Ikke akkurat akvarist.... (side 7)

Helt rent glass finnes ikke hos EOS-eiere, jeg pusser og gnir og skraper og puster dugg på og gnir og lyser sideveis med lommelykt og gnir...

Et tips, vri hjulet på venstre side ett hakk mot deg til P, da har du fortsatt full automatikk, men uten den automatiske blitzen. Bildene blir ikke like vellykket hver gang da, men du slipper unna med litt glassgrums, og den blitzen blir man jo helt sprø av! Er du i det virkelig eksperimentelle hjørnet, vrir du til den løpende mannen og forfølger fisken med en eller annen rød prikk, autofokusen jobber seg halvt ihjel, men du verden så moro!

Jeg har nå vært inne på menyen og surret, så jeg har bare midtprikken. Og har glemt hva jeg gjorde for å få til det. Mener det var en knapp jeg trykket på, men det var mørkt og det satt en vipe på plenen og kameraet fokuserte på et tre. Da bare gjorde jeg ting. Angrer litt nå...

Gøy at du er i gang :o)
Takk for tipset Linda, jeg vet at det er godt etter å ha sett de bildene du tar.

Skal prøve meg frem litt etter litt, men helst slik at jeg kan komme tilbake til utgangspunktet...

Et par bilder til.
Bilde 1 er A. atahualpa, opprinnelig en trio, men nå med 8 yngel på ca 1,5 cm. Krever ekstremt surt vann og går hos meg i pH 3,8. Naboer til A. barlowiyngelen som har tilnærmet samme pH.
Bilde 2 er av reolen med 54 litere og Apistoer i alle.

Bilde 3 viser en del av akvarieommet med en 160 liter med to gjenlevende Apistogramma, en A. sp. Nanay hann og en A. agassizzi hann samt 20 Nannostomus beckfordi. Dessuten en 54 liter med en trio A. sp. "Napo 3" og endelig 530 literen som er sørgelig tom for øyeblikket. Hadde mange Apistogramma sp Nadelstreifen og A. sp, Pebas her, men satte inn Nannostomus beckfordi som "ditherfish". Ikke vellykket, rollene ble byttet om. Fikk berget et par A. sp. Pebas som jeg har yngel av (går i en 54 liter i relolen), mens foreldrene er døde, og en A.sp. Nadelstreifen som viste seg å være en hann, også i en egen 54 liter i reolen.

Må finne ut hva jeg skal gjøre med 530 literen. Kunne vært artig å få Nannostomusene til å yngle, det gar faktisk skjedd i et av reolkarene, der det rusler en rundt aom er bare en tredel så stor som de andre, altså har de ynglet.
Plussmedlem
Må si at det var en virkelig flott, hjemmesnekret reol!
Takk Anders, er ubeskjeden nok til å være fornøyd, også med at alle karene er boret opp og har overløp inne i hjørnefilteret med avløpsrør bak reolen. Bare å fylle nytt vann og a det renne over.
Flotte og frodige kar du har! Får du planter til og overleve i karene med lav pH?
Har og oppleve N. Beckfordii som hissige, men innbyrdes i gruppen. blei igrunnen overrasket, da jeg trodde de var ganske fredelige!
MVH Pål
Takker!

Det flere planter som trives i så surt vann som jeg har. Selv har jeg:
Limnophilia sessiflora, Cryptocoryner, Javamose, Echinodorus augustifolius eller E. tenellus, Ceratopteris thalictroides (gulrotgress) (jeg bruker den som flyteplante og da får den et imponerende rotsystem som henger ned nesten til bunnen i 54 literne) og Limnobium laevigatum, også en flyteplante som formerer seg raskt og krever at du fjerner en neve eller to hver måned. Dette gir masser av skjulesteder for Apistogramma, noe de setter stor pris på, dessuten holder disse plantene algene vekk og hjelper til med å redusere ammonium og nitrat.

Javamosen er super også fordi den gir gode beitemuligheter for yngel. Apistogramma trives best i den nederste delen av karet, de finner da også maten sin ved å sile sanda gjennom gjellene, og da er det utmerket med sterkt plantevekst fra overflaten og nedover, samt noen enkelte som som er plantet i bunnlaget. Pass på å få nok fritt bunnareale for næringssøk for fiskene.
Pål sine fisker
Har og oppleve N. Beckfordii som hissige, men innbyrdes i gruppen. blei igrunnen overrasket, da jeg trodde de var ganske fredelige! MVH Pål


Har diskutert dette på e-post med Tom C. Han hadde ikke hatt noen N. beckfordi med den oppførselen jeg har opplevd, hissige som fy. Tom C er ikke bare kunnskapsrik, men også svært hjelpsom, så han har sjekket dette fenomenet med en kapasitet på nettopp Nannostomus. Der fikk han info om at det fra Indonesia kommer Nannostomus som "viser ekstremt aggressiv oppførsel. Sitat fra Tom C: "Man har mistanke om at de bruker leksfremmende hormoner/kjemikalier for å effektivisere avlen på annen fisk, så hvorfor ikke her også. Men dette er jo normalt en meget lett fisk å formere, så det skulle ikke være behov for slikt... om man ikke vil øke produktiviteten langt utover det normale for arten. De Indonesia-drettede N. beckfordiene viser også leksdrakt store deler av tiden, noe som ikke er normalt i det hele tatt"

Muligens gir oppdretterne dem veksthormoner - anabole steroider av et eller annet slag. det er jo en kjent sak at de som bruker den slags medikamenter for å bygge muskler f.eks. blir hissige og har dårlig selvkontroll. Slike bivirkninger kan kanskje forekomme hos fisk også?

De N. beckfordi jeg fikk, kom i alle fall nettopp fra Indonesia. Neste gang skal jeg ha viltfanget eller oppdrett fra andre steder enn Asia.
530
Muligens gir oppdretterne dem veksthormoner - anabole steroider av et eller annet slag. det er jo en kjent sak at de som bruker den slags medikamenter for å bygge muskler f.eks. blir hissige og har dårlig selkontroll. Slike bivirkninger kan kanskje forekomme hos fisk også?


Min bittelille svigerinne (utenpå, ikke inni) overtok for noen år siden en Rottweiler som en luring hadde gitt anabole stereoider, 75 kg sort raseri. Den ble verdens snilleste, godeste mest tålmodige hund etter noen måneders hardt arbeid. (Min sønn var rundt året da han så den første gangen, han pekte med store øyne og sa "møøø"...).

Hunden ble normal etter "avvenning", men det er kanskje for mye forlangt av fisk? Grusomt med kynisk avl. Mistenker at endel levendefødere også får i seg noe, ettersom det kan være så vrient å få "butikk-kjøpt" fisk gjennom første fødsel hvis de er yngelsprengt før man får dem i hus. Neste generasjon har ikke de samme vanskelighetene...

Når vi ser enkelte resultat av avl, særlig fra Østen, som "Bubble-eyed" slørhaler, selvlysende fisk, "dresserte" fisk, tatoverte etc., så skal det mye til å forundre en.

Forøvrig må jeg beundre din svigerinne for å ta fatt på en slik oppgave. For rundt 45 år siden ble jeg overfalt av to rottveilere og måtte til lege med to hull i baken etter nærkontakt med et sett hjørnetenner. Totalt uprovosert. Har hatt problemer med rottveilere etter det.
Spennende teori ang hormoner og atferd, men det hørs ikke helt usannsynlig ut nei! Vet at fiskene jeg kjøpte ikke var VF, men hvor de var oppdrettet fikk jeg ingen info om!
MVH Pål
530
For rundt 45 år siden ble jeg overfalt av to rottveilere og måtte til lege med to hull i baken etter nærkontakt med et sett hjørnetenner. Totalt uprovosert. Har hatt problemer med rottveilere etter det.

Høres ut som meg og schafere det der.

Gjerne er det eierene og absolutt ikke hundenes feil at de blir slik, selvfoelgelig kan feil gener fremkomme, men rottweileren er faktisk en av de gladeste hunder jeg har vaert borti, men pga stoerrelsen dems kjoeper feil folk dem for aa bruke dem til aa skremme.
Schaeferen er en ennmannshund, den vil beskytte eieren med livet sitt, jeg synes den er avlet istykker og sikkert faatt et daarlig lynne pga dette ogsaa. Skal ikke uttale meg som en med kjennskap til hunder, men bare som tilskuer.
Har opplevd og bli jagd av gatebikkjer her nede mens jeg syklet, men jeg har fremdeles til gode aa bli bitt.
Blir jeg jagd slakker jeg heller farten, da pleier de aa gi seg. Vil jo ikke naere opp jaktinstiktene dems.
Man skulle hatt sertifikat for aa ha dyr, samme med unger, men det er det jeg mener.

Liker og lese her, staar gjerne mye interresant.
Legge igjen ett spor så jeg får oppdatteringer.
Flott reol.
Nydelige apistoer.

Espen
Kommentarer og yngelnytt
Galemor: enig med deg i at det er eierne som er ansvarlig for hunders oppførsel.

Black-Flys: takker og bukker. Bildet lyver nok litt, i et at selve karene ikke akkurat er "fotogene". De er tilpasset Apistoenes behov og er derfor ikke akkurat kandidater til månedens akvarie. Selv om karene er små, må jeg av og til bruke lommelykt for å finne fiskene.

A. Barlowi paret har et nytt kull. Hun har vært i leksdrakt en stund og jeg har sett klare tegn til flørting. Morsomt å se på, han er sikkert fire ganger så stor som hun, men lar seg lydig jage vekk når hun synes ungene skal ha plassen for seg selv. Meget oppmerksom liten dame. Yngelen er knøttsmå og virrer rundt henne så de er vanskelig å telle, men tror det er ca 20- 25 stk. Nå går det en håndfull fra forrige kull sammen med foreldrene og de helt unge søsknene. Trenger snart møte i MAK for å finne avtagere til overskuddet. Går rundt 20 halvvoksne A. Barlowi i et kar på vaskerommet også.
Flott oppsett du har fått deg og gøy og høre at det yngler oss deg.Slenger meg på denne tråden for fremtidige oppdateringer,skal bli gøy og lese hvordan det går videre.
Fisketuberkulose - skummel sykdom som også kan gi utslett hos mennesker
Har tatt en vrien avgjørelse som satt langt inne. Jeg kjøpte en hel gjeng Nannostomus beckfordi 9. april i år. Jeg skal ikke dra sammenhengen med datoen for langt, men det ble i et hvert fall ”overfallet på 530 og på 160 literen”!

Disse Nannostomusene var svært aggressive, hannene i 530 literen er i leksdrakt nesten konstant. Det kan se ut som de er i lek, men så ser en at det er to, av og til tre, hanner som ”danser” sammen i en slags synkronsvømming, tett inntil hverandre. Hunner blir bare jaget bort, når de har flyttet seg litt unna mister hannen interessen fullstendig.

Av de Apistogramma som gikk i 530 literen fikk jeg reddet en A. Nadelstreifen hann samt et par A. sp. Pebas over i hver sin 54 liter. Pebas paret døde ikke lenge etter, men etterlot seg et kull og nå er det 6 yngel. Yngelen i 160 literen av A. sp. Nanay etter paret jeg hentet hos Tom C samt alle de øvrige A. Nadelstreifen og A. sp. Pebas i 530 literen er døde mens alle N. beckfordi lever i beste velgående!

Jeg frykter at i tillegg til å være aggressive (etter gud vet hva oppdretterne i Indonesia har foretatt seg med dem), har de dratt med seg sykdom som de selv er immune for, muligens fisketuberkulose (Mycobacteriosis). I en artikkel om sykdom her på AF står det at dette kan medisineres, men i en bredt anlagt artikkel av Diana Walstad: "Mycobacteriosis - The Stealth Disease (2009)" oppgis det at det som anbefales mot dette er å fjerne alt fra akvariet og desinfisere det. Hun fant imidlertid ut at med UV filter koblet etter hovedfilteret 24 timer i døgnet, stoppet fiskedøden og et par infiserte fisk kom seg igjen. Diana Walstad stanset UV filtrering etter noen måneder. Hun satte inn ny fisk og undersøkte disse (disseksjon) etter 8 måneder. Ingen hadde blitt smittet.



Trolig er Mycobacteriosis skyld i en stor del av all fiskedød som ikke kan forklares. Svært mye av det som omsettes av fisk er infisert, men de er mer eller mindre immune.

Jeg sakser fra Diana Walstads artikkel (den ligger til fri nedlasting på nettet) og oversetter følgende:

”Mycobacteriosis (MB) forårsaker flere problemer enn de fleste akvarister er klar over. I en undersøkelse av 70 akvariefisk som hadde dødd av ukjent årsak, fant man [Lescenko 2003] at 63% hadde MB. I en separate studie [Gomez 2008], samlet man 200 tilfeldige, svekkede fisk (24 forskjellige arter) fra forskjellige dyrebutikker og private akvarier. Alle fiskene viste tegn på kronisk sykdom (vedvarende hudskader, dårlig kroppskondisjon, oppsvulmet mage etc). MB ble diagnostisert i 81 stk (eller 41%) av de 200 fiskene. Av de 24 artene som var representert I studien, hadde alle noen fisk som var infisert med MB. Halvparten av de svekkede guppyene hadde MB.
En nylig omfattende studie av 387 avdøde fisker, avslørte at 181 stk (47%) var infisert med mycobacteria (Zanoni 2008). Fiskene, alle fra forskjellige akvaristers kar, representerte 32 ferskvannsarter og 12 marine arter.”

Flere faktorer kan gjøre at sykdommen bryter ut, bl.a. stress og aggresjon. Jeg mistenker at at N. beckfordiene brakte smitten med seg og med aggressiv adferd stresset de mine ikke-infiserte VF og F1 Apistoer som derved ikke klarte å takle infeksjonen.
Derfor skal alle N.beckfordiene ut fra 530 og 160 literen samt fra tre 54 litere, i alt 75 fisk. De må avlives ettersom jeg verken kan selge eller gi bort fisk som både opptrer abnormt og som høyst sannsynlig er sykdomsbærere. Deretter skal de to store karene forsynes med UV filter, ett kommer i løpet av et par dager og ett til skal bestilles. I 54 literne har det ikke vært noen massiv fiskedød og til og med Apisto-yngel klarer seg. I disse karene er det bare 7-8 Nannostomuser i hvert kar og her har antagelig belastningen fra den smittebærende fisken ikke vært stor nok til å ta livet av Apistoene. Jeg dropper derfor UV filter på disse.
530 literen skal gjøres om til selskapskar igjen, mens 230 literen og 160 literen blir artskar for apistoer. Med stort og smått får jeg derved plass til 4 eller fem nye arter Apistogramma.
Uff, så kjipt!! I begynnelsen gleder du deg over mange nydelige fisk, også blir det bare helt galt :0( Og nå må du avlive Nannostomusene... Føler med deg, og skjønner godt at dette var en vanskelig avgjørelse å ta!!

Satt i går å så på ebay etter uv filter til mine kar, siden jeg har slitt litt med sykdom. Platyene tåler visst ingenting... Og som du sier så gjør vist ingen andre fisker det heller... Etter å ha lest ditt innlegg, så blir det definitiv uv filter!! Bedre å forebygge enn å behandle ;0)

*Trøste-klem*


Usj. Det var egentlig nok med hissigheten, og så var det aknskje ikke det største problemet likevel. Har også lest den Walstadartikkelen, som vanlig forklarer du lettfattelig og informativt og i en sammenheng som gir mening. Og som på en ekkel måte er en slags trøst for oss som ikke finner noen som helst god forklaring på en og annen fiskedød...

Alltid ille å miste fisk, ekstra ille når det er viltfangede og F1. Helt riktig beslutning, men jeg lider med deg her. Og kjenner behovet for UV-filter snike seg på, i alle fall for karene der F1-fisken går...
Hm... Trist beslutning, og helt sikkert riktig avgjørelse.

Kjenner ønsket om UV-filter sniker seg på her også. Koster jo litt, men ser ut til å være en lur innvestering.
Takk for medfølende ord jenter - (er det dumt å ikke si damer?). Var ikke morsomt å gjennomføre dette, men nå er det gjort, forandringene i karene er foretatt og UV filter er på plass i 530 og 160.

Alt av Nannostomus beckfordi er altså vekk, bortsett fra 4 yngel på ca 10 millimeter som hadde gjemt seg i javamosen. Håper at disse skal vise mer normal adferd enn foreldrene og lar dem leve.

Tre kar er tatt helt ned og innredet på nytt, selv om bare et trenet øye kan se forskjellen… Med samme røtter og steiner, er det begrenset hvor mye jeg klarer å fornye utseendet. Trenger noen flere planter, gjerne med litt andre farger enn grønt, eller med litt spennende vekst. Ikke min sterke side.

I reolen går det nå følgende Apistogramma:

Apistogramma Barlowi VF + F1 avkom i tre kull (Rio Ampiyacu-drainage, Pebas-area, Peruvian Amazon.
Apistogramma sp. Pebas Blue (Rio Ampiyacu-drainage, Peru)
Apistogramma sp. Oregon (Rio Tigre)
Apistogramma sp. Nadelstreifen (Leticia, Colombia) i to kar, ett par og ungfisk.
Apistogramma sp. Masken (Rio Nanay)

I et eget 54 liter kar går:
Apistogramma sp. Napo 3 (Rio Napo)

I 230 literen som er delt i to går i den ene delen:
Apistogramma cf. borelli (Bella Union, Uruguay) og i den andre delen:
Apistogramma cf. lueling (Rio Urubamba)

I to-mannsboligen i vaskerommet går i den ene delen:
Apistogramma atahualpa (Rio Nanay) og i den andre delen:
F1 Apistogramma Barlowi (Rio Ampiyacu-drainage, Pebas-area, Peruvian Amazon).

I en 160 liter går et par
Nannacara aureocephalus, (French Guyana, Crique Sourourou)

I 530 literen går 8 ungfisk av:
Apistogramma sp. rosita (Rio Santiago)

530 literen er tilbake som selskapskar. Fant at det ikke egnet seg for en liten gruppe små fisk.
Foreløpig går her Keisertetra, rødmunnstetra, sprøytetetra, noen Corydoras sterbai og gruppen med Apistogramma sp. Rosita. Bestanden må suppleres etter hvert, når jeg får bestemt meg for hva jeg ønsker å ha i karet. Kanskje finner jeg noe på auksjonen i klubbmøtet i MAK på mandag.
Tilfeldig bekjentskap
© Haakon Haagensen
Reklame for plussmedlemskap