Lysrør med light colour 860 ?

Jeg finner denne teksten på et [URL=http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=*NR&c=578025&t=temartic_e&userid=HZgZny89znP49SlLXpV5c0isOxQt7NWQtrw]Osram T5 24 watts rør[/URL] hos Aquaristikshop:

"
Osram fluorescent tube T5 with 16 mm diameter for the new T5 lamps with FQ-System (Fluorescent QUINTRON). The tube has an coloure temperature of 6000 K and the light colour 860/white."

Hva slags lys gir denne? 860... ? Sier meg ikke så mye, og nå har jeg jo ikke lysrør liggende og sammenligne med. Husker ikke hva det sto på de jeg pleide å bruke.

Har noen sjans til å beskrive fargen på lyset.... er den enten helt sterilt hvit, sykehushvitt, eller er den nærmest gul i fargen? Jeg er ikke noe glad i skikkelig gult lys, og heller ikke de som nærmest er blåhvite heller... Det må være noe midt i mellom. Noen som kan beskrive fargen?

Dette Osram T5-røret var mye billigere enn Dennerle (bombe) sine T5 rør, så jeg vurderer å kanskje kjøpe et par for å teste ut. Men samtidig kjenner jeg Dennerle sin lysfarge, og vet at det var favoritten min ("Dennerle Amazon Day" som jeg brukte, finnes i T5 rør også). Hvis Osram røret har helt grusom lysfarge over et akvarium, så blir det fort bortkasta penger, det også...
6000 Kelvin er dagslys lysrør, og ikke gule.
Dette er nok midt i mellom, som du ønsker Mona. Vanlige varmhvite lysstoffrør er ca 3 400 K, rør som brukes til saltvann ca 10 000 K.

Med fare for å forelese for en som kan mer enn jeg selv kan, så er K eller Kelvin en temperaturskala, altså for varme, med det absolutte nullpunkt som utgangspunkt for 0 K (tilsvarende minus 273 grader C). Enheten brukes også for å angi fargetemperatur

Fra Store norske leksikon:
"Fargetemperatur. – mål for temperaturen. (fys.). Den temperatur et legeme antas å ha ut fra den spektrale sammensetning av lyset som legemet sender ut, idet man legger til grunn spekteret fra et ideelt, svart legeme. Et slikt legeme vil, når det varmes opp, først sende ut langbølget varmestråling; så vil det, ved en temperatur på ca. 500 °C, begynne å gløde med en dyp rødfarge. Etter som temperaturen stiger, skifter fargen mot gult, og ved 1500 °C synes legemet helt hvitt. Opp til denne temperatur kan man direkte ut fra fargen anslå temperaturen, og den betegnes som glødetemperaturen. For å bestemme høyere temperaturer må man bruke spektroskopiske metoder og enten bestemme den spektrale fordeling eller området for maksimal strålingsintensitet idet bølgelengden for dette maksimum er omvendt proporsjonal med temperaturen målt i kelvin"

Hentet fra Wikipedia:
"Fargetemperaturen er et begrep som brukes for å beskrive synlig lys. SI-enheten er kelvin (K).
Noen eksempler på fargetemperaturer:
• 2000 K: Stearinlys
• 2700 - 3300 K: Glødelampe
• 2700 - 7000 K: Lysrør
• 3000 K: Halogenlampe
• 5500 K: Blits
• 5500 - 6000 K: Vanlig sollys
• 6500 K: Overskyet himmel
Ofte beskrives farger som varme eller kalde. Varme farger er da ofte i området 2700 - 3000 K mens de kalde er i området 5000 K og høyere."


530
Hentet fra Wikipedia: • 5500 - 6000 K: Vanlig sollys • 6500 K: Overskyet himmel


Høres litt rart ut at vanlig sollys har lavere fargetemperatur enn overskyet himmel. Burde være omvendt .
Kelvin fargeskala.
[External Image]
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap