Når en kjøper kar med fisk

Det er masse fint stoff - så langt jeg har kunnet lese som newbie - om innkjøring av et akvarie

Men hva gjør folk når de kjøper kar MED fisk?

La oss si at du kjøper et kar med fisk, tapper dette hos selger, har fisken i poser, bøtter el. kjører karet hjem OG......?

Vannet skal jo ha en viss temperatur, vi skal IKKE bruke vann fra varmtvannsbereder? Hva med verdier som skal være i karet? Hva med innkjøringa?

Er det slik at før en kjøper et stort kar så må en ha stående et eller to små innkjørte i tilfelle en får med fisk for at det store karet skal ha en innkjøring på noen uker?

Hvordan anbefaler de lærde å gjøre det når en kjøper et stort kar MED fisk og må ha dette opp raskest mulig pga fisken?

Noen som kan forklare bra og detaljert om denne problemstillingen?

Takk
Hvis selger har hatt pumpa/filteret i gang og det bare er noen timer den er slått av så skal nok ikke nitrittproblemer være et faktum.

Når det gjelder temperatur, så kan du bruke kaldt vann som du blander med kokt vann i akvariet. Husk å ikke sette i pumpa før temperaturen er 21-26 grader, da filterbakterier ikke liker for kaldt eller for varmt vann.

Vet ikke hvilke fisker det er du skal kjøpe, men pH er jo greit å teste. Noen fisker liker lav pH, mens andre liker høy. Så det er lurt å vite pH i akvariet, slik at du kan øke/minke pH hvis det trengs.

Ellers så er det ikke så mye å gjøre. Jeg ville fulgt med på nitrittverdiene i noen dager i tillfellet det skulle bli noen problemer. Først 1 gang daglig i 1 uke, og deretter hver 3 dag, i noen uker.
Ville vært sparsom på maten og kun matet en gang daglig.
Ja detter er det nok flere som lurer på ink. meg selv.
Har hørt selv at det beste er og ha ei pumpe gående i et annet kar som er ferdig innkjørt siden det er her den gode bakteriekulturen er. og for at disse bakteriene ikke skal dø ut så må denne pumpa være i bruk helt frem til den flyttes over til det nyoppsatte akvariet. en pumpestopp på et par timer vill bateriene klare men ikke noe særlig mer. skulle ha skrevet mer men tiden flyr fra meg. lykketil videre
Dersom du har badekar, kan du vaske dette godt og gjerne skure det med litt bikarbonat.
Deretter fyller du det opp med vann dagen i foveien, og passer på at det ikke kommer noe såpe etc. i badekaret. Da kan dette vannet brukes til fiskene.

Dersom du har litt bøtter eller lignende, kan du fylle dem opp dagen før, så vannet får passende temperatur. Det gjør heller ikke noe om vannet kommer litt under 20 grader. Det tåler fiskene fint en kortere periode.

De aller fleste varmekolber kan plasseres vannrett, så du kan få dem under vannlinjen selv om det er lite vann.

Ellers blir det vel koking av vann som kine foreslår.

Filteret kan du rense lett for å minske aktiviteten litt, da vil det holde lengre før bakteriene dør. (Et skittent filter vil ha behov for mere oksygen.) Som regel går det fint å ha en pumpe stående ute av drift i flere timer om det ikke er for mye slam i den. Dersom du tar ut vannet fra filteret, vil det fremdeles være fuktig inni, og bakteriene får mere oksygen.

Ville fyllt opp nok til at filter inntaket er under vann , og satt en slange på utblåsningen så den kommer under vann(Utvendig filter). Da kan du fylle karet halvveis opp til dagen etter uten å høre på masse plaskelyder.

Innvendige filtre kan plasseres vannrett for å komme under vannlinjen.

Innebygde filtre er litt værre. Med et slikt, ville jeg plassert filtermaterialet i vannet og sørget for litt sirkulasjon med et powerhead eller luftpumpe.

Vær obs på ammonium/nitrit de første par ukene. Les litt om nitrogensyklusen/innkjøring.
Siden du vil få med et innkjørt filter, vil du enten slippe unna innkjøringen, eller ha en mye raskere innkjøring enn om du startet et helt nytt kar.

BTW: Dersom du har akvarie fra før, kan du ta opptil halvparten av vannet fra hvert av dem som vannbytte og bruke vannet i det nye karet. Men vær da obs på vannverdiene. om de varierer endel.
Så lenge det verken er for mange fisk i posen eller for små poser, så kan fiskene være i disse noen timer, mens vannet i akvariet aklimatiserer seg.
Evnt kan du ha de over i bøtter med lokk eller passe på at de ligger på en mørk og rolig plass.
Jo mindre stress med fiskene, jo bedre.

Dessuten er det viktig at forrige eier ikke forer fiskene dagen før og den dagen du henter de, da slipper du at de har mye bæsj i magen som kan forurense vannet i posen.

Jo lenger filteret går jo bedre er det med tanke på bakteriekultur. Så sett det til å gå med innsug og utblås i en bøtte med vann (regner med at det er utvendig filter, hvis det er et stort karr), men går på samme måte med lite filter.

Når dette er gjort, så kan du i ro og fred innrede karret ditt. Når det er grei temperatur på vannet kan du flytte over filteret. Legge posene med fisk i karret, slik at tempen i posen tilvennes det som er i karret. Du kan også måle om verdiene i posevannet er likt det du har i akvariet, da slipper du tilvenning av verdier.
Hvis disse er veldig ulike, må du fylle litt og litt vann fra akvariet over i posene (evnt bøttene), slik at det er ca 50/50 blanding eller mer med akvarievann i posen.

Det beste er å helle fiskene i en hov og så slippe de ut i karret.
Lykke til..
Mye bra tips
Masse bra tips her, det er kjempefint

Vi har jo allerede handlet inn et stort kar til huset og et til er under planlegging
Ser at vi vil være en smule bedre forberedt for kar nr. to
Fortsett gjerne å tipse dere som har erfaring

Takk
Tilfeldig bekjentskap
© -mette-
Reklame for plussmedlemskap