Sajica ciklide som passer hverandres yngel - noen erfaringer?

Hei.

Er det noen som har erfaring med at ciklider (sajica) passer på andres yngel? Jeg har en hann og to hunner. Alle tre passer på de samme ynglene. Veldig greit da, men hunnene virker litt forvirra. Moren jager den andre hunnen som passer på. De virker litt sure på hverandre (som hunner ofte er. Hehe). Men jeg syns jo dette er stilig da. Ekstra beskyttelse.

Så nå er mora i hulen med en gjeng, den andre er ute med en annen gjeng, imens hannen svømmer mellom hunnene og ser til at de gjør jobben sin skikkelig.
Dette er ikke et helt ukjent fenomen blant ciklider, selv om adopsjon av av andres yngel inn i eget kull er vanligere. Artig at du har et kar hvor de får utøve denne type atferd.
Anbefaler deg boka "cichlids natures great experiment in evolution" av Barlow. Den er relativt rimelig og svært lærerik.
Her beskrives noen forklaringsmodeller for slik type atferd.
Hunnen som hjelper til, hadde for ikke så lenge siden egne yngel. Men da var hun så opptatt med å jage vekk den andre hunnen at yngelen dessverre ble glemt og spist... I flere dager oppførte hun seg som om hun hadde yngel, men det var ingen inni hulen hennes lenger. :-P Innbilt yngel, kan vel det kalles. Til slutt fikk hun tilbake sin vanlige farge. Så noen dager etterpå la den andre hunnen egg. Som nå har 3 foreldre! Kanskje overlevelsessjansen øker nå da. :-P

Skal forresten sjekke opp den boka du nevnte. Takk for tipset!
Tilfeldig bekjentskap
© Håvard Støre Andresen
Reklame for plussmedlemskap