Fiskene mine dør...

minstet først noen endlers,da hadde jeg omømblert...i dag har fem små platy tatt kvelden...andre fisk som ancistrus og l144,molly trives bra,spiser og er fornøyde...de yngler,og yngelen lever opp....kan dette være en etter-reaksjon på at jeg "rotet" i akvariet i går kveld?(skulle gjøre plass til 2 nye innbyggere,og la ned skiferhuler...skjønner ingenting...ph er 7.1(digitalmåler.nitrit er 0(dråpetest)En av fisken som jeg henta opp,va full av yngel
Har hatt tull med varmekolben JAGER,den er ikke lett å skjønne seg på...den stod på 27gr,men fortsatte til 29..kan dette også være årsak..har forresten fått i ny varmekolbe..må kune stole på temraturen.....
Takknemlig for svar
Karet er 260l,med innvendig og utvendig eheim2222
Skiferhuler skal vel ikke kunne skade fisken, og litt ommøblering tåler de godt, så årsaken er nok noe annet. Hvor lenge har karet gått før du satte inn fisk? Jeg tenker ammonium, hvis det er relativt nyoppsatt med nye filtre...

Varmekolber er ofte litt omtrentlig og må kalibreres, setter et løst termometer ved siden av og vrir til temperaturen stemmer, uansett hva varmekolben måtte mene om saken. 29 grader er vel kanskje litt i overkant for fiskene du nevner, men de klarer det fint hvis det ikke kommer for brått på.

Men det første først, plutselig og uforklarlig død i nye akvarier skyldes som oftest noe skummelt med vannkvaliteten!
dette og stille termostaten til rette temperatur er ikke enkelt med noen som helst merker.

Her hos meg skjedde det samme.
Jeg setter kolben til og varme opp til 24 grader som den var innstilt på,
men neida det blir 5 grader varmere (29 grader).
Så da når jeg fant det ut så var jeg rask med og stilte den ned 5 grader og fikk rett temperatur i karret.

Så mitt råd da er at en burde teste hvilken som helst av varmekolbe merkene i ei bøtte sånn at en finner ut hvor mye den viser feil.

Bare flaks at ingen fisker døde.
Plussmedlem
litersyka
Har hatt tull med varmekolben JAGER,den er ikke lett å skjønne seg på...den stod på 27gr,men fortsatte til 29..kan dette også være årsak

Jäger må kalibreres for korrekt temperatur.
Bruksanvisningen er her.
For høy temperatur
Har Jager kolbe selv. Den lå ca 2 grader over det som var innstillt.
Det viste seg at varme fra lys og for dårlig ventilering var skylden i økt temperatur.

Byttet lysrør og sørget for bedre ventilasjon. Nå holder karret riktig temperatur uten kalibrering.

Hvis du har veldig fin sand i karret ditt og ikke sandsnegler kan det samles opp gasslommer med lumskt innhold. Roting i dette kan føre til død hos enkelte fisker.

Synes at alle burde holde sandsnegler. Bra for planter og generelt allt annet med liv i karret.
Tusen takk
...for svar.
Karet hadde stått lenge hos en akvarist,filteret var innkjørt...så vi tok ut pumpa,satte den dedi det andre akvariet han hadde..tok med oss karet,satte det opp hjemme,fylte i vann,planter,røtter og huler,venta til dagen etter og hentet fiskene og pumpa(en kjøretur på 45min)pumpa rett i akvariet,mens fiskene klimatisrte seg,så jeg vil tro filteret er gullegodt...ingen flere døde fisk i dag,alle kom til ruta ved foring og alle spiste....
Glemte jo heeelt å fortelle at dem som døde hadde stor buk,men ikke så stor at skjellene reiste seg,samtidig som de hadde blank/hvit bæsj,som også virket å være hul??leste på dropsy og overforing,men rart da at den griskeste(en stor svart molly) enda svømmer rundt med brun bæsj....har catappa blad,men skal vel heller ikke forårsake fiskedød....og jeg ble så nysgjerrig at jeg åpna den ene døde fisken med stor mage..joda...masse yngel????hvorfor kom de ikke ut?har ett 80l som skal brukes til karantenekar,men når de fiskene jeg har nå er helt normale,så er det vel bare å se det ann...
Hilsen ei som TRODDE fisk var fisk.....

PS:Har bytta varmekolbe,men den er ikke sterk nok...ut på handletur...en finfin grunn til å dra på dyrebutikken
Fiskedød.
Det kan være flere årsaker til at fisk ikke klarer å slippe yngelen, men jeg tror at det er en sikker død hvis ikke dette skjer.

Det hender Kultiverte Mollyer og guppier dør rett før fødsel.
Tror det rett og slett kan bli for mange yngel i magen og at noen kan få "forstoppelse". De er vel også svært utsatt for påvirking i vannkvalitet når de er høygravid.

Karret her har vel hatt 95% vanbytte når du satt det opp. Selv et innkjørt filter bør gå en stund i karret med helt nytt vann før fisk tilsetes. Tror det ble litt sjokk for de gravide det her ettersom karret ikke har fått etablert bakteriekulturen i filteret.
Har mistet en del høygravide levendefødere før jeg lærte å fore riktig. Nyinnkjøpt fisk er ofte sprengforet for å få dem slagsklare fort, og da blir yngelen for stor også, uten at man kan gjøre stort med det. De frøknene som er født i våre akvarier har klart seg, men altså ikke før jeg lærte å sjekke proteininnholdet i foret. For mye protein, særlig animalsk, kan føre til vanskeligheter. Nå har jeg helt slutttet å bli fortvilet hvis en nyinnkjøpt vordende mor går over i evigheten, det skjer ganske enkelt en gang i mellom!

Hører mye om innavl og dårlige gener, men de som driver med linjeavl på utstillingsguppy har linjer gående i årevis uten problemer, den eldste familien uten innblanding som ble nevnt i et foredrag var fra midt på 50-tallet! Fisk som får så uhorvelig mye yngel så tett må jo være kodet for incest, mexicanske cenoter er ikke de største biotopene i verden?

I ditt tilfelle kan det vel være en uflakskombinasjon, stresset ved å bli flyttet like før fødsel, nytt miljø og forandring av vannkvalitet kan ha stresset dem såpass lenge at yngelen ble for stor. De fiskene som er "gamle i tralten" klarer nok brasene uansett hva som skjer. Og levendefødere er herlige, de etterlater alltids noe å avle videre på, vår vakre førstefødte sverddragerhun er mor til et uhorvelig antall flotte fisker!
Ingen mer fiskedød:):)
Men jeg lurte på hvor ofte delvannsbytter i ett 260l kar trenger,nar man har innvendig og utvendig pumpe...av fisk så har jeg ca 25 småfisk og 7 maller,og noen snegler..er ikke overbodd?
Og det er vel da mest gustig og omøblere i samme slengen når en har delvannsbytter,luke bort dårlige planter,sette i nye osv....og slamsuging(har biltema-sand)er det nok å gjøre det ved delvannsbytter?og mine trerøtter har det vokst fersvanntang?og ytterst er det masse hårete alger..disse tok jeg ut over natta i flere minus,tok dem inn,og fikk fjerna all plantevekst..burde jeg latt det være der,om mere vokser ut?

Dere er jammen gode å ha,så amtør jeg er,men håper selvsagt og bli erfaren jeg også...med meget god hjelp herfra

La inn bilder av 80l og 260l..mørkt da lyset i akvariet var slått av...
Det er her vanntestene kommer inn. I begynnelsen lønner det seg å følge ekstra nøye med, og sjekke at filtrene ikke gror igjen. Lønner seg å ha en liten logg også, så ser du hva som skjer :o)

Med litt øvelse finner man ut hva som passer. Akkurat nå har jeg stabile kar på 54, 160 og 450 liter, slamsuger og skifter litt vann hver uke omtrent (10 liter i de små og 30 liter i de store), mallekarene får en ekstra omgang med "støvsugeren" hvis de har sølt til, og det har de som oftest. Det ser du på sanda. Ved vannskift skifter jeg også filtervatt, og tilsetter plantenæring.

Og før jeg blir arrestert, har akvarier med hovedfokus på planter, og da slipper man billigere unna vannskiftene fordi NO3 blir fort brukt. Før plantene er skikkelig etablert, kan det hende det er nødvendig med større skift. Søker du i forumet, finner du fort ut at meningene er mange om saken :o)

Er forøvrig helt enig, like godt å rote rundt med planter og algeskrubb mens man først er i gang, er jo da man ser døde blader og ting som må ordnes.

Ville være ekstra obs en stund fremover, i et innkjørt akvarium er det bakterievekst mange andre steder enn i filteret, og det tar tid før de får etablert seg i hele karet.

Mye å lære på en gang, det er litt bratt i starten fordi man har ansvaret for noe som lever, men det går seg til :o)
Tråd skjeggalger. [LITERSYKA]
Det ser ikke ut som du har så stor fisk så du kunne fint holde en lite gruppe Amano reker. Artig liten krabat som kan bli så tam at den spiser fra hånden din.
Denne tar også alt som finnes av alger i karret ditt. Blir ca. 5 cm lang og er helt harmløs for alle andre "beboere". Rekene er også veldig flike til å rense plantene.

Hvis du vil holde slike reker må du være forsiktig med medisin for fiskene da de ikke tåler slike midler så godt.
Tror disse rekene hadde gjort seg i akvariet ditt. Flott karr foresten
Inaktiv bruker
Gard Schulhus
Det ser ikke ut som du har så stor fisk så du kunne fint holde en lite gruppe Amano reker. Artig liten krabat som kan bli så tam at den spiser fra hånden din. Denne tar også alt som finnes av alger i karret ditt. Blir ca. 5 cm lang og er helt harmløs for alle andre "beboere". Rekene er også veldig flike til å rense plantene. Hvis du vil holde slike reker må du være forsiktig med medisin for fiskene da de ikke tåler slike midler så godt. Tror disse rekene hadde gjort seg i akvariet ditt. Flott karr foresten :-)


Reker er morosmme å ha ja, Men, man må være obs på at reker kan spise egg fra fisker som ikke forsvarer/passer på eggene sine, men, det skulle jo gå greit sammen med levendefødende.. De amanorekene er noen grådige små vesner, ihvertfall de jeg har, de hopper raskt frem og grabber maten før fiskene når jeg mater De tåler tydeligvis å spise proteinrik føde, for de spiser jo den fiskematen jeg forer med.
Amanoen kan nok ta egg ja, men det er nok pga. størelsen.
Hadde 5 corrydoras egge sammen med dverg rekene mine for å teste en ting. En kamereat av meg sa at klekkprosenten hans øke når eggene ble sluppet i rekekarr.

Alle mine 5 ble klekket og vokste opp. Rekene sto ofte og plukket på de uten at det gjorde noe. Tror faktisk de renset eggene og hindret soppdannelse. Dette er jo ganske hardførde egge, men artig å ha en liten hær med jordmødre
Tilfeldig bekjentskap
© Sharon Mari Habbestad
Reklame for plussmedlemskap