Er det noen naturfag-genier der ute?

Vi har et kjempestort naturfag-prosjekt som skal leveres i morgen (på fredag). Jeg har alt skrevet 30 sider i word, ca 8000 ord, men det er et spørsmål jeg ikke helt forstår som jeg håper noen kan hjelpe meg med. Det vil være til stor hjelp.

Jeg skal altså forklare hva ordet "celledifferensiering" betyr. Altså hva er det som skjer under celledifferensiering?

Jeg har lett og lett på nettet, men finner veldig lite info (som jeg forstår noe av). For at jeg skal kunne "forklare det" på min egen måte, og ikke "klipp og lim" må jeg jo forstå det også.

Jeg håper noen kan hjelpe, da blir jeg glad.

Hilsen Marius
Det er når en celle utvikler seg til å bli mer spesialisert, altså å ha en bestemt form og/eller funksjon. Et eksempel er når en encellet zygote uten noen bestemt cellefunksjon utvikler seg til et embryo med mange celler, da vil hver celle i dette embryoet ha sin funksjon. Også når man feks bruker stamceller til å gro ny beinmarg o.l. skjer det en celledifferensiering når stamcellene går fra å ikke ha noen bestemt funksjon til å bli beinmargsceller. I de aller fleste tilfeller vil ikke DNAet i cellene endre seg heller.
Skjønner du denne forklaringen?
Celledifferensiering er en prosess der cellene utvikler spesialiserte funksjoner som ikke opphavscellen har. Det er genene i cellen som styrer differensieringsprosessen og ved å slå på inaktive gener dannes det proteiner som gir cellene nye egenskaper. Eksempel er primitive epitelceller i luftveiene som differensieres til å bli spesialiserte celler med flimmerhår eller celler som produserer slim. Alle celler i kroppen inneholder de samme genene. Unntaket er kjønnscellene. (tatt herfra: )
Hei Marius

Jeg antar du enten går på ungdomsskolen eller 1. året på videregående siden faget heter naturfag. Skal forenkle litt forklaringen for deg.

Solveig har helt rett i at "celledifferensiering" er når en celle spesialiserer seg for å utføre en bestemt oppgave. Eller sagt på en annen måte...en celle endrer seg fra en type til en annen. Eksempler på slike celler er nerveceller og muskelceller for å nevne to. Nervecellen er spesialisert for å sende elektriske signaler, mens muskelcellen er spesialisert til å trekke seg sammen ved et gitt signal.

Celler som har slike egenskaper til å bli noe annet kalles ofte for stamceller, eller "stamcelle-liknende" celler. En stamceller er en celle som kan stimuleres til å bli hva som helst. Slik stimulering kan man gjøre i en vanlig skål på et laboratorium. Dvs. har man en skål med stamceller kan man, ved å stimulere de riktig, få de til å bli nerveceller, som igjen lager et stort nettverk nede i skålen, (litt som en hjerne)...stamcellen har differensiert til en nervecelle på grunn av en ytre påvirkning.

En stamcelle er ikke alltid avhengig av en ytre påvirkning for å bli til en spesialisert celle, noen ganger settes den i gang automatisk etter en gitt tid.

Sammenfatter du de 3 svarene du har fått bår du kunne lage et godt svar til i morgen

Lykke til
Hei Judosola,
Solveig og Den Glade Amatør!

Tusen hjertelig takk for svarene! Dette var til veldig stor hjelp, og jeg er altså så glad at jeg endelig har fått gjort ferdig alle oppgavene.

Husker ikke hvor mange uker vi har holdt på med dette jeg, men jeg er sannelig glad det er overstått.

- Så er det over til neste prosjekt. Skolen altså... Vi "liker" den. :p

Hei,
har skjønt at du er ferdig med opgaven din, men tenkte jeg kunne gi deg et godt eksempel på nytteverdien av celledifferensiering i tilfelle læreren skulle spørre om akkurat det. Jeg fikk benmargskreft for to og et halvt år siden. Behandlingen jeg fikk var ulike typer cellegift. Noe av det viktigste i behandlingen var en dag på Ullevål Sykehus der de i løpet av noen timer kjørte blodet mitt i runder gjennom en maskin og tilbake til meg men maskinen separerte ut stamceller fra blodet.

Disse stamcellene ble dypfrosset (tror ca minus 170 grader). Etter en ny cellegiftinnsprøyting som drepte all benmargen min og derved også alle kreftcellene i benmargen, tinte de opp stamcellene og ga meg dem tilbake i blodet mitt. Disse stamcellene fant sin plass i knoklene og omdannet seg til ny benmarg. Nå er jeg frisk, og det takket være cellenes evne til differensiering.
Tilfeldig bekjentskap
© Harald Krystad
Reklame for plussmedlemskap