Fisketuberkolose? inkubasjonstid?

Jeg har mistet to gule honningguramier de siste tre månedene. Den første startet med det som så ut som et sår midt på, kanskje litt mot hjellene. Jeg antok at det skyldtes et møte med varmekolben, som nettopp var satt inn i akvariet (Juwelboksen var kastet ut). Det så ut som det grodde, og fisken virket uberørt. Etter ei stund så det ut som det kom tilbake, som et mørkt område. Fisken begynte å skrante, og i midten av november døde den. Tror det var omtrent to måneder etter at den først fikk sår. Da den var død, så jeg at "såret" nå var et mørkt område, som var inni fisken.

Rett før jul la jeg merke til at den andre gule honningguramien så pjusk ut. Den mistet fargen, hadde noe mørkt på kroppen (det er jeg usikker på, kan like godt ha vært at den mistet så mye farge og ble "gjennomsiktig"). Den spiste i starten godt, men lå mye nede på bunnen. Den siste uka har jeg sett at den hadde hvit avføring hengende etter seg, først som en tråd, så som en tråd som varierte i tykkelse. I dag orket jeg ikke se på den lenger, og avlivet den.

Saken er at jeg ikke vet hva som feilet dem, eller om det var samme sykdom i det hele tatt. Kanskje var det en tilfeldighet at begge de gule døde?

Fordi jeg ikke vet hva som feilet dem, om det var det samme og om det er smittsomt (det antar jeg at det ikke er, i så fall er det noe med lang inkubasjonstid, eller?!), er jeg usikker på når jeg bør sette ny fisk inn i akvariet? Etter nå å ha mistet fire rosentetra og to honninggurami, er det litt lite fisk i 63-literen, og vi skal sette inn en gruppe cory i bunnen.

Men bør jeg vente lenge før jeg gjør det?

Skifter 30% vann ukentlig og har god kontroll på vannverdiene. Ph 7. Gh og Kh er lav, 2-3. Nitritt 0, Nitrat 10-15.
Her er link til Store norske leksikon, hvor det bl.a. står:

De kan overleve i lengre tid i det akvatiske miljø. Inkubasjonstiden er relativt lang, bl. a. avhengig av vanntemperaturen, og det kan derfor ta år fra et asymptomatisk stadium til klinisk sykdom. Dødeligheten vil variere, men kan være omfattende, spesielt ved oppdrett av fisk ved høye temperaturer og hos akvariefisk.


Her står det også litt om fisketuberkulose i en AF-tråd. Her er en tråd til. Og her er flere søkeresultater.

Jeg har ikke opplevd å få denne sykdommen i akvariene mine selv, og kan derfor ikke uttale meg om det er det fiskene dine har dødd av, men jeg krysser fingrene og håper det ikke er det. For det høres ikke spesielt koselig ut... :S
Det er jo vanskelig når en ikke vet sikkert hva som er årsaken. Det kan jo høres ut som TB og da er vel eneste alternativene total desinfisering eller kraftig antibiotika kur. Tror jeg hadde dette en gang, noen fisk døde, mange overlevde. Det så ut som sykdommen forsvant av seg selv etter en tid. ( TB kan også smitte til mennesker, utslett på hender /armer. )
I slike tilfeller er det vel ofte ikke så mye annet å gjøre enn å kjøre på og håpe på det beste?
Det er nok det jeg kommer til å gjøre, Stig. Jeg har forøvrig håndeksem og bruker engangshansker som rekker til skuldra når jeg er nede i akvariet Derfor smitter det nok uansett ikke over til meg.

Når jeg leser linkene du linker til, HvemErJeg?, så var flekken(e) uansett ikke rødlige. På den siste fisken er jeg jo ikke engang sikker på at det var flekk. Men dersom dette er tub, så har det vært i akvariet i et halvt år, og kun disse to fiskene har gått. Så jeg kan vel ikke sitte på gjerdet i månedsvis og se om det skulle bli flere syke. De andre er jo friske som - nettopp - fisker!

Dersom ingen kommer inn i tråden og mener at det er helt uansvarlig, tror jeg at jeg bare lar det dure og gå. Desinfisering og antibiotika uten annet enn antakelser som grunn, det synes jeg ikke virker helt klokt, må jeg innrømme.
Jeg googlet Dwarf gourami iridovirus og så på bilder av det, men selv om jeg også hadde sår på den første guramien, var det ikke der på den siste. Og bildene ligner ikke på det. Så den kan jeg kanskje (?) avskrive.
Men disse symptomene, med unntak av den oppsvulma magen, ligner mistenkelig... Men de døde ikke fort, da, de brukte lang tid på det.

Dwarf gourami iridovirus is apparently specific to the dwarf gourami (Colisa lalia), including the various fancy varieties of the species, such as neon gouramis and sunset gouramis. Infected fish develop a variety of symptoms, including loss of color, decrease in activity and appetite, the appearance of sores and lesions on the body, abdominal swelling and finally death. This fish disease is highly contagious, completely untreatable and invariably fatal.

Regnes honninggurami som en av "de fancy variantene" av Colisa lalia, tro? Det går to orange honningguramier i det akvariet også, så om det er dette, vil det vel vise seg hos dem også. Rart at det i så fall går så lang tid.
Ja, er ikke fiske TB mer sannsynlig? Trodde kanskje hele fisken ble mørkere (selvom det du har funnet sier det motsatte) og buken mer oppsvellet ved iridovirus angrep. Ble ikke dine lyse og tynne? Med flekker?
Men det er kanskje slik at det er lett å tro at det er fiske TB når ingenting annet passer?
Ja, men problemet er vel egentlig at med unntak av såret på den første, som ble syk i aug/sept 10, så har de ikke hatt flekker, hverken rødlige eller brune.

Og dette sitatet taler mot iridovirus: Honey Gouramis tend to be somewhat delicate unless kept in soft, acidic water, but that aside, they don't seem to be troubled by the Dwarf Gourami virus. Cheers, Neale.>

Mulig det er lett å kalle det fisketub når man ikke finner noe annet, ja. Iridoviruset hadde i det minste holdt seg kun til de to guramiene som er igjen...

Jaja, jeg får lete videre etter et svar, eller rett og slett vente og se!
Tilfeldig bekjentskap
© Simen
Reklame for plussmedlemskap