Massebesvimelse/-død hos kirsebærreker

Jeg har endelig fått tak i ordentlig lys til 160Litern min, så nå tenkte jeg det skulle bli bra med ordentlige planter også. Så jeg har bestillt meg litt forskjellig, som kom i posten i dag.
Men da jeg hadde plantet ferdig, etter mye roting rundt i sanden, så jeg at noen av rekene drev tilsynelatende livløse rundt. Dette ble bare verre og verre, og innen jeg rakk å summe meg og begynne intensivt vannbytte, var alle rekene utslått. Når jeg har sett på dem, så har de beveget litt på de bittesmå føttene sine, men ikke særlig mye mer.
På grunn av vannbytte, så er det bare en reke jeg kan se nå. Resten er vel skyllt innunder planter og røtter. Den reken jeg har kunnet holde øye med hele tiden har først gjort bittesmå bevegelser med beina, så var den veldig aktiv, sprellet nesten, selv om den hele tiden lå på ryggen, og nå er den tilbake til å bare gjøre sånne bittesmå bevegelser.

Hva kan dette være? Har jeg rotet opp noe farlige gasser fra sanden?
Jeg tør ikke skifte mer vann nå, har vel byttet godt over halvparten av vannet, for det blir så kaldt og jeg vil ikke bruke temperert vann fra springen.

Hvordan tror dere sjansene til rekene er?
Huff. Håper det går bra med noen i hvert fall....
Tror det kom farlig stoffer fra plantene som du kjøpte og la inn i karet. Kanskje han du kjøpte plantene av brukte gjødsel eller noe farligt. Derfor er det veldig viktig å ikkje ha nye planter inn i et godt innkjørt rekekar. Ellers må plantene gå i en bøtte noen dager så du får skyllt vekk giftstoffene.

Ka slags filter bruker du? Kan også være at du virvelet opp all slammet og rekene fikk litt forgiftning. Hvordan går det med rekene nå?


Jeg har en fluval 4+ filterpumpe. Det er ikke et rent rekekar, men hadde reker i selkapsakvariet. Ingen av fiskene eller sneglene virker nevneverdig påvirket.
Hadde plantene såvidt innom en bøtte, men burde kanskje skyllt bedre av.
I tillegg ble det både rotet fram my grums fra bak pumpe og bak røtter, samt grundig romstert nedi sanden. Jeg er tilbøyelig til å holde en knapp på at kanskje sandsnelgene ikke har gjort jobben sin godt nok i den fine sanden, og så kan det ha blitt vekst av anaerobe bakterier som kan ha produsert stygge gasser (kan ikke så fryktelig mye om hva som kan forekomme i akvariesand).
I morges klarte jeg ikke finne noen reker, men nå i sted fant jeg en som ligger og spreller friskt, men som ikke kommer seg opp, så jeg har fortsatt litt håp om at de kan ha blitt skylt innunder planter og røtter og kanskje kan komme til hektene igjen. Noen i hvert fall.
Tar et vannbytte til i dag på 20-40%

Fiskene virker, som sagt, fine. Har noen palettciklider på ca 2-3 cm, og de virker ikke berørt i det hele tatt. Ingen snegler som kryper på kantene, ingen henting av luft ved overflaten hos mallene, og jeg tror jammen ancistrusene har lagt egg i natt...

Er reker fryktelig mye mer følsomme enn de andre akvarievesnene?

Jeg har ikke gitt opp håpet helt enda.
Hadde ikke hatt rekene mer enn ca en ukes tid, og det var allerede en eller to som hadde fått egg under magen. Dette var fryktelig kjedelig altså.
Reker og snegler er super sensitiv på dårligt vann. De stryker med først og er et viktig indikator at vannet er friskt.

Reker vil ha rent og oksygenrikt vann. De vil ha litt strømninger i vannet..
Tror nok ikke det er mye håp lengre likevel. De ser ganske døde ut, de jeg har sett....
Er plantene kjøpt hos en (nett)butikk???
Hvis ja er rekenes reaksjon ikke uvanlig, dessverre. Nye planter fra butikken kan være dødsfarlig for de fleste rekearter hovedsaklig pga. av gift som blir brukt når plantene blir dyrket fram emers.
Nye planter fra butikken er med stor avstand største problemområde når det kommer til hold av dvergreker. Man kan vel ikke si det ofte nok, eller? Siste gang har eg varslet om akkurat dette for noen dager siden. Hvis du leser denne tråden her:



Eg er helt sikker, at rekene dine døde av de nye plantene og er enig med Tommy. Ingen betydning hvis fisk og noen snegler er fortsatt friske.

Det som du skulle har gjort er å evakuere de nye plantene og gjennomføre minst to store vannskift (større enn 80%) for å fortynne giftstoffkonsentrasjon mest mulig.Men det er vel for seint nå.
Tilfeldig bekjentskap
© Richard Dybdahl
Reklame for plussmedlemskap