Haster! maller og corydoras hopper, noe er galt i vannet?

Hei.

Jeg oppdaget her at L-mallen min, som vanligvis ligger og koser seg på røttene i akvariet, plutserlig tok seg noen hopp opp i overflaten.

Dette var samme dag som jeg skulle hente nye fisker, og jeg konkluderte med at det var nok på høy tid å bytte vann. Gjør dette ca. en gang i uken, og det har gått veldig bra til nå.

Da jeg hadde hentet fiskene og et par nye planter skiftet jeg en 1/3 av vannet før jeg hadde de nye fiskene oppi. Nå ser jeg at de to Apistogrammaene er veldig mye i vannflaten, og Corydorasene tar seg et hopp innimellom.

Dette tenker jeg at ikke er vanlig oppførsel, Og L-mallen har flyttet fra røttene sine til pumpa, litt høyere opp i vannet.

Jeg har vært på dyrebutikken og sjekket vannet for det som kan sjekkes der, men uten hell. Alt så bra ut.

Jeg har en liste med mistenkte, men jeg er usikker på hva som kan forårsake oppførselen og hva jeg skal gjøre med det. Jeg har virkelig ikke lyst til å miste alle fiskene.

Her er det jeg har gjort i det siste som kanskje kan være en årsak, men hvordan, hva og hvorfor vet jeg ikke :S

- Jeg har brukt temperert vann fra springen et par ganger. Det var ikke et problem første gang, men det kan ha vært flaks?

- Siden jeg skulle ha corydoras samlet jeg noen eikeløv. Jeg la et par stykker i karet etter å ha skyllt dem i springen først.

- Jeg ga mallen en potetbit, som jeg senere fjernet fordi den så ut til å "mele" seg, og det ble liggende igjen et hvitt lag der den hadde ligget. Kan ikke huske at det skjedde første gang jeg la en potetbit oppi.

- Jeg har hatt mollyer som oppstartsfisk, og brukt en liten dose Ektozon granulat når jeg har introdusert ny fisk, for å forebygge sykdom.

-Jeg bruker også plantenæring en gang i uka fra tropica aquacare.

Det er en god del planter i et 85L akvarie med 6 Corydoras, 1 L-malle, 2 apistogramma og noen mollyer med yngel som er på vei ut. Hadde 5, og sender 3 av dem i dag. 2 Mollyer.

Vannverdiene:

PH: 7
GH: 5
KH: 3
Nitrit: under 0,3

Jeg håper noen kan hjelpe meg med hva det kan være og hva jeg skal gjøre før jeg begynner å miste fisk :S
Høres ut som NH3/NH4+ forgiftning spør du meg. Er disse verdiene høye nok blir de fatale, og du får fisk som prøver å rømme.
Hva du skal gjøre? Er ikke helt sikker, men tipper daglig delvannbytte og stop all fôring vil være en midlertidig redning...
Slamsuger du bunnen når du bytter vann forresten?
Finnes også bakteriekulturer å få tak i som kan hjelpe. Vet det er mange her på forumet som er imot slike produkter, men de har alltid funket for meg.
Er enig med Anitarus i at det muligens kan dreie seg om ammoniakk/ammonium forgiftning i og med at det skjedde etter innsetting av fisk og du ikke ser andre symptomer. Daglige delvannsbytter fremover noen dager er en grei forhåndsregel i såfall og aller helst en test for å følge med, om du får tak i det. Må forresten også legge til at en del maller, blant annet corydoras, ikke er spesielt begeistret for salt i vannet, men jeg tror ikke det er det som gir slik oppførsel. Dobbeltsjekk også vanntemperaturen.
Hei.

Jeg tok med en vannprøve på dyrebutikken. Sjekker de ikke for NH3 og NH4 der?

De fant i hvertfall ikke noe galt på prøvene. Må også få gjenta at jeg først så oppførselen hos mallen, før jeg hentet de nye fiskene. Men jeg har midlertidig sluttet og fore, og etter tips fra en venn satt på oksygentilførselen på vannpumpa. Dette har roet fiskene i løpet av kanskje 10 min, men det kan som dere sier være noe forurensing/forrester o.l. Har begynt å bytte ut vannet, og sluttet saltet mot infeksjoner og sykdommer. Jeg håper det retter seg med vannbyttene. Det jeg er bekymret for med vannbytte er om PHen begynner å klatre, siden det er røtter som holder den nede på 7..

Har også fått høre at fin sand gjerne pakker seg, og det kan være forrester og lommer med uheldige stoffer innimellom.

Jeg bruker slamsuger når jeg bytter vann. Den trekker ut like mye sand som slam er jeg redd, men det kan jo etterfylles.
De bakteriene som bryter ned ammoniakk og nitritt finnes også i bunnlaget. dersom du suger opp mye av det øverste laget hver gang du slamsuger, reduserer du bakteriemengden.

Ser ut til at du har Tetras test for NO2 settersom du skriver at nitritt (NO2) er under 0,3.

JBLs test har en betydelig mer fingradert skala og de opererer med inntil 0,01 som laveste målte verdi, deretter 0,025; 0,05; 0,1; 0,2; 0,4 osv.

Dvs at du kan ha 0,3 siden Tetra ikke viser faktisk verdi under dette, og da er du ifølge JBLs test et godt stykke inne i rød sektor, altså farlig konsentrasjon av NO2.
L-mallen har roet seg, og er tilbake på roten sin etter et vannbytte og mer oksygen i pumpa (luftbobler i tillegg til gjennomstrømning).

Mollyene virker normale, men corydorasen og ciklidene virker litt urolige(?), og svømmer en del opp og ned, frem og tilbake ved den ene veggen. Ciklidene kan svømme i hele karet, og jager hverandre litt. Er dette bare normal oppførsel, eller kan det fortsatt være noe de ikke er helt fornøyd med?
Alunai
Jeg tok med en vannprøve på dyrebutikken. Sjekker de ikke for NH3 og NH4 der?

Vet ikke, men jeg ville uansett ikke stolt på tilfeldige butikkanseattes kompetanse eller nitidhet hvis jeg var deg. Invester heller i dine egne tester og test vannet ditt selv. Du trenger:

-pH (anbefaler elektronisk måler hvis du har råd, ellers dråpetest)
-Ammoniakk (dråpetest)
-Nitritt (dråpetest)

I tillegg kan det være greit å ha:

-Nitrat (dråpetest), men siden du skifter vann hver uke er det ikke viktig med denne.
-Hardhet (dråpetest for GH og/eller KH, eventuelt elektronisk pH-måler med konduktivitets-sonde)

Alunai
etter tips fra en venn satt på oksygentilførselen på vannpumpa. Dette har roet fiskene i løpet av kanskje 10 min

Syns jeg husker å ha lest at ammoniakkforgiftning gjør at fiskene får problemer med å ta opp oksygen. Så hvis jeg husker rett, kan oksygenmangel-oppførsel være et tegn på at oksygennivået faktisk er helt ok men at du har ammoniakk i vannet. Da vil det hjelpe på symptomene å øke oksygennivået, men det hjelper ikke på det egentlige problemet.
Bytt vann oftere. Det har nok ingenting med oksygennivå i vannet å gjøre, snarere nitritt. Mine coryer begynner å snappe luft allerede ved 0,1ppm nitritt, og så lenge det er til bry for dem, hører jeg på dem og skifter vann. Bruker JBL sin nitritt-test da den er mer nøyaktig.
Takk for alle svar.

Tipsene er notert og jeg setter nye vanntester øverst på listen ved neste lønning. Fram til det beholder jeg oksygentilførselen (om ikke annet så for å "lufte ut" vannet), bytter vann 2-3 ganger i uka og holder et nøye øye med coryene.

Jeg bruker dråpetester fra tetra, det er helt riktig. Jeg visste ikke at nitritt under laveste måling der kunne være skadelig, så da skaffer jeg litt bedre test på det.

Amoniakk tester må jeg også skaffe meg så snart som mulig, men er Tetra bra nok der? Eller er det et annet merke som dere vil anbefale?

Ingen dødsfall så langt, så jeg krysser fingrene og håper det går bra. Fiskene ser i hvertfall ut til å ha roet seg litt nå
Henger meg på her. Om vi kjøper Nitrit testen fra JBL, er da tetra sine tester på de andre områdene gode nok?

Hvordan ligger disse i pris fra merke til merke?
Har fått det samme problemet i karet mitt.
Har ikke tilført noe ny fisk de siste ukene, men hadde vannbytte og satte ned noen nye planter for 4 dager siden.
Og i går så jeg den ene L-mallen min "hang" seg fast i overflaten, og i dag tok jaggu nr 2 og krøp opp i andre hjørne.
Kan også nevne at scalarene mine er blitt veldig rolige, de som brukte å svømme over hele karet.

Har testet, og alle verdiene stemmer.

Er ofte vannbytte den beste løsningen?
Er redd for å miste fiskene mine her nå, for sånn har jeg aldri sett de før.
Har byttet vann oftere nå, og i dag fant jeg den ene cikliden død

Corydorasene har begynt å hoppe litt igjen, men mallen er helt normal.

Jeg aner virkelig ikke hva som er galt, for jeg testet vannet hos dyrebutikken igjen, men de sa at hvis det ikke viste noe på nitritt, var det veldig usansynlig at det kunne være amoniakk/amonium som var problemet.

I akvariet er man avhengig av det som kalles nitrogensyklusen for at det skal være mulig å holde fisk. Den består i at avfallstoffer fra fiskene, i første rekke ammoniakk (dersom pH er 7 eller høyere hovedsaklig i form av NH3 dvs ammoniakk, ved pH under 7 økende andel NH4 (ammonium) og tilsvarende mindre NH3). Det som nå skjer, er at bakterier som bryter ned ammoniakk til nitritt dukker opp. Deretter kommer de bakteriene som bryter ned nitritt til nitrat. Det siste kvitter vi oss med ved plantevekst, men mest gjennom delvannsbytter.

Årsaken til at bakteriene dukker opp i denne rekkefølgen er todelt: dels fordi du ikke får nitrittnedbrytende bakterier før du faktisk har nitritt fordi det er dette de lever av, og dette får du ikke før bakteriene som bryter ned ammoniakk har dukket opp i tilstrekkelig antall. Dessuten formerer de bakteriene som bryter ned nitritt seg langsommere enn dem som bryter ned ammoniakk.

Av dette ser man at du kan ha ammoniakk i karet uten at butikken kan påvise nitritt, det er avhengig av hvor langt i syklusen karet ditt har kommet. Be igjen om en ammoniakktest, eller enda bedre, kjøp en og test selv.
Sjekk også pH jevnlig. Dersom syklusen ikke er fullført, kan pH svinge en god del.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap