Nån såm vet? (om oppdrett av gullbarbe)

når skal man putte gullbarbe i eget akvarium for lek?
ser man på di når eggene er klar til å legges?
eller skal man bare sette di i eget akvarium å vente?
går hun med eggene klar hele tiden eller?

sikkert domme spm, men men:P
Gullbarbe er en fisk som ikke eksisterer i naturen, det er en menneskeskapt sort fisk.
De er enkle å ha med å gjøre. Det jeg ville gjort, er å gjøre litt research på diverse vanlige barbearter (type eggleggende stimfisk) og så hermet etter det.

Kjønnsmodne hunnfisk av eggleggende arter (som barber og tetraer) bærer alltid egg i buken. Man ser på hunnene når de er veldig runde og gode om buken at de er i stand til å legge egg. Men om de VIL det, er et annet spørsmål. Der må man ofte "hjelpe til" litt...

For å forberede, eller kondisjonere som det heter, fiskene til å legge egg, øker man gjerne vannbyttefrekvensen en del i tiden før, og i tillegg gir man fiskene mye godt å spise. Altså ikke det vanlige, kjedelige flakfôret. Finn frem levendefôr og/eller frossentfôr. Det pleier å gjøre susen!

Man flytter det paret eller trioen man syns ser mest lovende ut (en tjukk og god hunn og en eller to slanke, mindre hanner) over til karet man ønsker at de skal legge egg i og lar dem være alene. Leks-akvariet er ofte mindre enn hovedkaret. Trenger ikke være fancy. Bunnen i karet bør være dekket av noe som lar eventuelle egg ramle mellom og ut av rekkevidde for de voksne fiskene. Mange bruker klinkekuler og legger et tjukt lag med det over bunnen. Lys over leks-karet trengs ikke, dagslys er alt du behøver. Noen bruker også javamose (tjukt av det!) i lekskar, da det skjuler egg for sultne foreldre.

Mange eggleggende fisk spiser eggene sine like fort som de legges, derfor.
En del arter legger egg i grålysningen på morgenen, så sjekk karet nøye for egg neste dag. Ser du egg, fisker du straks ut de voksne og setter dem tilbake der de kom fra. Ser du ikke egg, så venter du et døgn til eller to. Har det ikke skjedd noe på tre dager, setter du dem tilbake i hovedkaret og fôrer godt og driver vannbytter en stund til, for å prøve igjen senere.

Ph på vannet og temperatur i leks-karet er ting du må researche litt for å finne hva som passer vanlige barber best. Jeg har lest at man ikke er sikre på hva gullbarbene har oppstått fra av arter, så det er lite hjelp å hente der.
Tilfeldig bekjentskap
© Kjell Begby
Reklame for plussmedlemskap