til andre akvarier), akvaristen finner ut at han skal fjerne fosfat, gjør dette og akvariet bryter sammen pga fosfat var en av pH-bufferne i akvariet.



Er fosfat skadelig for fisk
Jeg har ikke funnet NOE info som tyder på at fosfat i seg selv skader fisk i de konsentrasjoner det er snakk om i akvariesammenheng. Flere typer fiskefôr inneholde fosfater, plantenæring inneholder ofte fosfater og det samme gjør enkelte pH-bufferløsninger. Skadeligheten kommer, fra det jeg kan lese meg til, i det du får algeoppblomstring ---> oksygenmangel, eller at du buffrer pH til et nivå utenfor fiskens konfortsone.
Har du kontroll på alger og stabil pH finner jeg ingen dokumentasjone på skadelighet for fisk.


Dette er generelle observasjoner jeg har gjort etter mye lesning på diverse fora, litteratur. Jeg ble gjort oppmerksom på hele fosfat"problematikken" igjen igår i en annen tråd og gjorde da mer research. Jeg henviser ikke til noen kilder her, da dette er mest generelle inntrykk etter å ha lest talløse biter av info.

Jeg håper på innspill, erfaringer, forskning osv som kan belyse dette ytterligere.


Alden
Kan iallefall si at jeg aldri har hatt eller har problemer med fosfat i ferskvann. Først når jeg begynte med saltvann ble denne problematikken aktuell. Det er som du sier alger som er det vanligste "synlige" problemet/beviset på for mye fosfat, og da først og fremst i saltvann. Jeg bruker et produkt som heter rowaphos for å fjerne dette. Det er nok den mest kjente fosfat- fjerneren. Men også andre ting som alger (makroalger) er effektive på å momse unna dette. Disse blir først og fremst brukt i sump. Men til og med i saltvann vil du alltid beholde ørsmå mengder av "avfallsstoffer" som fosfat og nitrat som næring til alt som vokser og gror. Dette trengs vel enda mere i ferskvann der først og fremst planter trenger dette som næring
Dette glemte jeg å nevne ja. Fosfat i saltvann. Av det jeg kan lese meg frem til er fosfat spesielt ugunstig for koraller. Men også fisk og andre saltvannsevertebrater er mange ganger mer ømtålig mot fosfat enn det som gjelder for ferskvann.
Jeg har hatt algeproblemer i 375-liter og 160-liter etter bruk av Tetra pH- (pH minus) og et bufferpulver som begge inneholder fosforsyre.

Fosforsyren ga meg veldig stabil pH, dog, omtrent akkurat hvor jeg ville ha den, men algene gjorde at det ikke var verdt det i lengden. Verst var det selvsagt i det minste karet.
For de fleste akvarister er det fullstendig unødvendig å tilføre fosfater. ENESTE unntaket er tungt beplantede akvarier med lite fisk. pH bør reguleres og buffres på andre måter. Aller helst med karbonat/CO2

Hovedkilden til fosfater i brorparten av akvarier er gjennom flakfôr. Utifra hva jeg kan se inneholder slikt fôr opp mot 2% organisk fosfat. Fisken trenger dette til benbygning og dannelsen av DNA-molekyler. Overskuddet av fosfat fra maten skilles så ut via avføring. Her finner en konsentrasjoner også opp mot 2%.

Og her er vel hovedgrunnen til at en skal unngå overfôring. For mye flakfôr -> mye fosfater frigis i vannsøylen -> algeoppblomstring.

Det jeg trekker ut av dette er at en bør kutte ned på flakfôret og bruke mer insekt/planktonbaser fôr. Og når du bruker flakfôr, pass på at alt blir spist opp.


Jeg har vel i min søken etter opplysninger om fosfat prøvd å finne argumenter som støtter meg i at fosfat ikke er skadelig for fisk. Jeg kan ikke finne noen info som indikerer skadelighet for fisk. Men spørsmålet er vel heller ; Finnes det noen gode grunner til å holde høye fosfatkonsentrasjoner?

Svaret er nei. En kan buffre pH rundt andre ting enn fosfat. Dette vil gi mye mindre algeproblematikk.

Unntaket er tungt beplantede akvarium med lite fisk. Her kan det være hensiktsmessig å tilfføre små doser fosfat.

For 90% av akvariene bør fosfat rett og slett bare unngås/holdes under 0,05ppm.


Mine fosfatkonsentrasjoner på 3-4ppm er vel svaret på hvorfor jeg alltid får så mye CO2 når jeg leser av tabellene. Hele pH/kH/CO2 sammenhengen er ugyldig i mitt akvarium.



Dette er igjen synsing og mine personlige konklusjoner etter å ha brukt flere timer på å lese om temaet. Kom gjerne med innspill og rettelser

Alden
Hei,
PO4 er i utgangspunktet en av de viktigaste hovednæringsstoffer for planter og etter min mening ikke noe problem for de fleste ferskvannsakvarier. Det som gjelder i naturlige vann (innsjøer) med limitasjon av PO4 og algeoppblomstring (svevealger) gjennom eutrophication (PO4 over 50µg/l) gjelder ikke for akvarier. Sveveealger i akvarium er sjelden og den eneste algefamilie som vokser godt under rikelig PO4 er brunalger (penselage) og evt BGA (ved samtidig lav NO3). Så PO4 alene er ikke noe som trigger alger.
Man ser det egentlig ganske godt på mange akvarier med masse fisk og intens foring at de går stabilt og hvis man måle ligger de mellom 1 og 2 mg PO4.

I mine akvarier som er plante- eller rekeakvarier får eg problemer med alger når eg gjødsler for lite, men her er det både NO3 og PO4 mangel som kan være problematisk. PO4 nivået gjødsler eg opp til 0,5 mg/l en gang per veke og ved slutten er den 0.

Tror ikke at PO4 er farlig for fisk, men i mine akvarier prøver eg å kontrollere eg PO4 for å holde den under 0,5. Har mistanke om at PO4 over 1mg/l kan være suboptimal for biereker.

Mvh

Micha
Tilfeldig bekjentskap
© Tone Andreassen
Reklame for plussmedlemskap