Sparessets aquadiary

Jo, hallo! :o) Da kommer mine beretninger på trykk.
Må først meddele at jeg er ikke så gammel som de fleste erfarne veteranene her inne på akvaforum, fyller stolt 18 år sommeren 2011! Men prøver meg frem, så ris og ros mottas med stor takk!
Har et par akvarium, det er Ciklide-karet på 240 liter, Kongokaret på 200 liter, Kampfiskkaret på 95 liter, og to akvarium som vi driver å setter opp, en brukt 45 liter og et lite nanokar i plexiglass som vi (jeg og kjæresten) setter opp sammen. Sette sammen et akvarium, aquaskaping eller lignende har jeg overhode ikke peiling på, så blir spennende å se om jeg i det hele tatt får det til.

Jeg har ikke vært aktiv akvarist i så mange år, men har hatt akvarium hele livet. Ble medlem av akvaforum, og fant her ut at jeg vet egentlig veldig lite om fisk. Da kom slike "morsomme " fortellinger frem, som hvorfor min ferskvannsrokke ikke overlevde mer en et halvt år i 95'literen. Denne historien kommer nok på trykk senere. Jeg prøver meg frem, og har funnet ut at fisk er noe jeg og lommeboka kan trives med!

Hovedinteressen ligger på Bettaer, Maller, Karpelakser, Snegler og Reker. Planter får jeg bare ikke til, ikke en gang alger klarer å gro i mine kar...
Løper rundt med et Nikon D60 og fanger opp fiskenes begivenheter på foto, så blir nok ikke få innlegg med bilder!

Vil skrive litt om mine egne erfaringer jeg snubler over, akvarienes gang selvfølgelig. Legger ut noen bilder av fiskene mine som jeg selvfølgelig synes er kjempeflotte :o) Skulle du ville se flere bilder av fiskene mine, blir alle innlegg som er postet her, postet litt senere HER Stay tuned.

[External Image]

[External Image]

[External Image]
Plussmedlem
Flotte bilder, og flotte fisker! Får følge med her
Takker :o)
Legger ut litt fler bilder mens jeg er igang jeg. Legger ut av min ene Golden Nugget, den andre er det forsåvidt håpløst å få bilder av.
Den er like stor, men har bittesmå prikker i motsetning til denne.

[External Image]

Her er gamle kampfisk-hannen min, han døde dessverre av bakteriell infeksjon for en mnd siden. Men flott var han!
[External Image]

Liten Viftereke, samt halen til en Otto.
[External Image]

Kobbertetraen til Rickard.
[External Image]

Edit: Alle fiskene går ikke i samme kar :o)
Nano-plexi
Nanokaret er under bygging.
Her har jeg 0 peiling, så håper egentlig bare at det ikke faller fra hverandre i kantene... Har limt det, så tatt silikon utenpå. Fikk senere vite at akvariumssilikon ikke heftet plexiglass? Sukk. Vi får vel se.

Skiferen er knust mot dørkarmen, så limt i lag oppå hverandre. Glemte jo helt at jeg kunne brukt bakgrunnen til å skjule pumpa... Da vet jeg det til neste gang!
Har ikke målt antall liter, men det kommer vel frem. På bildet ser du en morgentrøtt meg med silikon oppover armene. Nam.. Silikon lukter høgg, neste gang skal gomle hvitløk mens jeg holder på.

Hva skal vi ha oppi? Blir vel Moskito Rasbora og reker eventuelt. Må nevnes at er egentlig kjærestens akvarium, så får la han bestemme
Hva heter den cikliden i første innlegg? Den var utrolig pen, likte formen på den. Ungfisk?
Det er en veldig ung fisk, så ung, at vi har ikke klart å fastslå hvilken art det er, ikke en gang med eksperthjelpen til Vidar-Alexander.
Men har kommet frem til at det mest sannsynlig er Heros sp. Severum
Har 3 stykker av disse.

Usikkert hvilket kjønn de er, så blir jo spennende å se... Tror nok vi har fått tak i èn hann iallefall.
Mitt forsøk på flyteplanter
Hadde et forsøk på flyteplanter for ett år siden... Forsøket bestod av andemat, og dekket hele toppen av det lille kampfisk-karet jeg da hadde.
Disse fikk jeg til, hurra tenkte jeg! Skuffelsen var selvfølgelig et faktum da jeg oppdaget at dette var noe som ikke krevde rakettforsker-kunnskaper å få til... Faktisk krevde det nesten det motsatte å bli kvitt dem.

Prøvde meg på Pistia for et halvt år siden. Det tok 3 dager før alle råtnet og forsvant... Men nå! har hatt disse plantene i snart 2 mnd, og de lever fortsatt!
Fungerer som flott skydd til både reker, kampfisker, guramier og tetraer.
Anser dette som et hittil vellykket forsøk, da jeg stort sett klarer å ta livet av alle planter som havner i mitt akvarium.
Hei, her kommer jeg og gnåler litt...

Ikke om akvariestørrelser, men om at bildene dine var utrolig flotte
Antall algespisere i karet...
Jeg har overraskende mange algespisere i karet, men til mitt forsvar var jeg overhode ikke klar over at de ville ta alger når jeg kjøpte de.

Sammensetning i 200 literen:
15 Kongotetraer
1 Ancistrus Oppdrettsvariant
25 Amanoreker
5 Viftereker
3 Eplesnegler
1 Golden Nugget
2 Perlegurami
2 Scalare
8 Ottoer
10 Kuhliiål

Samtlige fisk spiser alger, tilsynelatende utenom Scalaren , ålene og Nuggeten...
Perlene digger trådalger, de koser seg alltid i vannoverflaten med å tygge på de få trådalgene som rekker å vokse på gressplantene mine.
Sneglene tøffer rundt og gomler på det de måtte finne av alger på glasset og sanden.
Rekene (som jeg først trodde alle var døde) dukket opp fra intet, og er overalt på jakt etter alger. Algeballen blir til slutt sistevalg dersom de ikke finner alger andre steder.
Ancistrusen spiser jo som ancistruser flest, de de måtte finne, sammen med Ottoene.

Overraskelsen ligger hos kongotetraene. Kongotetraene spiser skjeggalger, trådalger, andemat, mm... Når jeg er i dyrebutikken spør jeg alltid om å få med meg en pose med andemat. Dette er virkelig snadder for tetraene, det er nesten kamp om å få de siste bladene. Jeg sulter de ikke, overhode ikke! De får vel heller for mye mat vil jeg påstå.

Resultat: Jeg har overhode ikke alger i karet, utenom trådalgene øverst på gressplantene. Litt trist, for disse kan kun sees om man tar av armaturet, og løfter vekk dekkglasset :p Hender jeg setter inn stener som jeg finner ute, eller i de andre karene, for at tetraene skal renske de for alger. Funker fett...
Likevel, foring med mye grønt-basert for er et faktum. Vedsiden av artemia, røde mygglarver og ciklidesticks.
Nano-karet
Legger ut noen bilder av Nano-karet og dets beboere slik det er for øyeblikket :o)
Bildene er ikke så fantastisk bra, opererte ikke med mitt kamera i dag.

Kjøpte karet for 200 svenske, i Sverige. Sånn blir det når man harry-turer til Sverige flere ganger i året! Kjæresten kjøpte også ett som var helt maken.
De hadde 10, 20 og 30 litere der. Men den dagen vi skulle kjøpe, hadde de solgt alle sammen rett før vi kom... Så vi fikk ikke 30-literene som vi ønsket oss.
Men 10-literene er veldig fine de også!

Plan: Er dårlig med planlegging av karet gitt... Har alltid hatt lyst til å ha et slikt tre oppi, men 10 liter er rett og slett for lite. Skulle ALDRI ha hvit sand heller, men slik ble det bare etter en uheldig missforståelse med min svenske kjæreste.
Sanden er en blanding av hvit og svart sand, skal siden bytte den ut til sand-farget sand eller hel-svart. Orker ikke mer hvit!
Plantene er veldig random, kjøpte de som så fine ut jeg... Alt spirer og gror, så noe må jeg gjøre riktig.

Beboere: Her bodde det Amanoreker, men etter hendelsen med Amanorekene som kunne spise andre reker... så ble disse tatt ut. Så nå bor det:
- 6 Røde Krystallreker URL
- 4 Flekkede blåøyer URL
- 6 Pygmepansermaller URL (midlertidige beboere)
- 2 stk L144 URL

De to mallene går der i påvente av i legge på seg en cm eller halvannen, så de kan flytte over i 200-literen. Slik som det er nå, mobber Scalarene der ihjel alt som er for smått. Coryene går der i påvente av at jeg skal ta ut grusen i 50-literen, så de kan flytte over dit sammen med kampfiskene

Litt vanskelig å holde gode vannverdier på dette karet, så jeg er nøye med vannbytter hver eneste dag. Siden det bare er 10 liter, bytter jeg halvannen liter hver dag. Rekene hjelper til å holde rent sammen med mallene, så kan ikke klage på algevekts iallefal!
Fine bilder og alt, veldig kult, flere må slenge seg på denne tråden, det er jo ikke mange her, duer jo utrolig flink Fortsett å legg ut bilder og alt
Upsann, her er jeg igjen!
Glemte helt av denne lille siden min jeg. De siste mnd har jeg vært for opptatt med flytting til å kunne tenke på akvaforum, men nå er vi snart ferdigflyttet.

Og i den forbindelse, fikk vi bære 240-literen ned fra 3.etage, og 200-literen opp fra kjelleren og ut igjennom gang-vinduet. Nyttig erfaring til videre flytting i livet, og jeg har lært mange nye triks for hvordan effektivt få flyttet fisk og kar uten å ødelegge noe. Dessverre mistet vi en Discus i flyttingen, den tok selvmord under tilvenningen av det nye akvarievannet. Men resten av gjengen har klart seg, og vil bli satt ut igjen i karet mitt om noen timer :o)

Kjærestens akvarium, 240-literen, har også klart seg overraskende bra. Her har alle fisk overlevd, selv om vi måtte luke vekk en større del av beplantningen. Men dette kommer seg vell igjen om noen dager, gresset gror jo fort som fy...

Under flyttingen fant jeg ut at jeg hadde ikke 6 Corydoras som jeg trodde, jeg hadde 16. Det var jo en gledelig nyhet, men det må vel gjøres noe for at de skal føle seg tryggere i det nye akvariet. Vi får nå se I dag blir det ny runde til butikken for å kjøpe flere Banjomaller. Beklager for lite storslåtte bilder, men som sagt, vi holder på å flytte

Edit; Det har btw skjedd en liten forandring. Av en eller annen mystisk grunn så døde alle mine snørrogførti Amanoreker som gikk i karet, samt 3 av vifterekene.
Pussig. Mistenker en strømbrudd som må ha inntruffet når ingen var hjemme...

Kjøper du crowntails i butikk eller privat?
Tilfeldig bekjentskap
© Haakon Haagensen
Reklame for plussmedlemskap