Problemer med sump!

Har akkurat fylt et kar på 2100 l med sump på 325 l under.
Karet er 214 x 140 x70.
Karet har overflateavrenning via et 25 mm rør som går opp i overflaten (borret gjennom glasset. Utløpet går ned i sumpen og ender i en flexislange som går ned til bunn av sumpen.

Dette gir en fryktelig lyd ved innsuget - som om en drar ned i wc (ikke overdrevet) - det dannes lufthvirvel og vannstanden står ca 2 cm over røret.
Det kommer også iblant rene gaysiren ut av utløpet, og vann/luftspruten står ca 10 cm over overflaten av sumpen.
Vannstanden i karet varierer med over en cm hele tiden - det virker som lufta i utløpet blokkerer utløpet - vannet stiger - det dannes overtrykk og vann/luft sprutes ut - vann dras ned i røret og det dannes voldsomme lyder. Så stopper alt opp og det samme skjer om igjen.

Hva må gjøres?
Ha utløpet til sumpen helt i overflate for å unngå luftlommer i røret?
Ha en trakt på innsuget for å få større overflate (om det vil virke slik)

Andre forslag?
Hei,

For at et rør fra karet til sumpen skal fungere optimalt bør ikke mer enn ca halvparten av rørets areal (over hele rørets lengde) være fylt med vann. Altså, ikke mer enn halvparen av rørets areal bør brukes til transport av vann. Eller for å si det på enda en måte; Det må alltid være fri luftgjennomgang hele veien fra toppen av vannivået i sumpen og ut i karet.

Inntil dette er på plass vil det være stor sjanse for å oppleve forskjellige problemer, f.eks. i form av oscillerende strømning, luftansamlinger og annen ustabilitet.

En fin måte å kontrollere luft/flow/lyd på er å bruke/lage en Durso-pipe. Tankgennomføringen behøver ikke være plassert som vist i linken, men kan like gjerne plasseres mellom del 7 og 8.

Nå vet ikke jeg hvor stor sirkulasjon du har planlagt å ha i sumpen, men et 25 mm rør høres veeeldig lite ut. Uten å ha regnet på det, og helt avhengig av ønsket sirkulason, ser jeg for meg at 2-3 stk 75 mm rør ville være passe på et kar på rund 2000 liter.

--
Jøran
25mm for et utløp er ikke mye, hvor mye vann pumper du inn fra sumpen?
Skummelt hvis vannet er helt opp til kanten og røret tetter seg
Pumpa fra sumpen er på 2500l.
Må også kunne ta imot vann fra automatisk vannbytte rett fra krana.
Overløpet til sluket er fra sumpen.

Ble borret av forhandler så antar at det burde være stort nok med 25 mm
Hva om du monterer en T-kopling rett utenfor utgangen slik at systemet ditt får luft utenfra.
Kjell Mykkeltvedt
..... Dette gir en fryktelig lyd ved innsuget - som om en drar ned i wc (ikke overdrevet) - det dannes lufthvirvel og vannstanden står ca 2 cm over røret. ....... vann dras ned i røret og det dannes voldsomme lyder. Så stopper alt opp og det samme skjer om igjen. Hva må gjøres? Ha utløpet til sumpen helt i overflate for å unngå luftlommer i røret? Ha en trakt på innsuget for å få større overflate (om det vil virke slik) Andre forslag?


Luftkanal utenfor hjelper litt i forhold til trykket i røret men så lenge du har vannstanden på ca 2 cm over røret vil det fortsatt danne lufthvirvel men ikke så mye bråk.
Alternativ er å justere ned vanntilførsel (reduser pumpens kraft) slik at vannstand ligger omtrent midt i utløpsrøret.
Innløpet til røret er horisontalt - likt med vannflata - burde jeg satt på en sving så det ble vertikalt?

Ikke så lett å sette noe på utsida da rørstykkene er limt sammen (kan jo sage av og sette på nytt).
Horisontalt er det eneste brukbare så lenge du ikke har en Durso-pipe.

Du må tenke deg godt om før du aksepterer at hullet er stort nok. Med et slikt forhold mellom pumpekapasitet og avløpsareal som du har, må vannet bevege seg med 1,75 til 3,5 meter i sekundet (50% til 100% vannareal i røret)! Hvis du gjør dette riktig (riktig rørdiameter) vil du ligge på noe rundt 0,2 til 0,5 m/s.

Hvis du hadde hatt et lukket system, altså uten sump, er saken en heeelt annen hva angår behov for stor diameter på avløpsrør.

--
Jøran
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap